Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 manieren om Flying Blue punten (Miles en XP) te sparen

7 manieren om Flying Blue punten (Miles en XP) te sparen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Gratis. Als er één woord als muziek in de oren klinkt, dan is het het woord “gratis” wel. Op de voet gevolgd door “korting”, want ook daar houden we in Nederland maar al te graag van. Dit zie je in de vele spaarprogramma’s waar we aan mee doen. We sparen voor leuke uitjes of om goedkoop uit eten te kunnen gaan. Jarenlang was de Airmilespas dé manier om korting op vliegtickets te scoren, maar in 2010 introduceerde KLM haar eigen “Flying Blue” spaarprogramma en stopte de samenwerking met Loyalty Management Netherlands. Niet langer kon je punten verzamelen bij ketens als de Etos, Albert Heijn en Shell om flink te kunnen besparen op vliegtickets. En dus zal je op een andere manier aan de felbegeerde Flying Blue punten moeten komen. In dit artikel hebben we de beste manieren om Flying Blue punten (miles en XP) voor je op een rijtje gezet.


Hoe werkt het Flying Blue spaarprogramma?

Met het Flying Blue spaarprogramma van KLM spaar je voor leuke extra’s, ‘gratis’ vliegtickets en (korting op) producten. De miles op je teller kun je daarmee goed vergelijken met wat extra bestedingsruimte op je bankrekening. Je ‘koopt’ er bijvoorbeeld een stoel met extra beenruimte voor of kunt er een upgrade mee uitvoeren naar business class. Met je punten kun je een ‘gratis’ á la carte maaltijd aan boord krijgen of een extra luxe hotelkamer boeken. Het sparen van punten heeft dus tal van voordelen en het mooiste: iedereen kan het doen, simpelweg door je dagelijkse dingen te doen. Maar dan wel via het Flying Blue programma.


Flying Blue - American Express

Flying Blue - American Express

De gemakkelijkste manier – los van een vliegticket boeken bij KLM of de aangesloten partners – om punten te sparen is om de speciale Flying Blue creditcard aan te vragen bij American Express. Dit is een creditcard zoals elke andere, met het grote verschil dat je Flying Blue punten spaart bij elke euro die je ermee uitgeeft. Betalen moet je overal sowieso wel, waarom dan niet met je creditcard en op die manier lekker makkelijk en snel Flying Blue punten sparen?

Hoeveel miles je ontvangt per uitgegeven euro is afhankelijk van het type creditcard dat je aanvraagt. Een Silver Card keert 1 mile uit bij elke euro die je uitgeeft bij KLM en 0,8 mile bij alle overige transacties. De Gold Card is goed voor 1,5 mile bij KLM en 1 mile bij alle andere transacties. De Platinum Card kent de hoogste vergoeding (2 mile bij KLM en 1,5 mile bij alle overige transacties), maar daar staat tegenover dat de jaarlijkse kosten van de kaart het hoogst zijn. Je betaalt 600 euro per jaar voor de kaart en daarmee is de kaart voornamelijk interessant voor de zakelijke reizigers en mensen met een goed gevulde bankrekening.

Bezoek Flying Blue - American Express

7 manieren om Flying Blue punten te vergaren

Nu duidelijk is hoe het Flying Blue spaarprogramma werkt en welke voordelen er voor elk level gelden, is het tijd om de beste manieren om Flying Blue punten te verkrijgen uit de doeken te doen. De voormalige “level miles” (XP) kun je dus enkel en alleen verkrijgen door te vliegen. Er is geen andere mogelijkheid om extra Experience Points te verdienen. Dit in tegenstelling tot de “award punten”, want deze miles zijn op diverse manieren bij elkaar te sprokkelen. Zoals inmiddels duidelijk is ontvang je bij elke uitgegeven euro (bij KLM) spaarpunten. Je level bepaalt of je dan 4, 6, 7 of 8 punten per euro ontvangt. Euro’s uitgeven kan overal, maar uiteraard ontvang je niet altijd en overal Flying Blue punten. Je zal een aankoop moeten doen via aangesloten partners of met je speciale “Flying Blue creditcard” af moeten rekenen om de miles bijgeschreven te krijgen op je teller. We hebben de beste manieren daartoe voor je op een rijtje gezet.

1. Boodschappen doen

Flying Blue punten verdienen door je wekelijkse boodschappen te doen? Het kan bij supermarkten als Coop en Jumbo. Deze supermarkten accepteren namelijk creditcards en zodoende kun je punten sparen door simpelweg te doen wat je altijd al deed: je brood, eieren, frisdrank en overige boodschapjes bij de kassa af te rekenen.

2. Hotel boeken

Bij de meeste hotels is een creditcard vereist om te reserveren, maar via een website als Booking.com vind je ook tal van hotels die dit niet als vereiste stellen. Toch loont het om ook bij deze hotels met je creditcard te betalen, want zoals je inmiddels wel weet ontvang je miles bij elke euro die je uitgeeft. En dus ook als je een weekendje weg naar een hotel met een jacuzzi boekt.

3. Online aankopen doen

Ieder jaar weer groeien de cijfers in de e-commerce branche. We kopen steeds vaker online. iDeal is in Nederland de bekendste betaalmethode, maar vanaf nu betaal je natuurlijk elke online aankoop met je Flying Blue creditcard. Mocht de webwinkel geen creditcards accepteren is er alsnog een mogelijkheid om punten te verkrijgen. De meeste webshops accepteren namelijk wél PayPal en door je Flying Blue creditcard te koppelen aan je PayPal-account ontvang je alsnog de felbegeerde miles.

4. Online shoppen via het Flying Blue portaal

Het Flying Blue spaarprogramma heeft zijn eigen shopping portaal en als je via het portaal naar een aangesloten partner klikt en een aankoop doet, ontvang je miles voor elke euro die je uitgeeft. De aangesloten partners zijn niet de minsten: Bol.com, Wehkamp, MediaMarkt, Booking.com en CoolBlue zijn enkele partners waarbij je aankoop miles oplevert. Wie slim is betaalt de aankoop natuurlijk met de Flying Blue creditcard waardoor je aankoop nóg meer punten oplevert!

5. Reizen met het openbaar vervoer

De tijd dat je je bus- of treinkaartje met wat muntgeld moest afrekenen is dankzij de OV-chipkaart voorgoed voorbij. Reuze handig, maar de kaart moet van tijd tot tijd opgeladen worden. Een ideaal moment om Flying Blue punten te vergaren, want door het saldo te voldoen middels je Flying Blue creditcard worden er voor elke euro weer miles uitgekeerd.

6. Vrienden introduceren met de Flying Blue Creditcard

American Express hanteert een partnerprogramma waarbij je tot wel 12.000 miles kunt verkrijgen als je nieuwe leden bij ze aanbrengt. Maak je vrienden, familie en collega’s dus enthousiast over het Flying Blue spaarprogramma, overtuig ze om een Flying Blue Creditcard aan te schaffen en stuur ze door via jouw persoonlijke link om de gratis miles in ontvangst te mogen nemen!

7. Vliegen met KLM

Als je op de website van KLM een vlucht boekt kun je direct je flying blue nummer invullen en krijg je meteen miles bijgestort.


Miles en XP

Er zit een verschil tussen de verschillende punten binnen het Flying Blue spaarprogramma. Voorheen – in april 2018 heeft KLM het Flying Blue spaarprogramma aangepast – kende het spaarprogramma zogenaamde “award miles” en “level miles”. De award miles kon je op tal van manieren verkrijgen. De level miles ontving je alleen als je een vlucht boekte bij KLM of aangesloten partners Air France, HOP! of Joon. Tegenwoordig worden deze “level miles” XP (Experience Points) genoemd. Ze bepalen welk soort member je bent binnen het Flying Blue spaarprogramma, want ook daar zit weer verschil in en je level is allesbepalend voor de voordelen die je hebt van het spaarprogramma. De term “award miles” is simpelweg afgekort tot “miles”.


Verschillende levels

Binnen het Flying Blue spaarprogramma zijn verschillende levels te onderscheiden. Om in een hoger level terecht te komen zal je moeten vliegen. Je ontvangt namelijk XP bij elke vlucht die je maakt via KLM en de aangesloten partners. De werking is dus simpel: hoe meer je vliegt, des te groter de kans is dat je stijgt naar het volgende level. Elk level kent zo z’n eigen voordelen. Hieronder kort de voordelen per level.

Explorer

Zodra je deelneemt aan het Flying Blue spaarprogramma word je automatisch een ‘explorer’. Je begint direct met sparen en profiteert gelijk al van een aantal voordelen:

  • Je spaart 4 miles per bestede euro
  • Je bespaart 10 euro op je eerste extra bagagestuk
  • Je krijgt 10% korting op zitplaatsopties

Silver

Om van het “explorer-level” naar “silver” te gaan zal je in een jaar tijd 100 XP moeten verdienen. Doe je dit, dan profiteer je van voordelen als:

  • 6 miles per bestede euro
  • Voorrang bij het inchecken, de bagageafgifte en het aan boord gaan
  • 25% korting op zitplaatsopties
  • Gratis je standaardstoel kiezen
  • Gratis een extra bagagestuk meenemen op alle SkyTeam-vluchten

Gold

Om een “gold-member” te worden zal je 180 XP moeten verdienen in de tijd dat je een “silver-member” bent. Zodra je de 180 XP hebt verzameld ga je direct door naar het gold-level en profiteer je van de volgende voordelen:

  • 7 miles per bestede euro
  • Loungetoegang wereldwijd met een gast naar keuze
  • Skypriority: voorrang op de luchthaven
  • 50% korting op zitplaatsopties
  • Gratis een standaardstoel kiezen voor jezelf én je reisgenoot
  • Gratis een extra bagagestuk meenemen op alle SkyTeam-vluchten

Platinum

Het hoogst haalbare level binnen het Flying Blue spaarprogramma. Je wordt het echter niet zomaar. Als “gold-member” zal je 300 XP moeten verkrijgen om door te stromen naar het “platinum-level”. Lukt dit, dan profiteer je van voordelen als:

  • 8 miles per bestede euro
  • Loungetoegang wereldwijd met een gast naar keuze
  • Skypriority: voorrang op de luchthaven
  • Gratis je voorkeurszitplaats kiezen
  • Gratis een extra bagagestuk meenemen op alle SkyTeam-vluchten
  • 24/7 toegang tot de exclusieve Platinum-servicelijn

Miles uitgeven

Wat is er nu leuker dan miles sparen? De punten uitgeven natuurlijk! Daar draait het immers uiteindelijk om toch? De meest voor de hand liggende optie is om een vliegticket te boeken met de opgespaarde punten. Via FlyingBlue.nl kun je een reward ticket boeken met je opgespaarde punten. Iedere maand selecteert KLM een aantal vluchten waarbij je middels je opgespaarde miles tot wel 50% kunt besparen op de eigenlijke kosten van de vlucht.

Een andere optie is om je miles uit te geven aan extra’s tijdens een vlucht. Denk dan aan een stoel met extra beenruimte of een á la carte maaltijd aan boord. Een keer jezelf verwennen en business class vliegen? Ook een upgrade kun je met je opgespaarde punten ‘kopen’.

Via FlyingBlue.nl kun je je miles ook inruilen voor producten. Van elektronicaproducten als koptelefoons en tv’s tot beauty-producten en mode accessoires. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te koop via de FlyingBlue webshops, maar of het nu zo handig is om al je zuurverdiende punten uit te geven aan producten die je elders ook kunt kopen is een andere vraag. Als je dan toch per se van je miles af wilt, doneer ze dan aan een goed doel of aan een startup. Ook dat behoort namelijk tot de mogelijkheden. Via FlyingBlue.nl/donation kun je zien welke goede doelen of startups je kunt steunen met je opgespaarde punten.



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Creditcard Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

American
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag