Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een aanleunwoning?

Wat is een aanleunwoning?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een aanleunwoning is een term waar je misschien weleens van hebt gehoord. Maar wat houdt deze term eigenlijk in? Wat is een aanleunwoning precies? Voor wie zijn aanleunwoningen geschikt? En is een aanleunwoning eigenlijk hetzelfde als een zorgwoning? Wil je weten wat een aanleunwoning precies is, wat de voorwaarden voor het bewonen van zo’n woning zijn en hoe je voor zo’n huis in aanmerking kunt komen? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we je alles over aanleunwoningen en de bijbehorende services en voorzieningen.


Een aanleunwoning

Een aanleunwoning is een woning voor senioren die nog prima in staat zijn om zelfstandig te wonen. Het verschil met een normale seniorenwoning is dat een aanleunwoning altijd in de buurt van een verpleeg- of verzorgingstehuis staat. Hierdoor heeft de oudere toegang tot de (zorggerelateerde) diensten en voorzieningen van het verzorgingshuis. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de boodschappen te laten bezorgen en kunnen de ouderen gebruikmaken van de service waarbij er maaltijden voor ze verzorgd worden. Ook hebben ze toegang tot een alarm, dat gebruikt kan worden in geval van nood.

Zelfstandig wonen met een veilig gevoel

Een aanleunwoning zorgt ervoor dat een oudere volledig zelfstandig kan wonen, waarbij hij of zij geniet van volledige privacy. Dit terwijl er wel de mogelijkheid is om alles wat ze nodig (kunnen) hebben binnen handbereik te hebben. Dit zorgt voor een veilig gevoel en de wetenschap dat hulp dichtbij is als er iets aan de hand is. Een aanleunwoning is dan ook ideaal voor ouderen die prima in staat zijn om zelfstandig te wonen, maar die wel een vorm van zorg nodig hebben.


Is een aanleunwoning hetzelfde als een zorgwoning?

Nee, een aanleunwoning is zeker niet hetzelfde als een zorgwoning. Een zorgwoning is namelijk een ruimte (woning of appartement) binnen een bejaarden- of verzorgingshuis. Dit is voor ouderen die niet meer in staat zijn om volledig zelfstandig te kunnen wonen en die hulp nodig hebben bij alledaagse dingen, zoals bijvoorbeeld het doen van het huishouden, en bij zorggerelateerde zaken. Mensen die in een zorgwoning terechtkomen, zijn dan ook niet meer in staat om alles zelf te doen. In een zorgwoning zijn om die reden meer zorgmogelijkheden te vinden dan in een aanleunwoning.


De voorzieningen en services waar je gebruik van kunt maken

Als je in een aanleunwoning woont, dan zijn er een flink aantal (zorggerelateerde) voorzieningen en services waar je gebruik van kunt maken. Deze services vind je binnen het verzorgings- of verpleeghuis. Zo kun je onder andere gebruikmaken van de mogelijkheid om je boodschappen thuis te laten bezorgen. Ook kun je genieten van een maaltijd in het restaurant van het verzorgingstehuis. En je kunt onder andere gebruikmaken van de kapper en/of pedicure binnen het verzorgingstehuis. Daarnaast is het mogelijk om van sport- en spelfaciliteiten gebruik te maken. Meedoen aan activiteiten behoort hierbij ook tot de mogelijkheden.

Veiligheid en gezelschap

Het alarm dat je in de aanleunwoning vindt, is ideaal voor wanneer je in nood bent of direct hulp nodig hebt. Mocht je je bijvoorbeeld niet goed voelen of na een val niet meer mobiel zijn, dan kun je direct hulp inroepen. Doordat je je vlakbij het verzorgingstehuis bevindt, kan er binnen een paar minuten iemand bij je zijn om je te helpen in geval van nood. En dat zorgt voor een veilig gevoel. Daarnaast is het fijn dat je allerlei mogelijkheden hebt om gezelschap op te zoeken. Tijdens het eten in het restaurant of het meedoen met activiteiten, leer je namelijk allemaal nieuwe mensen kennen. Dit is voor veel ouderen een groot voordeel.


Wie kan in een aanleunwoning wonen?

Niet iedereen kan zomaar in een aanleunwoning gaan wonen, omdat hieraan bepaalde voorwaarden gebonden zijn. Een van die voorwaarden is dat je (vaak) ouder dan 55 of 65 jaar moet zijn. Deze leeftijdsgrens hangt af van de wooncorporatie en de woning. Daarnaast is het belangrijk dat je in staat bent om zelfstandig te wonen. Dit betekent onder andere dat je jezelf kunt redden en dat je dus niet afhankelijk bent van anderen bij het verrichten van dagelijkse handelingen. Daarnaast is het (vaak) zo dat je ingeschreven moet staan in de gemeente waar de aanleunwoning staat. Een inschrijving bij een wooncorporatie kan ook nodig zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je de huur en servicekosten kunt betalen.


De kosten van een aanleunwoning

Voor het wonen in een aanleunwoning betaal je huur en servicekosten. Voor het gebruik van de voorzieningen en services van het verzorgingstehuis of verpleeghuis zal (logischerwijs) een vergoeding betaald moeten worden. De huurprijs en de hoogte van de servicekosten hangt af van de (woning)corporatie, het soort woning en de gemeente waar je woont. De kosten voor de huur kunnen variëren van 400 tot 750 euro per maand (exclusief servicekosten) met enkele uitschieters naar boven of beneden. Voor meer informatie over de huurprijzen, kun je terecht bij de woningcorporatie die de aanleunwoningen verhuurt.

Sociale of particuliere huurwoning

Of je terechtkunt in een sociale huurwoning hangt deels af van de hoogte van je inkomen. Voor een sociale huurwoning geldt namelijk een inkomensgrens. Daarnaast zul je vaak ingeschreven moeten staan bij de woningcorporatie. Mensen die een bepaalde zorgindicatie hebben, of mensen die een inkomen hebben dat nét iets hoger is dan de inkomensgrens, kunnen soms toch een sociale huurwoning krijgen. Meer informatie hierover kun je bij de betreffende woningcorporatie of de gemeente aanvragen.

Huurtoeslag voor een aanleunwoning

Als je in een aanleunwoning gaat wonen, is het in sommige gevallen mogelijk om huurtoeslag te ontvangen. Of dit zo is en hoeveel dit is, is afhankelijk van je inkomen en de hoogte van de huur van de woning. Voor meer informatie over huurtoeslag kun je terecht op de website van de Belastingdienst. Op de website kun je ook direct een proefberekening maken aan de hand van je inkomen en de huurprijs van de woning, waardoor je direct weet of je eventueel recht hebt op huurtoeslag en zo ja, hoe hoog die toeslag dan zal zijn. Houd er wel rekening mee dat aan die proefberekening geen rechten kunnen worden ontleend, en dat het dus kan zijn dat de berekening niet helemaal zal rijmen met wat er daadwerkelijk aan huurtoeslag uitgekeerd zal worden.


Als je in een aanleunwoning woont en zorg/hulp nodig hebt

Mocht je in een aanleunwoning (willen) wonen en een (lichte) vorm van zorg nodig hebben, dan kan het zijn dat je daar een indicatie voor nodig hebt. Deze indicatie kan bijvoorbeeld nodig zijn voor de wijkverpleging en/of huishoudelijke hulp. Een indicatie voor de wijkverpleging kun je bij de wijkverpleegkundige aanvragen. Voor meer informatie hierover kunt je ook contact opnemen met je huisarts. Voor huishoudelijke hulp kun je onder andere terecht bij de gemeente. Heb je zowel zorg als huishoudelijk hulp nodig? Dan is het mogelijk om langdurige zorg aan te vragen. Meer informatie over thuiszorg of het aanvragen van langdurige zorg, kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.


In een aanleunwoning wonen

Een aanleunwoning is dus een woning voor senioren die nog prima in staat zijn om zelfstandig te wonen, maar die wel graag het gemak van bepaalde (zorggerelateerde) voorzieningen en services in de buurt willen hebben. Het is een manier van wonen waarbij de oudere langer kan genieten van zijn of haar eigen privacy, terwijl er wel de veiligheid geboden wordt van een omgeving waarin hulp in de buurt is. Om voor een aanleunwoning in aanmerking te komen, zul je aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Zo zul je 55 of 65 jaar of ouder moeten zijn en ingeschreven moeten staan bij de gemeente waarin de woning staat. Ook een inschrijving bij een woningcorporatie kan nodig zijn. Voor alle regels omtrent een aanleunwoning kun je onder andere bij de gemeente of de woningcorporatie terecht. Zij kunnen je alles vertellen over je mogelijkheden en eventuele vragen beantwoorden.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag