Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hou kun je een houten garage realiseren?

Hou kun je een houten garage realiseren?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je genoeg plek hebt op je erf voor een garage is dat een uitstekende toevoeging op je eigen woongenot en bovendien kan het een echte waardevermeerdering voor je huis betekenen. Met een garage staat je auto altijd veilig onder dak en als hij groot genoeg is heb je er ook een handige bergruimte bij. Een volledig houten garage is een uitstekende en vaak ook vrij voordelige optie. In dit artikel lees je hoe je zelf een houten garage kunt realiseren, of je er een vergunning voor aan moet vragen en waar je verder allemaal rekening mee moet houden.


Voordelen van een houten garage

Een garage heeft natuurlijk allerlei voordelen want je voegt waarde toe aan je woning, hebt een veilige en droge plek om je auto en andere voertuigen te parkeren en krijgt er ook nog eens een handige bergruimte bij. Wat zijn de aanvullende voordelen wanneer je specifiek voor een houten garage kiest?

  • Een houten garage is goedkoper dan een garage van steen of beton.
  • Je kunt een houten garage eenvoudiger zelf bouwen.
  • Je krijgt over het algemeen makkelijker een vergunning voor een garage die alleen uit hout is opgetrokken.

Vorm, plaats en afmetingen bepalen

Vaak heb je al een goed idee van de plek waar de garage moet komen, hoe groot deze moet worden en welke vorm hij ongeveer zal krijgen. Je kunt echter niet zomaar beginnen met bouwen en wel zien waar het schip strandt. Ook wanneer je een prefab garage koopt en deze zelf plaatst of laat plaatsen moet je wel zeker weten dat hij groot genoeg is voor je auto en er voldoende ruimte is om hem op je erf te zetten. Bepaal voor je een garage of losse materialen gaat bestellen waar de garage moet komen, welke afmetingen je tot je beschikking hebt en welke vorm de garage kan of moet krijgen. Je kunt dan op zoek naar prefab houten garages die aan je wensen voldoen, een garage precies voor je op maat laten maken of natuurlijk alle materialen bestellen om zelf aan de slag te gaan. Bij deze stap hoort ook het (laten) maken van een bouwtekening, maar dat komt zo dadelijk nog uitgebreider aan bod.


Belangrijk: vergunning aanvragen

Soms mag een garage vergunningsvrij worden geplaatst. Of dat voor jou mogelijk is ligt aan de gemeente waar je woont en aan je bouwplannen. Je moet namelijk wel nog steeds aan allerlei voorwaarden voldoen. Als je voor jouw garage een bouwvergunning (tegenwoordig omgevingsvergunning genoemd) nodig hebt mag je absoluut niet beginnen met bouwen totdat de vergunning verleend is. Ook al lijkt de aanvraag een formaliteit, begin pas met bouwen als de vergunning daadwerkelijk in orde is, anders kun je problemen verwachten. Vraag voor je begint met het ontwerpen van de nieuwe houten garage altijd de nodige informatie aan bij je gemeente over wat er wel en niet is toegestaan. Denk bijvoorbeeld aan de afstand tot de erfgrenzen, de lengte en breedte, de hoogte en het gebruikte materiaal. Bij je vergunningsaanvraag is het vrijwel altijd nodig om een gedetailleerde bouwtekening en/of constructieberekening aan te leveren. Die kun je zelf maken, maar beter laat je het door een constructeur verzorgen.


Standaardmaat, prefab of volledig zelf bouwen?

Je hebt in algemene zin de keus uit drie opties wanneer je een nieuwe garage wilt gaan bouwen: een garage in een standaardmaat kopen, de houten garage op maat laten produceren of hem volledig zelf bouwen.

Standaardmaat garage kopen

Er zijn allerlei leveranciers en producenten van houten garages die een breed assortiment aan standaard garages kunnen leveren. Dit is voordeliger dan een garage op maat laten maken, maar er is altijd een kans dat je niet precies zult vinden wat je zocht. Het is echter altijd de moeite waard om online te neuzen bij verschillende leveranciers om te kijken welke mogelijkheden er zijn en welk prijskaartje daarbij hoort. Je kunt ervoor kiezen om de garage in delen te laten leveren en zelf in elkaar te zetten, waarbij je natuurlijk ook de fundering en het dak niet moet vergeten. Wil je daar zelf niet aan beginnen? Dan kun je soms ook alle stappen laten verzorgen door het bedrijf dat de garage levert of door een extern bouwbedrijf.


Een prefab garage laten bouwen

Bij een prefab houten garage geef je de maten van de nieuwe garage door aan een bedrijf dat voor jou vervolgens houten muren fabriceert en de dakconstructie aanlevert. Je kunt precies aangeven waar de ramen en deuren moeten komen en kunt ook kiezen uit verschillende houtsoorten. Een groot deel van het werk wordt je op die manier uit handen genomen. Wanneer al het materiaal is geleverd kun je daar zelf de garage van optrekken. Dat is uiteraard wel nog steeds een stevige klus, waar je ook meerdere sterke mensen bij nodig hebt. Je moet ook nog altijd behoorlijk handig zijn, omdat er ook een fundering moet worden geplaatst en ook het dak natuurlijk nog bedekt moet worden. Zodra je ervoor kiest om ook dat uit te besteden doe je er vaak beter aan om het gehele project door een extern bedrijf te laten verzorgen. Wil je (deels) zelf aan de slag? Lees dan ook hieronder het stappenplan voor volledige zelfbouw door omdat je met sommige stappen zelf ook te maken zult krijgen.


Houten garage zelf bouwen (stappenplan)

De derde optie is de meest tijdrovende maar in potentie ook meest voordelige mogelijkheid en dat is de gehele garage zelf te bouwen. Hoe begin je daaraan en waar moet je allemaal rekening mee houden? Om je alvast een idee te geven van wat er allemaal bij komt kijken hebben we dit vereenvoudigde stappenplan voor je opgesteld.

Stap 1: Bouwtekening

Wanneer je zelf een houten garage gaat bouwen is het belangrijk om van tevoren precies te weten hoe deze eruit moet komen te zien. Een gedetailleerde bouwtekening is daar onmisbaar bij. Ook wanneer je een vergunning aan moet vragen voor je nieuwe garage is een bouwtekening vaak vereist, zo ook wanneer je delen van de garage op maat wilt laten maken. Een eenvoudige bouwtekening kun je meestal zelf nog wel maken op basis van de beschikbare ruimte en je wensen, maar voor een succesvolle vergunningsaanvraag en om fouten te voorkomen laat je het beter door een constructeur doen. Of wellicht voldoet wel een bouwtekening van een standaard garage die je gewoon van internet hebt gedownload. Maar let dan wel op: voer het project precies volgens de tekening uit om geen problemen te krijgen met de verleende vergunning.


Stap 2: Vergunningaanvraag

Heb je een omgevingsvergunning nodig voor je nieuwe garage? Vraag die dan nu aan voor je verdere stappen onderneemt. Dit kan best wel een tijdje duren, dus doe het op tijd!


Stap 3: Fundering maken

Een houten garage heeft natuurlijk een stevige fundering nodig. Welke fundering het meest geschikt is hangt af van meerdere factoren, hoe diep de vaste grondslag ligt bijvoorbeeld. Een fundering wordt het beste direct op de zandlaag geplaatst voor optimale stabiliteit. Maar ook de grootte en het gewicht van de houten garage spelen een rol bij het type fundering dat wordt gekozen. De beste keus voor de fundering volgt als het goed is al uit de bouwtekening en het rapport van de constructeur.


Stap 3: Muren bouwen of monteren

Je kunt de houten wanden direct op de fundering plaatsen, maar het is beter om eerst een klein muurtje op te metselen en de houten panelen daaraan te verankeren. Je kunt er ook voor kiezen om de afwerkvloer enkele centimeters boven het maaiveld te laten uitsteken, dan kun je de houten wanden ook prima direct op de vloer plaatsen. Zo voorkom je dat het hout snel nat wordt en gaat rotten. Nu bouw of plaats je de muren. Als je de wanden hebt laten maken door een ander bedrijf veranker je ze aan de vloer en aan elkaar. Bij zelfbouw zet je eerst de hoekbalken waterpas op hun plek waarna je daar de verticale staanders tussen plaatst. Vervolgens breng je daar rondom de houten planken op aan of monteert de muurpanelen tegen de staanders.

Let op: maak je gebruik van prefab dan is de bouwinstructie die daar bij zit altijd leidend!


Stap 4: Dakconstructie plaatsen

Nu breng je de dakconstructie aan, oftewel de balken die het dak zullen gaan dragen. Wanneer je voor prefab hebt gekozen zullen die als een driehoek worden geleverd die je alleen nog maar hoeft te monteren.


Stap 5: Deuren en ramen plaatsen

Dit is een goed moment om de deur- en raamkozijnen te plaatsen. Dit moet natuurlijk perfect horizontaal/waterpas gebeuren.


Stap 6: Dakbedekking aanbrengen

De dakbedekking aanbrengen is een lastig klusje omdat je op hoogte werkt en het soms een hele kunst is om alles netjes waterdicht te maken. Je kunt om het jezelf niet te lastig te maken het beste kiezen voor dakpanelen, bijvoorbeeld van gegalvaniseerd staal. Die zijn makkelijk te monteren en je kunt in korte tijd een groot oppervlak leggen. Ook is het vrij licht materiaal dat uitstekend weerbestendig is. In deze fase breng je ook de dakgoten en afvoerleidingen aan. Een reformladder die je ook vrij kunt plaatsen kan hierbij heel handig zijn.


Stap 7: Schilderen

Het kale hout moet natuurlijk tegen de elementen worden beschermd en dat doe je met een dikke laag goede verf of beits.


Stap 8: Afrondende werkzaamheden

De laatste stap is het afwerken van de garage door het elektra aan te leggen, lichtbronnen te creëren, de deuren te plaatsen en te na stellen, de ruiten in de kozijnen te plaatsen en bijvoorbeeld een waterleiding aan te leggen zodat je een nieuwe plek hebt om de tuinslang op aan te sluiten.


Nadat de nieuwe garage af is

Nadat je een nieuwe garage hebt gebouwd (of laten bouwen) is het natuurlijk zaak om deze ook goed te blijven onderhouden. Maak bijvoorbeeld af en toe de goten schoon zodat het regenwater goed afgevoerd blijft worden. Ook moet een houten garage natuurlijk regelmatig worden geschilderd of opnieuw in de beits worden gezet om hem optimaal tegen wind en regen te beschermen. Zo blijft je nieuwe houten garage nog vele jaren in topconditie!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag