Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een creditcard?

Wat is een creditcard?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een creditcard lijkt op een pinpas, maar er zijn een aantal grote verschillen. Zo kun je met een creditcard overal ter wereld betalen, en wordt het niet direct van je rekening afgeschreven. Aan het eind van de maand krijg je een rekening die je dan in één keer moet betalen, of in termijnen terugbetaald met rente. Alles wat je moet weten over ‘wat is een creditcard’, vind je in dit artikel.


Het verschil tussen een creditcard en een pinpas (debitcard)

Een creditcard en een pinpas zijn allebei pasjes, echter verschillen ze in veel opzichten van elkaar. Dit zijn de grootste verschillen:

  • Bij een pinpas wordt een aankoop direct van je rekening afgeschreven. Bij een creditcard worden al deze aankopen bij elkaar opgeteld, en aan het einde van de maand in één keer van je rekening afgehaald. Tussendoor betaal je dus niets.
  • Het hebben van een creditcard kost je een bepaald bedrag per jaar. Het hebben van een pinpas kost je behalve de aanschafkosten verder nagenoeg niets.
  • Met een creditcard kun je in principe wereldwijd overal betalen. Met een pinpas is het betalen in sommige landen nog niet mogelijk.
  • Wanneer je aan het einde van de maand het bedrag van je creditcard niet kunt betalen, zul je daar rente over moeten betalen. Bij een pinpas is het überhaupt niet mogelijk om achteraf te betalen of geld te lenen.

Hoe werkt een creditcard?

Een creditcard is een pasje zoals je pinpas, waarmee je wereldwijd kunt betalen. Waar je echter met je pinpas in sommige landen nog geen betalingen kunt doen, kun je dat in principe met je creditcard wel overal. De drie grootste creditcard maatschappijen zijn Visa, Mastercard en American Express.

Wanneer je een betaling wilt doen, moet je net zoals bij je pinpas een code invoeren. Deze code is anders dan die van je pinpas, en mag je meestal zelf van tevoren bepalen. Wanneer je dan een aankoop hebt gedaan, verdwijnt het bedrag niet direct van je rekening. Dit gebeurt aan het einde van elke maand, wanneer alle bedragen in één keer worden afgeschreven. Zo weet je zeker dat je altijd dingen kan kopen, ook al heb je op dat moment zelf geen geld. Wel zit er verschil in het limiet dat je kunt uitgeven met je creditcard. Hoe hoger dit limiet is, hoe meer je per jaar voor je creditcard betaald. Belangrijk is dus dat je er voor zorgt dat je aan het einde van de maand wel genoeg geld op je rekening hebt staan. Sommige creditcardmaatschappijen laten je wanneer nodig in termijnen afbetalen. Let er dan wel op dat hier vaak een hoge rente op zit.


De voordelen en nadelen van een creditcard

Aan het hebben van een creditcard zitten zowel voordelen als nadelen verbonden. Het is goed om van allebei op de hoogte te zijn, zodat je weet of een creditcard iets voor jou is.

Voordelen

Altijd en overal kunnen betalen

Dit is absoluut een groot voordeel van een creditcard ten opzichte van een pinpas. Je bent er overal op de wereld verzekerd van dat je kunt betalen. Hierdoor bespaar je jezelf gedoe met cash geld en pinautomaten. Ook kun je in principe altijd betalen, omdat het bedrag pas aan het einde van de maand daadwerkelijk van je rekening afgeschreven wordt. Vooral wanneer je aan het reizen bent in het buitenland en bijvoorbeeld geen internet hebt om direct geld van je spaarrekening naar je lopende rekening over te maken, dan is het hebben van een creditcard heel prettig.

Gemakkelijk online winkelen

Online winkelen wordt een stuk gemakkelijker wanneer je een creditcard hebt. Daarnaast is het ook heel fijn om te weten dat wanneer je bestelling niet aankomt of er iets niet in orde is, je je geld niet kwijt bent. De creditcardmaatschappij neemt dit risico op zich. Zo ben je ervan verzekerd: ik hoef pas echt te betalen wanneer mijn spullen helemaal in goede orde bij mij in huis zijn afgeleverd.

Achteraf betalen

Het allergrootste verschil met de pinpas, is het achteraf betalen. Bij de creditcard krijg je dus elke maand een totaal afschrift met al je uitgaven. Deze kun je dan in één keer afbetalen. Zeker met online winkelen is dit handig, omdat je dan bijvoorbeeld niet hoeft te wachten tot je geld terugkrijgt wanneer je een product terugstuurt. Wel is het dus aan jezelf om extra goed op te letten hoeveel je uitgeeft via je creditcard, zodat je niet voor te grote verrassingen komt te staan aan het einde van de maand. Je moet het geld wel kunnen terugbetalen natuurlijk.

Eventueel in termijnen aflossen

Wanneer je het geld echt niet in één keer terug kunt betalen, kun je bij sommige creditcardmaatschappijen in overleg je rekening in termijnen aflossen. Hier vragen ze vaak wel een hoge rente voor, wat erop neerkomt dat je in the long run meer geld moet betalen. Het handigste is daarom om ervoor te zorgen dat je altijd aan het einde van de maand genoeg geld op je rekening hebt staan.

Garantie en verzekeringen

De meeste creditcardmaatschappijen bieden je verschillende garanties en verzekeringen aan wanneer je daar een creditcard aanschaft. Zo heb je bijvoorbeeld de aankoopverzekering. Dit houdt in dat alle spullen die je met je creditcard koopt, voor een bepaalde tijd verzekerd zijn door je creditcardmaatschappij. Dit geldt zowel voor aankopen online als in de winkel. Daarnaast heb je aflevergarantie. Dit betekent dat wanneer een product dat je besteld niet aankomt, of schade oploopt voordat het bij jou in huis is, je het geld terugkrijgt. Zo betaal je nooit onnodig geld.


Nadelen

Hoge rentes

Wat een voordeel is, is tegelijk ook een nadeel. Het feit dat je eventueel je rekening in termijnen kunt aflossen, betekent ook dat er een hoge rente aan verbonden zit. Let er dus op: geld lenen kost geld.

Contant geld opnemen kost geld

Wanneer je alleen een creditcard bij je hebt, en toch contant geld nodig hebt, kost dit je geld. Zorg er dus voor dat je altijd zowel je pinpas als je creditcard bij je hebt, zodat je niet onnodig geld uitgeeft aan het opnemen van contanten.

Jaarlijkse kosten aan de kaart zelf

Het hebben van een creditcard is niet gratis. Alle maatschappijen vragen er een jaarlijks bedrag voor, afhankelijk van het soort creditcard dat je hebt. Deze bedragen verschillen van €15 tot €170. Maar gemiddeld ligt de prijs op zo’n €30 per jaar. Wel krijg je vaak een cadeautje bij de aanschaf van je creditcard, zoals shoptegoed of een gratis tijdschrift.

Fraudegevoelig

Wanneer je op het internet met je creditcard betaald, heb je een aantal gegevens nodig, maar niet de pincode. Daardoor is de creditcard in sommige gevallen fraudegevoelig. Wanneer iemand eenmaal deze gegevens heeft, kan hij in jouw naam uitgaven gaan doen. Gelukkig ben je hier altijd voor verzekerd, maar het blijft heel vervelend als het je overkomt. Wees daarom heel voorzichtig in de omgang met je creditcard, en verstrek deze gegevens nooit over het internet.


Hoe veilig is het gebruik van een creditcard?

Voordat je een aankoop kan doen moet je eerst een pincode invoeren, waardoor het gebruik van een creditcard zeer veilig is. Dit is echter net iets anders wanneer u online met uw creditcard gaat betalen. Hiervoor is geen pincode nodig, en daarom is voorzichtig met uw creditcard gegevens omgaan van groot belang. Hierbij blijft wel het geval: net zoals u op straat gezakkenrold kunt worden, kan dit ook online gebeuren. Zorg er daarom voor dat u nooit uw creditcard gegevens zomaar online zet, zelfs niet in een e-mail naar een bekende. Wanneer er wel iets gebeurt met uw creditcard, zijn vrijwel alle klantenservices 24/7 bereikbaar. Zo kunt u wanneer u uw creditcard kwijt bent, door middel van een belletje de kaart blokkeren. Dag en nacht. Dat is wel zo veilig.


Is een creditcard een lening?

In principe kun je met een creditcard geld lenen, en lijkt het hebben van een creditcard op een lening. Wanneer je het geld namelijk niet na een maand kunt terugbetalen, zal er rente gevraagd worden over je geleende, niet terugbetaalde bedrag. Wanneer je het geleende bedrag in termijnen gaat afbetalen, wordt je ook bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd. Dit is voor jouw eigen veiligheid, zodat je niet teveel kunt gaan lenen wanneer je dat niet kunt terugbetalen. Zo’n registratie heet een positieve registratie. Er gebeurt namelijk verder niks. Pas zodra je het geleende geld dat je in termijnen moet terugbetalen, ook niet afbetaald, wordt je negatief geregistreerd bij het BKR.


Welke creditcards zijn er en wat zijn de verschillen?

Mastercard

Mastercard is één van de meest gebruikte creditcards. Veel banken werken samen met Mastercard, waardoor deze in naam van verschillende banken uitgegeven wordt. Dit betekent ook dat het per bank verschilt aan welke voorwaarden je moet voldoen. Een van de voornaamste voorwaarden is dat je ook bij diezelfde bank moet zitten met je lopende rekening. Wanneer je een Mastercard aanschaft zonder dit via je bank te doen, moet je een inkomen van minimaal €1150 per maand hebben, zonder BKR registratie. Er zijn verschillende soorten Mastercards, afhankelijk van de soorten uitgaven die jij wilt gaan doen met je creditcard.

Visa

In principe is een Visa creditcard hetzelfde als een Mastercard. De bedrijven zelf bepalen niet de verschillen, het zijn de aanbieders zoals de banken waardoor er verschillen in prijzen, verzekeringen en andere extra’s zijn. Ga daarom bij jouw bank na welke creditcards zij aanbieden, en vraag wat de beste mogelijkheid is voor je. Daarnaast heeft ook de Visa verschillende soorten creditcards, zoals bijvoorbeeld de Visa Business voor ondernemingen of de Visa Gold voor een hoger uitgavenlimiet.

American Express

De American Express is vaak weggelegd voor de wat hogere inkomens. Je kan zo’n creditcard pas krijgen wanneer je inkomen boven de €18.000 per jaar hebt, en je geen negatieve BKR registratie hebt. Wanneer je betaald met je American Express creditcard spaar je automatisch punten (Flying Blue Miles). Deze staat gekoppeld aan je KLM account. Met deze punten kun je bijvoorbeeld korting krijgen bij bepaalde hotels, restaurants of concerten. American Express wordt in Nederland helaas niet standaard geaccepteerd.

Klik hier voor alle American Express opties


Welke creditcard is voor mij geschikt?

Welke creditcard voor jou geschikt is hangt af van een aantal factoren, zoals: waarvoor je de creditcard wilt gebruiken, wat je inkomen is, en of je positief of negatief BKR geregistreerd bent. Als je de creditcard bijvoorbeeld als student gebruikt wanneer je op reis bent, kun je het beste een creditcard kiezen die per jaar niet zoveel kost. Dit is bijvoorbeeld de ANWB Visa Card, voor €14,50 per jaar met een maximum van €2500. Wil je een bedrijf oprichten en ga je de creditcard voor grotere uitgaven gebruiken, dan is het handig om rekening te houden met het limiet wat op de creditcard zit. Dit limiet is uiteenlopend van €1000 tot €5000 en sommige kaarten hebben helemaal geen limiet. Een Visa of Mastercard is geschikt wanneer je een bedrijfje op wilt richten, maar ook wanneer je de creditcard voor particuliere uitgaven gaat gebruiken.

Denk van tevoren goed na over het limiet dat je instelt, aangezien je in de meeste gevallen het geld aan het einde van de maand daadwerkelijk moet betalen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om vanaf moment één direct een lening aan te vragen waarbij je het geleende geld in termijnen terugbetaald. Let hier dus wel op de rente die er overheen komt, en zorg ervoor dat je die netjes op tijd betaald. Een negatieve BKR registratie wil je namelijk graag voorkomen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Creditcard Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VISA
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag