Waarom zou je je huis verkopen via een internetmakelaar?

Waarom zou je je huis verkopen via een internetmakelaar?

Laatst bijgewerkt: 28 februari 2019

De knoop is doorgehakt. Je hebt een nieuw huis op het oog en wilt graag je huidige huis te koop te zetten. Voorheen klopte je dan aan bij een makelaar die jou al het werk uit handen nam. Bezichtigingen, het maken van foto’s en het volledige proces bij de notaris. Maar enkele jaren geleden ontstond de internetmakelaar, die vervolgens de volledige huizenmarkt op zijn kop zette door onlinediensten aan te bieden. In dit artikel leggen wij uit wat een internetmakelaar precies doet, wat de verschillen zijn met een traditionele makelaar en waarom jij voor een internetmakelaar moet kiezen.  


Iedereen weet dat het inhuren van een makelaar voor de verkoop van je woning soms een flink kostenplaatje met zich mee kan nemen. De internetmakelaar beloofde hier verandering in aan te brengen door snijden in het aantal werkzaamheden dat ze voor je verrichten, maar er toch voor te zorgen dat jouw woning verkocht zou worden. Uiteraard is het aan jezelf om te bepalen in hoeverre je het belangrijk vindt dat een makelaar werk voor je uit handen neemt. Het is daarom belangrijk om eerst te kijken wat de verschillen zijn tussen een traditionele makelaar en internetmakelaar.  

Wat doet een traditionele makelaar?

Een traditionele makelaar neemt al het werk uit handen wat voorkomt uit de verkoop van jouw woning. Zo maakt het makelaarskantoor de beschrijving van jouw woning, foto’s van het huis huis en plaatsen zij de advertentie. Daarnaast bieden ze een service waarbij de woning op Funda wordt gezet en regelt de makelaar niet alleen eventuele bezichtigingen maar ook onderhandelingen over de prijs. Daarnaast stelt de makelaar de koopakte en eventuele andere juridische documenten op. De makelaar zorgt er dus voor dat het gehele proces van begin tot eind wordt ondersteund.  


Wat doet een internetmakelaar?

Een internetmakelaar neemt nog steeds enkele cruciale onderdelen van de verkoop over, maar laat (mogelijk) ook een flink aantal dingen aan jou als huiseigenaar over. Iedere internetmakelaar biedt een ander pakket met werkzaamheden die zvoor je verrichten, vaak voor een vaste prijs. Zo kunnen zij bijvoorbeeld alle fysieke afspraken, bijvoorbeeld bezichtigingen, aan jou overlaten. Welke taken de internetmakelaar van jou overneemt hangt helemaal af van jouw eigen wensen. Zo kun jij ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen een advertentie op internet te laten plaatsen door de internetmakelaar. In dat geval lever jij dus alle teksten, foto’s en kenmerken van de woning aan. Maar er zijn ook veranderingen in de onlinemakelaarswereld. Door de onderlinge concurrentie tussen internetmakelaars is er namelijk steeds meer mogelijk. Zo zijn er enkele internetmakelaars die vrijwel dezelfde service aanbieden als een traditionele makelaar maar dan voor een veel vriendelijkere prijs. 

Nu je weet wat het verschil is tussen een traditionele makelaar en een internetmakelaar gaan we kijken naar de onderdelen waar je het best een vergelijking op kunt maken. Het is namelijk niet voor iedereen even interessant om te kiezen voor een traditionele makelaar of internetmakelaar. Het kan namelijk afhangen van diverse factoren met welke keuze jij het beste uit de verf komt. Met de volgende 4 tips kom je erachter waarom jij moet kiezen voor een internetmakelaar, of juist niet.  


4 tips voor het kiezen van een internetmakelaar


Tip 1 – De kosten van een internetmakelaar

Iedereen weet dat het inhuren van een traditionele makelaar geld kost. Dat is ook niet zo gek, aangezien zij een volledige service aanbieden om jouw huis zo snel mogelijk te verkopen. Omdat de service van een internetmakelaar erg verschillend is, is het ook lastig om hier de precieze kosten voor op te schrijven. Het bereik waarbinnen de meeste internetmakelaars een service aanbieden ligt ongeveer tussen de 200 euro en 1500 euro. Wil je alleen maar een vermelding van jouw woning op de website van de internetmakelaar, dan zou je voor enkele honderden euro’s al klaar zijn. Wil jij dat jouw internetmakelaar ook de bezichtigingen, het opstellen van de koopakte en de onderhandelingen voor je uit handen neemt, dan zullen de kosten uiteraard eerder richting de €1500 gaan. Juist omdat iedere internetmakelaar zulke grote verschillen in de service levert, loont het om altijd goed op te letten waar je het minst betaalt voor een vergelijkbare service.

Tip 2 – De waarde van je woning

Bij traditionele makelaars is het vaak zo geregeld dat je circa 1,5 tot 1,8 procent van de verkoopwaarde van het huis betaald aan de makelaar. Aan de andere kant hanteert een internetmakelaar vaak een vaste prijs die onafhankelijk is van de prijs van de woning. Zoals te lezen is in de vorige tip bedraagt deze prijs ongeveer 200 tot 1500 euro, afhankelijk van de afgenomen services. De volgende stap is om dan te kijken naar de waarde van je huis. Wil je een kleine en goedkope studio verkopen van € 100.000 en wil je gebruik maken van een volledige service, dan zouden de kosten beide makelaars ongeveer overeen kunnen komen.

Het inhuren van een internetmakelaar wordt interessant vanaf het moment dat je huis een stuk meer waard is. Wanneer je bijvoorbeeld een huis hebt van 3 ton, zou je voor de verkoop via een traditionele makelaar een bedrag van circa € 4.500 tot € 5.000 moeten betalen. Voor een vergelijkbare service bij een internetmakelaar hoef je voor het plaatsen van foto’s en beschrijvingen slechts €500 te betalen. Het kiezen voor een internetmakelaar zou je dus zomaar €3000 kunnen besparen op de verkoop van je huis. Let dus niet alleen maar op de kosten voor de internetmakelaar, maar voornamelijk op de waarde van je huis, omdat je vooral daarmee het verschil kunt bepalen tussen de traditionele makelaar en de internetmakelaar.  

Tip 3 – De locatie van je woning

Ook de locatie van je huis is belangrijk om te bepalen of je kiest voor een traditionele makelaar of internetmakelaar. Woon je op het platteland in een klein dorp waar weinig werkgelegenheid is, dan zou het zelfs via een zeer goede traditionele makelaar lastig kunnen zijn om het huis binnen enkele maanden te verkopen. Het zal dan waarschijnlijk onverstandig zijn om gebruik te maken van een internet makelaar waar je alleen maar de foto’s op internet laat plaatsen. Het zou dan wel eens heel erg lang kunnen duren voordat je huis eindelijk verkocht is. De extra kosten die je tot dan toe hebt gemaakt om het huis aan te houden kunnen misschien niet opwegen tegen het voordeel dat je hebt behaald met het inhuren van een internetmakelaar.  

Aan de andere kant zijn er ook locaties die enorm gewild zijn. Denk aan woningen in de randstad en met name in Amsterdam. Tegenwoordig is het helemaal niet meer zo gek als een huis in Amsterdam binnen een dag verkocht is, waarbij zelfs hogere prijs betaald wordt dan waarvoor het te koop stond. Wanneer je in een gewilde buurt woont waar de huizen als warme broodjes over de toonbank gaan, kan het interessant zijn om via internet makelaar alleen even je foto’s en beschrijving online te zetten. Waarschijnlijk zijn er zoveel geïnteresseerden op zoek naar een woning in dit gebied dat ze ongetwijfeld proberen om ook even bij jou aan te kloppen met de vraag voor een bezichtiging of meer informatie. In dit geval kan een internetmakelaar dus een hoop kosten besparen, met name wanneer het huis een hoge waarde heeft.  

Tip 4 – Kijk naar je eigen kwaliteiten

Een groot voordeel van een internetmakelaar is dat je zelf kunt kiezen welke services je wel en niet af wilt nemen. Om nog meer kosten te besparen op de verkoop van je huis zou je dus ook kunnen kijken welke kwaliteiten je zelf in huis hebt. Ben je professionele fotograaf of tekstschrijver van beroep dan kun je uiteraard prima zelf zorgen voor mooie foto’s of een pakkende omschrijving van je woning. Daar heb je helemaal geen traditionele makelaar voor nodig. Of misschien heb je wel iemand in de familie die zelf makelaar is en voor jou wel even een vriendendienst wil doen om de geïnteresseerden de een rondleiding door het huis te geven waarbij alle pluspunten van het huis extra belicht worden. Kijk dus voordat je je huis te koop zet even welke acties erbij komen kijken en welke je eventueel zelf zou kunnen doen om kosten te besparen.  


Zoals je ziet zijn er een aantal belangrijke beslissingen die je moet maken wanneer je wilt kiezen tussen een traditionele of online makelaar. Kies jij voor de online variant? Lees dan ons artikel over de beste online makelaar.  Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je ervoor kiest om je huis te verkopen zonder makelaar. Wil je nog even rustig doorlezen wat er allemaal voor kosten komen kijken bij de verkoop vak je huis, lees dan ons artikel over de kosten van een aankoopmakelaar.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag