Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat moet je weten als je een carport wilt realiseren?

Wat moet je weten als je een carport wilt realiseren?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een carport is reuze handig, zeker als je niet de mogelijkheid hebt om een garage te (laten) bouwen. Je auto staat droog en ook je fiets plaats je er gemakkelijk even onder als je van plan bent om later weer te vertrekken met je fiets. Bovendien vallen de kosten – in vergelijking met een traditionele garage – ook nog eens reuze mee. Een carport (laten) bouwen is dus eigenlijk altijd een goed idee, maar waar let je dan precies op? In dit artikel zetten we uiteen wat je moet weten als je een carport wilt realiseren.


Waarom kiezen voor een carport?

Soms heb je bij je woning keuzes. Je kunt een garage (laten) bouwen óf een carport. Helaas heeft niet iedereen die luxe en is men automatisch aangewezen op een carport. Dat hoeft niet direct een nadeel te zijn, want een carport heeft enkele voordelen ten opzichte van de traditionele garage. Het belangrijkste verschil is de prijs. In ons artikel over de prefab garage kon je al lezen dat zelfs dit type garage de nodige euro’s kost, laat staan als je een op maat gemaakte garage wenst. Een carport is vele malen goedkoper, zeker als je besluit om hem zelf te bouwen. Daarnaast zal een garage goed geventileerd (en vaak ook geïsoleerd) moeten zijn om roestvorming te voorkomen. In een garage heb je te maken met condensatie (bijvoorbeeld wanneer je je auto na een fikse regenbui in de garage zet) en condensatie kan voor roestvorming zorgen.

Een carport is open. Je auto staat droog en is beschermd tegen alle weersomstandigheden, maar dankzij het open karakter van de carport vindt er genoeg doorstroming van verse lucht plaats en hoef je je dus geen zorgen te maken om condensatie (en daarbij dus roestproblemen). Tevens is de carport dankzij het open karakter ook multifunctioneel inzetbaar. Denk aan de fiets droog zetten als je hem later weer wilt gaan gebruiken, maar je kunt de carport bijvoorbeeld ook goed gebruiken als klusplaats. Als laatste voordeel (alhoewel dit niet per se een voordeel is ten opzichte van een conventionele garage) is de waardevermeerdering van je woning. Heb je een carport bij je woning zitten, dan zal je – indien je de woning op een gegeven moment gaat verkopen – je woning tegen een hogere prijs kunnen verkopen.


Zelf bouwen of laten bouwen

Overtuigd van de carport? Dan rijst natuurlijk de vraag of je hem zelf gaat bouwen of dat je hem laat bouwen. Op zich is een carport (afhankelijk van de omvang en de gebruikte materialen) relatief eenvoudig om zelf te bouwen. Op het internet staan allerhande handleidingen waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een carport zelf bouwt. Zelf bouwen heeft twee voordelen ten opzichte van laten bouwen: de kostprijs zal een stuk lager uitvallen (arbeidsloon is nu eenmaal een duur grapje als je besluit uit te besteden) en je bouwt iets waar je trots op kunt zijn. Iedere keer dat je de carport ziet zal je geluk ervaren dat je hem met je eigen handen hebt gebouwd. Uiteraard vergt zelf bouwen de nodige tijd en energie en zal je wel een klein beetje handig moeten zijn om de carport te realiseren. Ben je dit niet en/of wil je de carport snel hebben staan en er zelf weinig omkijken naar hebben, dan is uitbesteden een goede optie. Er zijn in Nederland talloze bedrijven die een (prefab) carport in no-time voor je kunnen neerzetten zodat je direct al kunt gaan genieten van je nieuwe carport. Logischerwijs brengt dit een hoger kostenplaatje met zich mee dan zelf bouwen, maar gemak kost nu eenmaal wat.


Materialen

Ongeacht of je zelf gaat bouwen of de carport laat installeren: je zult een keuze moeten maken rondom de materialen die gebruikt gaan worden voor de carport. Over het algemeen worden er twee materialen voornamelijk gebruikt voor carports:

  • hout
  • aluminium

Houten carport

Een houten carport kent voor- en nadelen ten opzichte van de aluminium carport. Het grootste voordeel is het prijsverschil. Afhankelijk van het type hout dat je gaat gebruiken voor de carport kun je honderden of zelfs duizend euro goedkoper uit zijn met een houten carport. Daarnaast kun je van tijd tot tijd de look van je carport volledig veranderen door simpelweg een nieuwe laagje verf aan te brengen. Dit is direct ook het grootste nadeel: een houten carport vergt onderhoud. Je zult van tijd tot tijd de carport moeten schuren, lakken en opnieuw moeten verven. Hout is een natuurlijk materiaal dat beïnvloed wordt door regen, wind, sneeuw en hagel. Doe je dit niet periodiek, dan gaat je carport minder lang mee omdat op een gegeven moment houtrot plaatsvindt.

Aluminium carport

Een aluminium carport gaat levenslang mee, zelfs als je er na plaatsing geen seconde meer naar omkijkt qua onderhoud. Aluminium is een bijzonder stevig en duurzaam materiaal dat geen verder onderhoud meer nodig heeft, hoogstens af en toe afnemen met een vochtig doekje volstaat. Daar staat tegenover dat aluminium duurder is in aanschaf dan hout en bovendien is het naderhand niet meer mogelijk om de uitstraling van de carport te veranderen, iets dat met hout dus wel goed mogelijk is. Daarnaast is hout ook nog eens gemakkelijk te bewerken en zo kun je dus een complete custom carport realiseren. Iets wat met aluminium (zeker als amateur-bouwer) niet zo eenvoudig is.


Dakbedekking

Uiteraard wordt het frame voorzien van een dak en ook daar heb je weer meerdere opties toe. De meest gebruikte materialen voor het dak van een carport zijn:

  • PVC dakbedekking
  • EPDM dakbedekking
  • IJzeren dakbedekking

PVC dakbedekking

PVC golfplaten (of damwandplaten) worden over het algemeen het meest gebruikt als dakbedekking voor een carport. Het voordeel van PVC dakbedekking is de relatief goedkope aanschafprijs in vergelijking met andere soorten dakbedekking. Een nadeel van PVC is echter de kwetsbaarheid. Bij een goede storm kunnen ze vrij gemakkelijk beschadigd raken (denk aan dakpannen die van het dak afwaaien en op de carport terechtkomen of takken die van bomen afbreken en bovenop het dak van de carport vallen). Ook zal je de PVC dakbedekking regelmatig schoon moeten maken om groene aanslag (bijvoorbeeld mos) te voorkomen en het uiterlijk van je carport fris te houden.

EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekkingen zie je veel op gewone woningen, maar ook voor je carport kun je voor een EPDM dakbedekking kiezen. EPDM dakbedekking wordt vervaardigd van rubber en beschermt je carport tegen alle weersomstandigheden. Dakbedekkingen van EPDM zijn minder vatbaar voor schades en bijzonder duurzaam. In principe kan een EPDM dakbedekking levenslang meegaan. Ook over onderhoud hoef je je verder weinig zorgen te maken en sterker nog: EPDM loont zich uitstekend om een groen dak te realiseren op je carport. Leuk als je wel wat kleur en natuur op je carport wenst in plaats van de ‘grauwe’ PVC- of ijzeren dakbedekkingen! Daar staat dan wel weer tegenover dat dit de duurste vorm van dakbedekking is van alle dakbedekkingen waaruit je kunt kiezen en zelf EPDM dakbedekking leggen is niet zo eenvoudig als de overige opties.

IJzeren golfplaten of damwandplaten

Een stevigere variant op de PVC dakbedekking is een ijzeren dakbedekking. IJzeren golfplaten of damwandplaten zijn minder vatbaar voor schades door weersomstandigheden, vergen minder onderhoud en gaan lang mee. Een nadeel is de hogere aanschafprijs en tevens kun je bij een ijzeren dakbedekking op je carport te maken krijgen met geluidsoverlast. Regen en hagel dat op het dak van je carport valt klinkt vele malen harder op ijzer dan op EPDM of PVC. Qua kostprijs is een ijzeren dakbedekking op je carport goedkoper dan EPDM, maar duurder dan kunststof. Toch is in dit geval – zeker met het oog op eventuele schades – goedkoop vaak duurkoop.


Afmetingen

Natuurlijk wilt het oog ook wat, maar een carport moet bovenal functioneel zijn. De gebruikte materialen moeten voldoen aan je persoonlijke wensen en voorkeuren, maar zeker ook de afmeting van de carport is van grote invloed op hoe blij je met je nieuwe carport zult zijn. Uiteraard zal je binnen de grenzen moeten blijven van wat legaal is toegestaan om te verbouwen aan je woning, maar over het algemeen is groter beter. Je wilt tenslotte dat je auto droog staat en beschermd is tegen regen, wind, hagel en sneeuw, maar droog uit kunnen stappen is natuurlijk ook wel fijn. Daarnaast is het handig als je gemakkelijk de carport in kunt rijden zonder je zorgen te hoeven maken om je spiegels en is het ook wel aangenaam als je naast de auto, bijvoorbeeld ook een (aantal) fiets(en) kwijt kunt onder de carport. Zorg dus vooral voor voldoende ruimte zodat de carport dé multifunctionele toevoeging aan je woning is die hij kan zijn.


Vergunningen

In navolging van bovenstaande: in de meeste gevallen kun je zonder vergunning een carport (laten) plaatsen indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet (bijvoorbeeld niet te groot en direct aan de woning geplaatst). Om te achterhalen of er voor jouw beoogde carport vergunningen nodig zijn kun je het beste de (website van de) gemeente raadplegen. Daarmee voorkom je dat je carport weer moet afbreken omdat je de gestelde voorwaarden hebt overschreden.


Maatwerk of prefab?

Het woordje prefab is al een paar maal gevallen in dit artikel en voor hen die geen idee hebben wat hiermee bedoeld wordt: prefab carports zijn kant en klare carports die óf al helemaal in elkaar zitten en enkel geplaatst hoeven te worden óf als kant en klaar bouwpakket worden geleverd. Logischerwijs is dit type carport gemakkelijker te realiseren dan een maatwerk carport, maar je zit dan natuurlijk wel vast aan wat de fabrikant je voorschotelt. Ze zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen en vervaardigd van uiteenlopende materialen. Je vindt dus altijd wel een prefab carport die aansluit bij je woning, maar wil je echt een custom made carport, dan zal je voor een maatwerk oplossing moeten gaan (en eventueel een specialist inschakelen die de carport voor je ontwikkelt).


Uitbesteden? Vergelijk!

Heb je besloten om de carport niet zelf te bouwen, maar deze door een specialistisch bedrijf te laten realiseren? Weet dan dat professionals onderling verschillende prijzen hanteren voor één en dezelfde dienst. Je kunt je carport vaak veel goedkoper laten plaatsen bij specialist A dan bij specialist B. Vraag daarom vooral meerdere offertes op bij verschillende bedrijven om zo tot de beste prijs te komen voor je nieuwe carport. Wellicht maakt het in jouw geval het verschil uit tussen een PVC dakbedekking (die dus kwetsbaar is en waarschijnlijk vroeg of laat vervangen zal moeten worden) of een EPDM dakbedekking die levenslang mee gaat!



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag