Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost een dakkapel?

Wat kost een dakkapel?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een dakkapel toevoegen aan je woning kan een zinvolle investering zijn. Enerzijds verhoog je er direct de waarde van je woning mee en anderzijds creëer je voor jezelf een aangenamere situatie. Je hebt meer ruimte, meer licht en kan die stoffige zolder dus een nieuwe bestemming meegeven. Een extra slaapkamer bijvoorbeeld of een speelkamer voor de kinderen. Het is daarom niet voor niets dat veel mensen een spaarpotje opbouwen om vroeg of laat die dakkapel te laten plaatsen. Maar hoeveel kost dat nu precies, zo’n dakkapel op je woning laten plaatsen? Een dakkapel varieert qua prijs meestal van €3.000 tot €10.000, afhankelijk van meerdere factoren. We zochten het exact voor je uit en delen onze bevindingen met je in onderstaand artikel.

Laten we maar meteen open kaart spelen: er is geen vast bedrag dat je zou kunnen hanteren voor het laten plaatsen van een dakkapel. De kosten van een nieuwe dakkapel zijn namelijk onderhevig aan diverse factoren die allemaal (flink) van invloed zijn op de totale kosten. Denk aan zelf bouwen vs. laten bouwen. De gebruikte materialen. De mate van isolatie. En ook is er een duidelijk verschil in prijs tussen een prefabexemplaar en een op maat gemaakte dakkapel. Logischerwijs kost deze laatste (veel) meer dan een kant-en-klare dakkapel die enkel nog maar geplaatst hoeft te worden. Om je toch een beetje inzicht te geven in de gemiddelde kosten van een nieuwe dakkapel nemen we de verschillende factoren en mogelijkheden eens nader onder de loep.


Laten bouwen of zelf bouwen

Het eerste puntje zal niet voor iedereen relevant zijn. Als je geen Handige Harry bent kun je deze paragraaf gerust overslaan, want een dakkapel zelf bouwen doe je niet zo 1-2-3. Het is een (forse) investering die jaren mee moet gaan. Een foutje is zo gemaakt en in veel gevallen is de geleden schade dan niet te overzien.

Voor eenieder die wél erg handig is kan het lonen om de dakkapel zelf te ontwerpen en te bouwen. Logischerwijs zit een groot deel van de kosten tenslotte in arbeidsloon. Je kunt dus aanzienlijk besparen op de kostprijs van de nieuwe dakkapel door zelf aan de slag te gaan. Je moet er dan natuurlijk wel rekening mee houden dat je tijd zal moeten investeren. Je bouwt een dakkapel immers niet in een middagje. Deze tijd zal je vrij moeten nemen van je werk en zoals het gezegde luidt: “tijd kost geld”. Even rekening mee houden dus als je vrije dagen gaat opnemen bij je baas.

Ook als je zelf niet al te handig bent kun je wel al het één en ander qua werkzaamheden uit handen nemen. Denk dan bijvoorbeeld aan sloopwerkzaamheden. Je kunt het dak zelf al enigszins prepareren zodat de werklui enkel nog maar aan de slag hoeven met het bouwen van de dakkapel en geen werk meer hebben aan het creëren van de ruimte waar de dakkapel voorzien gaat worden. Uiteraard is dit wel weer een secuur werkje. Ga dus vooral niet aan de slag als je niet goed weet waar je mee bezig bent. Anders kan het namelijk alsnog een erg duur grapje worden om de boel weer gerepareerd te krijgen.


Materialen

Naast de kosten voor arbeid zijn de kosten voor materialen de grootste kostenpost bij het bouwen van een nieuwe dakkapel. Zoals gezegd is een dakkapel laten plaatsen een investering voor de lange termijn. Gaan beknibbelen op materialen is dus niet de slimste zet die je kunt maken. Kwalitatieve materialen zijn aan de prijs, maar daar staat tegenover dat ze jaren meegaan. De meest gebruikte materialen voor dakkapellen zijn hout, kunststof en aluminium.

Houten dakkapel

Hout is over het algemeen duur, al is dit wel afhankelijk van de houtsoort die gebruikt wordt. Het grote voordeel van een houten dakkapel is dat je er alle kanten mee uit kunt. Voor een op maat gemaakt exemplaar wordt dan ook veelal voor hout gekozen als bouwmateriaal. Daarnaast kun je hout natuurlijk schilderen. Mocht je na verloop van tijd de uitstraling zat zijn, geeft een nieuw likje verf het exterieur van je woning weer een geheel nieuwe look. Tegelijkertijd is dat ook weer een nadeel. In tegenstelling tot kunststof en aluminium heeft hout relatief veel onderhoud nodig. Periodiek zal je de dakkapel moeten schuren, lakken en in de verf moeten zetten. Hout is tenslotte kwetsbaar als het gaat om weersomstandigheden. Degelijk onderhoud is daarom dus erg belangrijk. Een reden voor veel mensen om voor een kunststof of aluminium dakkapel te kiezen.

Kunststof dakkapel

Een kunststof dakkapel is over het algemeen goedkoper dan een houten- of aluminium dakkapel. Voor veel mensen een goede reden om voor kunststof te kiezen als hoofdmateriaal van de dakkapel. Een groot voordeel van kunststof (naast de gunstige prijs) is het weinige onderhoud dat je er aan hoeft te plegen. Af en toe een vochtig doekje over de kozijnen en randen halen is voldoende. Je hebt dus niet meer te maken met schuren, lakken en schilderen. Daar staat dan wel een duidelijk nadeel tegenover: je kunt een kunststof dakkapel moeilijk ‘pimpen’. Mocht je de uitstraling dus op een gegeven moment zat zijn kun je er vrij weinig aan veranderen. Gelukkig is kunststof tegenwoordig in diverse kleurstellingen beschikbaar. Je kunt dus prima een kunststof dakkapel laten bouwen die qua kleurstelling goed bij de buitenkant van de woning past.

Aluminium dakkapel

Relatief nieuw (en daardoor vaak toegepast bij moderne woningen) is de dakkapel van aluminium. Over het algemeen is de aluminium dakkapel qua prijsstelling de duurste variant. Dit simpelweg omdat aluminium als materiaal relatief duur is. Niet zonder reden. Aluminium is namelijk oersterk, bestand tegen alle weersomstandigheden en kan daarom decennia lang meegaan zonder dat je er onderhoud aan hoeft te plegen. Wederom is af en toe afnemen met een vochtig doekje meer dan voldoende. Aluminium dakkapellen zijn in alle RAL-kleuren leverbaar en zodoende vind je er dus altijd wel een kleurtje tussen die past bij de rest van de woning. Schilderen is in tegenstelling tot kunststof ook mogelijk, al heeft het wat meer voeten in de aarde dan het schilderen van een houten dakkapel. De verf zal immers goed moeten hechten en aluminium en verf maken samen een niet al te beste combinatie. Met een goede primer los je dit op en zodoende kun je de aluminium dakkapel van een ander kleurtje voorzien als je er vroeg of laat op uitgekeken raakt.


Kozijnen en glaswerk

Eén van de redenen waarom je een dakkapel zou willen laten plaatsen kan zijn dat je meer licht wilt op zolder. Logischerwijs zitten er dus altijd ramen en kozijnen in een dakkapel en ook deze bepalen weer de uiteindelijke kostprijs. Glas is relatief duur. Hoe groter het raamwerk, des te groter het kostenplaatje dus. Tevens zitten er behoorlijke prijsverschillen tussen dubbel- en enkel glas. Isolatie is belangrijk bij een dakkapel en zodoende kies je in de meeste gevallen dus voor dubbelglas.

Ook hier is weer onderscheid te maken. Je hebt namelijk HR glas, HR+ glas en HR++ glas. Het verschil zit hem hierbij in de zogenaamde U-waarde. Deze geeft aan hoeveel warmte er per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen beide zijden wordt doorgelaten. Kort gezegd dus de isolatiewaarde. Hoe lager de U-waarde, des te beter de isolatie. HR++ glas is zodoende een stuk duurder dan HR glas. Daar staat dan wel weer tegenover dat je met dit type glas minder hoeft te stoken en dus bespaart op de energiekosten (mits de dakkapel voorzien is van degelijk isolatiemateriaal natuurlijk).


Isolatiemateriaal

Om maar direct voort te borduren op het laatste puntje van hierboven: de dakkapel zal geïsoleerd moeten worden. Enkel een houten framework, wat MDF-platen, de kozijnen en de ramen houden de kou natuurlijk niet buiten. Je kunt een dakkapel op 3 verschillende manieren isoleren:

  • Warm dak
  • Koud dak
  • Omgekeerd dak

Zonder al te diep in te gaan op de verschillende manieren om je dakkapel te laten isoleren, kun je stellen dat de meest gebruikte toepassing aan de buitenkant van het dakbeschot of dragende constructie is. De isolatie zit hierbij dus aan de buitenkant van de dakkapel en de dakbedekking wordt er vervolgens overheen gelegd. Dit zorgt ervoor dat de dakconstructie dezelfde temperatuur houdt als de woning (vandaar ook de naam ‘warm dak’). In de meeste gevallen worden hier kunststof platen (PIR, PUR en EPS) voor gebruikt. Ook hier zit weer een verschil in prijs in. PIR is de goedkoopste variant, EPS de duurste. Dit heeft net als bij HR-glas te maken met de isolatiewaarde van het betreffende materiaal.

Het ‘koude dak’ is een variant die minder wordt toegepast. Bij deze manier van isoleren wordt het isolatiemateriaal aan de onderkant van het dak aangebracht. De dakconstructie wordt hierbij niet verwarmd en zodoende ook de benaming voor deze manier van isoleren. Bij deze variant wordt vaak gebruik gemaakt van steenwol of glaswol. In verhouding met PIR, PUR en EPS een goedkoper alternatief, maar daar staat dan weer tegenover dat de isolatiewaarde (een stuk) lager is.


Op maat gemaakt of prefab

In een wereld die qua techniek niet stil staat bedient gemak de mens. Helemaal handig zijn daarom de prefabdakkapellen. Deze kant-en-klare dakkapellen zijn al helemaal af en hoeven enkel nog maar geplaatst te worden. Ze zijn leverbaar in alle denkbare uitvoeringen en afmetingen. Van hout tot aluminium en van 2 kleine raampjes tot dakkapellen over de gehele breedte van je woning.

Het allergrootste voordeel van een prefabdakkapel is de snelle plaatsing. Een prefabexemplaar kan letterlijk in een middagje geplaatst worden. De dakwerker hoeft enkel maar het dak voor te bereiden en te zorgen voor een goede aansluiting met het dak. Je bent dus niet meer afhankelijk van het weer en je hoeft ook geen onderkomen voor de nacht te voorzien. Aan het einde van de dag (als alle rommel is opgeruimd) kun je gewoon in je eigen bed slapen terwijl het licht van de maan door de ramen van de nieuwe dakkapel schijnt.

Over het algemeen zijn prefabdakkapellen goedkoper dan maatwerk. Ze worden immers op grote schaal geproduceerd waardoor de productiekosten lager zijn. Een nadeel kan dan wel zijn dat je buren precies dezelfde dakkapel hebben. Voor sommigen geen bezwaar, maar als je uniek wilt zijn in de straat zal je voor maatwerk moeten kiezen. Bovendien heb je daarmee alles zelf in eigen hand. Je kiest zelf de materiaalsoort, de kozijnen, het glaswerk en het isolatiemateriaal. Bij een prefabdakkapel zijn deze zaken allemaal al voor je geregeld en heb je hier dus zelf vrij weinig vrije keuze in.


Inschatting van de kosten

Zo aan het einde van dit artikel is de conclusie simpel: er is geen vastomlijnd antwoord te geven op de vraag “wat kost een dakkapel?”. Elke keuze die je maakt is van invloed op de totale prijs. Van de materiaalsoort die je kiest tot zelf bouwen of laten bouwen. Naast de materialen die gebruikt gaan worden is tevens arbeidsloon een grote kostenpost. Hoe meer werk men moet verzetten, des te hoger de kosten zullen uitvallen. Ben je een beetje handig, dan kun je dus eenvoudig besparen op de kosten voor de nieuwe dakkapel, maar ben je dit niet, dan zal je alles uit moeten besteden en zodoende dieper in de buidel moeten tasten.

Prefabdakkapellen zijn goedkoper dan op maat gemaakte exemplaren. Een groot voordeel is de snelle plaatsing, maar een nadeel kan zijn dat je een ‘dertien in een dozijn’ dakkapel hebt. Daar staat dan wel weer tegenover dat de dakkapel van alle gemakken voorzien is. Je hoeft zelf niet meer na te denken over zaken als isolatie en afwerking.

Om toch maar af te sluiten met een gemiddelde prijsindicatie, kun je stellen dat je gemiddeld gezien tussen de 3.000 en 5.000 euro uit moet trekken voor de nieuwe dakkapel. Dit is dan inclusief materialen en inclusief plaatsing van de dakkapel. Hierbij gaat het om dakkapellen van 1,5 tot 4 meter. Wil je een (veel) grotere dakkapel? Dan kunnen de kosten gemakkelijk richting de 10.000 euro gaan. Een houten dakkapel van 8 meter met 2 ramen en 3 draaikiepramen kost gemiddeld gezien bijvoorbeeld zo’n 9.300 euro, maar dit kan hoger uitpakken als je voor een duurdere houtsoort, HR++ glas en het beste isolatiemateriaal gaat.

Nog een laatste tip als je van plan bent om een dakkapel te laten plaatsen: vergelijk altijd offertes van verschillende dakkapelspecialisten. Zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel vormen de arbeidskosten immers een groot deel van het totale kostenplaatje. Specialisten verschillen onderling qua prijs en door meerdere vaklui met elkaar te vergelijken kom je automatisch tot de beste prijs voor je nieuwe dakkapel. Zeker doen dus als je niet zelf je nieuwe dakkapel gaat bouwen!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag