Wat zijn je opties voor een verticale tuin in huis?

Wat zijn je opties voor een verticale tuin in huis?

Laatst bijgewerkt: 12 oktober 2018

Een verticale tuin is een tuin die, zoals de naam al zegt, rechtop staat of hangt. Dit kan tegen een muur zijn, in een boekenkast, op een speciaal daarvoor gemaakte stelling, of op een andere creatieve manier. Een verticale tuin is niet alleen mooi en bijzonder, maar de planten in huis zorgen ook voor een gezonder leefklimaat. Sommige verticale tuinen beslaan letterlijk een hele muur, terwijl andere iets minder omvangrijk zijn. Ben je op zoek naar creatieve ideeën voor het realiseren van een verticale tuin? Of wil je kijken wat voor opties er allemaal zijn? In dit artikel behandelen we 10 verschillende opties voor het creëren van een verticale tuin. Hierbij zorgen we voor varianten voor de echte doe-het-zelvers en mensen met twee rechter handen, maar zorgen we ook voor varianten voor mensen die niet zo handig zijn, of simpelweg geen zin hebben om zelf te moeten knutselen. Dus hier: 10 opties voor een verticale tuin in huis.


1. Een plantenmuur

Een van de opties die je hebt wanneer je graag een verticale tuin wilt, is het bekleden van een muur met planten. Ofwel; een plantenmuur. Het bekleden van je muur met planten kan op veel verschillende manieren, en ook de keuze qua planten is ruim. Je kunt zelf een stellage tegen de muur bouwen, waaraan je verschillende plantenpotten bevestigd, die je dan vult met planten. Door de potten dicht op elkaar te monteren creëer je een muur die uit een geheel lijkt te bestaan. Ook is het mogelijk om een kant-en-klare plantenmuur te kopen. Deze wordt van tevoren voor je gemaakt en hoeft alleen nog maar thuis geïnstalleerd te worden. Ook bestaan er zogenoemde ‘moswanden’ die volledig uit mos bestaan. Hoe dan ook: een plantenmuur geeft je huis iets extra’s. Het is niet alleen milieuvriendelijk en goed voor je, maar het ziet er ook nog eens prachtig uit. Hieronder zie je een mooi voorbeeld van een plantenmuur.

https://nl.pinterest.com/pin/364650901049107188/

 


2. Een schilderij van planten

Geen schilderij aan de muur, maar een lijst gevuld met planten. Een bijzondere vorm van kunst die de ruimte niet alleen opfleurt, maar ook nog eens voorziet van zuurstof. Een schilderij van planten kun je zelf maken. Je kunt een mooie lijst uitzoeken, die voorzien van gaas of vilt of jute, en daar vervolgens plantjes tegenaan maken. Online zijn er veel verschillende tutorials te vinden om zoiets zelf in elkaar te zetten. Maar natuurlijk zijn ook deze plantenschilderijen gewoon kant-en-klaar te kopen. Wanneer je googelt op ‘planten schilderij’ of ‘schilderij met planten’ krijg je veel verschillende aanbieders te zien waar je zo’n schilderij kunt kopen. Hieronder zie je een mooi voorbeeld van een groot schilderij van planten.

https://nl.pinterest.com/pin/812899801467129672/

 


3. De boekenkast als tuin

Een boekenkast leent zich perfect voor het creëren van een verticale tuin. Door zijn vakken en planken hebt je de ideale basis voor het maken van een mooi geheel. Stop alle vakken vol met planten om een volledig groene muur te creëren, of laat vakken open om andere dingen in te plaatsen. Je kunt de planten in losse potten stoppen om een speels effect te creëren of de vakken volledig vullen met planten. Niet alleen is het gebruiken van je boekenkast als verticale tuin superhandig, maar het ziet er ook nog eens prachtig uit. Hieronder een voorbeeld van een grote boekenkast gevuld met allemaal verschillende planten van verschillende grootten.

https://nl.pinterest.com/pin/374995106467618778/

 


4. Potten aan de muur (of het plafond)

Zoals je plantenpotten op je vensterbank of op een kast kunt zetten, kun je ze ook aan de muur (of aan het plafond) hangen. Hiervoor bestaan verschillende technieken. Je kunt ze allemaal met een speciaal daarvoor gemaakt klemmetje aan de muur bevestigen om ze vervolgens te vullen met planten. Maar je kunt ook kant-en-klare hangende plantenbakken kopen om je potten in te zetten. Hieronder een voorbeeld van plantenpotten gevuld met vetplantjes, die strak naast elkaar tegen de muur gemaakt zijn. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de potten speelser over de muur te verdelen.

https://nl.pinterest.com/pin/705094885386383112/

 


5. Kistjes

Kistjes zijn een gemakkelijke manier om snel een mooie verticale tuin te creëren. Je plaatst ze op en naast elkaar tegen een muur, voorziet ze eventueel nog van een likje verf zodat ze goed bij de rest van het interieur passen, en zet ze dan vol met allemaal verschillende soorten planten. Zo maak je in een mum van tijd en zonder te veel gedoe een verticale tuin voor in jouw (woon)kamer. Hieronder zie je hoe de kistjes simpelweg tegen en op elkaar zijn geplaatst, en vervolgens gevuld zijn met verschillende planten. Doordat de kistjes los zijn, kun je heel gemakkelijk zelf de vorm van de ‘kast’ bepalen.

https://nl.pinterest.com/pin/600034350327979415/

 


6. Dakgoten

Een verticale tuin gemaakt van dakgoten is misschien niet iets waar je zelf aan hebt gedacht. Toch kun je op die manier vrij eenvoudig zelf een verticale tuin maken. Online zijn verschillende stappenplannen en tutorials te vinden voor het zelf maken van een plantenbak van dakgoten, waardoor je (zelfs als je niet zo handig bent) zelf een verticale tuin kunt maken. Schilder de dakgoten in een mooie kleur om het geheel af te maken. Hieronder zie je een voorbeeld van witte dakgoten die op een houten frame gemaakt zijn. Deze optie is ook erg leuk om te gebruiken als kruidentuintje voor in de keuken.

https://nl.pinterest.com/pin/366199013421575909/

 


7. Wandplanken

Met wandplanken kun je heel gemakkelijk zelf een verticale tuin maken. Kies voor lange rechte planken voor een strak resultaat, of ga voor bijzondere muurplanken (bijvoorbeeld kubussen of driehoeken) om echt iets bijzonders van je verticale tuin te maken. Geen moeilijke DIY tutorials, maar gewoon wat planken, een boormachine en mooie planten in dito potten. Simpel en snel een verticale tuin creëren doe je gemakkelijk met wandplanken. Hieronder zie je een heel mooi voorbeeld van hoe je met wandplanken een prachtige verticale tuin kunt creëren.

https://nl.pinterest.com/pin/309129961914007548/

 


8. Plantenbakken voor aan de muur

Natuurlijk kun je het jezelf ook heel makkelijk maken door speciale plantenbakken of -zakken voor aan de muur te kopen en deze te vullen met planten. Deze speciale plantenbakken bestaan in veel verschillende soorten en maten, en zijn vaak zelfs verkrijgbaar bij de bouwmarkt of anders bij een tuincentrum. Doordat deze plantenbakken al kant-en-klaar zijn, hoef je ze alleen nog op te hangen en te voorzien van planten die jij mooi vindt. Hieronder vind je een low-budget versie van een verticale tuin, gemaakt van vilt.


9. Pallet

Van een pallet kun je heel gemakkelijk zelf een verticale tuin maken. Het enige wat je nodig hebt is een pallet, worteldoek en een nietmachine. Daarmee kun je tussen de planken ruimte maken om plantjes te planten. Je vult de ruimten vervolgens met potgrond en planten, en klaar is je verticale tuin. Online zijn heel veel tutorials te vinden voor het maken van een verticale tuin van een pallet. Niet alleen laten ze je daar zien hoe het moet, maar je kunt ook zien wat er allemaal mogelijk is, waardoor je een project uit kunt kiezen met een resultaat dat jij mooi vindt. Hieronder zie je een voorbeeld van een kleine pallet die is omgetoverd tot kruidentuintje. Superleuk voor in de keuken.

https://nl.pinterest.com/pin/558094578795827873/

 


10. Greenwall van staande planten

De greenwall van staande planten, of de groene muur van staande planten, is misschien wel de meest eenvoudige oplossing als je op zoek bent naar een verticale tuin. Door mooie klimmende planten in een plantenbak te plaatsen, kun je deze gemakkelijk tegen een muur zetten om zo een groene muur te creëren. Dus geen stellages aan een muur, geen hele verbouwing, maar gewoon simpel een paar plantenbakken tegen de muur zetten met mooie hoge planten erin. Deze ‘mobiele’ vorm van een groene wand kun je gemakkelijk zelf realiseren, maar ze zijn ook kant-en-klaar te koop. Het leuke aan deze vorm van een verticale tuin is dat je het ook af afscheiding tussen twee ruimten kunt gebruiken.


Een verticale tuin in huis

Bovenstaande tien voorbeelden laten je zien hoe je een mooie verticale tuin in huis kunt creëren. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden dan deze. Zo kun je kruidentuinen maken van rekken aan de muur, wandrekken gebruiken om te vullen met plantenpotten, of een ouderwetse ladder tegen een muur plaatsen om daar vervolgens hangende plantenpotten aan te bevestigen. Op websites als Pinterest valt genoeg inspiratie te vinden voor een verticale tuin en zijn ook veel tutorials te vinden. Op de websites van verschillende bouwmarkten staan eveneens stappenplannen om zelf een verticale tuin te maken. Ben je niet zo handig? Of heb je gewoonweg geen zin om zelf iets in elkaar te moeten timmeren? Dan zijn er gelukkig ook genoeg kant-en-klare opties te vinden. Zo kun je complete groene muren kopen die je thuis alleen nog even in elkaar hoeft te zetten. Er zijn zelfs aanbieders die dat bij je thuis komen doen, waardoor je er helemaal geen werk aan hebt. Dus of je nu handig bent en van klussen houdt, of juist het compleet tegenovergestelde daarvan bent: een verticale tuin in huis is voor iedereen haalbaar.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Tuin

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag