23 tips om je huis snel te verkopen

23 tips om je huis snel te verkopen

Laatst bijgewerkt: 7 januari 2019

Je huis verkopen doe je meestal niet zelf, dat laat je door een makelaar doen. Maar er zijn een boel factoren waar jij invloed op hebt die bepalend zijn voor de verkoop. Zo heb jij zelf invloed op de prijs en snelheid waarmee je huis wordt verkocht. Wil jij je huis snel verkopen, bijvoorbeeld omdat je een andere woning hebt gevonden of omdat je het niet meer kunt betalen? Lees dan onderstaande tips om jouw huis zo snel mogelijk te verkopen. 


1. Laat professionele foto’s maken.

Laat professionele foto’s maken voor bij je advertentie. Dit staat een stuk netter en aantrekkelijker dan foto’s die op een smartphone zijn gemaakt. Daarbij komt als voordeel dat een professionele fotograaf vaak al ervaring heeft met het maken van dit soort foto’s. De fotograaf kan je dus nog enkele tips geven om je interieur te verschuiven en het huis netter of groter te laten lijken. Ook kan een professionele fotograaf vaak meer op de foto krijgen dan jijzelf. Zij gebruiken namelijk een groothoek lens, waardoor je kamers ook nog eens groter lijken. 


2. Zorg dat je foto’s up-to-date zijn

Heb jij de foto’s nog van vijf jaar terug toen je in het huis trok? Gebruik deze niet meer! In de tussentijd zijn er dingen veranderd, muren geverfd en is er misschien een nieuwe vloer in gelegd. Gebruik altijd foto’s die up-to-date zijn zodat mensen niet voor een verrassing komen te staan wanneer zij komen bezichtigen. Denk ook na bij het seizoen. In de zomer wil je liever geen foto’s van jouw huis in de winter laten zien. Dat geeft een beetje een kille uitstraling.


3. Laat een professionele video van je huis maken 

Als je een stapje verder wilt gaan kun je een professionele video van je huis laten maken. Je geeft de mensen die jouw advertentie online zien direct een goed sfeerbeeld van hoe jouw huis echt is. Dat voorkomt teleurstelling bij mensen die naar een bezichtiging komen. En maakt de kans dus groter dan mensen die op de bezichtiging komen, ook écht geïnteresseerd zijn. 


4. Laat een 360 graden foto van je huis maken of een 3D foto

Ander van dit soort promotiemateriaal is een 360 graden of 3D foto van je huis. Wanneer je dit laat maken en online zet, kunnen mensen op hun computer “rondkijken” in jouw huis. Ook dit verhoogt de kans op écht geïnteresseerde kopers, omdat zij een beter beeld van jouw huis krijgen dan met alleen een platte foto. Hoe makkelijker jij het maakt voor mensen op jouw huis te bezichtigen, ookal is dit online, des te lager de drempel voor hen wordt gelegd om tot bezichtiging en aankoop over te gaan.


5. Controleer de presentatie van de makelaar

Voordat je een makelaar uitkiest (of 3, zoals je bij de volgende tip zal lezen) is het van belang dat je goed onderzoek doet naar alle makelaars in jouw buurt op de markt. Kies een makelaar uit die een uitstekende presentatie hanteert van alle woningen. Een goede presentatie is namelijk het halve werk. Let op: beeldmateriaal, maar ook op advertentieteksten. Check of alle benodigde informatie in de advertentietekst staat. Zie jij bijvoorbeeld een huis dat vlakbij een bushalte is, en staat dit niet vermeld? Dan kan het zijn dat de makelaar daar een steekje heeft laten vallen. Voor sommige mensen kan dit namelijk een dealbreaker zijn!


6. Nodig meerdere makelaars uit 

Heb je van alle makelaars in je omgeving de presentatie gecontroleerd, maak dan een selectie van drie makelaars. Deze nodig je uit op gesprek. Zij kunnen dan aan je vertellen wat zij denken dat de juiste prijs is voor jouw huis en een plan van aanpak doornemen. Het is van belang dat de makelaar achter jou en je huis staat, want hij is tenslotte degene die het huis aan de volgende persoon moet verkopen. Wees duidelijk tegen de makelaars dat jij je huis zo snel mogelijk wilt verkopen, hoor hun strategie aan, en kies vervolgens de beste uit. 


7. Laat de juiste prijs bepalen (of doe dit samen)

Je wilt je huis zo snel mogelijk verkopen. Dit houdt in dat je niet te veel voor je huis wilt vragen, want dan komt er niemand op af. Maar je wilt ook niet te weinig vragen, want dan neemt niemand je serieus. Om te voorkomen dat jouw huis lang te koop staat én om te voorkomen dat mensen zich afvragen wat er mis is met je huis, is het dus van belang dat je precies de goede actuele prijs bepaald voor jouw huis.


8. Kies voor een flexibele makelaar

Wil jij dat je huis snel verkocht wordt, dan moet je ervoor zorgen dat bezichtigingen snel en op de korte termijn geleverd kunnen worden. Wanneer er iemand is geïnteresseerd in jouw huis die toevallig de hele volgende week voor zijn werk in Miami zit, maar over twee dagen in de avond nog wel een gaatje heeft, dan wil je natuurlijk wel dat diegene een bezichtiging kan plannen met jouw makelaar. Kies daarom voor een makelaar(skantoor) die ook in de avonduren en weekenden beschikbaar is. 

Het best kies je voor een flexibele makelaar, of een bureau dat meerdere mensen in dienst heeft zodat de kans groter is dat iemand tijd heeft voor jouw huis. Je vergroot de koopkans wanneer er bezichtigingen in de avonden en weekenden mogelijk zijn. 


9. Kies voor een persoonlijke makelaar

We spraken even kort over één zelfstandige makelaar, of een bureau met meerdere makelaars in dienst te nemen. Waar je voor kiest maakt niet zo uit, maar zelfstandigen zijn vaak nog een stuk persoonlijker dan grote makelaarskantoren. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn, ook kantoren kunnen persoonlijk zijn. Daarom is het van belang om meerdere makelaars uit te nodigen. Maar waarom is het persoonlijk zijn zo van belang? Omdat persoonlijk contact beter verkoopt. 

De potentiële koper voelt zich meer serieus genomen wanneer deze persoonlijk wordt benaderd, en dat vergroot de kans op verkoop. Het moet natuurlijk ook een beetje leuk zijn om een huis te kopen!


10. Zet je huis op Funda 

Een voor de hand liggende tip maar nog niet voor iedere makelaar vanzelfsprekend, is het toevoegen van het huis op Funda. Dit is the place to go voor mensen die een huis zoeken. Sommige huizen hebben wel duizenden hits op hun eerste dag! Je bereikt hier dus een groter aantal geïnteresseerden mee, dus verhoog je de kans op een snelle verkoop. 


11. Zorg dat de advertentie compleet is

Niet alleen het plaatsen op Funda en het laten schieten van mooie foto’s of een filmpje is van belang. Ook de informatie die je bij de advertentie plaatst doet wonderen. Na het lezen van een advertentie willen mensen niet met te veel vragen blijven zitten. Al helemaal niet wanneer de buurman wél de afmetingen van de ruime slaapkamer heeft vermeld en de geïntereseerde dan maar direct voor hem kiest! 

Daarbij worden de advertenties op Funda op volgorde gesorteerd op basis van een bepaalde kwaliteitsscore. Deze score wordt bepaald aan de hand van drie factoren: betrouwbaarheid, kwaliteit en volledigheid.


12. Deel je woning via social media

Niet iedereen heeft er maar zin in om aan zijn vriendenkring (of in ieder geval “facebook-vriendenkring” te tonen wat het huis waard is waar zij in wonen. Maar het zorgt wel voor een groot bereik en dus voor meer potentiële kopers! Hoe meer mensen je bereikt met jouw advertentie, hoe sneller jouw huis is verkocht. Zet het daarom op zo veel mogelijk platformen als waar je lid van bent. Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn, Twitter, noem het maar op!


13. Plaats je huis op zo veel mogelijk andere websites 

Naast de social media zijn er nog andere websites waar je jouw huis op kan delen. We hebben ook Funda al gehad. Maar heb je wel eens gedacht aan Marktplaats? Veel mensen plaatsen hier hun huis op. En er zijn ook veel forums en andere websites waar mensen huizen delen. Start de zoektocht en begin met delen. 


14. Vraag vrienden en familie op het nieuws te verspreiden 

Van je vrienden en familie weet je vaak wel dat zij wel of geen interesse hebben in jouw huis, dus waarom zou je hen vragen? Maar wat denk je van de vrienden en familie van jouw vrienden en familie? Of die van hen? Door zo veel mogelijk mensen te vragen om het nieuws te delen, krijg je er weer een hele nieuwe lading van potentiële kopers bij. 


15. Houdt een open huis

Wanneer jij zo veel mogelijk mensen aan het bereiken bent door middel van social media, websites en mond tot mond reclame, kun je het best ook gelijk een datum meegeven dat mensen kunnen komen kijken. Houdt een open huis om de drempel zo laag mogelijk te leggen voor mensen die willen komen kijken. En komen ze naar het open huis, dan is de eerste stap gezet.


16. Doe mee met de open-huizen-dag

Houdt niet alleen zelf een open huis, maar doe ook mee aan de open-huizen-dag. Je moet net het geluk hebben dat jouw huis te koop staat wanneer er een plaatsvindt (en die kans is klein, gezien jouw huis heel snel gaat verkopen met deze tips) maar ook dit is een hele effectieve manier om veel mensen te bereiken. Je maakt het ook weer laagdrempelig voor mensen om je huis te bezichtigen en dat is natuurlijk wat je wilt. Want die mensen kunnen misschien wel jouw kopers zijn!


17. Zorg voor een opgeruimd huis 

Zorg ervoor dat jouw huis is opgeruimd voor de foto’s én voor de bezichtigingen. En eigenlijk altijd, want wie weet denken de kopers even langs te gaan op een willekeurige avond en door het raam te spieken. Troep leidt af, ziet er rommelig uit en zorgt voor een negatieve indruk. Dat is precies het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken.


18. Zorg voor een schoon huis

Niet alleen een opgeruimd huis zorgt voor een goede indruk, ook een schoon huis. Wanneer een huis vies is, onder het stof zit, of er nog hagelslag op de grond in de keuken ligt, dan kan je tijdens zo’n bezichtiging best slonzig overkomen. Mensen zien graag dat jij netjes bent en goed omgaat met spullen, want ze gaan misschien wel jouw huis overkopen. Een opgeruimd én schoon huis zorgt dus voor een goede indruk en verhoogt de kans op een snelle verkoop. 


19. Zorg dat je inrichting er op en top uit ziet 

Moet jij eigenlijk al tijden een nieuwe deurmat, of staat die doorgezakte bank nu nog steeds midden in die overvolle kamer? Zorg ervoor dat deze klusjes gedaan zijn. Ook dit zorgt voor een negatieve indruk. Dus pak alle klusjes op die je nog moest doen en los het op! Dicht de gaatjes in de muren, zet die plintjes nu echt eens goed vast en draai die trapleuningen eindelijk eens aan.

Denk ook aan verlichting. Zet tijdens de bezichtiging verlichting aan om bepaalde delen van het huis de accentueren, of om ervoor te zorgen dat de mensen het toilet wel echt goed kunnen zien. Een lichtje aan staat gezelliger, zorgt voor een warm gevoel en verhoogt dus de kans op verkoop. 


20. Zorg voor een lekker ruikend huis. 

Als jij langs de broodafdeling loopt en verse croissantjes ruikt in de ochtend, dan krijg jij zin om deze te kopen toch? Of die heerlijke geur van vers gezette koffie, die maakt jou wel enthousiast? Zo maakt een lekker ruikend huis een potentiële koper enthousiast. Voorkom een muffe lucht en stofzuig en dweil goed voordat je een bezichtiging krijgt. 

Gebruik een lekkere allesreiniger, doe geurzakjes in je stofzuiger, verstop wat Robijn geurzakjes in je huis, spray je interieur in met interieurreiniger of zet lekkere geurstokjes neer. Mogelijkheden genoeg om je huis lekker te laten ruiken. Aan de slag dus!

Je kunt ook die verse pot koffie zetten of croissantjes in de oven leggen bij een bezichtiging in de ochtend. Als extraatje kun je dit dan ook nog eens aanbieden aan de bezichtigers. Dit zijn allemaal manieren om hen positief te beïnvloeden. Natuurlijk helpt dit niet bij iedereen, maar wie vind het nou niet leuk om zich met een echt croissant en een kop koffie in te beelden hoe de ochtenden er voortaan uit gaan zien? 


21. Zorg voor rust 

Mensen komen om je huis te bezichtigen en moeten daarop kunnen focussen. Elke soort van afleiding werkt daar niet in mee. Laat dus de televisie en de radio uit. En zorg dat de ramen en deuren dicht zijn als je aan een drukke weg woont. Plan geen bezichtigingen wanneer de school of de bedrijven starten of klaar zijn wanneer je hierbij in de buurt woont. Zo hebben de potentiële kopers alle tijd en ruimte om jouw huis te bezichtigen en krijgen ze ook geen negatieve invloeden van buitenaf.


22. Zorg voor ruimte

Als jouw huis opgeruimd en schoongemaakt is ben je er nog niet. Want als jij zo’n type bent die heel veel accessoires, plantenbakken en opruimdozen in je huis heeft staan, dan wordt de koper alsnog afgeleid van het doel. Zorg ervoor dat er ruimte is in het huis. Ook als dit betekent dat je alvast wat dingen moet weggooien of in de schuur moet zetten. Hoe meer ruimte, hoe beter het gevoel is dat de potentiële koper krijgt en hoe beter hij of zij de ruimte kan inschatten. 


22. Bel geïnteresseerden na

Verkopen is een kunst, je moet er hard voor werken en niet bang zijn om afgewezen te worden. Dit geldt ook voor huizen. Mensen houden ook van persoonlijk contact. En als je dit met elkaar combineert geef je jouw potentiële kopers het gevoel dat ze belangrijk zijn (wat ze ook zijn) en dat je ze serieus neemt (wat je ook daadwerkelijk doet). Dit kun je laten zien door hen na te bellen, of door je makelaar hen te laten nabellen. Alleen e-mail contact is super kil en onpersoonlijk. Wanneer wij niets meer van een makelaar zouden horen na een bezichtiging, maar wel van die twee anderen, dan zouden die twee anderen toch echt hoger op de lijst komen te staan. Niet alleen omdat we daar beter worden behandeld. Maar ook omdat we daar vaker aan zijn herinnert, dus hebben we daar meer over nagedacht. En zo werkt het briein. 


Je huis snel verkopen

WIl jij je huis snel verkopen dat zijn er dus heel veel tips die jij kunt nalopen. De rode draad van het verhaal is dat je professionaliteit moet uitstralen, zo veel mogelijk mensen moet bereiken en de potentiële koper serieus moet nemen. Anders haakt hij zo af. En zit je dan precies goed met de prijs, dan heb je jouw huis zo verkocht! foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag