Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips voor het bouwen van een veranda

8 tips voor het bouwen van een veranda

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een heerlijk plekje om te ontspannen, waar je de vogels hoort fluiten, kunt zien hoe de ondergaande zon een prachtige rode gloed over je tuin werpt, en dat allemaal terwijl jij langzaam heen en weer wiegt in een houten schommelstoel. Het woord veranda heeft een speciaal plekje ingenomen in ons hart en dat is terecht. Het is een relaxte manier om het leven in en rondom je huis nog nét een stukje aangenamer te maken. In dit artikel beschrijven we 8 tips wanneer jij van plan bent om een veranda te gaan bouwen.


Wat is een veranda?

Zelfs zonder tuin, fluitende vogels of ondergaande zon is een veranda een heerlijke plek om tijd door te brengen. Je kunt een veranda het beste zien als een extra aanbouw aan je huis, waardoor je als het ware een open of gesloten overdekt terras hebt dat gelijkvloers is met het huis. Maar als je tien mensen vraagt om een veranda te tekenen, zullen er een hoop verschillen te zien zijn in de versies die je te zien krijgt. Dat komt omdat bijna geen enkele veranda hetzelfde is en veel veranda’s op maat gemaakt worden. Het is dus heel erg belangrijk om erachter te komen wat voor soort veranda je wilt hebben.


8 tips als je een veranda wilt bouwen

1. Kies eerst je favoriete soort veranda

Laten we als eerst beginnen met het grootste verschil, of de veranda open of dicht is. Sommige veranda’s bestaan namelijk uit niets meer dan alleen enkele palen met een afdakje erboven. Hierdoor zit je droog wanneer het regent, ontloop je een deel van de zonnestralen en kun je eigenlijk alleen in het voorjaar en de zomer gebruik maken van de veranda. Dat wordt een terrasoverkapping veranda genoemd. Vervolgens bestaan er ook dichte veranda’s die gedeeltelijk of volledig dicht zijn. Deze zijn vaak bijna volledig van glas gemaakt en zorgen voor extra lichtinval in huis. Je kunt onderscheid maken in de volgende soorten:

Leefveranda, woonveranda of leefkeukenveranda

De naam doet het al een beetje vermoeden, maar deze soort veranda is eigenlijk een verlengstuk van het woongedeelte van je huis en deze is daarom dus volledig afgesloten van de buitenwereld. Hierdoor trek je bijvoorbeeld een stuk bij de woonkamer, kun je er een kookeiland plaatsen of maak je er een loungeruimte van. Deze soort veranda is waarschijnlijk degene die je het vaakst zult gebruiken omdat het echt hoort bij het woongedeelte en je kunt een woonveranda dan ook zien als een luxe uitbreiding van het woonoppervlak in je huis.

Een groot voordeel van een woonveranda is dat de waarde van je huis enorm stijgt en dat je hem het gehele jaar door kunt gebruiken. Een nadeel is dat de aanschaf vrij duur is en het soms lang duurt voordat de veranda geplaatst is.

Open veranda

Wanneer je graag meer verbonden wilt zijn met buiten, graag de vogeltjes hoort fluiten of gemakkelijk een kleurtje wilt opdoen, dan is de open veranda meer iets voor jou. Naast dat de veranda een stuk goedkoper is dan de gesloten woonveranda, ben je ook een stuk vrijer. Een open veranda is ook aan te passen aan het weer, bijvoorbeeld als het een dagje wat kouder is. Je kunt dan enkele zijpanelen tussen de palen plaatsen, zodat je een halfopen veranda creëert. Dan heb je toch het gevoel van buiten, maar zit je een stuk aangenamer. Dit is vooral handig als je in het vroege voorjaar en late najaar nog even buiten wilt zitten en bijvoorbeeld een terrasverwarmer tot je beschikking hebt.

Voordelen van de open veranda zijn de relatief lage aanschafwaarde en de snelheid waarmee de veranda geplaatst kan worden. Daarnaast verhoog je de waarde van je huis niet enorm met een open veranda.


2. Isolatie

Belangrijkste tip wat betreft isolatie is dat je je niet gek moet laten maken door alle isolatiecijfers en de beste driedubbele beglazingsmogelijkheden. Natuurlijk is het fijn als je woonveranda geïsoleerd is met de beste glazen die de beste u-waardes hebben, maar heb je het echt nodig? De meeste huizen hebben tegenwoordig nog gewoon standaard dubbele beglazing zonder zogenoemde ‘meer kamer profielen’ en is het dus een beetje teveel van het goede als je diep in de buidel tast om je veranda zo goed mogelijk te isoleren. Doe dat alleen als je ook van plan bent om te doen met de rest van de ramen in huis, omdat het anders helemaal geen nut heeft om alleen enkele ramen goed te isoleren. Gelukkig zijn professionele veranda bouwers in staat om je hierover te adviseren zodat je niet meer uitgeeft dan nodig is.

3. Budget

Let ook goed op je budget wanneer je zoekt naar een veranda van je keus. Er zit een enorm verschil in de prijzen en dat kan al snel betekenen dat enkele veranda’s af zullen vallen omdat ze te duur zijn. Een open veranda kun je al kopen vanaf ca. € 1000,- omdat deze vaak vrij eenvoudig zijn en niet voorzien hoeven te zijn van isolatiemateriaal en gewoonweg van minder materiaal gebouwd worden. Bij woonveranda’s is het een ander verhaal. Er zijn een aantal keuzes die je moet maken wanneer je de veranda wilt laten bouwen en afhankelijk van wat je kiest kan de prijs zomaar 20-40% per vierkante meter schelen. Gemiddeld gezien kost een woonveranda € 1.200 – € 1.600 per vierkante meter, wat inhoudt dat je al snel een hoop geld kwijt bent. Hieronder een opsomming waarmee het grootste prijsverschil verklaard wordt.

Materiaal – De meeste veranda’s worden tegenwoordig van hout of aluminium gemaakt, maar er zijn ook veranda bouwers die PVC of zelfs gietijzer aanbieden. Het beste is om te kiezen voor een duurzaam materiaal omdat je wilt dat je veranda zo lang mogelijk meegaat en zijn waarde blijft behouden. Hout en aluminium zijn dan de meest voor de hand liggende materialen.

Kwaliteit van de beglazing – Hierbij kun je kiezen uit standaard glas, wat het voordeligst is, maar niet het meest energiezuinig. Ook heb je de mogelijkheid om hoog rendement glas of zonwerend glas aan te schaffen. Al deze opties hebben hun eigen voor- en nadelen, maar het is belangrijk dat je van tevoren hebt bepaald welk soort glas je wilt, omdat je niet zo eenvoudig terug kunt komen op die beslissing. De keuze voor het juiste type glas hangt ook af van de oriëntering, waar we later in het artikel nog over hebben.

Overige opties – De veranda moet misschien een vloer krijgen in dezelfde stijl als de rest van de woonhuis. Of er moet een extra verwarming bijkomen omdat het oppervlak van je huis na het bouwen van de veranda te groot is om het te kunnen verwarmen met de bestaande verwarming of CV ketel. Daarnaast heb je nog de mogelijkheid om zonnewering te plaatsen, airco en vele andere opties. Dit kan uiteindelijk nog flink in de kosten lopen.

4. Prefab veranda kopen

Wil je kosten besparen maar toch een zo luxe mogelijke veranda aan je huis laten bouwen? Dan kun je ook een prefab veranda kopen. Dit staat voor ‘Pre Fabricated’ oftewel, van tevoren in elkaar gezet. Deze veranda’s staan vaak binnen een dag en kosten een stuk minder dan een op maat gemaakte veranda. Wel moet je iets toeleggen op de opties die je hebt omdat alles van tevoren al voor je bepaald is. Maar kun je daarmee leven, dan heb je toch mooi een goede deal. Wil je het liefst voor een dubbeltje op de eerste rij zitten voor een veranda? Lees dan onze 7 tips voor een goedkope overkapping.

5. Bouw een openhaard

Zowel voor een woonveranda als een open veranda is een openhaard een sfeervolle manier om de ruimte warm te stoken. Daarnaast is het voor een open veranda een ideale manier om het in de avonden of voor- en naseizoen lekker warm te stoken, zodat je de hele dag of avond buiten kunt zitten. Het spreekt voor zich dat je wel goed moet opletten met vuur in de veranda. Zo moet je bijvoorbeeld de rookafvoer zo hoog mogelijk door laten voeren zodat je zelf en je buren geen last hebben van de rook. Hier zijn ook regels en wetten voor, dus zoek deze goed op.

6. Oriëntering van een veranda

Het lijkt misschien niet belangrijk, maar het is voornamelijk bij een woonveranda enorm belangrijk in welke windrichting de veranda gebouwd wordt. Hieronder belichten we de vier windrichtingen toe:

Noord – Hier is eigenlijk nooit iets aan de hand. De zon zal hier niet zo lang schijnen, dus de glazen wanden van de veranda zullen geen broeikaseffect veroorzaken. In de winter zal je hier wel extra moeten verwarmen omdat je door de ruiten waarschijnlijk wel meer warmte verliest dan door de meeste muren.

Oost – Een lekker ochtendzonnetje kan de dag goed doen beginnen. In de ochtend is de zon nog niet zo scherp, dus hoef je niet bang te zijn dat het te warm wordt in de woonveranda. Het kan zijn dat je hier bij moet warmen in de winter omdat de zon aan het einde van de dag al enkele uren aan de andere kant van je huis staat.

Zuid – Heb je een vrijwel volledig glazen woonveranda op het Zuiden gericht? Dan moet je daar echt even voorbereidingen voor treffen. Het kan in de zomer gemakkelijk 30 graden of hoger worden in huis als je geen juiste zonnewering, airco of andere beluchtingsmogelijkheden installeert. Planten kunnen vrijwel niet overleven in een woonveranda op het Zuiden.

West – De avond en middagzon zijn vaak erg lekker als je nog even wilt genieten van het zonnetje in je gezicht, maar ook op het Westen gericht kan je veranda erg warm worden. Het kan dus ook in deze richting nodig zijn om bijvoorbeeld een airco of goede zonnewering te plaatsen. Planten hebben hier een grotere overlevingskans, maar zullen door het felle licht en de warme temperatuur waarschijnlijk vrij snel de geest geven.

Deze windrichtingen hebben natuurlijk een stuk minder invloed als je een open veranda hebt, omdat de lucht daar altijd blootgesteld wordt aan buitenlucht en de temperatuur zelfs met een halfgesloten veranda nooit écht warm zal worden.

7. Vergunning

Check altijd even of jouw veranda een vergunning vereist. Er zijn vanuit de gemeente een aantal wetten waar je sowieso aan moet voldoen, zoals onder andere een minimale afstand van je buren, de grootte van de veranda en hoe ver je veranda verwijderd is van de groenfaciliteiten van de gemeente. Begin nooit zomaar aan de bouw van je veranda, want het kan zijn dat je hem na het plaatsen weer weg moet halen van de gemeente als hij niet conform de regels en vergunningen is geplaatst. Dat zou dan een heel duur grapje worden, waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten, dus doe er je voordeel mee en laat even uitzoeken of je de veranda kunt plaatsen waar jij wilt.

8. Zelf een veranda bouwen

blank

Op internet circuleren er veel waarschuwingen rond. Zelf een veranda bouwen lijkt misschien eenvoudig, maar kan nog weleens vies tegenvallen, zelf bij de meest eenvoudige variant. Je moet gaten in de grond boren tot ca. een meter diepte, het afdak juist bevestigen en alles moet ook waterdicht zijn. Voor klusjesmannen is het wellicht een normale klus, maar als je geboren bent met twee linkerhanden is het wellicht een beter idee om het uit te besteden. Ga je de uitdaging toch aan? Dan kun je bij veel speciaalzaken, veranda bouwers of tuincentra de materialen vinden die je nodig hebt. Teken alles eerst even zorgvuldig uit, laat al het houtwerk op maat zagen, bestel de tussen panelen, kies wat voor soort dak je erop wilt en ga daarmee naar de doe het zelf afdeling. Hier kun je eventueel nog wat advies vragen als er iemand werkt die ervaring heeft met het bouwen van veranda’s. Want wij snappen het wel. Onderuit zakken op een veranda is nog nét iets lekkerder als je hem zelf hebt gebouwd naar je eigen wens.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag