Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 tips voor een goedkope overkapping

7 tips voor een goedkope overkapping

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ons artikel gelezen met tips over een overkapping aan huis en enthousiast geworden vanwege de vele voordelen die een overkapping met zich mee brengt? Dan is het goed om te weten dat een overkapping lang niet altijd om een enorme investering vraagt. Je kunt relatief goedkoop een overkapping aan je woning (laten) plaatsen waardoor je extra lang van het buitenleven kunt genieten en er bovendien ook nog eens voor zorgt dat je woning in één klap een stuk meer waard is. Om je een handje te helpen hebben we in dit artikel 7 tips voor je verzameld voor een goedkope overkapping aan je woning!


Goedkoop een overkapping realiseren

Verbouwingen aan woningen kosten ten alle tijden geld, maar de ene aanpassing is de andere niet natuurlijk. Wil je een aanbouw realiseren, dan kost dit al gauw een smak geld en ditzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor een veranda. Een overkapping is in vergelijking een stuk goedkoper te realiseren en biedt net als de veranda veel voordelen als het gaat om het verlengen van het buitenseizoen. Met een overkapping kun je bijvoorbeeld ook in de herfst nog lekker droog buiten zitten en heb je een verwarmingsinstallatie bij je overkapping, dan kun je zelfs hartje winter nog heerlijk behaaglijk buiten vertoeven. Naast deze voordelen zorg je middels een aanpassing aan je woning automatisch voor een waardevermeerdering van je huis. Mocht je de woning dus vroeg of laat willen verkopen, dan zal je een hoger bedrag ontvangen dankzij de (goedkope) overkapping. Pak je het slim aan, dan verdien je je investering dubbel en dwars terug. Onderstaande tips helpen je bij het realiseren van een goedkope overkapping aan je woning.

1. Overkapping zelf maken of laten bouwen?

Eén van de makkelijkste manieren om geld te besparen op je nieuwe overkapping is door hem zelf te bouwen. Arbeidsloon vormt nu eenmaal een grote kostenpost als je zaken gaat uitbesteden. Logischerwijs zal je dan wel zelf handig genoeg moeten zijn om de overkapping op een veilige en verantwoorde wijze te realiseren. Een extra voordeel van zelf bouwen is de volledig eigen inbreng. Je kunt de overkapping helemaal naar eigen smaak samen stellen met de materialen die jij wenst. Door zelf te bouwen én voor relatief goedkope bouwmaterialen te kiezen kun je dus vrij eenvoudig extra besparen op de kosten voor de nieuwe overkapping. Iets dat niet altijd mogelijk is als je de overkapping door een derde laat bouwen.

2. Vergelijk meerdere bouwbedrijven als je gaat uitbesteden

Niet handig genoeg om zelf de overkapping te maken? Of heb je simpelweg geen tijd en/of zin om zelf aan de slag te gaan en besluit je daarom om de overkapping door een professional te laten bouwen? Dan is het altijd slim om offertes op te vragen bij verschillende bouwbedrijven. Een offerte is in principe altijd vrijblijvend en zo kun je dus geheel kosteloos ontdekken bij welke specialist je de beste prijs-kwaliteitsverhouding krijgt. Win daarbij ook informatie in over de materialen die gebruikt gaan worden voor de bouw van de overkapping. Hout is bijvoorbeeld in 1001 soorten verkrijgbaar en vaak kiezen bouwbedrijven voor een duurdere houtsoort. Enerzijds omdat dit de stevigheid van het bouwwerk ten goede komt, maar anderzijds kunnen ze daardoor ook net even wat meer rekenen voor de overkapping. Laat je dus goed informeren over de materialen die gebruikt gaan worden zodat je nog beter bouwbedrijf A met bouwbedrijf B kunt vergelijken en zo dus tot de beste prijs komt voor je nieuwe overkapping.

3. Prefab vs. maatwerk

Met de techniek van vandaag de dag is het heel goed mogelijk om een overkapping in de fabriek al helemaal in orde te maken. Deze manier van werken noemt men ‘prefab’. De overkapping wordt in de fabriek al (grotendeels) in elkaar gezet en zal alleen nog aan je woning bevestigd moeten worden en je zal eventueel nog in een fundering moeten voorzien als je de overkapping bijvoorbeeld ook als carport wilt gebruiken in de winter. Over het algemeen is een prefab overkapping een stuk goedkoper dan maatwerk. Logisch, want bij maatwerk betaal je de extra manuren die gemaakt moeten worden om je overkapping helemaal samen te stellen en te vervaardigen zoals jij dat wilt, terwijl bij een prefab overkapping de machines in de fabriek al het werk doen. Een bijkomend voordeel is de razendsnelle plaatsing van de overkapping. Doordat de prefab overkapping al in elkaar zit (of als eenvoudig bouwpakket wordt geleverd), is het tijdsbestek dat benodigd is om de overkapping te plaatsen minimaal. Een nadeel van een prefab overkapping is dat je nooit over een unieke overkapping beschikt. Er zijn altijd meerdere exemplaren te vinden in Nederland (en wellicht daarbuiten) van jouw overkapping, al heb je tegenwoordig wel vaak voldoende keuze uit verschillende modellen en uitvoeringen (denk bijvoorbeeld aan kleurgebruik) van de prefab overkapping. Kies je voor een houten prefab overkapping, dan kun je uiteraard je overkapping van tijd tot tijd een hele nieuwe look geven door hem te voorzien van een nieuw likje verf.

4. Laat het seizoen in je voordeel werken

In elke branche komen prijzen tot stand middels vraag en aanbod. Hoe meer vraag, des te hoger de prijzen en vice versa. Je kunt dus besparen op de kosten voor je nieuwe overkapping door ‘buiten het seizoen om’ de overkapping te laten plaatsen. Uiteraard gaat deze vlieger alleen op als je besluit om de overkapping door een professional te laten plaatsen en niet zelf aan de slag gaat met bouwen, maar ga je uitbesteden, dan kun je dit dus het beste in de herfst of de wintermaanden laten doen. De meeste vraag naar overkappingen is er in het voorjaar en de zomermaanden. Bouwbedrijven die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van overkappingen hebben het op dat moment het drukst en kunnen zodoende de prijs wat op drijven. Laat je de overkapping dus plaatsen door een specialist en wil je op eenvoudige wijze wat geld in je zak houden, heb dan even geduld tot de dagen korter worden en vraag dan pas offertes op bij meerdere professionals die de overkapping voor je kunnen realiseren.

5. Accessoires zijn leuk, maar niet altijd een must

Ja, een terrasverwarmer is fijn omdat je daardoor ook in de winter nog lekker kunt genieten van het buitenleven, maar je moet jezelf afvragen of je er ook daadwerkelijk gebruik van gaat maken. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor dubbelglas. Je kunt de wanden van de overkapping laten afwerken met (dubbel)glas, maar logischerwijs zit hier een aanzienlijk kostenplaatje aan vast. Als je de overkapping voornamelijk wilt gebruiken in bijvoorbeeld de zomermaanden en slechts sporadisch in het najaar of de winter, dan zijn glazen wanden misschien wel helemaal niet nodig, laat staan het dure HR-glas. Bedenk bij elk attribuut en/of accessoire of je er daadwerkelijk gebruik van gaat maken als je er over beschikt. Twijfel je, dan kun je er natuurlijk altijd in een later stadium voor kiezen om de accessoire alsnog toe te voegen. Stel dat de overkapping je zó erg bevalt dat je er ook in de winter gebruik van zou willen maken, dan kan die terrasverwarmer altijd op een later tijdstip nog worden aangeschaft.

6. Vergunning nodig? Zorgvuldigheid vereist!

Gemeentes mogen in principe zelf bepalen of er een vergunning nodig is voor de aanbouw van een terrasoverkapping of niet. Het is dus noodzaak om uit te vogelen hoe dat zit in jouw gemeente voordat je begint met bouwen of een bouwbedrijf in de arm neemt die de overkapping voor je gaat realiseren. Als je een vergunning nodig hebt om de overkapping te kunnen (laten) bouwen, dan is zorgvuldigheid het sleutelwoord. Je moet namelijk specifieke plannen kunnen overleggen en het aanvragen van de vergunning is over het algemeen niet gratis. Zorg dus dat je volledig bent voorbereid als je een vergunning moet gaan aanvragen om de overkapping te mogen plaatsen aan je woning. Dit scheelt je geld en tijd, maar vaak ook een hoop ergernis!

7. Kies een alternatief

Onder het mom van “er zijn meer wegen die naar Rome leiden”: er zijn alternatieven die in principe dezelfde werking hebben als een overkapping, maar doorgaans net even iets goedkoper zijn in aanschaf, zeker als je een vergunning nodig hebt om de overkapping te mogen plaatsen. Goede alternatieven voor een overkapping zijn een prieeltje, een pergola of een tuinhuis met overkapping. In de regel heb je voor dit soort bouwwerken geen vergunning nodig en mag je deze dus gewoon in je tuin (laten) plaatsen. Vaak zijn ze in kant-en-klare vorm te verkrijgen bij het tuincentrum en is het realiseren ervan een stukje eenvoudiger dan een overkapping aan je woning. Een nadeel van deze alternatieven is dat ze doorgaans niet direct aan je woning geplaatst worden. Met een terrasoverkapping aan je woning verleng je het binnengevoel naar buiten. Je hebt vanuit de woonkamer, eetkamer en/of keuken direct toegang tot de ruimte die overkapt is. Bij een prieel, pergola of tuinhuis met overkapping heb je dit niet, maar heb je dus wel elders in je tuin de mogelijkheid om lekker droog en overdekt van het buitenleven te kunnen genieten. Wellicht dé goedkope optie voor jou dus als een overkapping (inclusief de eventuele vergunning) je financieel net iets te gortig is!



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag