Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kun je doen tegen een droge lucht in huis?

Wat kun je doen tegen een droge lucht in huis?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De luchtvochtigheid in huis is belangrijk. Niet alleen zorgt het voor een gezond leefklimaat, maar een te veel of te kort aan vocht in de lucht kan zelfs zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen. Vooral in de winter, wanneer we de verwarming aanzetten om de temperatuur in huis aangenamer te maken, is de lucht in huis vaak té droog. Je kunt hierdoor hoofdpijn krijgen, last van hoesten, en vooral (wanneer je lenzen draagt) zere of geïrriteerde ogen. Hoe ontstaat een droge lucht in huis? En wat kun je doen om de lucht minder droog te maken? In dit artikel geven we je 7 tips om een droge lucht in huis te verhelpen en tegen te gaan.


Een droge lucht, hoe ontstaat dat?

In de herfst en winter is de koude buitenlucht vaak al minder vochtig dan in andere seizoenen. Wanneer die lucht binnenshuis ook nog eens verwarmd wordt door bijvoorbeeld de centrale verwarming, die in deze periodes vaak de hele dag aanstaat, zal er nog meer vocht uit de lucht verdwijnen. Deze verdampt immers. Wanneer de luchtvochtigheid in huis te laag is, kun je daar last van krijgen. Zere ogen, hoofdpijn of een droge hoest kunnen tekenen zijn van een te lage luchtvochtigheid. De longen krijgen het lastig als de lucht te droog is, doordat ze minder zuurstof op kunnen nemen. Dit zorgt bijvoorbeeld voor hoofdpijn of een gebrek aan concentratie. De keel kan door de droge lucht uitdrogen, waardoor je last krijgt van keelpijn of een droge hoest. En niet alleen jij, maar ook je huisdieren kunnen last hebben van een te lage luchtvochtigheid in huid.


Hoe weet je wanneer de lucht te droog is?

Er bestaan meters die de luchtvochtigheid in je huis meten. Hierdoor weet je gelijk of de lucht wel of niet vochtig genoeg is. Wanneer de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% ligt, zit je op zich goed. In de winter is de luchtvochtigheid echter vaak onder de 30%. Als je geen hygrometer gebruikt, kun je aan verschillende dingen merken dat de luchtvochtigheid te laag is. Zo kun je last krijgen van:

  • Een droge huid
  • Hoofdpijn
  • Gebarsten lippen
  • Droge hoest
  • Vermoeidheid
  • Branderige of droge ogen
  • Steeds niet lekker zijn

Bovenstaande klachten zouden kunnen wijzen op een te droge lucht in huis. Ook bij huisdieren zie je symptomen die kunnen wijzen op een te droge lucht. Zo kunnen katten en honden last krijgen van een kuchje, huidschilfers en haaruitval. Bij vogels kan een te lage luchtvochtigheid zorgen voor het verliezen van hun veren.


Droge lucht voorkomen en verminderen

Om de luchtvochtigheid binnenshuis weer op peil te krijgen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Hieronder geven we je 7 tips die je kunt gebruiken om de luchtvochtigheid in jouw huis weer op een gezond niveau te krijgen.

1. Zorg voor water bij de verwarming

Misschien herken je ze nog van vroeger: van die bakjes met water die je aan de radiator kunt hangen. Wanneer je deze waterverdampers aan de verwarming hangt, zal het water wat erin zit verdampen. Die damp komt in de lucht terecht, waardoor de luchtvochtigheid verhoogd. Er zijn veel verschillende soorten waterverdampers te koop, dus je kunt ongetwijfeld een verdamper vinden die je aan je verwarming wilt hangen. Liever geen geld uitgeven aan een verdamper? Dan kun je eventueel ook een schoteltje of bakje met water op de verwarming zetten. Ook het ophangen van natte was kan ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in een ruimte verhoogd.

2. Laat je verwarming niet onnodig lang en hard branden

De verwarming is eigenlijk de grootste veroorzaker van een droge lucht in huis. Daarom is het verstandig om de verwarming niet onnodig lang aan te laten staan. Zet hem uit als je weggaat en laat hem ’s nachts niet branden. Daarnaast is het belangrijk dat je hem niet te hoog zet. Voor de luchtvochtigheid is het het beste als je de verwarming op maximaal 20 tot 21 graden zet. Mocht je het dan nog koud hebben, kun je beter een dikke trui aantrekken dan de kachel nog hoger zetten.

3. Zet planten neer

Een manier om de luchtvochtigheid in huis te verhogen, die ook nog eens zorgt voor gezelligheid, is het neerzetten van planten. Wanneer je planten koopt om de luchtvochtigheid te verhogen, zal je wel planten uit moeten zoeken die daarvoor geschikt zijn. Dit zijn voornamelijk groene planten met grote bladeren, die de lucht kunnen zuiveren én bevochtigen. Luchtzuiverende planten hebben de fijne eigenschap dat ze CO2 om kunnen zetten in zuurstof. Daarnaast produceren ze waterdamp, wat dan weer helpt om de luchtvochtigheid te verhogen.

4. Lucht je huis

Wat veel mensen vergeten te doen in de koudere maanden, is het huis goed luchten. We hebben de neiging om ramen en roosters dicht te doen om op die manier de kou buiten te houden, maar wat we daarbij vergeten is dat we ook frisse lucht buiten houden. En die frisse lucht hebben we nodig. Omdat de lucht buiten ook minder vocht bevat, zal dit misschien niet direct bijdragen aan het verhogen van de luchtvochtigheid, maar het zal zeker wel helpen in het tegengaan van de klachten die door een te droge lucht kunnen ontstaan. Door frisse lucht toe te laten in huis haal je meer zuurstof binnen. Die zuurstof zorgt er vervolgens weer voor dat je lichaam het beter kan opnemen, waardoor je minder last hebt van de klachten die bij een te lage luchtvochtigheid horen.

5. Houd je huis schoon

Wat heeft de mate waarin je huis schoon is te maken met de luchtvochtigheid, zou je nu kunnen denken. Dat leggen we graag even uit. Stof zorgt ervoor dat de lucht nog droger wordt dan hij al is. Daarnaast zorgt stof er ook voor dat klachten als een droge keel of hoest en zere ogen, erger worden. Daarom is het verstandig om er in ieder geval voor te zorgen dat je je huis regelmatig goed stoft.

6. Douche met de deur open

Een supersnelle manier om de lucht te voorzien van meer vocht is het openlaten van de badkamerdeur als je gaat douchen. Vind je dat vervelend of koud? Laat de deur dan nadat je klaar bent met douchen openstaan. Hierdoor komt de waterdamp in de lucht terecht, wat de luchtvochtigheid verhoogt. Een simpele manier om de lucht snel iets vochtiger te maken. Een soortgelijk effect creëer je met het plaatsen van een pan gevuld met water op het fornuis. Door het water te laten koken komt er stoom vrij, wat de hoogte van de luchtvochtigheid bevordert.

7. Koop een luchtbevochtiger

Wanneer bovenstaande tips er niet voor zorgen dat de luchtvochtigheid in huis hoog genoeg wordt, kun je erover nadenken om een luchtbevochtiger te kopen. Het fijne aan een luchtbevochtiger is dat de luchtvochtigheid met zo’n apparaat perfect te reguleren valt. Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers, namelijk:

Een stoombevochtiger

Een stoombevochtiger is een luchtbevochtiger die water opwarmt en vervolgens de stoom de ruimte in blaast. Dit systeem is vaak vrij goedkoop en zorgt voor een snelle bevochtiging van de lucht. Het nadeel is dat het apparaat veel energie verbruikt.

Een ultrasone luchtbevochtiger

Een ultrasone luchtbevochtiger werkt met trillingen onder water en stoot vervolgens een fijne nevel uit. De nevel die verspreidt wordt is koud, waardoor het energieverbruik van dit apparaat een stuk lager ligt dan bij bijvoorbeeld een luchtbevochtiger die werkt met stoom. Helaas is het zo dat de koude nevel zorgt voor een daling van de temperatuur binnenshuis, waardoor de verwarming weer moet stoken.

Een koudwaterverdamper

Een koudwaterverdamper is een luchtbevochtiger die lucht naar binnen zuigt en door een vochtig filter weer de ruimte in blaast. Het voordeel van dit apparaat is dat het weinig energie verbruikt en dat het kan bijdragen aan het verminderen van geurtjes en stof in de ruimte. Het nadeel is dat dit systeem minder vocht oplevert dan voorgaande opties.

Luchtbevochtigers zijn in veel verschillende uitvoeringen en prijsklassen verkrijgbaar, van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s. Voor ieder budget én interieur, bestaat er wel een geschikte luchtbevochtiger.


Een gezonde luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in huis is dus heel belangrijk. Is de lucht in huis te droog, dan kun je daar zelfs gezondheidsklachten van krijgen. Zorg daarom altijd dat de luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60% is. Dit kun je meten met een hygrometer. Met bovenstaande zeven tips moet het je ongetwijfeld lukken om de luchtvochtigheid in jouw huis op gezonde hoogte te krijgen. Denk erom dat je het huis regelmatig lucht, dat je de verwarming niet onnodig lang laat branden en dat je hem niet te hoog zet, en zorg voor genoeg groen in huis. Daarnaast is het aan te raden om waterverdampers aan je radiator(en) te hangen, zodat er waterdamp in de lucht terechtkomt. En als laatste is het belangrijk dat je je huis stofvrij houdt, om ervoor te zorgen dat de klachten niet nog erger worden.


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag