Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Investeren in cryptocurrency; een beginners gids

Investeren in cryptocurrency; een beginners gids

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Bitcoin en andere cryptocurrency zijn hot. De marktcapitalisatie van Bitcoin steeg en daalde behoorlijk. ICO’s (Initial Coin Offering; crowdfunding voor nieuwe coins) schieten als paddestoelen uit de grond en op het moment van schrijven worden er wekelijks tientallen nieuwe coins gelanceerd. Als beginner in cryptocurrency kan het lastig zijn om in de huidige cowboymarkt te ontdekken welke coins daadwerkelijk potentie hebben. In dit artikel helpen we je daarom op weg om bubbels te herkennen en hoe je goed onderzoek doet voordat je je waardevolle geld in een project investeert.


Het verschil tussen investeren of traden van crypto

Veel nieuwe beleggers komen erachter dat er veel geld te verdienen valt met cryptocurrencies en altcoins. Als je dit artikel leest is de kans groot dat je wel een succesverhaal hebt gehoord van een neefje of een vriend van een vriend die tienduizenden euro’s wist te verdienen met cryptovaluta. Veel van deze voorbeelden zijn voornamelijk gebruikers die vroeg hebben geïnvesteerd en hiermee hebben kunnen profiteren van grote koersstijgingen.

Een andere groep gebruikers die geld hebben verdiend met cryptovaluta zijn de zogenoemde traders. Het grootste verschil tussen de trader en investeerder zit hem in de mindset van de koper van een coin. Waar een trader of cryptohandelaar er vooral op uit is om snel geld (of meer bitcoin) te verdienen met schommelingen op de markt, richt een investeerder zich eerder op langere termijn. Een trader gebruikt hiervoor bijvoorbeeld TA (Technical Analysis) en andere technieken die ook op de aandelenbeurs en Forex worden gebruikt om sentiment te meten en in te spelen op hypes en schommelingen en bubbles. Dit is een kwaliteit op zich en lang niet voor elke crypto investeerder weggelegd.

In dit artikel richten we ons meer op het investeren in cryptovaluta. Als je op een goede manier wilt investeren in cryptocurrency doe je onderzoek naar de fundering van een coin en probeer je op basis van je eigen onderzoek keuzes te maken voor lange (1 jaar +) of korte termijn (3 maanden tot een jaar). Hierbij maken we, naast korte of lange termijn, nog onderscheid in 2 verschillende manieren om te investeren in crypto; het aankopen van bestaande coins op de beurs of het aankopen van nieuwe coins middels een ICO.


Investeren in cryptocurrencies die al op de markt zijn

Als je nieuw bent in de cryptowereld kan het behoorlijk overweldigend zijn om te zien hoeveel coins er wel niet in omloop zijn. Een kijkje op Moonstats (een site die verschillende statistieken van verschillende cryptovaluta’s bijhoudt) toont op het moment van schrijven duizenden verschillende cryptocurrencies.

Hoe kun je investeren in altcoins via een exchange

Via deze exchanges, zoals bijvoorbeeld Bittrex of Binance heb je de mogelijkheid om deze coins aan te schaffen met Bitcoin ($BTC) of Ethereum ($ETH), de twee grootste cryptocurrencies. Je zult dus altijd moeten beschikken over een van deze twee coins, alvorens je kunt investeren in andere coins. Bitcoin koop je in Nederland het makkelijkst via Bitonic (Nederlandse bitcoinleverancier) of Bl3p.eu (Nederlandse Bitcoin Beurs). Deze kun je vervolgens oversturen naar je wallet op een andere exchange, waar je vervolgens andere valuta kunt kopen. Door direct op de beurs te kopen kun je (bijna) altijd goedkoper aankopen dan bij een leverancier.

Als je je bitcoins op een exchange hebt staan kun je een order plaatsen. Dit werkt vrijwel hetzelfde als handelen op de beurs, waarbij het grootste verschil zit in het feit dat sommige cryptomarkten vaak minder volume hebben (er wordt minder gehandeld). Door de vraag en aanbod-orders van een coin naast elkaar te leggen, kun je zelf de overweging maken of je een order aan de verkoopkant direct wilt opkopen, of dat je zelf een koop-order wilt plaatsen. Bij het plaatsen van een koop-order heb je geen zekerheid dat je order gevuld wordt, hiervoor dient iemand eerst voor de koers die jij hebt voorgesteld aan jou te verkopen.

De koers van een coin

De prijs of koers van een coin wordt ook op deze manier bepaald. De koers van de coin is de prijs die de laatste persoon die de coin heeft gekocht, er voor betaald heeft. De koers geeft daarmee een goede inschatting van wat een coin op dat moment waard is. Het betekend echter niet dat je altijd de mogelijkheid hebt om jouw coins voor de huidige koers te verkopen. Het kan namelijk zijn dat er een gat zit in het orderboek; dit betekend dat de hoogste kooporder een stuk lager is dan de laagste verkooporder. Daarnaast is het zo dat wanneer je een grote hoeveelheid van een coin verkoopt, je er zelf voor zorgt dat dit gat groter wordt. Jij verkoopt namelijk jouw coins aan de kopers die koop-orders hebben geplaatst en daarmee verdwijnen de koop-orders.


Hoe weet je in welke coins je moet investeren?

Het moeilijkste bij het investeren in cryptocurrency is onderzoek doen en achterhalen wel cryptocurrency de moeite waard is en in waarde kan gaan stijgen. Het is hierbij belangrijk om je eigen research te doen, en niet blind in te gaan op adviezen van anderen. Zeker in een cowboymarkt als bij cryptovaluta houdt iedereen er namelijk zijn eigen agenda op na; iedereen heeft eigen belangen en hecht waarde aan andere factoren.

Onderzoek doen naar verschillende cryptocurrencies

Om je hierbij te assisteren hebben we hieronder verschillende factoren opgesomd waar je op moet letten als je onderzoek doet naar een potentiële coin om in te investeren. We behandelen hierin onder andere hoe je erachter kunt komen of de fundering en het team achter een cryptocoin competent en betrouwbaar is, en hoe je kunt weten of een coin overgewaardeerd is of ondergewaardeerd. Uiteindelijk is het aan jezelf om onderzoek te doen naar verschillende coins en jouw pareltjes te vinden.


Fundering; wat is het idee en hoe gaat het team dit realiseren?

De fundering is wellicht het allerbelangrijkste van een cryptocurrency, daarom is het slim om je hier in te verdiepen. Probeer hierbij alle informatie te achterhalen over het team, het idee en de toegevoegde waarde van de coin.

Stel jezelf hierbij als allereerste de vraag; welk probleem probeert deze coin op te lossen? Probeer voor jezelf te bedenken wat de toegevoegde waarde is van de coin en welke rol de coin in het geheel gespeeld. Vanuit dit oogpunt kun je op diverse manieren onderzoek doen.

Probeer het product

De beste manier om te ondervinden of jij het product goed vind is om het product zelf te proberen. Hoewel veel Blockchain-techniek nog in de kinderschoenen staat, hebben de meeste coins wel een basisversie van hun wallet of product beschikbaar.

Veiligheid

Stel jezelf de vraag; hoe veilig is de techniek achter deze cryptocurrency? Je kunt twijfels hebben als er bijvoorbeeld bekende bugs maar niet worden opgelost, of wanneer het team langzaam of niet op bepaalde verwijten reageert. Ook is het slim om hierbij te kijken naar de veiligheid van de blockchain; hoe makkelijk kan deze blockchain aangevallen worden? Is het bijvoorbeeld mogelijk om een 51% aanval uit te voeren en wat is hier voor nodig? Lastige vragen waar je niet altijd een antwoord op hebt.

Dit is een moeilijk onderwerp wat je lang niet altijd zelf kunt testen. Hierbij is het dus raadzaam om externe bronnen te raadplegen en informatie in te winnen bij derde partijen voor je kiest te investeren.

Github

Als je een technische achtergrond hebt, is het sowieso verstandig om de Github pagina van de ontwikkelaars te checken. Op Github publiceren de meeste ontwikkelaars hun ontwikkelingen en wijzigingen aan het project Hier vind je uitgebreide documentatie en de broncode van het project. Heb je zelf minder verstand van de daadwerkelijke code, dan kun je nog steeds veel afleiden aan een github pagina. Blader bijvoorbeeld eens door de commits, releases en contributors en leg dit naast vergelijkbare projecten. Als een project weinig activiteit vertoond op een platform als Github kan dat een negatief signaal zijn.

Veel voorstanders van Bitcoin en tegenstanders van Bitcoin Cash gebruiken dit argument vaak om aan te geven dat Bitcoin Cash inferieur zou zijn ten opzichten van Bitcoin. Zie onderstaande vergelijking.

blank

Het team

Vanuit de Github pagina kun je al snel de lead-developers achterhalen, alhoewel dit vaak ook wel gecommuniceerd wordt via de website. Vervolgens is het aan jou de taak om te achterhalen of deze developers competent genoeg zijn om het product daadwerkelijk te kunnen realiseren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld via Github bekijken aan welke projecten ze eerder hebben gewerkt. Ook is het raadzaam om team members op te zoeken op LinkedIn. Check hierbij aan welke projecten de CEO eerder heeft gewerkt en of deze bijvoorbeeld failliet zijn gegaan.

Andere vragen die jezelf kunt stellen betreffende het team:

 • Hoe capabel is het team?
 • Welke ervaring heeft het team?
 • Hoe betrouwbaar is het team?
 • Houdt dit team zich aan afspraken en deadlines?
 • Zijn alle teamleden bekend?
 • Kunnen de developers voldoen aan hun beloftes?

De website van de coin

De website van een coin is een goede manier om een eerste indruk te krijgen, maar kan soms een heel verkeerd beeld geven. Via de website proberen veel cryptocurrencies je te overtuigen van hun visie en idee. Door deze informatie door te lezen, kun je een goed beeld krijgen over wat de coin wil bereiken. Daarnaast is het goed om te kijken hoe professioneel het bedrijf zich presenteert op internet. Spelfouten of slordigheden / inconsistenties op de website of de whitepaper kunnen een goede reden voor twijfel zijn.

Wat is de toegevoegde waarde van de coin?

Hiervoor kun je goed kijken naar de daadwerkelijke functie van de coin. Vaak kun je hier meer over lezen in de whitepaper of door het product daadwerkelijk te gebruiken. Wat is de exacte functie van de coin en in hoeverre wordt deze functie al gebruikt. Is de functie van de coin nog niet helemaal duidelijk, dan kun je je afvragen of het een goede investering is.

Ook is het slim om te achterhalen met welke techniek deze coin werkt. Veel coins zijn in eerste instantie begonnen als fork (kopie) van bitcoin en hanteerden hiermee een PoW (Proof of Work) systeem om transacties te verifiëren. Omdat dit vaak lange transactietijden met zich meebrengt, zijn er veel coins die overstappen naar een PoS (Proof of Stake model). De initiële distributie van de coins is hierbij ook van belang.

Hoeveel aanbod is er of komt er beschikbaar?

Bekijk goed hoe de supply (het aanbod) van de coin wordt bepaald. Je hoort bijvoorbeeld vaak mensen zeggen dat Bitcoin geen goede investering (meer) is omdat deze currency al ‘te duur’ is. Deze mensen kijken vaak puur naar de waarde van 1 bitcoin leggen de waarde van de coin niet naast de circulating supply (hoeveel coins er in omloop zijn). Op dit moment is het zeker zo dat Bitcoin de cryptocurrency is met de hoogste waarde en de grootste marktcapitalisatie, echter is dit verschil lang niet zo groot als veel mensen denken.

Een andere factor om naar te kijken is of de coin deflationair of inflationair is. Een coin als Ethereum is bijvoorbeeld voorlopig nog inflationair, omdat er de komende jaren nog een onbepaald aantal Ether gemined gaan worden. Doordat het aanbod van coins groter wordt, kan dit zorgen dat je huidige coins minder waard worden. Dit hoeft echter niet per sé een slechte eigenschap te zijn. In het geval van Ethereum wordt dit systeem gehanteerd om de groei van het platform te stimuleren.

Andere coins werken met een deflationair systeem waarbij door de jaren heen coins ‘geburned’ zullen worden en het totale aanbod van coins dus minder wordt. Bitcoin zou je ook als een deflationair systeem kunnen zien; uiteindelijk is er een vast aanbod van 21 miljoen bitcoins, maar doordat er door de jaren heen wallets en private keys verloren kunnen gaan is het daadwerkelijke aanbod van bitcoins steeds minder.

Initiële distributie van de coin

Er zijn verschillende manieren om een coin op de markt te te brengen. Twee voorbeelden hiervan zijn door het maken van een pre-mine of door het houden van een ICO.

Bij distributie d.m.v. pre-mine worden de eerste coins gemined en beheert door de oprichter(s) van de coin. Hierna krijgen andere community members pas de mogelijkheid om coins te minen en te verhandelen. Voorheen was dit een goede manier om je coin te lanceren, aangezien het ervoor zorgt dat er genoeg funds beschikbaar zijn om bijvoorbeeld developers mee te betalen en marketing mee te doen. Een nadeel aan een coin met een pre-mine is dat het ervoor kan zorgen dat de verdeling van alle coins uit verhouding is.

Initiële distributie door middel van een ICO is tegenwoordig een populaire manier, maar hierbij is het wel belangrijk dat de coin een juiste cap hanteert. ICO’s die geen cap hanteren en dus nog niet bepaald hebben hoeveel geld ze willen ophalen zijn m.i. geen goede investering, aangezien er geen duidelijk plan opgesteld is wat er met welk geld gedaan gaat worden. Bij distributie via ICO wordt vaak een vast aantal coins vastgehouden voor developers en partners. Kijk goed naar het percentage hiervan. Daarnaast is het belangrijk om je in te lezen over hoe lang deze tokens vastgehouden worden en andere regels die opgesteld zijn voor gereserveerde tokens.

Het is dus slim om je te verdiepen in de distributie en spread van de coin. Het kan ongezond zijn als er een paar betrokken partijen zijn die een groot gedeelte van de coin-supply in hun handen hebben. Daarnaast is het slim om te bekijken hoeveel waarde de pre-mine nog heeft of hoeveel geld er nog over is van de ICO. Ook kun je kijken of navragen waar het gedeelte van de pre-mine of ICO dat is uitbetaald voor gebruikt is.

Roadmap

De meeste cryptocurrency’s publiceren hun plannen, verwachtingen en deadlines in een roadmap met milestnes. Hierin wordt uiteengezet wanneer ze bijvoorbeeld verwachten bepaalde resultaten te kunnen publiceren of wanneer ze beta versies van de software willen releasen. Andere punten die vaak terugkomen in een roadmap:

 • Verwachtingen voor aantal users op een bepaalde datum
 • Verwachte releases van alfa, beta en final software
 • Verwachte oplevering van bepaalde functies
 • Belangrijke data qua beslissingen
 • Verwachte aankondiging partners
 • Verwachte opname van exchanges
 • Verwachte samenwerkingen met partners

Overheden en legale risico’s

Omdat cryptocurrencies en blockchain zulke nieuwe ontwikkelingen zijn, is het soms lastig om te bepalen wat wel of niet mag. Beleid en wetten zijn vaak nog niet geschreven en veel overheden zijn nog druk bezig om hun visie t.o.v. blockchain en cryptovaluta te bepalen. Bedenk je echter goed wat de risico’s zijn van het product waar je in investeert. Kijk hiervoor bijvoorbeeld naar richtlijnen van SEC (Amerikaanse toezichthouder van financiële markten).

Externe investeringen of samenwerkingen

Derde partijen kunnen een goede indicator zijn van de fundering van een project. Kijk bijvoorbeeld welke partners zich hebben aangesloten bij deze cryptocurrency. Heeft de cryptocurrency bijvoorbeeld al bevestigde samenwerkingen met invloedrijke personen of organisaties? Kijk hierbij ook naar investeringen van buitenaf door bijvoorbeeld Venture Capitalists. Een andere goede graadmeter hiervoor is op welke exchanges deze coin wordt verhandeld.

Ga in discussie met de community

Heb je vragen over het product, de coin of andere zaken die we hierboven behandelen, dan kan het vaak lonen om in contact te komen met andere gebruikers in deze community. Vaak verzamelen deze zich op Slack of Telegram. Je kunt je hier gratis bij aansluiten. Veel gebruikers staan je graag te woord als je onduidelijkheden hebt over de coin. Ook zijn deze kanalen perfect om in contact te komen met de developers en deze kritischere vragen voor te leggen.


Het verschil tussen digital assets en cryptocurrencies

Veel bestaande coins hebben voornamelijk als doel om als digitaal geld te fungeren. Voorbeelden hiervan zijn; Bitcoin, Litecoin, Dash en Gulden. In dat geval is het idee niet heel erg uniek, maar door de achterliggende visie van de verschillende partijen kan er wel degelijk onderscheid zijn en kunnen ze op lange termijn wellicht ook prima naast elkaar bestaan. Daarnaast zijn de technieken die worden gebruikt ook verschillend. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde coins sneller of goedkoper zijn.

Een digital asset is een coin die een andere functie zal hebben in het uiteindelijke product. Bij een project als Civic ($CVC) bijvoorbeeld, worden de coins gebruikt om via de blockchain een identiteit te verifiëren.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Beleggen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag