Als je kind jarig is, moet dat natuurlijk gevierd worden. Niet alleen met je gezin en de familie, maar het is ook leuk om een kinderfeestje te organiseren voor de vriendjes en vriendinnetjes van je kleintje. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar het is wel heel fijn om in de vrijheid en veiligheid van je eigen huis een kinderfeestje te organiseren. Zo heb je gegarandeerd alles bij de hand wat je nodig hebt voor een leuk festijn, hoef jij je geen zorgen te maken over eventueel vervoer (en wagenzieke kinderen…) en hou je zelf de controle over de activiteiten. Natuurlijk vergt een kinderfeestje thuis ook wat voorbereiding – om je een beetje op weg te helpen, geven we je zeven tips voor een kinderfeestje thuis. Hiep, hiep, hoera!
1. De gastenlijst: hoeveel kindjes wil je uitnodigen voor het kinderfeestje?
Een feestje begint natuurlijk met het uitnodigen van de gasten voor de gelegenheid. Bij een kinderfeestje moet dat, misschien nog wel meer dan met andere feestjes, heel secuur gebeuren. Je wilt natuurlijk niet dat er ruzie ontstaat op het schoolplein, dat er net te veel kinderen zijn om het leuk te houden of je een vriendje van je kind vergeet!
Een handige rekensom: de leeftijd van de jarige + één
Als je niet zo goed weet hoeveel kinderen je wilt uitnodigen op het kinderfeestje van je kind, is er een handig sommetje in het leven geroepen. Stel: je kind wordt vier, nodig dan vier kinderen plus één uit. Als je kind zeven wordt, zijn dit er acht, enzovoorts. Deze richtlijn wordt veelal getipt door andere moeders en vaders op internet, omdat je door dit sommetje het magische getal voor de gasten op een kinderfeestje zult bereiken. Zo wordt het niet te druk voor je kleintje en kun je uitleggen waarom er een bepaald aantal kinderen mag komen. Handig, toch?
Hou het ook leuk voor jezelf
Natuurlijk ligt het helemaal aan je eigen situatie hoeveel gasten er worden uitgenodigd: misschien heb jij wel een enorme woonboerderij, zodat er met gemak meer kinderen kunnen spelen in je woning, of wil je kind zelf maar drie vriendjes uitnodigen. Als je nu al stress hebt over het aantal kinderen dat gaat komen – hoe ga ik die ooit in bedwang houden?! – is het wellicht een goed idee om dat aantal wat omlaag te schroeven. Het moet ook leuk voor jou blijven! Bedenk daarnaast hoeveel je wilt budgetteren voor het feestje. In dit artikel vind je enkele tips om goedkoop een kinderfeestje te organiseren.
2. Heel belangrijk: de uitnodiging voor het kinderfeestje
Om zeker te weten dat de genode gasten van het kinderfeestje ook komen, is het belangrijk om uitnodigingen te versturen of langs te brengen. Zo weten de andere ouders ook precies wat de bedoeling is, en zullen er geen misverstanden ontstaan over het halen of wegbrengen van de kids, een vergeten zwembroek bij een waterfeestje of de datum en tijd. En: hoe leuk is het om een mooie uitnodiging te maken, die je kunt bewaren als herinnering voor jou en je kind?
Maak samen uitnodigingen met je kind
Om de voorpret al vroeg te laten beginnen, kun je ervoor kiezen om samen uitnodigen te maken. Trek een middagje uit, sla papier, glitters en lijm in en ga samen aan de slag! Via Pinterest vind je allerlei inspiratie voor de zelfgemaakte uitnodiging. Hoe leuk is onderstaand voorbeeld: een uitnodiging in de vorm van een ijsje?
Als je geen zin of tijd hebt om de uitnodigingen zelf te maken, kun je er ook voor kiezen om ze kant en klaar te bestellen of in de winkel te kopen. Een pakje uitnodigingen voor een kinderfeestje koop je bijvoorbeeld bij de Action of Hema of online via Kaartje2go of Feestwinkel.
https://nl.pinterest.com/pin/320177854753527515/
Ga langs de deuren
Wil je eventuele teleurstellingen voorkomen bij de kindjes die deze keer geen uitnodiging hebben gekregen voor het kinderfeestje? Dan is het een goed idee om de uitnodigingen niet op school uit te delen, maar langs de deuren te gaan. Dan maak je meteen kennis met de ouders die je nog niet eerder zag. Win-win!
3. Denk na over het thema van het kinderfeestje
Om het kinderfeestje geheel in stijl te vieren, en het spannend te houden voor de kids, is het leuk om een thema te verzinnen. Ga je voor een huis vol piraten, prinsessen of kies je voor een thema als Barbie of de Minions? Als je het thema hebt vastgesteld, kun je veel makkelijker versieringen, eten en drinken en leuke activiteiten uitkiezen – alles in immers in dezelfde stijl. Themaspulletjes hoeven echt niet duur te zijn: je vindt allerlei dingen bij de Action, bijvoorbeeld.
4. Eten en drinken:
Bij een feestje hoort natuurlijk ook lekker eten en drinken! Als je kind jarig is, mag er best wat ongezonds worden gegeten, toch? Als het wat jou betreft geen snoepfestijn hoeft te worden, hebben we ook wat tips voor een gezonde hap.
Traktatie versieren – de klassieker voor een kinderfeestje thuis
Misschien heb jij het vroeger ook wel gedaan – met je vriendjes en vriendinnetjes een pannenkoek, cake of muffin versieren. Zo hou je de kids lekker even bezig, en kunnen ze daarna smullen van een zelfgemaakte traktatie. Dat smaakt nog lekkerder, en elk kind kan zelf kiezen wat zij op zijn of haar traktatie doen. De voorbereiding is ook nog eens heel gemakkelijk: koop kant en klare muffins of pannenkoeken en zorg voor schaaltjes met marshmallows, glazuur en stukjes fruit als aardbeien en banaan. Zin om all out te gaan? Dan kun je ook met de hele club van begin tot eind zelf een taart of een grote bak met koekjes bakken.
Gezonde hapjes
Als jij de kinderen geen ongezonde producten wilt geven, zijn er gelukkig heel veel opties. Wat dacht je van het zelf maken van chocolade mandarijntjes? Dip samen lekker gezonde mandarijnen in vloeibare pure chocolade, en je hebt een gezonde snack. Of maak samen een healthy pizza die de kinderen zelf mogen beleggen, met gegrilde courgette, paprika en tomaten. Zo kunnen ze ook zelf leuke gezichtjes of vormpjes maken, maar eten ze wel gezond!
Drinken in een thema bekertje
Kinderen zijn vaak gek op limonade: schenk dit in bekertjes in het thema van het kinderfeestje en je bent klaar! Uit een fles limonade kun je veel bekertjes halen, dus dat is ook nog eens een low budget oplossing. Als je op zoek bent naar een gezondere versie voor drinken, kun je tegenwoordig ook suikervrije dranken kopen, zoals Spa Fruit. Daar zit bijna niks ongezonds in, en koop je gewoon in de supermarkt. Handig! Ook leuk: schenk een grote schaal vol met limonade en doe er meerdere rietjes in, zodat de kinderen het drankje kunnen delen, net zoals op onderstaand voorbeeld van een Pippi Langkous feestje.
https://nl.pinterest.com/pin/321022279658196774/
5. Zorg voor leuke activiteiten
Weet je niet zo goed welke activiteiten je moet organiseren tijdens een kinderfeestje thuis? Wij geven je graag wat inspiratie.
Een verkleedsessie
Heb je nog een verkleedkist op zolder staan? Haal die dan snel naar beneden, want kinderen vinden het heerlijk om zich te verkleden. Het liefste toveren ze zichzelf om in personages van het thema van het kinderfeestje: koop, leen of huur dus piratenpakken, roze Barbie jurkjes of Minion pakjes. Hoe leuk is dat? Wie zich het mooiste aankleedt, kan een klein prijsje winnen. Zo zijn ze nog wel even zoet.
Oud Hollandse spelletjes
Spijkerpoepen, koekhappen, blikgooien… Allemaal spelletjes die je misschien wel van vroeger kent. Oud Hollandse spelletjes zijn gemakkelijk te realiseren tijdens een kinderfeestje thuis en zijn ook nog eens heel leuk om te doen! Wel enthousiast, maar geen tijd om alles bij elkaar te zoeken? Kijk dan alvast naar tip 6.
https://nl.pinterest.com/pin/518054763362057783/
Speurtocht in de tuin
De tuin hoort natuurlijk ook bij je huis! Organiseer een spannende speurtocht in de tuin, door briefjes op te hangen of de kinderen puzzeltjes te laten maken om een schat tussen de planten te vinden. Hier zijn ze, afhankelijk van je speurtochtplanning, even mee bezig en het plezier van het ontrafelen van de oplossing zal ook een lach op jouw gezicht brengen. Een aanrader.
Een eigen vlog maken
Tegenwoordig zijn kinderen ook bekend met Youtube. Het is niet voor niets dat kindervloggers het heel goed doen! Speel in op deze trend en maak tijdens het kinderfeestje samen een leuke vlog. Je hebt alleen een camera (of mobieltje) nodig, en een basic monteerprogramma, dat je op bijna elke laptop wel vindt. Zo heb je ook een leuk naslagwerk van het feestje van je kind.
6. Geen tijd (of geen zin) om een kinderfeestje thuis te regelen?
Als het je echt aan de tijd (of zin) ontbreekt om een kinderfeestje bij je thuis te organiseren, heb je tegenwoordig hele fijne oplossingen. Je kunt bijvoorbeeld een pakket bestellen waar alles in zit wat je nodig hebt: de uitnodigingen, versieringen, de materialen voor activiteiten en zelfs een boodschappenlijstje. Zo hoef je alleen even langs de supermarkt te gaan om het eten en drinken in te slaan. Super handig, en zo blijf je gegarandeerd helemaal in het thema van het kinderfeestje. Als je liever niet allerlei spullen inslaat voor één feestje, kun je ook een themakist huren. Dat kan bijvoorbeeld bij OOkidOOki of mijn-kinderfeestje.nl.
7. Altijd hebben: een plan B
Als het kinderfeestje toch niet zo loopt als je graag had gezien – een kindje die overstuur raakt, de regen verzuipt de speurtocht in de tuin of een activiteit is veel sneller klaar dan gedacht – dan is het goed om een plan B te hebben. Zorg ervoor dat je een paar leuke dvd’s in huis hebt die de kinderen dan kunnen kijken – Finding Nemo doet het altijd goed – een back up maaltijd voor als de zelfgemaakte pizza aanbrandt en als het écht allemaal in de soep loopt (wat we met deze tips natuurlijk niet verwachten), kun je altijd nog naar een indoor speeltuin in de buurt.
https://nl.pinterest.com/pin/79657487130754586/