Wat is de beste online makelaar?

Wat is de beste online makelaar?

Laatst bijgewerkt: 21 november 2018

Wanneer je je woning wilt gaan verkopen heb je tegenwoordig de keus uit een traditionele of een online makelaar. Veel mensen kiezen nog altijd voor de klassieke makelaar, maar ook de digitale makelaar is een goede keuze. Ook zonder makelaar is het zelfs mogelijk om je huis te verkopen. Sterker nog, uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam in 2017 bleek dat online makelaars die een vast tarief in rekening brengen beter in staat zijn een huis te verkopen dan traditionele makelaars. De huizen werden gemiddeld sneller verkocht en ook nog eens tegen een hogere prijs.

Overweeg je ook om je huidige woning te verkopen door een online makelaar in de hand te nemen? Dan lees je hier precies hoe dat werkt, bijvoorbeeld wat de online makelaar allemaal voor je kan doen en wat je daarnaast zelf nog moet regelen. Maar we bespreken ook meteen de best beoordeelde online makelaars van Nederland zodat je altijd een goede keus maakt bij het verkopen van je eigen woning.


Wat is een online makelaar?

Een online makelaar is een makelaar die vrijwel uitsluitend via internet actief is. Een online makelaar wordt ook wel een internetmakelaar genoemd. Een online makelaar in de hand nemen is een moderne manier om je huis te verkopen, waarbij je zorgt dat je woning hoofdzakelijk op internet zichtbaar wordt. Aangezien de meeste mensen tegenwoordig een nieuwe woning vrijwel uitsluitend via internet zoeken is dat natuurlijk heel belangrijk.

Daarnaast heb je bij een online makelaar veel meer mogelijkheden om actief je woning in de kijker te zetten. Daar staat echter tegenover dat je succes daar ook voor een groot deel van afhankelijk is. Er wordt namelijk van jou als verkoper verwacht dat je zelf bezichtigingen plant en geïnteresseerde mensen dan zelfstandig rond kunt leiden in je woning. Wanneer dat alleen overdag kan kost het je dus soms wel een vrije ochtend of middag.

Kortom: door van een online makelaar gebruik te maken kun je als woningeigenaar zelf via internet actief je woning onder de aandacht brengen van potentiële kopers, maar dan wel tegen een veel lager tarief dan bij een traditionele makelaar.


Wat doen internetmakelaars allemaal voor je?

Internetmakelaars bieden allerlei diensten die soms als geheel maar meestal in diverse pakketten zijn ondergebracht. Hoe meer mogelijkheden de pakketten dan bieden, hoe meer je ervoor betaalt. Daarom bespreken we hier eerst de voornaamste diensten die in de pakketten van internetmakelaars het vaakst terugkomen.

Woning op Funda laten plaatsen

Wanneer mensen online naar een nieuwe woning zoeken is Funda vaak de eerste plaats waar ze gaan kijken. Voor steeds meer woningzoekers is het zelfs de enige website waar ze hun nieuwe droomhuis proberen te vinden. Het is daarom heel belangrijk om ook een advertentie voor je woning op Funda te hebben staan. Als particulier kun je zo’n verkoopadvertentie echter niet zelf plaatsen, alleen bij Funda aangesloten makelaars mogen dat doen. Daarom heb je altijd zo’n makelaar nodig om je woning op Funda te krijgen.

Vrijwel alle internetmakelaars bieden de optie om je woning niet alleen op hun eigen website maar ook op die van Funda te zetten. Of dit automatisch gebeurt hangt af van de online makelaar die je kiest. Alle populaire online makelaars bieden dit standaard als dienst aan, omdat Funda voor woningverkopers zo’n belangrijk platform is.

Aanvullende promotiemiddelen

Hoe meer informatie potentiële kopers kunnen vinden over je huis, hoe enthousiaster ze zullen worden. Daarom zijn er tegenwoordig allerlei aanvullende promotiemiddelen beschikbaar waarmee je een woning nog meer in het zonnetje kunt zetten. Het is inmiddels vrij gebruikelijk dat je niet alleen foto’s maar ook een plattegrond van de woning bij je advertentie zet. Maar ook een interactieve 3D tour, Virtual Reality rondleidingen of een flitsende video van de woning kunnen de interesse aanwakkeren. Al dat promotiemateriaal kun je zelf laten maken, maar veel online makelaars hebben het tegen een gunstige totaalprijs in hun pakketten opgenomen. Kijk en vergelijk dus goed op alle aspecten die jij belangrijk vindt.

Taxatierapport

Naast de verkoopdiensten van een online makelaar heb je natuurlijk ook een goede waardebepaling nodig voor je woning. Dat kun je het beste laten verzorgen door een erkende taxateur. Dit kost gemiddeld tussen de € 250,- en € 350,-. Vaak vindt de taxatie al automatisch plaats wanneer je een bepaald pakket afneemt bij een online makelaar, andere keren kun je het afnemen als een aanvullende dienst. Maar natuurlijk kun je ook zelfstandig een taxatie laten uitvoeren. Voor een betrouwbare waardebepaling hoeft dat niet eens een NWWI taxatie te zijn, want die is alleen verplicht voor het aanvragen van een hypotheek en niet om de beste vraagprijs te bepalen.

Verkooponderhandelingen

Het onderhandelen over de verkoopprijs is een van de belangrijkste stappen in het verkopen van je huis. Wanneer je dit zelf wilt doen is het natuurlijk zonde om er een online makelaar voor te betalen. Wanneer je echter liever hebt dat de makelaar de gesprekken afhandelt en voor jou tot de beste prijs komt doe je er goed aan voor een digitale makelaar te kiezen die je deze zorg ook vakkundig uit handen neemt.

Professionele foto’s

Steeds meer mensen kiezen ervoor om de foto’s van het huis door een professionele fotograaf te laten maken. Dat kost wat extra, maar doordat de fotograaf precies weet hoe jouw huis het beste tot zijn recht komt vertaalt zich dat wel naar meer interesse van huizenkopers. Een fotoshoot van je huis kost bij een professionele fotograaf ongeveer € 200,- tot € 300,-. Daarmee krijg je foto’s in hoge resolutie van alle ruimtes in je huis en natuurlijk ook van de buitenkant. Hoe goed de camera’s op smartphones tegenwoordig ook mogen zijn, tegen de blik en expertise van een echte professional kun je natuurlijk niet snel op. Zelfs jij zult je verbazen over hoe mooi en ruimtelijk je eigen woning op de foto’s uit de verf komt!

Koopakte

Een internetmakelaar is als het goed is ook gewoon een erkende NVM makelaar en is daarom in staat nog veel meer uit handen te nemen dan alleen het promoten van je woning. Je kunt bij de uitgebreidere pakketten daardoor bijvoorbeeld ook vaak profiteren van een volledige koopakteservice.


Voordelen van een online makelaar

Een online makelaar heeft veel voordelen ten opzichte van een traditionele makelaar:

  • Je kiest zelf een pakket uit waar alle diensten in zitten die je nodig hebt voor het verkopen van jouw huis. Dat kan een heel eenvoudig, maar ook een heel uitgebreid pakket zijn.
  • Online makelaars hanteren een vast tarief voor elk afzonderlijk dienstenpakket. Bij traditionele makelaars betaal je een starttarief en daar bovenop ook nog een percentage van de verkoopprijs. Het idee daarachter is dat het voor de makelaar aantrekkelijk is om een zo goed mogelijke prijs voor het huis te bedingen. Bij een online makelaar weet je echter van tevoren al precies wat je kwijt bent voor het door jou gekozen dienstenpakket.
  • Een groot voordeel is dat een online makelaar structureel goedkoper is dan een traditionele makelaar. Je betaalt namelijk alleen voor de diensten die je afneemt. Dankzij slimme technologie en de inzet van jou als verkoper bespaar je veel kosten.
  • Veel mensen staan te popelen om ook zelf hun steentje bij te dragen aan het verkoopproces. Een gewone makelaar wil meestal liever niet dat jij je als verkoper daarmee bemoeit, maar bij een online makelaar wordt die eigen inbreng juist van harte aanbevolen en mogelijk gemaakt. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf wanneer er een bezichtiging plaatsvindt en leidt ook zelf mensen rond in je eigen huis. Dat schept meteen een band met potentiële kopers en je kunt direct antwoorden op alle vragen die ze hebben.

De beste online makelaars

Er zijn inmiddels aardig wat online makelaars die allemaal hun eigen unieke dienstenpakket aanbieden en ook allemaal weer andere prijzen hanteren. Niet elke internetmakelaar wordt even goed beoordeeld en er eentje kiezen kan daarom best wel lastig zijn. Ook al zijn online makelaars een stuk goedkoper dan traditionele makelaars, toch is het nog steeds zonde van je geld als je niet krijgt waar je op hoopte. Daarom hebben we hier alvast enkele internetmakelaars verzameld die stuk voor stuk uitstekend beoordeeld worden door hun klanten:

Digimakelaars.nl

De prijzen van Digimakelaars.nl variëren van € 525,- tot € 1.425,-. Met het voordeligste pakket wordt je woning op Funda gezet, krijg je een eigen NVM makelaar toegewezen en wordt er zelfs een verkoopbord naar je opgestuurd. Ook de onderhandelingen worden standaard voor je gedaan. Kies je een van de duurdere pakketten, dan krijg je ook een plattegrond in 2D en 3D, koopakteservice, gerichte reclame op Facebook, een exacte huismeting en nog veel meer.

Makelaarsland.nl

Makelaarsland.nl is een internetmakelaar die de afgelopen jaren meerdere keren is uitgeroepen tot online woningmakelaar van het jaar. Ook op Funda wordt deze makelaar steevast goed beoordeeld. Met de vaste prijs van € 1295,- profiteer je van alle mogelijkheden die Makelaarsland je biedt, zoals taxatie, verkooponderhandelingen, opstellen van de koopovereenkomst, plaatsing op Funda en lokale promotie in je omgeving.

Zelfverkopen.nl

Bij Zelfverkopen worden er geen pakketten aangeboden maar profiteer je van de volledige dienstverlening voor een vast bedrag van € 1.098,-. Voor die prijs krijg je onder meer advies over de beste verkoopstrategie voor jouw huis, een volledige vermelding op Funda, reclame op sociale media zoals Facebook en ontvang je een Te Koop bord met poster. Daarnaast wordt ook de verkoopakte opgesteld en staat een professionele helpdesk tot je beschikking voor al je vragen.

Huysshop.nl

Huysshop.nl biedt voor lage tarieven van € 395,- tot € 995,- een uitgebreid scala aan diensten. Bij alle pakketten wordt je huis op Funda geplaatst maar bij de duurdere varianten kun je ook kiezen voor professionele fotografie, 360 graden foto’s, een videotour of een plattegrond. Bij zowel het middelste als het duurste pakket wordt bovendien de koopakte voor je opgesteld.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag