Prefab garage bouwen; wat zijn je opties?

Prefab garage bouwen; wat zijn je opties?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Een garage is een waardevolle toevoeging aan je woning. Je auto, fiets en/of motor staat lekker droog, je hebt ruimte om te hobby’en en in veel gevallen heb je een extra toegangsdeur tot de woning. Heb je de garagedeur ook nog eens goed geïsoleerd, dan is de garage zelfs een aangename plek om te vertoeven. Niet meer dan eens wordt de garage tegenwoordig gebruikt om een bedrijf vanuit huis te starten. Een nagelsalon bijvoorbeeld of een praktijk voor coaching. In de meeste gevallen wordt de garage nog volgens traditionele bouwmethoden gebouwd. Een aannemer komt de boel opmeten en gaat met beton, cement en bakstenen aan de slag. Er is echter een alternatief dat je veel tijd (en in veel gevallen ook geld) kan schelen: prefab garages. Wat dat precies zijn en wat je opties zijn als je er besluit eentje te laten bouwen, ontdek je in onderstaand artikel.


Wat is een prefab garage?

Met de verregaande techniek van vandaag de dag kunnen onderdelen van allerhande zaken grotendeels al in de fabriek vervaardigd worden. Denk dan bijvoorbeeld aan voorgefabriceerde dakkapellen of zelfs complete woningen. In mega-fabrieken worden alle onderdelen gemaakt en in elkaar gezet. Vervolgens is het een kwestie van het kunststukje vervoeren van A naar B. Voor een prefab garage is dit niet anders. De garage wordt in zijn geheel in de fabriek gemaakt en vervolgens bij je thuis afgeleverd en geïnstalleerd. Een prefab garage is dus niets meer of minder dan een kant-en-klare garage die je bij een leverancier kunt bestellen.


Voor alles is een oplossing

Smaken verschillen en niet elke woonsituatie is hetzelfde. Om die reden heb je een overdaad aan mogelijkheden als het gaat om prefab garages. In elke denkbare afmeting zijn ze wel te bestellen en bij sommige aanbieders heb je zelfs de mogelijkheid om de garage helemaal naar eigen wens samen te stellen. Handig als je een bijzondere afmeting moet hebben of als je een afwijkende vorm wilt bestellen. In de meeste gevallen zijn de prefab garages namelijk rechthoekig of vierkant, wat toch nog steeds wel dé gangbare vormen zijn voor een garage. Mocht je een garage in een L-vorm willen hebben kun je deze natuurlijk zelf bouwen (al dan niet met behulp van een professional), maar dankzij de aanbieders van prefabgarages is het tegenwoordig dus ook gewoon goed mogelijk om deze in kant-en-klare vorm te bestellen en te laten plaatsen. Gemak dient de mens…


Materiaalgebruik

Naast de vorm heb je tevens een overdaad aan beschikbare materialen waar je uit kunt kiezen. Een houten
garage omdat je dat zo sfeervol vindt? Geen probleem! Toch liever een prefab garage van beton? Ook goed. Wat dat betreft heb je keuzes te over en kan de leverancier praktisch alles leveren wat je maar kunt bedenken. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor het frame, maar ook voor de afwerking en de afsluiting van de garage. In ons artikel over het isoleren van de garagedeur kon je al lezen dat er diverse soorten garagedeuren op de markt zijn. Van sectionale poorten tot metalen kanteldeuren. Voor prefab garages is dit niet anders. De voorgefabriceerde garage kan worden uitgerust met de poort waar je voorkeur naar uit gaat. Wil je het lekker luxe, dan kies je bijvoorbeeld voor een prefab garage waarbij de poort automatisch (middels een afstandsbediening) geopend en gesloten kan worden. Logischerwijs zit hier een hoger kostenplaatje aan vast, maar het zorgt wel voor ultiem gebruiksgemak. Toch liever de kosten een beetje in de hand houden? Kies dan voor een poort die je handmatig moet openen en sluiten.

Qua afwerking hoef je niet te vrezen dat de prefab garage compleet uit te toon valt bij de rest van het exterieur van je woning. Hout is een materiaal dat altijd zonder problemen geschilderd kan worden in elke denkbare kleur. Zonder moeite sluit je nieuwe garage aan bij de gevel van je woning. Een nadeel van hout is echter wel dat het periodiek onderhoud vereist. Regelmatig zal je het houten moeten schuren, lakken en opnieuw moeten schilderen. Tegelijkertijd is dit natuurlijk ook weer een voordeel. Ben je de look van de prefab garage zat, dan doet een nieuw likje verf wonderen.

De betonnen prefab garages zijn tegenwoordig in alle RAL-kleuren beschikbaar. Ook een betonnen prefab garage kan dus naadloos aansluiten bij de rest van de woning. Een groot voordeel van beton is dat er praktisch geen onderhoud nodig is. De prefab garage wordt geplaatst en vervolgens heb je er in principe geen omkijken meer naar. Daarnaast kun je beton – net als hout – na verloop van tijd van een nieuw likje verf voorzien zodat je een compleet nieuwe look creëert aan de buitenzijde van je woning.


Prefab garage kosten

In het begin van dit artikel kon je al lezen dat je in veel gevallen (veel) geld kunt besparen door voor een prefab exemplaar te kiezen in plaats van de garage op traditionele wijze te (laten) bouwen. Dit is vrij makkelijk te verklaren. In de meeste gevallen gaat namelijk een groot deel van het budget op aan arbeidsloon. Machines in de fabriek nemen veel arbeid over en zodoende is de prefab garage in de meeste gevallen een stuk goedkoper dan de traditionele garage. Je hebt tenslotte geen aparte loodgieter meer nodig voor het loodgieterswerk en ook de specialist die verstand heeft van elektra hoeft er bij een prefab garage niet aan te pas te komen. Alles wordt al in de fabriek gerealiseerd. Enkel voor het plaatsen van de prefab garage is mankracht vereist, maar bij de meeste leveranciers wordt een totaalprijs afgesproken voor het bouwen én plaatsen van de prefab garage. De uiteindelijke kosten van de prefab garage zijn afhankelijk van diverse factoren. Onder meer de afmetingen, het gebruikte materiaal, de poort en de aanwezigheid van ramen en/of deuren zijn van invloed op de uiteindelijke kostprijs.


Plaatsing van de prefab garage

Alhoewel het plaatsen van de prefab garage in principe kinderspel is (doorgaans is de prefab garage binnen enkele uren al geplaatst en gebruiksklaar), gaat er wel het een en ander aan vooraf. Je kunt tenslotte niet zomaar een zwaar bouwwerk op een braakliggend stuk grond plaatsen. Een fundering is altijd een vereiste. In de meeste gevallen zal er gewerkt worden met een fundering van beton omdat dit in de regel goedkoper is dan een fundering op palen. Bodemonderzoek zal moeten uitwijzen wat de beste oplossing is voor jouw persoonlijke woonsituatie. Veel leveranciers helpen je met het bodemonderzoek en het storten van de fundering.

Voordat het zover is zal je echter in sommige gevallen een bouwvergunning aan moeten vragen. Nederland is een land van regeltjes en je mag dus niet zomaar alles bouwen wat je zou willen. De wetgeving vertelt ons dat je op het achtererf vergunningsvrij mag bouwen, mits het bijgebouw (in dit geval de garage) niet meer dan 30m² betreft en het bouwwerk moet daarnaast binnen 2,5 meter van het oorspronkelijke hoofdgebouw gebouwd worden. Het is aan te raden om jezelf goed te laten informeren over een eventuele benodigde vergunning. Het zou zonde zijn als je je nieuwe prefab garage weer moet laten verwijderen omdat je hem in eerste instantie niet eens mocht plaatsen. Gelukkig helpen veel leveranciers van prefab garages je ook met dit stukje bureaucratie en zullen ze in veel gevallen de vergunning voor je aanvragen. Ze hebben tenslotte vaker te maken met de Nederlandse regelgeving rondom het bouwen en plaatsen van garages. Ze zijn dus bij uitstek dé specialist die je te hulp kan schieten.


Prefab of toch liever traditioneel?

Zo aan het einde van dit artikel moge het duidelijk zijn dat je opties te over hebt als het om prefab garages gaat. Van de materiaalkeuze tot de afmetingen en van de poort tot de aanwezigheid van deuren, ramen en kozijnen: jij bepaalt hoe de nieuwe garage er uit komt te zien. Een leverancier neemt al je wensen en voorkeuren in ogenschouw en vervaardigt je droomgarage in de eigen fabriek waarna de garage enkel nog geplaatst hoeft te worden. Door het gebruik van machines ten opzichte van mensen, zullen de kosten voor een prefab garage in veel gevallen lager zijn dan het kostenplaatje voor een garage die op traditionele wijze wordt gebouwd.

In de regel kun je dus stellen dat een prefab garage tegenwoordig een slimmere keuze is dan traditionele bouw. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn natuurlijk. Stel dat je zelf enorm handig bent, dan kan het een betere keuze zijn om zelf aan de slag te gaan. Je hebt dan 100% vrijheid in de materiaalkeuze, de vorm en afmetingen en de afwerking van de poort. Tevens geeft het natuurlijk veel voldoening als je je droomgarage helemaal eigenhandig hebt opgebouwd. Daar staat dan wel tegenover dat je logischerwijs je eigen kostbare tijd en energie in het bouwen van de garage zult moeten steken. Een prefab garage laten maken en plaatsen gaat een stuk sneller dan traditionele (zelf)bouw. Kies je voor een standaard prefab exemplaar? Dan geniet je in de meeste gevallen al binnen enkele weken van je nieuwe garage. Bij traditionele bouw duurt dat een stuk langer, zeker als je zelf in je vrije tijd alle werkzaamheden op je moet nemen. Mocht dat geen probleem zijn, dan kan het absoluut lonen om zelf aan de slag te gaan met het bouwen van je nieuwe garage. In alle andere gevallen is een prefab garage echter allang geen slecht idee meer en zal het door de techniek die alsmaar door ontwikkelt, alleen maar beter en beter worden.



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag