Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je een huis bouwen onder 100.000 Euro?

Hoe kun je een huis bouwen onder 100.000 Euro?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je ons artikel over de kosten van het bouwen van een huis er op naslaat, ontdek je direct al dat het bouwen van je eigen droomwoning nogal wat kost. Er zijn tal van kosten waar je in eerste instantie misschien niet zo 1-2-3 aan zult denken bij het bouwen van je eigen huis. Kosten voor de notaris bijvoorbeeld of allerhande verzekeringen die je moet afsluiten. Alles bij elkaar opgeteld wordt het over het algemeen een duur grapje om je eigen woning zelf te bouwen. Een huis bouwen voor 100.000 euro of minder lijkt daarom eigenlijk bij voorbaat al een onmogelijke opgave. Maar is dat ook zo? We zochten het voor je uit en de conclusie delen we hier al maar direct met je: ja, je kunt een huis bouwen onder de 100.000 euro. Maar daar zitten wel wat haken en ogen aan.


Alsmaar duurder

Mocht je momenteel actief op zoek zijn naar een woning, dan kun je het vast beamen: de huizenmarkt is on fire. We zitten weer eens in een periode waarin woningen voor een veel hogere prijs verkocht worden dan ze werkelijk waard zijn. 45 m² in Amsterdam? Vanaf 300.000 euro maak je kans. Waanzin natuurlijk, maar het feit ligt er dat woningen alsmaar duurder en duurder worden. De tijd van je (groot)ouders, waarin je een woning voor een appel en een ei kon laten bouwen (of kopen), is voorgoed voorbij. In ons artikel over “kan ik een huis kopen?” schreven we al dat een hypotheek niet meer zo eenvoudig te verkrijgen is. Zeker niet als je zelf maar weinig eigen inbreng op tafel kunt leggen. Alternatieven om relatief goedkoop een woning te kunnen bemachtigen worden daarom populairder.


Goedkoper bouwen en wonen

Eén van die alternatieven staat bekend als Tiny Houses. Deze vorm van bouwen en leven is over komen waaien uit Amerika en is ook in Nederland inmiddels razend populair. De beweging kwam tot stand in de tijd van de wereldwijde financiële crisis in 2008. Mensen werden zonder pardon hun huis uit gegooid omdat ze de rekeningen niet meer konden betalen. Om toch een dak boven het hoofd te hebben werd er gezocht naar oplossingen. Het mini-huisje dat we nu kennen als Tiny House was dé oplossing. Voor een minimaal bedrag bouw je deze kleine woning. Tiny houses kennen een vloeroppervlak van ongeveer 30 m². In deze ruimte zit je woonkamer, je keuken, sanitaire voorzieningen en je slaapplek. Doordat je de ruimte inperkt bespaar je enorm op de kosten voor materiaal en eventueel arbeidsloon als je de woning laat bouwen. De kosten voor een tiny house bedragen tussen de 20- en de 50.000 euro. Een prima manier dus om een woning te bouwen voor minder dan 100.000 euro, maar de voornaamste reden waarom mensen in tiny houses gaan wonen is om dichter bij de natuur te zijn. Je kunt een tiny house immers niet zomaar overal plaatsen en veelal worden ze dan ook op afgelegen plekken gebouwd, middenin (of dichtbij) de natuur. Bewoners gaan uit van minimalisme en een betere connectie met de natuur hoort daar bij.

Ditzelfde zien we terug bij mensen die een houten woning (laten) bouwen. Deze woningen worden ook wel loghouses of een log home genoemd. Dit type woning kent zijn oorsprong in Scandinavië. Andere benamingen zijn dan ook Zweedse of Finse woningen. Het zijn de karakteristieke houten huizen die je kent van tv of je reizen naar Noorwegen, Zweden of Finland. Voordelen van een houten huis zijn er genoeg: ze zien er sfeervol uit, je kunt met hout in principe bouwen wat je wil (hout is eenvoudig te bewerken) en de kosten zijn relatief laag. Een klein houten huis bouw je al voor 90.000 euro. Wil je meer luxe (lees: meer ruimte), dan zal je toch iets meer dan een ton neer moeten leggen. Desalniettemin is het een prima optie voor mensen die een woning willen bouwen voor 100.000 euro of minder.


Prefab woningen

Zoals met veel zaken die je kunt kopen en/of laten bouwen, zit een groot gedeelte van de kosten in arbeidsloon. Als je een conventioneel huis laat bouwen zullen alle vakmannen die samenwerken betaald moeten worden. In de meeste gevallen schakel je een aannemer in die de betreffende experts inhuurt of op de loonlijst heeft staan. Van metselaars tot timmerlui en van elektriciens tot de hovenier die de tuin afwerkt: ze zijn allemaal nodig om het bouwproject tot één mooi geheel te maken. Logisch dus dat een groot gedeelte van het budget in hun zakken verdwijnt.

De techniek van vandaag de dag maakt het echter mogelijk om een flinke besparing te maken op de arbeidskosten. In de fabriek kan een groot deel van je woning al vervaardigd worden middels machines en robots. Deze techniek noemen ze prefab, wat staat voor vooraf geprepareerd. Wanneer je een prefabwoning koopt wordt de schil van de woning kant en klaar opgeleverd. De muren, de ramen en het dak zijn helemaal af. Je hebt dan zelf verder de vrije hand in de casco woning. Dit houdt in dat je zelf tussenwanden zal moeten (laten) plaatsen en voor de afwerking zult moeten zorgen. Zo’n prefab woning is al verkrijgbaar vanaf een kleine 50.000 euro. Houd je de afwerking van de casco woning binnen de perken, dan kun je op deze manier makkelijk een woning bouwen onder de 100.000 euro.


Materialen zijn de sleutel

Voortbordurend op bovenstaande zit natuurlijk ook een groot deel van de kosten in de materialen die je gebruikt in de woning. Een marmeren vloer is prachtig, maar peperduur. Ongeacht dus of je voor een prefabwoning, een tiny house, een houten woning of een ‘normaal’ pand gaat: de materialen die gebruikt gaan worden bepalen voor een heel groot deel het uiteindelijke kostenplaatje. Goedkoop hoeft daarbij niet altijd duurkoop te zijn. Wie inventief is kan mooie stappen maken. En wie zelf actief meedenkt (en het liefst ook meedoet) in het ontwikkelen van de eigen woning kan op veel kostenposten flink besparen. Voorbeelden? Simpel! Een ligbad kan je uitkiezen in een showroom, maar je zou ook eens op veilingsites kunnen rondneuzen. De meest interessante objecten komen daar voorbij en altijd voor een fractie van de prijs die je in een ‘normale’ winkel ervoor betaalt. Tegels voor in de tuin kun je bij de bouwmarkt of het tuincentrum aanschaffen, maar op Marktplaats worden ze regelmatig voor helemaal noppes aangeboden. Moet je ze alleen zelf even ophalen. Altijd goedkoper dan de dure tegels die je elders aanschaft. Zo kun je dus op tal van manieren besparen op de materiaalkosten en een woning bouwen voor een lagere prijs dan je er oorspronkelijk voor zou betalen.

Zelf (mee)bouwen

Een redelijke open deur na al het bovenstaande, maar je drukt de kosten natuurlijk enorm als je zelf (mee)bouwt. Wie een beetje handig is kan veel taken zelf uitvoeren. Afhankelijk van je skills kun je bijvoorbeeld zelf de vloer isoleren of het dak voorzien van dakisolatieplaten. Uiteraard is het zelf (mee)bouwen niet voor iedereen geschikt, maar wie weet heb je wel een Handige Harry in de familie of in de vriendengroep. Vraag hem of haar gerust om hulp. Je kunt er zelfs voor kiezen om ervoor te betalen. In veel gevallen zal het vriendenprijsje lager zijn dan de kosten voor een professionele vakman.


Offertes vergelijken

In de meeste gevallen ontkom je er echter niet aan om tóch een vakman in te schakelen. Er zijn maar weinig mensen die een eigen woning écht helemaal alleen bouwen zonder hulp van derden. Om de kosten te drukken en een woning te kunnen bouwen voor 100.000 euro of minder, zal je scherp moeten gaan vergelijken. Als het gaat om materialen, maar zeker ook als het gaat om arbeidskosten. In elke tak van sport (loodgieters, elektriciens, timmermannen, etc.) rekenen de professionals uiteenlopende prijzen voor dezelfde dienst. Uiteraard is kwaliteit belangrijk, maar vaak kun je dezelfde kwaliteit verwachten bij een vakman die een stuk goedkoper is. Vraag daarom altijd vrijblijvende offertes op bij experts en vergelijk deze met elkaar. Ga in onderhandeling en ding vooral af als je elders een lagere prijs te pakken hebt. Met een beetje geluk (en wijsheid) neem je een vakman in de arm die een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding hanteert.

Bouwgrond

Alhoewel het dus goed mogelijk is om een huis te bouwen onder de 100.00 euro, is het godsonmogelijk om een huis te bouwen voor minder dan een ton. Want los van alle bijkomende kosten zoals verzekeringen, notariskosten, bouwvergunningen, kosten aan de architect en eventuele overige onvoorziene kosten, zal je het huis ergens moeten bouwen. De bouwgrond waarop dit gebeurt noemt men een kavel en kavels in Nederland zijn ‘onbetaalbaar’. Daarbij is een duidelijk onderscheid tussen de randstad en de overige provincies in Nederland te maken. In de randstad zijn bouwkavels vele malen duurder dan elders in Nederland. Voor een simpel stukje bouwgrond in Zuid-Holland betaal je bijvoorbeeld minimaal een ton. Om die reden is het dus simpelweg onmogelijk om een huis te bouwen in Nederland voor 100.000 euro of minder. Ga je echter uit van enkel de woning en dus niet de kavel + de woning, dan moge het inmiddels duidelijk zijn: het is prima mogelijk om een woning te (laten) bouwen voor 100.000 euro of minder. Je zult er alleen je wensen en voorkeuren precies op af moeten stemmen. Lukt je dat, dan kun je nog steeds voor ‘een appel en een ei’ je droomwoning bezitten in Nederland.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag