Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 tips voor een overkapping aan huis

7 tips voor een overkapping aan huis

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Met een terrasoverkapping aan je woning verleg je de seizoenen. Je creëert een extra ‘kamer’ waar je ook in de herfst en misschien zelfs wel in de winter kunt genieten van het buitenleven. Daarnaast vermeerder je direct de waarde van je woning en mocht je dus vroeg of laat je woning willen verkopen, dan levert de overkapping extra centen op. In dit artikel dan ook 7 tips als je een overkapping aan huis wilt realiseren!


Langer genieten van het buitenleven

Mensen met een tuin genieten in de lente en de zomermaanden volop van hun eigen kleine hof van Eden. Met een beetje geluk kan er ook in het vroege najaar nog van de tuin genoten worden, maar dan zit het er voor de meeste mensen toch echt wel op. Met een terrasoverkapping is dit niet het geval. Je verlengt automatisch de seizoenen en zit ook in de herfst nog heerlijk droog. Besluit je om een terrasverwarmer te plaatsen? Dan kun je zelfs hartje winter nog lekker behaaglijk genieten van het buitenleven. Wat dat betreft zijn er eigenlijk alleen maar voordelen te benoemen aan een terrasoverkapping. Maar waar let je zoal op als je een overkapping aan huis wilt (laten) plaatsen? Wat zijn belangrijke punten om rekening mee te houden? En hoe realiseer je de overkapping zo goedkoop mogelijk zonder in te hoeven boeten aan kwaliteit? Met onderstaande tips helpen we je een eindje op weg.


1. Beginnen bij de basis: het framewerk

Zoals met elk bouwwerk is de keuze rondom de materialen allesbepalend, zowel qua looks als qua functionaliteit. In de basis heb je voor het framewerk twee opties: hout of aluminium. Het frame moet tenslotte stevig zijn en deze materialen zijn uitermate geschikt om het framewerk mee te bouwen.

Hout heeft als voordeel dat het makkelijk te bewerken is. Ga je zelf bouwen, dan kun je met hout veel kanten op. Daarnaast is het mogelijk om je overkapping van tijd tot tijd een hele nieuwe uitstraling te geven als je de huidige look zat bent. Een likje verf doet wonderen. Hier schuilt ook direct het nadeel van hout: het heeft onderhoud nodig anders krijg je te maken met houtrot. Je zult dus periodiek in het onderhoud moeten voorzien van je overkapping als je voor een houten framewerk kiest. Regelmatig schuren, lakken, beitsen en opnieuw verven is nodig om de levensduur van je overkapping te garanderen.

Met aluminium is dit anders. Dit materiaal behoeft na plaatsing geen verder onderhoud en staat bekend om z’n duurzaamheid en degelijkheid. Aluminium is beresterk en zal dus zonder moeite alle weersomstandigheden kunnen trotseren. Een nadeel van aluminium is de kostprijs en daarnaast is het materiaal niet zo makkelijk te bewerken als hout. Daar staat dan wel weer tegenover dat een aluminium overkapping een extra luxueuze uitstraling heeft en in alle RAL-kleuren beschikbaar is. Perfect voor een moderne woning met een luxe uitstraling dus!

2. Het dak & lichtinval

Voor het dak heb je een extra keuze qua materiaal: plexiglas. Dit materiaal zie je veelvuldig terug bij overkappingen en daar is een goede reden toe. Je kunt ervoor kiezen om het dak van je overkapping af te werken met hout of aluminium. Dit komt de stevigheid ten goede, maar zorgt ervoor dat er veel minder zonlicht je woning kan betreden. Met plexiglas kan zonlicht alsnog in de woon- of eetkamer schijnen en behoud je dus het open en lichte karakter van de ruimte. Plexiglas is een goedkoper materiaal dan hout of aluminium, maar daar staat tegenover dat het vatbaarder is voor schades. Als de dakpannen bij een goede storm van het dak waaien bestaat de kans dat het dak van je overkapping het begeeft. Iets dat je met hout of aluminium niet zo snel zult hebben.

3. Verlichting

Over licht gesproken: door inbouwspotjes te plaatsen in je overkapping kun je tot in de late uurtjes genieten van de overkapping aan je woning. In de bouwmarkt zijn speciale spots te koop die je prima buiten kunt gebruiken en installeren is lang niet zo ingewikkeld als het lijkt. Wil je het helemaal goed doen, dan zorg je uiteraard ook voor een stroomvoorziening in de overkapping zodat je gemakkelijk een box kunt aansluiten voor de nodige muziek of tussendoor even je smartphone kunt opladen.

4. Verwarming

Nog zo’n extra die het mogelijk maakt om extra lang te genieten van het buitenleven: een verarmingselement. Je kunt dit in principe op twee manieren realiseren: een terrasheater of een (op maat gemaakte) vuurkorf. Terrasheaters zijn in vele vormen, soorten en maten beschikbaar. Ze werken op gas of op elektriciteit. Houd er rekening mee dat een terrasverwarmer op elektriciteit de nodige energie opslurpt. Wil je een goedkoper alternatief waarmee je altijd een intiem sfeertje realiseert? Ga dan voor een vuurkorf. Je kunt deze kant en klaar kopen bij het tuincentrum, maar je kunt er natuurlijk ook eentje op maat (laten) maken voor de ultieme unieke look in je tuin!

5. Waterafvoer

In Nederland wilt het nog wel eens regenen. Het is daarom van belang dat je een goede manier verzint om regenwater af te voeren van het dak van je overkapping. Je kunt dit vrij eenvoudig oplossen door het dak licht hellend te maken zodat de zwaartekracht z’n werk doet, maar het gevolg is regenwater dat langs de gevel druipt. Wil je het goed doen, dan voorzie je in een dakgoot die het regenwater afvoert, al dan niet in combinatie met een regenton. Dit laatste is een absolute win-win, want je kunt kosteloos de beplanting in je tuin besproeien met ‘gratis’ regenwater.

6. Een goede fundering = carport en overkapping in 1

Als je zorg draagt voor een goede fundering voor de overkapping (bijvoorbeeld door het framewerk en de onderliggende grond te voorzien van cement) kan je overkapping in de wintermaanden functioneren als carport. In ons artikel over de carport kon je al lezen welke voordelen een carport met zich mee brengt en als je voorziet in een goede fundering, dan kan de overkapping makkelijk dienst doen als tijdelijke carport. Uiteraard is dit alleen mogelijk als je bijvoorbeeld aan de zijkant van je woning toegang hebt tot de overkapping, maar indien dit het geval is, sla je dus twee vliegen in één klap. Omdat een auto nogal wat gewicht met zich meebrengt is het noodzaak om de fundering stevig genoeg te maken dat hij je auto houdt. Een veelgebruikt materiaal als fundering voor een overkapping is cement. Dit zorgt ervoor dat niet alleen het framewerk degelijk stand houdt, maar dus tevens een auto simpel geplaatst kan worden onder de overkapping.

7. Vergunningen

In de meeste gevallen kun je zonder problemen een overkapping aan je huis (laten) realiseren (mits je voldoet aan de gestelde richtlijnen), maar het is beter om op voorhand duidelijkheid te hebben. Twijfel je dus of je zonder problemen een overkapping kunt (laten) plaatsen aan je woning, win dan van tevoren advies in. Hiermee voorkom je dat je achteraf de complete overkapping af zult moeten breken als hij niet voldoet aan de richtlijnen van de gemeente. Better safe, than sorry natuurlijk!


Zelf bouwen of laten installeren

Een overkapping aan je woning realiseren is geen rocket science. Met een beetje handigheid realiseer je het vrij eenvoudig zelf. Als het frame staat ben je al een heel eind op weg en hoef je enkel nog maar in het dak te voorzien; het moeilijkste klusje van zelf een overkapping bouwen. Mocht je de tijd en energie er niet in willen steken om zelf te bouwen of niet handig genoeg zijn, dan is uitbesteden een optie. Er zijn tal van bedrijven in Nederland die de overkapping voor je kunnen realiseren, maar wees je ervan bewust dat het ene bedrijf meer vraagt voor één-en-dezelfde dienst als de andere.

Heb je besloten om de overkapping te laten plaatsen door een professional, vraag dan altijd offertes op bij meerdere bouwbedrijven. Vaak kun je aanzienlijk op de prijs besparen door de goedkoopste specialist in te schakelen aan de hand van de offertes die je hebt ontvangen. Wellicht betekent het in jouw geval het verschil tussen een aluminium of houten framewerk. Schroom dus vooral niet om meerdere offertes op te vragen bij meerdere bouwbedrijven. Je komt dan vanzelf tot de beste prijs voor je nieuwe terrasoverkapping bij je woning!



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag