Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Kun je je huis verkopen en terughuren?

Kun je je huis verkopen en terughuren?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het klinkt in eerste instantie gek om je huis te verkopen om het daarna weer terug te huren, maar het kan zeer voordelig zijn. Zo zijn er genoeg mensen die weinig geld op hun bank hebben staan, maar wel een huis hebben wat aardig wat waard is. Voor deze mensen, die liever hun spaarrekening spekken én in hun eigen huis willen blijven wonen, is het een ideale optie om het huis te verkopen aan een vastgoedbedrijf. Vervolgens huur je het daarna weer terug. Vooral ouderen maken gebruik van deze optie om zo nog genoeg geld te kunnen uitgeven en/of weggeven in de laatste fase van hun leven. In dit artikel lees je alle ins en outs over deze ‘sale-and-lease-back-constructie’.


Je huis verkopen, maar er toch blijven wonen

De hoofdvraag is vrij gemakkelijk met een ‘ja’ te beantwoorden. Het is mogelijk om je huis te verkopen om het vervolgens terug te huren. Sterker nog, het is een legale en uitstekende manier om meer geld op je bankrekening te krijgen zonder dat je je huis hoeft te verlaten. Voor veel mensen een mooie uitkomst. Ten eerste omdat er meer geld op je rekening komt te staan en ten tweede omdat je niet meer met onderhoud zit. Deze twee hoofdredenen maakt het vooral voor ouderen een fijne optie. Veel van hen willen namelijk ook nog geld achterlaten voor hun kinderen en kleinkinderen of hun pensioen aanvullen. Via deze constructie kan dat perfect.

Overwaarde

Maar ook voor mensen die bijvoorbeeld meer willen gaan reizen is dit een goede optie. Je pakt de overwaarde van je woning en huurt het huis vervolgens terug van de betreffende vastgoedmaatschappij waar jij je huis aan verkoopt. Het is wel belangrijk goede afspraken te maken voordat je in zee gaat met een vastgoedbedrijf. Ze hebben vaak grote financiële belangen, dus laat je niet te snel overhalen. Later dit artikel lees je daar meer over.


Waar let je op als je jouw huis wilt verkopen en terug huren?

Deze originele manier van in je huis blijven wonen terwijl je het eigenlijk verkoopt klinkt zeer voordelig. Toch zitten er een aantal haken en ogen aan waar je je goed van bewust moet zijn. Weeg de voors en tegens goed af en bepaal zelf of je deze mogelijkheid ziet zitten.

‘Vast’ vermogen lostrekken

Ten eerste is deze constructie voornamelijk aantrekkelijk voor mensen die al flink wat van hun hypotheek hebben afgelost en een zogenoemde overwaarde hebben gecreëerd. Deze groep heeft namelijk daadwerkelijk vermogen ‘vast’ zitten in hun huis die ze er pas uit kunnen trekken wanneer ze de woning verkopen. Met andere woorden, de woning heeft een hogere waarde dan de in eerste instantie afgesloten hypotheekregeling. Bij mensen die net een huis hebben gekocht is dit vaak niet het geval. Zij moeten er nog aardig wat jaren wonen om het huis af te betalen.

Is het een voordelige keuze?

Dit hangt per geval af en heeft met name te maken met de verkoopprijs en de huurprijs die je gaat betalen. Als de verkoopprijs niet al te hoog is en de huurprijs hoog is, kan het een lastig verhaal worden. In het ergste geval raakt je geld na een aantal jaar op en moet je alsnog naar een goedkopere huurwoning verhuizen. Dit wil je uiteraard voorkomen.

Maak daarom een gedegen financieel plan om te kijken of het uitkomt. Het liefst met een onafhankelijk financiële professional die jou helpt met de onderhandeling bij een betreffend vastgoedbedrijf dat met jou in zee wil gaan. Er zit namelijk een flink prijskaartje aan het verzilveren van je vermogen. De huur is vaak hoger dan een ‘normale’ huur. Maar je hebt er wel aardig wat spaargeld voor terug als je het goed aanpakt.

Constructievereisten

Over het algemeen kunnen we stellen dat deze constructie een aantal voorwaarden heeft. Dit is echter een door ons opgestelde richtlijn, uiteindelijk kun je de keuze zelf maken. De richtlijn is het feit dat je geen nieuwe hypotheek meer kunt afsluiten en nog maar minder dan tien jaar in je huis wil blijven wonen. Als dit van toepassing is op jouw situatie, is de kans groot dat je flink kunt profiteren van de overwaarde van je woning. Houd wel goed rekening met de huur die je moet gaan betalen.

In zee met betrouwbare bedrijven

Het klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Zorg altijd dat je in zee gaat met een gedegen investeerder/vastgoedbedrijf en let goed op de kleine lettertjes voordat je tekent. Spit de contracten altijd door met een professional zodat je niet voor onverwachte verassingen komt te staan. Het best kun je in gesprek gaan met mensen die deze constructie al eens succesvol hebben toegepast, ze kunnen je ongetwijfeld een flink stuk op weg helpen.


Het sale-and-leaseback-proces

Het is uiteraard niet van de een op de andere dag geregeld. Er gaan een stuk of wat formaliteiten aan vooraf. Zaak is eerst om een goede investeerder te vinden en een voorgesprek met hun te houden. Als jullie op een lijn zitten maak je afspraken en laat je jouw huis taxeren. Vervolgens beginnen de zeer belangrijke prijsonderhandelingen. Tot sluit je een huurovereenkomst af en klaar is Kees!

Voorgesprek met investeerder

Zoek bij voorkeur een investeerder die ervaring heeft met zulke projecten en constructies. Ga eerst eens op gesprek om te kijken wat hun werkwijze is en of er mogelijkheden zijn. Het kan namelijk voorkomen dat ze niet eens met je in zee willen omdat ze je huis bijvoorbeeld niet als investering zien of dat ze denken dat het financieel niet uitkomt. Daarom is een uitgebreid voorgesprek van essentieel belang.

Huis laten taxeren

Zijn de voorgesprekken soepel verlopen en hebben jullie een globaal plan klaar liggen? Mooi! Dan is het tijd voor de taxatie van het huis door een onafhankelijke partij, net zoals wanneer je je huis aan particulieren verkoopt. Op basis van deze taxatie (waar aardig wat kosten aan verbonden zijn, zie dit handige artikel) gaat de investeerder een bod op jouw huis doen.

Prijsonderhandeling (belangrijkst!)

Ga rustig in onderhandeling als het bod niet naar wens is. Pas wel op voor hoe je dit aanpakt en verwacht een logische reactie. Wanneer jij namelijk de prijs omhoog wil hebben, gaat het vastgoedbedrijf uiteraard de huurprijs omhoog gooien. Probeer daar samen een goede balans in te vinden en laat je niet te snel ompraten. Dit is een zeer belangrijk punt waar je weloverwogen en rationeel mee om moet gaan.

Huurovereenkomst

Als alle bovenstaande stappen zijn doorlopen inclusief het vaststellen van een huurprijs, is het tijd om een huurcontract op te stellen. Voor veel mensen is dit een ware verademing. Je bent namelijk bijna compleet af van onderhoud, eventuele fikse daling van de huizenprijzen en belastingen. En dat allemaal zonder het hele gedoe van een huis te koop zetten met bord in de tuin, bezichtigingen, verschillende onderhandelingen enzovoorts. Je kunt gewoon rustig in je eigen huis blijven wonen.


Conclusie

Voornamelijk oudere mensen die al een fors stuk van hun hypotheek hebben afgelost doen er goed aan om hun huis te verkopen om het daarna weer terug te huren. Ten eerste zit je dan niet meer met veel onderhoud en ten tweede krijg je zo flink meer spaargeld op je rekening. Veel ouderen vinden dit fijn, omdat ze op deze manier bijvoorbeeld nog een mooie dure reis kunnen maken, hun pensioen kunnen aanvullen en een deel aan hun kinderen en/of kleinkinderen kunnen schenken. Bedenk je voordat je deze constructie wil toepassen goed dat er kosten aan verbonden zitten. Je moet je taxatie van je huis betalen en je komt met een relatief hoge huurprijs te zitten. Daarom zijn goede onderhandelingen met de nodige kennis essentieel. Schakel zo nodig een professioneel in en maak geen overhaaste beslissingen op basis van emotie. Al met al kan deze constructie zeer voordelig en fijn zijn, mits je het goed aanpakt! Veel succes.



foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag