Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je de waarde van je huis berekenen?

Hoe kun je de waarde van je huis berekenen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ben jij benieuwd wat jouw woning waard is? Omdat je jouw huis wil verkopen, of omdat je benieuwd bent wat het waard is? Dan is het tijd om de waarde van je huis te berekenen. Daarnaast is het heel belangrijk om bij de aankoop van een huis kritisch te kijken naar de waarde van het huis. Je kunt je hart al snel ‘weggeven’ aan een prachtige serre, buitenruimte voor de hond en andere aspecten maar… Hoeveel is het huis objectief waard? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de waardebepaling van een huis. Hoe bereken je het, wat zijn waardebepalende factoren en wanneer wordt jouw huis meer of minder waard?


Hoe kun je de waarde van je huis (laten) berekenen?

Er zijn grofweg drie manieren om de waarde van je huis te berekenen. Hieronder introduceren we deze manieren, in de alinea’s eronder leggen we uit hoe het precies werkt:

  1. Zelf een inschatting van de waarde maken
  2. Taxatie door een taxateur
  3. Taxatie door een aankoopmakelaar

Manier 1 – Zelf een inschatting maken

Voordat je in zee gaat met (dure) aankoopmakelaars of taxateurs, kun je zelf alvast een grove inschatting maken van de waarde van een huis.

Via het kadaster

Ben je al bekend met het Kadaster? Dit is een website die vastgoed- en geografische informatie verzamelt en vastlegt. Grote kans dat er al enige informatie bekend is over jouw huidige huis, of het huis dat je wilt kopen. Wil je alvast wat input voor de waardebepaling van je huis? Dan kun je bij het kadaster informatie inwinnen over een bepaald huis. Die aanvraag heet een ‘kadastraal bericht eigendom’. Hierin lees je voor welk bedrag de huizen in de straat zijn verkocht. Daarna kun je met de de woningwaarde-index van het Kadaster uitrekenen hoeveel het desbetreffende huis sindsdien in waarde is gestegen. Het is een beetje giswerk om dit toe te passen op een huis dat niet in het kadaster staat, maar het geeft in ieder geval alvast wat basisinformatie.

Met behulp van websites

Er zijn een aantal websites die jou eenvoudig een benadering kunnen geven van de waarde van je huis. een van de bekendste websites op dit gebied, is Funda.nl. Dat bedrijf is natuurlijk een gevestigde naam op het gebied van het huren, kopen en verkopen van huizen in heel Nederland. Om de gebruikerservaring nog beter te maken, heeft Funda.nl een eigen functie waarmee je buurtonderzoek kunt doen naar woningen in dezelfde straat. Dan kun je controleren of deze prijs overeenkomt met de waarde die je zelf in gedachten had.

Een andere vele websites waarop je de waarde van je huis kunt berekenen is Wegwijs.nl. Deze website heeft een slimme rekentool die bestaande statistieken van CBS en het kadaster combineert. Houd er echter rekening mee dat deze rekentools slechts een indicatie geven. Waarschijnlijk zijn de statistieken namelijk niet heel gedetailleerd wat betreft de staat van je huis. Terwijl dit toch een belangrijke waarde-indicator is! Hier lees je later in dit artikel meer over.

Zoek de historie over het huis op

Een goede speurder kan via Google al allerlei informatie over huizen inwinnen. Hoe vaak zijn ze verkocht, voor welke prijs, zijn ze sindsdien nog verbouwd of iets dergelijks? Waarschijnlijk kun je nét niet de informatie vinden die je zoekt, maar nooit geschoten is altijd mis…


Manier 2 – Een inschatting laten maken door een taxateur

Wil jij graag een onafhankelijke, professionele waardebepaler voor jouw huis? Dan is een taxateur de persoon die je moet hebben. Want dit artikel schetst een paar grote lijnen van de waardebepaling van huizen, maar in het echt komt er heel veel bij kijken! Daarbij is elk huis verschillend. Kleine correcties op jouw eigen inschatting, bijvoorbeeld nét een andere oppervlakte, komen aan het licht m.b.v. de professionele apparatuur van de taxateur. Tevens is een taxateur goed in staat om achterstallig onderhoud en eventuele verborgen gebreken te identificeren. Wil jij graag een taxateur inschakelen voor de waardebepaling van een huis dat (nog) niet van jou is? Sommige mensen laten een huis taxeren voordat ze een officiel bod doen. Wat ons betreft verstandig, want een woningeigenaar is in principe vrij om te vragen wat hij of zij wil! Die gaat echt niet klagen als jij klakkeloos akkoord gaat met een vraagprijs die €20.000 boven de actuele woningwaarde ligt…


Manier 3 – Een inschatting laten maken door een (aankoop)makelaar

Ga je een huis kopen? Dan loont het eigenlijk altijd om een professional in te schakeen voor de waardebepaling van een huis. Het is een investering, maar wel een investering die zich negen van de tien keer terugbetaalt. Een aankoopmakelaar helpt niet alleen in de zoektocht naar huizen, maar speelt ook een grote rol in de waardebepaling van je huis. Hij weet precies wat goede huizenprijzen zijn, specifiek in de gemeente waar jij woont. Daarnaast vinden potentiële kopers het altijd een fijn idee dat het huis met behulp van een makelaar wordt verkocht. Wil je liever een huis verkopen zonder makelaar? Dat is ook mogelijk! Lees van te voren wel even ons artikel hierover.


Wanneer is het belangrijk om je woningwaarde te berekenen?

Er zijn een paar momenten waarop het cruciaal is om de waarde van een huis (te laten) berekenen. Dit zijn de volgende momenten:

  • Je wil een nieuw huis kopen en een bod uitbrengen op een bepaald huis. Vaak is er al een waardebepaling gedaan, maar voor een onafhankelijk oordeel kun je zelf ook een berekening maken en/of een taxatie laten maken.
  • Je wil je eigen huis verkopen en bent benieuwd wat het waard is. Waarschijnlijk heb je het huis al jaren geleden verkocht. Inmiddels is de huizenmarkt een beetje veranderd. Bovendien heb jij misschien de nodige aanpassingen gedaan waardoor het huis meer of minder waard is geworden.
  • Je gaat verbouwen en wil even een ‘nulmeting’ doen. Vaak wordt een huis meer waard aan de hand van een verbouwing. Althans, als deze verbouwing in algemene zin een waardevolle toevoeging is voor het huis. Door de geschatte waardebepaling vóór en ná de verbouwing te maken, kun je inschatten hoeveel een verbouwing jou potentieel kan opleveren. Dit kun je mooi afzetten tegen de kosten van de verbouwing.
  • Je bent benieuwd of je huis de afgelopen jaren in waarde is gestegen, zonder dat je het wil verkopen. Een huis is een groot onderdeel van je vermogen. Daarom is het interessant om te weten of je huis nog steeds hetzelfde waard is als toen je het kocht. Het kan meer en minder zijn geworden… Dit heeft veel impact op je vermogen!

Welke factoren bepalen de waarde van een woning?

Waarom is het ene huis meer waard dan het andere? Een interessante vraag voor iedereen die op het punt staat een huis te kopen of te verkopen. En voor mensen die benieuwd zijn wat hun huis waard is en waar die waarde op gebaseerd is. De volgende factoren bepalen onder andere de waarde van jouw woning:

Locatie van het huis

Misschien een beetje flauw, maar waar: de locatie bepaalt een groot deel van de waarde van het huis. Eigenlijk weet iedereen dat wel. Als je kijkt wat je betaalt voor een grachtenpand in Amsterdam, ten opzichte van een knusse boerderij in Oost-Friesland. Toch verkijken sommige mensen zich op de locatie. Ze hebben een prachtig huis met alles erop en eraan, maar toch komt dit huis – met de verkeerde locatie – niet op de waarde uit die ze zelf voor ogen hadden…

Het aantal vierkante meters

Gelukkig is Nederland nog niet zo dichtbevolkt als andere landen en al helemaal niet als de bekende metropolen zoals Tokio. Toch moeten we met 16 á 17 miljoen allemaal een plekje vinden binnen de kleine, Nederlandse grenzen. Daarom betaal je negen van de tien keer letterlijk voor de ruimte. Het aantal vierkante meters! Hoe groter een huis is, hoe meer het waard wordt. Kijk niet alleen naar de grootte van de kamers, maar neem de vierkante meters van de oprit, het balkon, de tuin et cetera mee in je berekening.

Aanwezigheid en ligging van de tuin

We houden van groen. Helaas is er in de steden heel weinig ruimte voor tuinen. Veel mensen nemen hun intrek in een flatje, waar ze hun frisse neus kunnen halen op een balkon of in een gezamenlijke voortuin. Daarom azen veel mensen op een huis met tuin. Hoe meer tuin, hoe beter! En duurder. Bovendien maakt het ook nog uit hoe de tuin gelegen is. Op het zuiden, met veel zon? Of altijd in de schaduw en zonder uitzicht… Dat kan de waarde van een huis aanzienlijk beïnvloeden.

De staat van de woning

“Hier moet je even doorheen kijken.” De makelaar wijst terloops naar vergeelde muren, een dak dat half naar beneden komt en een ingestorte oven. Dit voorbeeld is gechargeerd, maar geeft wel goed aan dat de staat van een huis heel belangrijk is in de waardebepaling. Denk je maar eens in wat een energie dat kost als jijzelf of de toekomstige koper dit allemaal moet opknappen. Hier gaat tijd én geld in kosten! Daarom is de staat van een huis ontzettend belangrijk in de waardebepaling. Is het een oud huis, nieuw bouw, goed onderhouden, pas gerenoveerd et cetera? Let ook goed op verborgen gebreken… Ook wel subtiel ‘achterstallig onderhoud’ genoemd.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag