Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je een creditcard aanvragen?

Hoe kun je een creditcard aanvragen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Steeds meer webshops vragen een betaling per creditcard (‘kredietkaart’). Ook geeft een creditcard de mogelijkheid om in termijnen te betalen en is het een onmisbaar betaalmiddel in het buitenland. Het grootste voordeel aan gebruik van een creditcard is dat al je aankopen verzekerd zijn. Om van al die voordelen te genieten moet je eerst een creditcard aanvragen. In dit artikel lees je hoe zo’n creditcard aanvraag in z’n werk gaat en waar je allemaal rekening mee moet houden.


Creditcard aanvragen via internet

Via je bank: grote Nederlandse banken zoals ING, ABN Amro en Rabobank bieden hun klanten een creditcard aan. Bij een bank betaal je vaak minder voor een creditcard dan bij een reguliere creditcardmaatschappij. Ook heb je vaak een beter overzicht van je totale kosten. ING heeft bijvoorbeeld de creditcarduitgaven geïntegreerd in de internetbankieren app. Vaak kun je via de website van je bank eenvoudig een creditcard aanvragen. In sommige gevallen zal de bank je vragen om langs te komen op kantoor, bijvoorbeeld als ze twijfelen aan je financiële situatie.

Via een creditcardmaatschappij: als je om wat voor reden dan ook niet in de gelegenheid bent om een creditcard aan te vragen via je eigen bank, of als je dat liever niet wil, dan is er gelukkig deze tweede optie. Er zijn drie grote creditcard aanbieders (VISA, MasterCard en American Express) die wereldwijd kredietkaarten verstrekken aan particulieren en bedrijven van over de hele wereld. In dit artikel staan de verschillen tussen de verschillende creditcardmaatschappijen en lees je welke creditcard het beste bij je past. Een nadeel is wel dat de kosten vaak hoger liggen dan bij een bank en dat het aanvraagproces soms ingewikkelder en minder persoonlijk is.


Waar moet je rekening mee houden als je een creditcard gaat aanvragen?

Je eigen financiële situatie: een bank of creditcardmaatschappij wil ervan verzekerd zijn dat je inkomen hoog genoeg is om de gemaakte kosten per creditcard te dekken. Dat is niet zo vreemd, omdat je in feite gedurende de maand geld leent. Daarom zal er altijd een toetsing omtrent inkomen en schulden worden gedaan (BKR). Kom je niet door de BKR-toetsing heen? Of heb je er simpelweg geen zin in? Dan kun je kiezen voor een prepaid creditcard. Daarmee kun je alleen het geld uitgeven dat je er van tevoren op hebt gestort (vergelijkbaar met een prepaid simkaart)

De kosten van een creditcard: eigenlijk is een creditcard een vorm van geld lenen, dus je moet je afvragen of je dat wil. Daarnaast zijn er ook kosten verbonden aan een creditcard. Het aanvragen van de creditcard is meestal gratis, maar daarna betaal je vaak een (klein) bedrag per jaar of kwartaal. Ook kost het €4.50 als je contant geld opneemt met een creditcard.
Het bestedingslimiet: weet je al waar je de creditcard voor gaat gebruiken? Veel creditcards werken namelijk met een bestedingslimiet. Dus het is bij het aanvragen van een creditcard wel van belang dat je even kijkt welk bestedingslimiet je minimaal of maximaal zou willen hebben, dat beïnvloedt de keuze namelijk nogal.

 foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Creditcard Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VISA
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag