Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn je opties voor een anonieme creditcard?

Wat zijn je opties voor een anonieme creditcard?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een creditcard kan soms reuze handig zijn. Als je bijvoorbeeld een hotel wilt boeken op je vakantieadres of een huurauto wilt bespreken, maar ook wanneer je een grote uitgave moet doen die je op dat moment zelf niet helemaal (volledig) kunt bekostigen. Een creditcard biedt dan uitkomst en om een creditcard te verkrijgen heb je diverse mogelijkheden. In praktisch alle gevallen gaat het dan om een creditcard waar je persoonlijke gegevens bekend zijn bij de uitgever van de creditcard. Een bank weet bijvoorbeeld je NAW-gegevens en een creditcardmaatschappij zoals American Express of MasterCard zal ongetwijfeld willen weten aan welke bankrekening de creditcard wordt gekoppeld zodat ze zeker zijn dat de eventuele schulden die je maakt met de creditcard ook weer netjes afgelost worden. In sommige gevallen zit je er misschien niet op te wachten dat overkoepelende instanties van alles en nog wat over je weten. Hoe zit het dan precies met een anonieme creditcard? We hebben de opties voor je op een rijtje gezet in onderstaand artikel!


Een anonieme creditcard

In een tijd waarin George Orwell’s voorspellingen uit 1984 alsmaar meer lijken uit te komen is je privacy in het geding komen te staan. Overal moet je je gegevens achterlaten: bij je Bonuskaart van de Appie, bij een online aankoop in een webwinkel en bij het inschrijven op een online datingsite. Van veel mogelijkheden en applicaties kun je niet gebruik maken als je je gegevens niet achterlaat. Een kwalijke zaak, want het is niet altijd duidelijk wat er precies met de gegevens gebeurt die je verstrekt hebt.

Het kan zodoende een goede reden zijn om uit te kijken naar een creditcard die je geheel anoniem kunt gebruiken zodat je zonder je identiteit te verhullen online aankopen kunt doen of een hotel kunt boeken. Maar is dat wel mogelijk? Is er een 100% anonieme creditcard of zul je toch her en der wat persoonlijke gegevens moeten achterlaten? Bij een ‘normale’ creditcard wordt je bankrekening tenslotte gekoppeld aan de creditcard. Zodoende zijn er al direct diverse persoonlijke gegevens inzichtelijk bij bepaalde instanties. Denk aan je bankrekeningnummer, maar natuurlijk ook je adresgegevens en je volledige naam en toenaam. Hoe zit dat dan precies met een anonieme creditcard? We zochten het voor je uit!

Strengere regulering door terroristische dreiging

In vroegere tijden waren er uitgevende partijen die je 100% anoniem een creditcard konden verschaffen. Niets deed toe jou leiden. Je identiteit was volledig gewaarborgd. Sinds de gebeurtenissen op 11 september 2001 is de wereld echter veranderd. De terreurdreiging heeft ervoor gezorgd dat overheden ALLES van IEDEREEN willen weten. Ergens logisch, want als er op die manier een verschrikkelijke aanslag verijdeld kan worden zal praktisch niemand hier bezwaar tegen hebben. Maar waar stopt de grens? Is het wenselijk dat de overheid weet welke aankopen je precies hebt gedaan? Waar je ze hebt gedaan? Waar je precies bent geweest en met wie je op dat moment samen was? Aan de hand van je creditcarduitgaven valt veel informatie te halen, zeker als je creditcard gekoppeld is aan je bankrekening.


Prepaid creditcard

In vroegere tijden waren er uitgevende partijen die je 100% anoniem een creditcard konden verschaffen. Niets deed toe jou leiden. Je identiteit was volledig gewaarborgd. Sinds de gebeurtenissen op 11 september 2001 is de wereld echter veranderd. De terreurdreiging heeft ervoor gezorgd dat overheden ALLES van IEDEREEN willen weten. Ergens logisch, want als er op die manier een verschrikkelijke aanslag verijdeld kan worden zal praktisch niemand hier bezwaar tegen hebben. Maar waar stopt de grens? Is het wenselijk dat de overheid weet welke aankopen je precies hebt gedaan? Waar je ze hebt gedaan? Waar je precies bent geweest en met wie je op dat moment samen was? Aan de hand van je creditcarduitgaven valt veel informatie te halen, zeker als je creditcard gekoppeld is aan je bankrekening. Een manier om dit te omzeilen is de prepaid creditcard. Deze is verkrijgbaar in verschillende varianten en waarborgt tot op zekere hoogte je privacy. De varianten die relatief anoniem zijn te noemen zijn:

  • de virtuele prepaid creditcard
  • de fysieke prepaid creditcard

Virtuele prepaid creditcard

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden werkt een prepaid creditcard hetzelfde als een prepaid telefoonkaart. Je koopt de kaart, voegt er tegoed aan toe en kunt vervolgens gebruik maken van de creditcard tot het tegoed op is. Wanneer het tegoed op is kun je de prepaid creditcard weer opladen zoals je dat de eerste keer ook hebt gedaan: via iDeal, een bankoverschrijving of een oplaadpunt. Dit laatste is bij de virtuele prepaid creditcard overigens niet mogelijk, want zoals je kunt opmaken uit het woord is de virtuele prepaid creditcard geen tastbare pas. Het is slechts een nummer waarmee je online aankopen kunt doen. Aan dit nummer zijn je naam en de CSV-code toegevoegd zodat je over alle gegevens beschikt om betalingen te kunnen verrichten met de creditcard. De virtuele prepaid creditcard is misschien wel dé creditcard die het dichtst bij een 100% anonieme kaart komt. Je hoeft bijvoorbeeld geen adresgegevens achter te laten om hem aan te kunnen vragen. Enkel je naam en je bankgegevens zullen bekend zijn bij de uitgevende partij. Indirect valt dan natuurlijk wel je adres weer te herleiden uit deze gegevens, maar niet elke partij zal je NAW-gegevens in kunnen zien aan de hand van de virtuele prepaid creditcard.

Fysieke prepaid creditcard

De tegenhanger van de virtuele prepaid creditcard is de tastbare prepaid creditcard die je thuisgestuurd krijgt. Dit lijkt nog het meest op een ‘echte’ creditcard, met het verschil dat je de pas op zult moeten laden middels iDeal, een bankoverschrijving of bij een oplaadpunt. Doordat de pas naar je huisadres wordt gestuurd vervalt er een stukje privacy als je voor deze kaart kiest. De uitgevende partij (en eventuele derden waar ze gegevens mee uitwisselen) zullen niet alleen je naam weten, maar dus ook je adres en woonplaats. Overige gegevens zijn dan gelukkig niet verder in te zien. Het gaat tenslotte om een prepaid kaart die niet direct aan je bankrekening is gekoppeld. Voordeel van deze prepaid kaart ten opzichte van de virtuele variant is dat je er ook offline aankopen mee kunt doen.


Tijdelijke creditcard/gift-creditcard

Als je écht op zoek bent naar 100% anonimiteit, dan is de tijdelijke creditcard (ook wel gift- of cadeau-creditcard genoemd) dé oplossing, alhoewel je een discussie kunt starten in welke mate deze kaart een creditcard is. De werking is namelijk hetzelfde als die van een prepaid creditcard met het grote verschil dat de tijdelijke creditcard niet opnieuw kan worden opgewaardeerd. Je koopt de kaart (online of in een winkel) met een bepaald bedrag als tegoed op de kaart. Dit bedrag varieert doorgaans van zo’n 50 euro tot 250 euro. Is het tegoed op, dan gooi je de kaart weg en vraag je eventueel een nieuwe aan. Door deze werkwijze worden de tijdelijke creditcards veelal gebruikt als cadeau of een relatiegeschenk. Je zou het dan ook als een verkapte vorm van een cadeaubon kunnen zien. Het allergrootste voordeel van dit type anonieme creditcard is de hoge mate van anonimiteit. Je hoeft geen enkele informatie achter te laten bij de verstrekker van de kaart en zodoende is je privacy 100% gewaarborgd. De downside is dan natuurlijk wel dat je er niet al te grote aankopen mee kunt doen en de kaart regelmatig zal moeten vervangen als je er vaak gebruik van maakt. Onder meer Pay2d en Getsby geven anonieme tijdelijke creditcards uit.


Anonieme alternatieven

Zoals je hebt kunnen lezen zijn je mogelijkheden voor wat betreft een 100% anonieme creditcard behoorlijk beperkt. Sterker nog: het is tegenwoordig praktisch onmogelijk om 100% anoniem aankopen te doen of een hotel te boeken middels een anonieme creditcard. Bij de meeste partijen zal je bij de aanvraag al bepaalde gegevens moeten achterlaten, maar zelfs als dat niet het geval is (bijvoorbeeld bij de tijdelijke creditcard), dan nóg kan er een correlatie gevonden worden tussen de aankoop en degene die de aankoop verricht. Je zult bij een online aankoop tenslotte toch echt een afleveradres en een tenaamstelling moeten vermelden om het pakket in ontvangst te kunnen nemen. En ga je een hotel boeken met je creditcard, dan accepteren de meeste hotels geen prepaid- en/of tijdelijke creditcards en doen ze dit wel, dan zal je onherroepelijk bepaalde gegevens moeten vermelden bij je boeking zoals je NAW-gegevens.

Er zijn echter wel alternatieve (online) betaalmethoden die je anonimiteit wél 100% (of grotendeels) kunnen garanderen. De werkwijze is dan misschien niet helemaal gelijk aan de ‘good old’ creditcard, maar als je privacy je lief is zijn onderstaande manieren om betalingen te verrichten wellicht een goed alternatief op de ‘anonieme creditcard’.

(anonieme) Cryptocurrency

In ons artikel over investeren in cryptocurrencies kon je al lezen dat crypto’s erg geliefd zijn om in te investeren en er zodoende geld mee te verdienen, maar je kunt er uiteraard ook gewoon mee betalen. En dan ook nog eens 100% anoniem ook. De techniek achter crypto’s zorgt er namelijk voor dat transacties weliswaar zijn in te zien, maar dat je privacy gewaarborgd blijft. Hoe lang dit nog zo zal zijn is echter de vraag. Door de immense populariteit van onder andere Bitcoin duiken overheden momenteel in de techniek die men blockchain noemt en is het dus niet de vraag of, maar wanneer overheden het anonieme karakter van de digitale munten om zeep helpen. Crypto’s die bekend staan om hun hoge mate van anonimiteit zijn onder meer Verge, Monero, Dash en ZCash.

Crypto creditcard

In dit zelfde straatje past de crypto creditcard natuurlijk ook prima. Qua werking is de crypto creditcard goed vergelijkbaar met een prepaid creditcard, met het grote verschil dat je je cryptocurrency toevoegt aan de kaart in plaats van euro’s of dollars. Tijdens het gebruik van de kaart merk je er overigens niets van dat je met cryptocurrency afrekent. Het te betalen bedrag wordt automatisch omgerekend naar de huidige koers van Bitcoin, Dash, Ether of XRP (Ripple). Je voegt tegoed toe middels je wallet en zodoende is de crypto creditcard behoorlijk anoniem. Er moet echter wel bij vermeld worden dat de meeste crypto creditcards die momenteel op de markt zijn (SpectroCoin en Wirex zijn momenteel de bekendste uitgevers van crypto creditcards) worden uitgegeven door VISA of Mastercard. Je dient hierbij ook altijd geverifieerd te worden met paspoort en N.A.W. gegevens. In hoeverre je dus 100% anoniem betaalt middels de crypto creditcard is dan ook maar de vraag.


PayPal; uiteraard niet anoniem, maar je naam hoef je niet te delen

De online betaalmethode PayPal is bij de meeste mensen wel bekend. Het gaat hier om een betaalmethode die niet geheel anoniem is (je koppelt tenslotte je bankrekening aan je PayPal-account), maar je kunt gemakkelijk betalingen verrichten zonder je naam en toenaam kenbaar te maken aan de partij of de persoon naar wie je geld overmaakt. Alsnog een prima alternatief dus als je niet direct te herleiden wilt zijn bij je online aankopen.


Buitenlandse bankrekening

In theorie is het mogelijk om geheel anoniem een buitenlandse bankrekening te openen. Het gaat dan voornamelijk om bankrekeningen in zogenaamde ‘belastingparadijzen’ zoals bijvoorbeeld de Britse Maagdeneilanden en de Kaaimaneilanden. De welbekende Zwitserse bankrekening is tegenwoordig helaas geen optie meer. In tegenstelling tot een aantal jaar geleden moet je namelijk ook in Zwitserland tegenwoordig je volledige naam bekend maken om er een bankrekening te kunnen openen. In de praktijk is het een stuk lastiger om geheel anoniem een bankrekening te openen in het buitenland.

Het probleem is namelijk dat je geld aan je rekening toe zal moeten voegen. In de meest anonieme vorm doe je dat middels contant geld, maar dat betekent indirect dat je fysiek naar het belastingparadijs zult moeten gaan en dan ook nog eens een koffertje met geld langs de douane moet smokkelen. Contant geld moet tenslotte worden aangegeven bij de douane om witwaspraktijken tegen te gaan. Dit valt op te lossen door een overboeking te maken naar de buitenlandse bankrekening, maar je raadt het al: daarmee verdwijnt natuurlijk direct het anonieme karakter van de buitenlandse bankrekening.


Contant geld

Dé manier om anoniem te blijven natuurlijk en (gelukkig) op praktisch elke plek nog steeds goed geaccepteerd om betalingen mee te verrichten. Hoe lang dit nog mogelijk is, is de hamvraag. Pinnen en/of betalingen verrichten middels een creditcard wordt alsmaar meer gepromoot. Waar je nog niet zo heel lang geleden moest bijbetalen als je een kleine boodschap wilde afrekenen bij de supermarkt middels een pinbetaling, kun je tegenwoordig bij de meeste kroegen je biertje afrekenen door simpelweg je pinpas op de terminal te houden. Ergens een goede zaak, want overvallers hebben op deze manier bijvoorbeeld steeds minder plekken waar ze hun slag kunnen slaan, maar voor hen die 100% anoniem willen blijven betalen – om wat voor reden dan ook – is het natuurlijk juist een kwalijke zaak als cash geld vroeg of laat volledig uit de running raakt.



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Creditcard Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VISA
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag