Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost het storten van een fundering?

Wat kost het storten van een fundering?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De fundering van een huis of een gebouw zorgt ervoor dat de constructie van het pand ondersteunt wordt. Met andere woorden geeft de fundering ondersteuning aan het gewicht van het totale gebouw. Je kunt ervoor kiezen om zelf een fundering te storten of om hiervoor een bedrijf in te huren. In dit artikel kun je lezen wat je nodig hebt als je een fundering wilt storten en op welke kosten je moet rekenen.

Daarbij wordt er gekeken naar de kosten voor de materialen die nodig zijn en ook naar de kosten die je hebt als je de fundering door een bedrijf wilt laten storten. Gemiddeld betaal je voor het storten van een fundering tussen de € 150,- en € 300,- per vierkante meter voor alle materialen.


Nieuwbouw, aanbouw of bestaande bouw

Als je een nieuwe woning gaat bouwen en daarvoor een fundering wilt storten dan is er vaak nog niks aanwezig op de plek waar het huis komt te staan. Dit maakt het eenvoudig om de ondergrond te onderzoeken. Ook hoeft er dan geen rekening gehouden te worden met bestaande bouw. Wil je fundering van een bestaand gebouw herstellen of vernieuwen, dan is dat vaak een intensievere klus. Omdat er al een gebouw staat moet er rekening worden gehouden met de stevigheid tijdens het uitvoeren van de klus.

Dit kan voor extra kosten zorgen wanneer je de fundering laat storten. Als je een fundering laat storten voor aan aanbouw dan moet er in sommige gevallen ook rekening worden gehouden met de verbinding aan de bestaande bouw.

Wat beïnvloed de kosten?

De kosten die je hebt voor het storten van een fundering zijn afhankelijk van verschillende factoren. Gaat het bijvoorbeeld om en nieuwe fundering voor een nieuwe woning of om een fundering die herstelt moet worden. Natuurlijk speelt ook de oppervlakte van de te storten fundering en rol bij het bepalen van de prijs.

Als er bijvoorbeeld voor een aanbouw of een garage een fundering gestort moet worden dan is dat minder werk en heb je minder materialen nodig dan wanneer er een fundering voor een compleet winkelpand gestort moet worden.

Wat ga je betalen?

Het is moeilijk om direct te kunnen zeggen wat je kwijt bent voor het storten of laten storten van een fundering. Dit komt doordat elke situatie en klus verschillend is. Zoals gezegd is de prijs afhankelijk van verschillende factoren. Ga je zelf aan de slag dan kun je een berekening maken van de materialen en de kosten die je hebt voor het huren van gereedschap zoals bijvoorbeeld een betonmolen. Kies je ervoor om een betonwagen te laten komen die vers beton kan storten, dan kun je hiervoor vaak online al de kosten berekenen als je het aantal kubieke meters weet dat volgestort moet worden met beton.

Materiaal eenheid Prijs per eenheid
Bekisting m2

€ 12,50 – € 25,00

Bewapening 10 mm kg

€ 3,50

Bewapening 8 mm m2

€ 28,00

Grindbeton m3

€ 75,00

Stortbeton m3

€ 100,00

Zuiverheidsbeton m3

€ 250,00

Laat bedrijven langs komen

Laat je toch liever de fundering storten door een bedrijf, dan is het aan te raden om iemand van dat bedrijf langs te laten komen. Heb je zelf weinig verstand van de kosten en het storten van beton, dan is het aan te raden om iemand bij je te hebben die jou van advies kan voorzien of die kritische vragen kan stellen.

Door iemand langs te laten komen kan er ter plekke worden bekeken hoe groot het oppervlak is waarover de fundering gestort moet worden en wat de kwaliteit van de ondergrond is. Dit is belangrijk om de stevigheid van de fundering te kunnen garanderen.


Wat is een fundering?

Funderingen bieden stevigheid aan een huis of een pand. Er zijn verschillende soorten funderingen die ervoor zorgen dat het gewicht van het gebouw gedragen kan worden. Er wordt bij het maken van een fundering dan ook rekening gehouden met eventuele invloeden van buitenaf zoals een storm of vocht dat in de grond aanwezig is. Funderingen worden vaak zo gemaakt dat extreme vorst ook geen invloed kan hebben op de kwaliteit van de fundering. Een degelijke fundering van goede kwaliteit zou een gebouw of een woning genoeg ondersteuning moeten kunnen bieden zonder dat er bijvoorbeeld verzakkingen ontstaan.


Soorten funderingen

Er zijn verschillende manieren waarop je een gebouw kunt voorzien van ondersteuning. De meest gebruikte vorm van funderen is funderen op staal. Hierbij wordt beton gestort zoals verderop te lezen is. Met een algemene vloerplaat wordt er als fundering een betonnen plaat van minstens 30 centimeter dik over de complete oppervlakte van het gebouw geplaatst.

Als de ondergrond niet stevig genoeg is dan kan er gebruik worden gemaakt van een paalfundering. Daarvoor worden palen in de grond geheid waarop de constructie gebouwd kan worden.


Fundering storten

Een fundering op staal bestaat uit het storten van beton. Hiervoor worden sleuven gegraven met een minimale diepte van 80 centimeter. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat vorst geen invloed kan hebben op de fundering. De sleuven worden dan voorzien van een planken en in de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van betonstaal.

Hiermee wordt het beton verstevigd. Vervolgens wordt er in de sleuven beton gestort om de fundering te maken. Als het beton is uitgehard kan het gebouw verder worden opgebouwd. De reden dat er gebruik wordt gemaakt van betonstaal is niet de reden dat dit funderen op staal heet. In dit geval is staal afgeleid van het Franse woord voor vaste plaats of rusten, estal.

Zelf een fundering storten

Als je een aanbouw wilt maken of een huis gaat bouwen dan kun je ervoor kiezen om een bedrijf in te huren voor het laten storten van een fundering of je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan. Als je zelf een fundering gaat storten dan is het aan te raden dat je dit wel doet met genoeg kennis over funderen.

Je moet precies weten wat je nodig hebt en op welke manier je het beton het beste kunt storten. Laat daarom de ondergrond ook goed onderzoeken om te voorkomen dat je in de toekomst met bijvoorbeeld verzakking van het gebouw of schade te maken krijgt. Daarvoor kun je altijd hulp van een externe partij inschakelen.

Een fundering laten storten

Zelf een fundering storten scheelt vaak een hoop kosten, maar je moet er wel de tijd en de kennis voor hebben. Heb je dit niet en wil je dat de fundering op een degelijke manier wordt gestort, dan is het aan te raden om hiervoor een bedrijf in te huren. Je hebt dan de kosten voor de materialen en voor het storten van de fundering.

Hier kun je duidelijke afspraken over maken. Maak daarom een vergelijking van verschillende bedrijven die funderingen storten door offertes aan te vragen. Het kan daarbij ook interessant zijn om gebruik te maken van verschillende bedrijven voor bijvoorbeeld het graven van de sleuven, het maken van de bekisting en het storten van het beton.


Wat heb je nodig?

Voor het storten van een fundering heb je verschillende materialen en gereedschappen nodig. Als de ondergrond geschikt is voor dit type fundering dan moeten er eerst de nodige sleuven worden gegraven waar de fundering in komt te liggen. Vervolgens heb je materialen nodig zoals hout en staal voor de bekisting waarin het beton gestort word. Als de bekisting klaar is kan er beton worden gestort. Omdat het vaak om grote hoeveelheden gaat is het verstandig om hiervoor een betonwagen te laten komen. Daarmee ben je ook verzekerd van dezelfde kwaliteit van het beton over de complete fundering. Gaat het om een kleine oppervlakte dan kun je zelf beton maken met behulp van een betonmolen.

Beton

Het belangrijkste onderdeel van de fundering die je wilt laten storten is natuurlijk beton. De stevigheid wordt niet geboden door de bekisting of het staal dat je eventueel gebruikt. Laatst genoemde zorgt wel voor extra stevigheid van het beton. Beton kun je eenvoudig zelf maken met behulp van een betonmolen. De ingrediënten voor beton kun je vaak in een bouwmarkt kopen. Omdat een fundering in veel gevallen over een grotere oppervlakte wordt gestort, kun je er ook voor kiezen om vers beton te bestellen.

Dit wordt geleverd in een betonwagen waaruit beton met bijvoorbeeld een betonmolen of kruiwagens kan worden gestort. Als je de bekisting het gebouwd en de afmetingen in kubieke meters weet, dan kun je online vaak een berekening maken van de kosten voor het bestellen van beton.


Interessante bespaartips

Als je een fundering gaat of laat storten dan is het aan te raden om goed te kijken naar de verschillende prijzen die er worden gevraagd. Vergelijk prijzen van materialen bij verschillende aanbieders en als je beton laat storten als fundering vergelijk dan verschillende offertes. Hiermee kun je al een hoop geld besparen. Kies er niet voor om direct voor de goedkoopste oplossing te gaan. Het is verstandiger om te investeren in een fundering van goede kwaliteit. Daarmee voorkom je problemen in de toekomst zoals bijvoorbeeld verzakkingen waardoor er scheuren in muren kunnen ontstaan. Laat je de fundering storten kies dan voor een betrouwbaar bedrijf uit jouw eigen omgeving. Dit kan bijvoorbeeld al veel schelen in de kosten die er worden gerekend voor het voorrijden.

Handig om te weten

Ga je toch zelf aan de slag dan is het handig om de volgende zaken in acht te nemen. Heb je weinig of geen ervaring met het storten van een fundering, vraag dan altijd om hulp. Het is aan te raden om een ervaren constructeur of projectleider te vragen om jou te ondersteunen bij het voorbereiden en storten van de betonnen fundering. Laat ook goed onderzoek doen naar de ondergrond waarop de fundering komt te liggen. Deze moet stabiel genoeg zijn omdat je er wel een complete woning of ander pand op wilt plaatsen. Bereken van tevoren altijd de kosten voor het materiaal dat je nodig denkt te hebben. Houdt hierbij ook rekening met de kosten voor beton als je een betonwagen laat voorrijden.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag