Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je een schuin dak tussen de balken isoleren?

Hoe kun je een schuin dak tussen de balken isoleren?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een schuin dak is aan de binnenkant vaak voorzien van balken. Dat hoeft echter geen enkele belemmering te zijn om het dak van je huis vakkundig te isoleren. Dat scheelt direct enorm bij het beperken van het warmteverlies van je woning, waardoor je ook meteen bespaart op je stookkosten. Door de isolatie tussen de balken te laten vallen heb je ook nog eens amper verlies van woonruimte, wat natuurlijk erg fijn is als je de zolder wilt gaan gebruiken als extra slaapkamer. Hoe je zelf je schuine dak tussen de balken kunt isoleren lees je in dit artikel.


Voordat je begint met isoleren

Voor je gaat isoleren is het belangrijk dat je weet hoe het dak van je woning is opgebouwd. Wanneer de constructie alleen bestaat uit hout met direct daarop de dakpannen kun je zonder probleem meteen gaan isoleren.

Is er echter een folie of andere beschermende laag zoals dakleer of bitumen aangebracht op het dak? Dan is het zaak om uit te zoeken wat voor materiaal dit precies betreft. Wanneer het namelijk een dampdichte folie is kun je vochtproblemen krijgen. Heb je zelf geen idee van het soort folie dat is gebruikt? Laat dan eerst een expert ernaar kijken.

Check voor je begint met isoleren ook op natte plekken in het dak, want vocht (bijvoorbeeld door lekkages) zal het hout van de dakconstructie gaan aantasten. Los  eerst de vochtproblemen op voor je gaat isoleren om schimmel en houtrot te voorkomen.
Tot slot: een oudere woning ventileert door kieren en openingen in het dak. Wanneer je goed isoleert verdwijnt deze ventilatie. Bedenk dus van tevoren goed hoe je dat op wilt gaan vangen.


De isolatiedikte vaststellen

Voordat je een isolatiemateriaal gaat kiezen is het zaak om de beschikbare dikte daarvan te weten of te kiezen. Wanneer je geen ruimteverlies wilt en de isolatie dus precies tussen de balken wilt laten vallen ben je automatisch afhankelijk van de dikte van de balken. Met die dikte kun je voor elk materiaal precies uitrekenen wat de thermische waarde zal zijn van je isolatie. Niet elk materiaal isoleert namelijk even goed.

Als je de dikte van het isolatiemateriaal precies gelijk laat vallen met de dikte van de balken heb je het ook makkelijker bij het afwerken van de binnenkant. Je kunt het houtwerk (rachels) waarop je gipsplaten of houtplaten vastmaakt namelijk direct op de balken bevestigen.


Het beste isolatiemateriaal kiezen

Er zijn veel verschillende isolatiematerialen te vinden om een schuin dak tussen de balken mee te isoleren. Welke je zelf kiest bepaalt ook de werkwijze, maar ook of je het eenvoudig zelf kunt doen of toch beter een gespecialiseerd bedrijf in kunt huren.

Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor het laten isoleren met PUR-schuim. Hierbij wordt schuim tussen de balken gespoten en dus direct op de houten constructie aangebracht. Deze methode is heel snel, maar hou er wel rekening mee dat hij niet heel milieuvriendelijk is. Het grote voordeel  van deze methode is dat PUR-schuim wel een heel goede thermische isolatiewaarde heeft.

Isoleren met PUR-schuim kun je eigenlijk niet zelf doen. Daardoor ben je ook een stuk duurder uit dan wanneer je het dak zelf gaat isoleren met bijvoorbeeld glas- of steenwol. Daarom bespreken we die methodes in de rest van dit artikel.


Isoleren met glaswol of steenwol

Glaswol en steenwol zijn veel gebruikte materialen om daken mee te isoleren. Voor beide soorten isolatiemateriaal heb je ook lagen met ongeveer dezelfde dikte nodig om tot dezelfde isolatiewaarde te komen.

De isolatiewaarde van een materiaal wordt uitgedrukt in Rc. Vanaf 2,5 Rc wordt van een adequate isolatie gesproken, maar wil je het echt goed doen dan kies je liever voor minimaal 4,0 Rc. Zo bespaar je de meeste energie en dus ook het meeste geld.

Om met glas- en steenwol tot een isolatiewaarde van 4,0 Rc te komen heb je een laagdikte nodig van 13 cm. Omdat je tussen de houten balken gaat isoleren zul je daar bij vrijwel elk schuin dak makkelijk aan kunnen komen. Glas- of steenwol zijn dus prima keuzes bij het isoleren van een schuin dak met balken.

Kun je de isolatie nog dikker maken en nog steeds tussen de balken blijven? Dan kun je ook kiezen voor materialen die milieuvriendelijker zijn dan glas- en steenwol. Dat geldt bijvoorbeeld voor kurk, vlas, houtvezel, schapenwol en hennep. Om de aangeraden waarde van 4,0 Rc te bereiken heb je namelijk een laagdikte nodig van ongeveer 15 cm.

Let op: De Rc standaard wordt gebruikt voor de isolatiewaarde van het dak als geheel. Wanneer je in de bouwmarkt op de verpakking van isolatiemateriaal kijk zie je dat daar veelal de Rd-waarde wordt gebruikt. Die mag iets lager zijn dan de benodigde Rc-waarde. Wil je uitkomen op 4,0 Rc? Zorg dan dat je een isolatiemateriaal met een minimale waarde van 3,5 Rd koopt.


Het beste materiaal kiezen

Na het kiezen van het beste isolatiemateriaal voor jouw dak moet je bepalen welke materialen je ervoor wilt gebruiken. Een makkelijke manier om helemaal zelf een schuin dak te isoleren is om hiervoor isolatiedekens te gebruiken. Dit zijn rollen met isolatiemateriaal die al zijn voorzien van een dampwerende laag.

Kant- en klare isolatieplaten met dampdichte laag. Deze platen zaag je eenvoudig zelf op maat maak je vast met bijgeleverde kunststof stroken. Door deze stroken kun je de platen helemaal luchtdicht bevestigen.


Zo isoleer je zelf met isolatiedekens

Isoleren met behulp van isolatiedekens is een secuur, maar niet heel ingewikkeld werkje. Door dit stappenplan te volgen kun je het helemaal zelf, al zullen een paar extra handen soms goed van pas komen:

  1. Breng op gelijke afstand van elkaar schuine balken (regels) aan tussen de bestaande balken van de dakconstructie. Het isolatiemateriaal zal tussen deze balken worden geklemd. Als de isolatiedeken een breedte heeft van 60 cm is het slim om als afstand tussen de nieuwe balken 59 cm aan te houden, zo kun je het isolatiemateriaal zo dadelijk eenvoudig vastklemmen.
  2. Rol een isolatiedeken uit en snij deze op maat. Draag hierbij wel beschermende kleding, evenals een veiligheidsbril en handschoenen. Glaswol en steenwol kunnen namelijk irriteren. Klem elk stuk isolatie tussen de balken van het dak, met de dampwerende laag naar binnen toe. Ga hiermee door tot het hele dak gevuld is met isolatie.
  3. Plak alle randen af met isolatietape om de binnenkant volledig dampdicht te maken.
  4. Bevestig het houten regelwerk op de balken met een hartafstand van 30 cm. Nu kun je het dak mooi afwerken, bijvoorbeeld met houten platen of met gipsplaten.

Zelf isoleren met isolatieplaten

Bij het gebruik van isolatieplaten is het niet nodig om regels aan te brengen waar het isolatiemateriaal tussen wordt geklemd. De platen zijn namelijk voorzien van een groefsysteem waarmee je ze makkelijk in elkaar kunt haken. Je maakt de isolatie aan de balken vast met behulp van klikprofielen.

  1. Breng op de horizontale balken (gordingen) de klikprofielen aan.
  2. Meet de afstand tussen de gordingen op en zaag de platen op maat.
  3. Plak zwelband op de klikprofielen voor een luchtdichte afsluiting.
  4. Plaats elke op maat gezaagde isolatieplaat tussen de klik profielen en breng de afsluitende strip aan om het geheel vast te zetten.
  5. Werk de platen af door er T-profielen tussen te plaatsen.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag