Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste studenten creditcard?

Wat is de beste studenten creditcard?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het is heel onhandig als je geen creditcard hebt, ook als student. Want als je op reis gaat heb je bijna altijd een creditcard nodig. Daarnaast is een creditcard vaak vereist (en anders ontzettend handig) om online bestellingen te doen. En zo zijn er nog wel meer voordelen van een creditcard waar je als student van wil kunnen profiteren. Tijd dus om een studenten creditcard aan te vragen! Maar dan is de vraag… Welke studenten creditcard is het beste? Je leest het in dit artikel.


Welke creditcards zijn er voor studenten?

Niet elke bank biedt een creditcard voor studenten aan. Gelukkig zijn er wel een aantal mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. We zetten hieronder alle studenten creditcards op een rij:

ANWB Visa Card Jongeren

Deze creditcard is speciaal bedoeld voor mensen tussen de 18 en 25 jaar. De meeste studenten zijn onder de 25 jaar, dus in die zin kun je het ook beschouwen als een studenten creditcard. Het is een relatief goedkope creditcard, namelijk €14.50 per jaar. Vraag nu de ANWB Visa Card Jongeren aan en krijg €30 bestedingstegoed. Daarnaast krijg je het eerste jaar gratis.

 • Voordelen. De ANWB Visa Card Jongeren is niet gekoppeld aan een bepaalde bank, dus iedereen kan deze kaart in principe aanvragen. Daarnaast krijg je leuke kortingen bij de ANWB. Je kunt de creditcard aanvragen met een laag inkomen.
 • Nadelen. Er is een bestedingslimiet van €500. Dat is best een klein bedrag als je het vergelijkt met andere creditcards voor studenten.

Visa World Card

Ben je student en wil je graag een ‘echte’ creditcards zonder lage bestedingslimieten et cetera? Dan kun je overwegen om de Visa World Card aan te schaffen. Deze creditcard werkt bijna in ieder land, dus voortaan kun je overal betalen.

 • Voordelen. Ruim bestedingslimiet van €2500, wereldwijd geaccepteerde creditcard, gespreid betalen is mogelijk.
 • Nadelen. Studenten kunnen deze creditcard alleen aanvragen als één van de ouders garant staan. Daarnaast is deze creditcard met een bedrag van €36.50 duurder dan andere studenten creditcards.

ABN Amro Studenten Creditcard

Voor rekeninghouders van een studentenpakket bij de ANWB Amro is er de ABN Amro studenten creditcard. Deze creditcard wordt uitgegeven door ICS, in Nederland de grootste uitgever van creditcards. Ze hebben een goede service. Met een inkomen onder de €500 is je bestedingslimiet €500, als je per maand meer inkomsten hebt kun je dit bedrag opschroeven tot €1000.

 • Voordelen. Je kunt de studenten creditcard aanvragen tot je 30e (mits je nog student bent). Lage kosten per jaar, namelijk €14.
 • Nadelen. Je kunt deze creditcard niet aanvragen als je geen studentenpakket hebt bij de ABN Amro.

SNS Studenten Creditcard

De SNS bank biedt een Mastercard creditcard aan voor studenten. Hiermee kun je betalen in het buitenland en bij webshops. Je kunt er uiteraard ook cash geld mee opnemen. De kaart is identiek aan de reguliere creditcard van de SNS bank, behalve dat de bestedingslimieten op deze studenten creditcard lager zijn.

 • Voordelen. Hele lage kosten, namelijk €11.25 per jaar. Het bestedingslimiet is €800, dus dat is op zich een mooi bedrag voor studenten.
 • Nadelen. Je kunt deze creditcard niet aanvragen als je geen studentenpakket hebt bij de SNS Bank.

ING Studenten creditcard

De ING Creditcard heeft eigenlijk alle voordelen van een ‘normale’ creditcard. Het is een MasterCard, net als de SNS Studenten Creditcards. Mastercards worden wereldwijd heel veel gebruikt en ook op vele plekken geaccepteerd. Om in aanmerking te komen voor de studenten creditcard van de ING moet je een studentenrekening hebben bij de ING. Daarnaast controleert de ING of je maandelijks ook studiefinanciering gestort krijgt.

 • Voordelen. Hoog bestedingslimiet van €1000, relatief lage kosten (€12.50 per jaar). Creditcard is gekoppeld aan je studentenrekening. Je kunt in de app eenvoudig je creditcard kosten bekijken.
 • Nadelen. Je kunt deze creditcard niet aanvragen als je geen studentenpakket hebt bij de ING.

De Rabocard

De Rabocard is een hele complete creditcard die kan worden aangevraagd door mensen die een rekening bij de Rabobank hebben. In tegenstelling tot andere banken, heeft Rabobank geen aparte studenten creditcard. Studenten kunnen gewoon de ‘reguliere’ kaart aanvragen. Je moet er als student wel op rekenen dat je het bestedingslimiet á €1000 waarschijnlijk niet kunt verhogen.

 • Voordelen. Volwaardige creditcard die je ook kunt blijven gebruiken als je niet meer studeert. Ook kunnen relatief ‘oude’ studenten tot 34 jaar deze kaart nog aanvragen.
 • Nadelen. Je kunt deze creditcard niet aanvragen als je geen studentenpakket hebt bij de Rabobank. Daarnaast is deze kaart relatief duur (€15 per jaar).

Welke studenten creditcard is het beste?

Het is het beste om een studenten creditcard aan te vragen bij de bank waar je momenteel zit aangesloten. Dat is namelijk de meest eenvoudige manier om een studenten creditcard aan te vragen. Bovendien is het handig dat de creditcard zit aangesloten bij je studentenrekening. Zo houd je alles keurig in één overzicht.

Welke bank is het beste?

We kunnen natuurlijk niet op basis van de creditcards conclusies trekken welke bank het beste is. Wel kunnen we zeggen welke bank wij qua creditcard het beste vinden. Wat ons betreft is de studenten creditcard van ING het beste. Waarom?

 • Je krijgt een Mastercard
 • Hoog bestedingslimiet á €1000
 • Creditcard uitgaven zichtbaar in app
 • Geschikt voor mbo, hbo en wo studenten tussen de 18-40 jaar

Heb je nog geen studentenrekening bij een bank en wil je graag in het algemeen weten welke bank het beste is? Lees dan ons artikel ‘Welke bank is het beste (2018)‘.


Hoe kun je als student een creditcard aanvragen?

Als student ben je financieel gezien een risico voor een creditcard verstrekker. Want met een creditcard kun je ‘vooruit betalen’. Vaak betaal je de kosten uit een hele maand de maand erop terug. Maar ja, als student heb je een minimaal inkomen. Banken zijn bang dat je de kosten niet kunt dekken. Hoe kun je dan toch een creditcard aanvragen?

Je kunt het eenvoudigste een creditcard aanvragen door bij je huidige bank een studentenpakket af te sluiten (als je die nog niet had). Daarna kun je een creditcard aanvragen, vaak kan dat zelfs online. Wellicht moet je een paar documenten aan de bank overhandigen, maar de meeste banken kunnen aan de hand van je afschriften en bewijs van inschrijving al een beslissing maken.

Ouders staan garant

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een Visacard te nemen, waarmee je eigenlijk een ‘normale’ creditcard hebt. Voordeel hiervan is dat je bestedingslimiet heel hoog is, namelijk €2500. Aan de andere kant: waar haal je als student €2500 vandaan? Als je de Visacard vooralsnog wil, is het belangrijk dat je ouders garant staan. Zo is Visacard alsnog gedekt voor eventuele financiële missers van jouw kant.


Het alternatief: de prepaid creditcard

Een prepaid creditcard is eigenlijk vergelijkbaar met prepaid tegoed op je mobiele telefoon. Je kunt alleen het geld gebruiken dat je er van te voren hebt opgezet. Daarmee wordt het onmogelijk om iets op rekening te kopen, wat normaal gesproken wordt gezien als een van de belangrijkste voordelen van een creditcard. Daarentegen helpt deze creditcard nog steeds bij online bestellingen en betalingen in het buitenland. Voor banken zit er aan een prepaid creditcard weinig financieel risico, waardoor je deze ook als student aan kunt vragen. In het artikel ‘de goedkoopste creditcard‘ staan de voordelen en nadelen van een prepaid creditcards nog uitgebreider uitgelegd. Wij raden studenten aan om eerst bovenstaande creditcards aan te vragen. Mocht dit niet lukken, dan is de prepaid creditcard het enige alternatief.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Creditcard Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VISA
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag