Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost een creditcard?

Wat kost een creditcard?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ook al betalen de meeste mensen online tegenwoordig met iDeal, toch is ook een creditcard nog altijd heel handig. Je kunt met een creditcard bijvoorbeeld bij internationale webwinkels terecht, of ermee betalen bij webshops die iDeal nog niet ondersteunen. Maar ook in andere situaties kan een creditcard erg goed van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan het boeken van een vliegticket of het reserveren van een hotelkamer.

In dit artikel lees je wat een creditcard kost en hoe je voor jouw eigen situatie de voordeligste creditcard kiest. Elke situatie is namelijk anders en het maakt een groot verschil of je de nieuwe creditcard wilt gebruiken voor online aankopen, om contant geld mee op te nemen of alleen als garantiemethode (bijvoorbeeld om een hotelkamer te kunnen boeken). De meeste creditcards kosten op jaarbasis ongeveer 20 euro, waarbij extra kosten in rekening worden gebracht als je daadwerkelijk van de creditcard gebruikmaakt.


De kosten van een creditcard

De kosten voor een creditcard zijn op te splitsen in een aantal verschillende factoren:

  • De jaarlijkse kosten, zoals administratiekosten.
  • De gebruikskosten zoals de rente over gespreide aflossingen, kosten voor contant geld opnemen en kosten voor het wisselen van buitenlandse valuta naar de euro (als je bijvoorbeeld iets met dollars koopt).

Bij verschillende creditcards worden hier verschillende tarieven voor in rekening gebracht. Daarom bespreken we hieronder elke kostenpost afzonderlijk en geven we je tips over hoe je die kosten het meest kunt beperken.


De jaarlijkse creditcard kosten

Voor een creditcard betaal je een bepaald bedrag per jaar. Deze bijdrage is bedoeld om de creditcard op zijn minst kostendekkend te houden voor de creditcardmaatschappij, zelfs als je het hele jaar geen aankopen ermee doet. Denk bijvoorbeeld aan de nodige administratiekosten, maar ook de kosten voor de fysieke creditcard zelf.

De jaarlijkse kosten verschillen per creditcard maar beginnen bij ongeveer 10 euro en kunnen oplopen tot 20 of 30 euro. De duurdere creditcards hebben vaak wel bijkomende voordelen of hebben lagere tarieven voor contant geld opnemen of een lagere wisselkoersopslag. Of die duurdere kaart voor jou een optie is ligt aan meer dan alleen het jaarlijkse tarief, maar ook aan je eigen gebruiksdoel.

Wanneer selecteer je een creditcard voornamelijk op het laagste jaarlijkse tarief? Dat is vooral interessant wanneer je verwacht weinig echte betalingen ermee te doen, maar hem vooral wilt kunnen inzetten wanneer er om een betalingsgarantie wordt gevraagd. Bijvoorbeeld bij het reserveren van een hotelkamer, want die kun je nog altijd het makkelijkst reserveren door je creditcardgegevens in te vullen. Zelfs als je uiteindelijk gewoon betaalt bij aankomst, met je pinpas of contant, is een creditcardgarantie enorm handig en soms noodzakelijk. Let wel op dat een hotel kosten in rekening zal brengen als je niet op komt dagen, daar is de garantie tenslotte voor bedoeld.


Rente op gespreid terugbetalen

De grootste inkomstenbron voor creditcardmaatschappijen is wanneer gebruikers hun uitgaven gespreid terugbetalen. Daar wordt namelijk een fikse rente over gerekend, die vaak het maximaal toelaatbare rentepercentage van 14% benadert of evenaart. Dat is vergelijkbaar met het bedrag dat je kwijt bent als je rood staat op je betaalrekening.

Rekenvoorbeeld: staat er gedurende het hele jaar een bedrag open van 1.000 euro op je creditcard? Dan betaal je daar met 14% rente in totaal 140 euro voor. Dat betekent dus dat je veel geld kwijt bent aan rente als je kiest voor gespreide betalingen.

Als je minder rente betaalt is dat natuurlijk ten eerste verdiend. Hoe kun je daarvoor zorgen?

  • Vergelijk elke creditcard goed op het rentepercentage. Want alhoewel de rentes kunnen fluctueren zullen de goedkopere creditcards vrijwel altijd het voordeligst blijven. Een creditcard met een lagere rente uitzoeken is dus altijd zinvol.
  • Over het algemeen geldt: hoe langer je erover doet om het gehele bedrag weer terug te betalen, hoe meer rente je moet betalen. Je kiest dus het beste voor het hoogste aflossingsbedrag dat je per maand kunt missen om de totale rentekosten zoveel mogelijk te beperken.
  • De beste oplossing is om een negatief saldo op je creditcard dezelfde maand nog aan te vullen. Dan betaal je namelijk in het geheel geen rente. Dit is vooral relevant wanneer je de creditcard gebruikt om diensten of spullen te betalen waarbij een creditcard vereist wordt. Stort het verschuldigde bedrag direct op je creditcard, dan hoef je nooit een cent rente te betalen.

Kosten voor contant geld opnemen

Vrijwel altijd kun je met je creditcard ook contant geld opnemen. Daar zijn echter wel bijkomende kosten mee gemoeid die aanzienlijk hoger zijn dan wanneer je pint met je normale bankpas. Hoe deze kosten worden berekend verschilt per creditcard. Dat kan bijvoorbeeld een percentage (3 tot 4%) van het opnamebedrag zijn en daardoor bij een groot bedrag al behoorlijk in de papieren lopen. Maar er worden ook wel vaste tarieven van een paar euro per opname berekend. Het is sowieso verstandig om alleen cash geld op te nemen met je creditcard als het echt nodig is. Bijvoorbeeld als je in het buitenland zit en je normale pinpas het niet doet. Dan is het een service die heel goed van pas kan komen en waar je graag wat kosten voor maakt. Mocht je de creditcard maar heel sporadisch voor het opnemen van geld willen gebruiken dan hoef je er niet specifiek op te vergelijken. Alleen wanneer je er vaker van gebruik wilt maken zou het (mede) kunnen bepalen welke creditcard voor jou het voordeligst uit zal pakken.


Wisselkoersopslag; betalen in andere valuta

Wanneer je iets koopt in een land waar niet de euro als betaalmiddel wordt gehanteerd moet het aankoopbedrag eerst worden omgewisseld in euro’s. Dat gebeurt op basis van de huidige wisselkoers en voor het omwisselen worden kosten in rekening gebracht. Dat is vrijwel altijd een percentage van het totale bedrag, soms met een bepaald minimum of maximum. Als je dus denkt uitgaven te zullen doen in landen die geen deel uitmaken van de eurozone, of regelmatig aankopen zult doen in webshops met andere valuta dan de euro, is het slim om deze kosten in de gaten te houden. Hoe lager het percentage van wisselkoers opslag is, hoe lager deze bijkomende kosten van je creditcard uit zullen vallen.


Zijn er ook gratis creditcards?

Gratis creditcards bestaan niet. Wat je wel kunt tegenkomen zijn creditcards waarvoor je in het eerste jaar geen vaste kosten hoeft te betalen. Daarbij draait het echter om een promotionele actie waarbij je na het eerste jaar wel gewoon die jaarlijkse kosten kwijt bent. Let erop dat het vaak de wat duurdere creditcards zijn die deze kortingen aanbieden, het is dus lang niet altijd het voordeligst om van zo’n actie gebruik te maken. Check altijd goed wat de jaarlijkse bijdrage is nadat het actiejaar is afgelopen om te zien of het voor jou interessant is.


Creditcard gratis opzeggen?

Je kunt een creditcard op elk gewenst moment weer opzeggen en daar zijn in de meeste gevallen geen aanvullende kosten aan verbonden. Natuurlijk moet je wel eerst een openstaande schuld inlossen voor de creditcard kan worden afgesloten. Een uitzondering voor het gratis opzeggen is bijvoorbeeld een creditcard in het eerste jaar opzeggen wanneer je dat eerste jaar cadeau kreeg. Die kosten moet je dan vaak alsnog betalen. Maar als je echt snel van de creditcard af wilt zijn die 10 tot 20 euro vaak wel te overzien natuurlijk.


Kosten prepaid creditcard

Een alternatief voor een gewone creditcard is een prepaid creditcard. Eigenlijk is dat geen creditcard omdat je geen gebruik maakt van een krediet, maar eerst geld op de kaart stort waarna je die als een gewone creditcard kunt gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld heel handig zijn als je af en toe kleine aankopen wilt kunnen doen via internet. Een prepaid creditcard heeft aanzienlijk minder gebruikskosten dan een normale creditcard. Je kunt er in de eerste plaats geen contant geld mee opnemen, waardoor je met die kosten al geen rekening hoeft te houden. Omrekenen vanuit andere valuta gaat wel vaak gepaard met aanvullende kosten die ongeveer gelijk zijn aan die van gewone creditcards. Rente heb je echter nooit mee te maken, want je bouwt geen schuld op. Het belangrijkste om prepaid creditcards op te vergelijken zijn dus de vaste (jaarlijkse) kosten.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Creditcard Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VISA
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag