Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een virtuele (prepaid) creditcard?

Wat is een virtuele (prepaid) creditcard?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De creditcard wordt steeds meer gebruikt. Hoe meer we online bestellen, hoe vaker we terugvallen op dit betaalmiddel. Heb je geen zin om een fysieke creditcard te kopen, maar heb je er soms wel een nodig? Voor degene die af en toe iets online kopen is de virtuele creditcard een goed alternatief. Hiermee doe je een eenmalige, veilige en anonieme aankoop. Dit artikel is een samenvatting van de meest belangrijke informatie omtrent ‘virtuele creditcards’.


Wat is een virtuele creditcard?

Een virtuele creditcard is een creditcard met alle gegevens die ook op een echte creditcard staan. Behalve dan dat deze creditcard virtueel is, en zodoende geen fysieke kaart is. De kaart is dus digitaal, en bestaat uit een aantal gegevens. Waaronder een nummer, vervaldatum, je eigen naam en een csv code. Dit zijn namelijk de enige gegevens die je nodig hebt om online te kunnen betalen. Er zijn twee soorten virtuele creditcards:

  1. Virtuele creditcard die is gekoppeld aan Mastercard of Visakaart
  2. Virtuele creditcard in de vorm van prepaid creditcard

1. Virtuele creditcard gekoppeld aan fysieke creditcard

Bij deze optie is het zo dat je een visuele creditcard koppelt aan een bestaande creditcard. Dat doen de meeste mensen uit veiligheidsoverwegingen. Het is namelijk zo dat de visuele creditcard een eenmalig nummer is, waar een eventuele hacker niets meer mee kan nadat de transactie is voltooid. Maar de tweede optie, visuele creditcard in de vorm van een prepaid creditcard, wordt vele malen vaker gebruikt.

2. Virtuele creditcard als digitale prepaid creditcard

Bij de meeste creditcards is het zo dat je iets ‘op rekening’ kunt kopen. Je betaalt het met je creditcard, maar het daadwerkelijke bedrag wordt pas later van je rekening afgeschreven. Bijvoorbeeld tijdens de maandelijkse creditcard afschrijving. Bij een virtuele creditcard werkt dit precies andersom. Je moet de kaart als het ware ‘opwaarderen’. Via iDEAL, bankoverschrijving of een betaling in een winkel kun je geld zetten op de virtuele creditcard. Daarna kun je pas aankopen doen. Dit is een van de wezenlijke verschillen met een fysieke creditcard!

Wat is een prepaid creditcard ook alweer? 

Een prepaid creditcard is een kredietkaart waar je geld op moet zetten. Vergelijk het met een telefoon met prepaid tegoed. Als je graag meer wil weten over de verschillende soorten creditcards, waaronder de prepaid creditcard, dan verwijzen we je graag door naar ons artikel ‘Hoe werkt een creditcard‘?


Hoe werkt een virtuele creditcard?

Bij een virtuele creditcard krijg je bij iedere aankoop een nieuw creditcardnummer, vervaldatum en veiligheidscode. Deze gegevens worden verstrekt door je bank, een applicatie of een website (afhankelijk van waar je de virtuele creditcard aanschaft). Hoe het verder werkt, hangt ervanaf of je de creditcard koppelt aan een fysieke kaart of dat je gebruik maakt van een virtuele prepaid creditcard.


Wat zijn de verschillen tussen virtuele en fysieke creditcards?

Er zijn best wel veel verschillen tussen een virtuele creditcard en een gewone creditcard. Hieronder sommen we de voornaamste verschillen puntsgewijs op:

  • Virtuele kaart in plaats van fysieke kaart
  • Vooraf betalen in plaats van achteraf betalen
  • Lagere kosten dan fysieke creditcard
  • Contant geld opnemen niet mogelijk
  • Uitsluitend online aankopen doen

Deze verschillen spreken als het goed is redelijk voor zich. Toch willen wij graag even terugkomen op het laatste verschil: ‘uitsluitend online aankopen doen’. Een virtuele creditcard is er namelijk voor bedoeld om online aankopen te doen. Het is dus heel handig als je online iets wil bestellen of boeken, maar minder geschikt als je op vakantie gaat en geld wilt pinnen of betalingen wilt doen. Het is namelijk zo dat de creditcard vaak moet worden getoond bij dergelijke transacties. Bij een virtuele creditcard is dat niet mogelijk! Meer hierover lees je onder ‘voor- en nadelen van virtuele creditcards’.


Wanneer heb je een virtuele creditcard nodig?

Virtuele creditcards zijn vooral geschikt voor mensen die incidenteel een online bestelling willen plaatsen. Met name op plekken waar men geen iDEAL accepteert. Daarnaast kan een virtuele creditcard een leuk cadeau zijn. Je stort er namelijk een bedrag op, dat de ontvanger vervolgens uit kan geven aan een cadeautje dat hij of zij online bestelt met behulp van de creditcard.


Wat zijn de voordelen van een virtuele prepaid creditcard?

In dit artikel zoomen we in op de virtuele prepaid creditcard. Aan het hebben van een dergelijke kaart zijn een aantal voordelen verbonden. Hieronder geven we een korte omschrijving van deze voordelen:

De pas is direct beschikbaar

Een fysieke creditcard moet daadwerkelijk gemaakt worden. Zo wordt de kaart bedrukt met jouw persoonlijke gegevens, opgestuurd en geactiveerd. Bij een virtuele creditcard is dit niet het geval! Er hoeft geen pas aan te worden gemaakt, waardoor het bestel- en betaalproces een stuk soepeler verloopt. Dus als je snel iets online wilt kopen waarvoor een creditcard vereist is, dan is de virtuele creditcard de ideale optie.

Weinig tot geen creditcardkosten

Voor de meeste fysieke creditcards moet je betalen. Dat is zonde als je de creditcard niet zo vaak gebruikt. Het gebruik van een virtuele kredietkaart is echter gratis. Of nagenoeg gratis. Meestal kun je de kaart gratis aanvragen, maar betaal je soms een klein bedrag (bijvoorbeeld €1) per uploadtransactie.

Virtuele creditcard is heel veilig

Als je dingen koopt met een virtuele creditcard, hoef je geen persoonlijke gegevens – zoals bankgegevens – af te geven. Zodoende shop je anoniem en veilig. Maar dat is nog niet alles: omdat je een eenmalig nummer gebruikt in plaats van een pasje, is het nóg veiliger. Eventuele fraudeurs hebben er niets aan als ze het nummer achterhalen, want tegen de tijd dat jij een nieuwe betaling wilt doen heb je allang een ander nummer. Bovendien is het voor internetcriminelen helemaal niet interessant om je te beroven van een virtuele creditcard. Vaak staat er namelijk relatief weinig geld op (onder andere vanwege de lage uitgavenlimiet).

Geschikt voor minderjarigen

Voor een virtuele prepaid creditcard wordt geen inkomsten- of leeftijdseis gesteld. Daarom is de virtuele prepaid creditcard een van de enige mogelijkheden voor minderjarigen om een creditcardbetaling te doen.

Meer financieel overzicht

Zoals eerder al is uitgelegd, moet je van te voren geld zetten op de virtuele creditcard. Vaak mag je slechts een klein bedrag hierop zetten (bijvoorbeeld maximaal €100). In sommige gevallen mag je er meer op zetten. In ieder geval zorgt dit ervoor dat je nooit grote bedragen op de rekening hebt. Ook kun je – in tegenstelling tot ‘echte’ creditcards’ – nooit rood komen te staan.


Wat zijn de nadelen van een virtuele creditcard?

Hoewel de lijst met voordelen vrij lang is, zijn er wel degelijk nadelen aan het hebben van een virtuele prepaid creditcard. Deze nadelen lichten we hieronder toe:

De kaart is alleen online te gebruiken

De visuele prepaid creditcard is alleen online te gebruiken, zoals we eerder al omschreven. Als je alleen kleine, online aankopen wilt doen is dit geen probleem. Maar als je ook hotels of auto’s wilt reserveren, wilt pinnen of wil betalen in een restaurant, dan kom je met een virtuele prepaid creditcard niet ver. Bedenk dus eerst goed wat je met een creditcard wilt doen. Daarna kun je kiezen voor een fysieke of een virtuele variant!

Beperkte bedragen uitgeven

Zoals we eerder ook al omschreven, behoud je met een virtuele prepaid creditcard het financiële overzicht. Aan de ene kant is dat fijn, aan de andere kant kan dit beperkend werken… Want als je bijvoorbeeld maximaal €150 per keer kunt opwaarderen, dan kun je niet echt grote aankopen – zoals vakanties – doen.

Soms ‘dure’ restbedragen

De virtuele prepaid creditcard is bedoeld om eenmalig te gebruiken. Dat betekent dat er in sommige gevallen een restbedrag op de kaart blijft staan. Dit bedrag is vaak te klein om er iets van te kopen, terwijl het tevens duur is om het bedrag terug te vorderen. Wij raden dan ook aan om precies genoeg te opwaarderen voor de transactie die je wilt gaan doen.


Waar kun je de virtuele creditcard kopen?

Er zijn meerdere manieren om aan een virtuele creditcard te komen. Wat ons betreft is een goede aanbieder veilig en makkelijk in gebruik. We sluiten dit artikel dan ook af met twee aanbieders die voldoen aan deze criteria:

Pay2d Virtual

Een betrouwbare online aanbieder van de virtuele creditcard is Pay2d Virtual. Je kunt eenvoudig een kaart activeren. Deze kaart werkt op het VISA-netwerk.

Paysafecard

Het is mogelijk om een virtuele creditcard in een fysieke winkel aan te schaffen. Hoe ironisch dat ook klinkt… Je kunt het vergelijken met het kopen van beltegoed. Deze ‘Paysafecard’ werkt overigens op het MasterCard netwerk.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Creditcard Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VISA
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag