Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips voor een goedkoop kinderfeestje

8 tips voor een goedkoop kinderfeestje

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Met zijn allen naar een pretpark? Of naar de bioscoop? Of misschien wel met een grote groep kinderen naar het zwembad, of naar een grote overdekte speeltuin? Natuurlijk zijn voorgaande ideeën hartstikke leuk, maar ze zijn ook behoorlijk prijzig. Een kinderfeestje hoeft echter helemaal niet duur te zijn. In dit artikel laten we je zien hoe je een superleuk kinderfeestje kunt organiseren, dat óók nog eens fijn is voor je portemonnee. Hieronder vind je 8 tips voor een goedkoop én leuk kinderfeestje.


1. Speurtocht

Wat is er leuker dan een echte speurtocht, waarbij de kinderen allerlei opdrachten moeten uitvoeren om uiteindelijk ‘de schat’ te vinden? Een superleuke manier om de kinderen een paar uur bezig te houden. Stippel van tevoren een route uit, bijvoorbeeld door een bos om het nog leuker of spannender te maken. Hang lintjes in takken waarmee de kinderen de route moeten zien te vinden, of leg keien langs het pad die ze vertellen waar ze heen moeten. Teken een kaart, of geef ze aanwijzingen waar ze heen moeten. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kun je dit zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt.

Voorbeeld:

Vraag aan de ouders van de kinderen die zijn uitgenodigd, of aan familie of vrienden, of ze je willen helpen bij het realiseren van de speurtocht. Stippel een route uit, waarlangs deze volwassenen zullen gaan staan. Laat ze zich verkleden om het nog leuker te maken. Geef iedere volwassene aanwijzingen en een kaartje met daarop een opdracht. Als de kinderen een opdracht hebben voltooid, krijgen ze een nieuwe aanwijzing, die ze naar de volgende volwassene leidt. De opdrachten kun je zelf bedenken. Bijvoorbeeld:

  • Laat ze raadsels oplossen. Voor ieder goed opgelost raadsel een punt. Bij een x aantal punten een nieuwe aanwijzing.
  • Laat ze een bal door een hoepel in een (vuilnis)emmer die iets verderop staat gooien. Voor iedere keer dat ze bal erin gooien krijgen ze een punt, bij een x aantal punten een nieuwe aanwijzing.
  • Stel ze leerzame vragen. Bijvoorbeeld: hoeveel bomen zijn er op de wereld? Of: welke vogel kan achteruit vliegen? Tip: op de website van Willem Wever kun je zoeken op onderwerp om op die manier allemaal verschillende vragen en de antwoorden daarop te vinden.
  • Laat ze iets uitbeelden wat de anderen moeten raden
  • Laat ze koekhappen of spijkerpoepen

Bedenk van tevoren hoe lang je de speurtocht wilt laten duren, en houdt er rekening mee dat de kinderen de route waarschijnlijk (gedeeltelijk) zullen rennen, waardoor ze sneller zijn dan je denkt. Door de spellen tussendoor hoef je niet per se een route van een paar kilometer uit te stippelen.


2. Sporten

Heb je een actief kind dat graag aan sport doet of in beweging is? Dan is een feestje waarop gesport zal worden een leuk idee. Zoek een plek uit (bijvoorbeeld een veld of park in de buurt) waar je allemaal verschillende spellen kunt doen met de kinderen. Laat ze tegen elkaar voetballen of een wedstrijdje sprinten. Laat ze een kruiwagenrace doen of over een parcours (bijvoorbeeld in de speeltuin) klimmen.

Eigenlijk is elke vorm van sport en spel hiervoor geschikt, dus kijk vooral naar de leeftijd van de kinderen en wat zij leuk vinden om te doen. Neem genoeg drinken (en eten) mee voor tussen het sporten door, en maak er een gezellige middag van.


3. Klimmen, spelen, bouwen

Een leuk en actief kinderfeestje kun je gemakkelijk houden in een (grote) speeltuin in de buurt, waar de kinderen heerlijk kunnen ravotten. Maar je kunt ze ook meenemen naar het strand, waar ze urenlang kunnen spelen, rennen, kastelen bouwen, en kunnen vliegeren. Of wat dacht je van het bos? Hutten bouwen, spelen en verstoppertje spelen. Door de kinderen mee naar buiten te nemen, kunnen ze zich urenlang vermaken en lekker hun energie kwijt. Neem een kleed en eten en drinken mee van huis, zodat de kinderen tussendoor lekker wat kunnen eten en drinken, voordat ze weer verder gaan met spelen.


4. Thuisbioscoop

View this post on Instagram

Ok alles voor de kids toch? #kinderfeestje 🤗

A post shared by TAMARA (@tamarawieling) on

Een stuk of acht kinderen mee naar de bioscoop nemen is een behoorlijk duur grapje. Maar wie zegt dat je naar de bioscoop moet om een leuke film te zien? Sluit de gordijnen, leg kussens of matrassen op de grond. Zet bakken popcorn klaar, en kies een leuke film uit. Een hele makkelijke en leuke manier om de kinderen te vermaken. Daarna nog gezellig pannenkoeken eten met z’n allen, en je kinderfeestje is helemaal geslaagd.


5. Bakken en koken

Wat ook superleuk is om te doen, is samen met de kinderen lekkere dingen maken. Laat ze bijvoorbeeld zelf hun cupcakes maken en deze versieren. Of kies makkelijke hapjes uit, die je samen met de kinderen in elkaar kunt knutselen. Bijvoorbeeld kleine mini-worstenbroodjes van cocktailworstjes en bladerdeeg. Of wat dacht je van koekjes in leuke vormpjes? Of mini-pizza’s die ze helemaal zelf mogen beleggen. Je kunt de kinderen ook in groepjes verdelen en de groepjes verschillende dingen laten maken, die je dan uiteindelijk gezellig met z’n allen op kunt eten. Online zijn veel recepten voor kinderen te vinden, die niet alleen vrij makkelijk zijn, maar ook goedkoop te maken. Superleuk om met een groepje kinderen de middag al kokend en bakkend door te brengen.

Tip: Bang voor ongelukjes door bijvoorbeeld een hete oven? Kies dan voor recepten waarbij je geen oven of fornuis nodig hebt. Maak bijvoorbeeld mini-kwarktaartjes, rolletjes van wraps of bijvoorbeeld iets met fruit. Ook kun je ervoor zorgen dat alleen jij (of een andere ouder) in de buurt van het fornuis of de oven komt, wanneer je wel gerechtjes wilt maken waarbij een van de twee nodig is.


6. Een meidenmiddag

Wanneer je dochter een kinderfeestje geeft waar alleen meisjes voor zijn uitgenodigd, kun je een echte meidenmiddag organiseren. Nagels lakken, een beetje make-up proberen, de haren mooi doen. Een leuke dag voor echte meisjes-meisjes. Het allerleukste is misschien nog wel om de meiden daarna op de foto te zetten om zo een blijvende herinnering te hebben, door middel van een soort fotoshoot. Ook leuk: print de foto’s die je op het feestje maakt gelijk uit en stop ze in een goedkoop fotolijstje (van bijvoorbeeld de Action), zodat iedereen een aandenken mee naar huis krijgt.


7. Een themafeest

Wat is er leuker dan een feestje met een thema? Is je kind bijvoorbeeld helemaal gek van ridders of piraten? Of van prinsessen of Halloween? Versier je huis dan in deze stijl en zorg voor hapjes en drinken die er helemaal bijpassen. Organiseer een speurtocht door de buurt, laat ze naar een schat zoeken in het huis of in de tuin, speel spelletjes met ze of kijk een film die helemaal bij het thema past. Ook leuk: Vraag aan de mensen in je omgeving of ze misschien nog (verkleed)kleding hebben in een bepaalde stijl, zodat de kinderen zich kunnen verkleden op het feestje. Een beetje schmink erbij en het feestje is helemaal compleet.


8. Een film maken

Heb je een kind dat dol is op verhalen en films? Dan is het een leuk idee om met z’n alleen een film te maken. Bedenk met z’n alleen een verhaal, of kies een bestaand verhaal, en verdeel de rollen die gespeeld moeten worden. Laat de kinderen eerst lekker oefenen. Vervolgens kun je het filmen tot je een echte film hebt. Die film kun je vervolgens doorsturen naar (de ouders van) de kinderen, zodat ze een blijvend aandenken hebben aan een superleuke middag. Ook leuk: zorg voor verkleedkleren en schmink/make-up om de film nog leuker te maken.

Tip: Is je kind gek op muziek en dansen? Dan kun je natuurlijk ook een ‘echte’ videoclip maken op zijn of haar favoriete liedje. Bedenk samen met de kinderen een leuk dansje, oefen dit gezellig en film vervolgens het resultaat.


Een goedkoop en leuk kinderfeestje

De tips die je hierboven hebt kunnen lezen, bewijzen dat je ook met een klein budget een ontzettend leuk en gezellig kinderfeestje kunt organiseren. Kinderen willen zich gewoon vermaken, dus als je ervoor zorgt dat er genoeg te doen is, dan zal het feestje absoluut een succes worden. Kijk vooral naar je kind en de klasgenootjes die hij of zij heeft uitgenodigd om te bepalen wat voor soort feestje het leukst zal zijn. Vraag aan familieleden en vrienden of ze je kunnen helpen, bijvoorbeeld met het uitstippelen van een speurtocht, of het verzamelen van verkleedkleren of decoratie, zodat je daar weinig (of zelfs geen) geld aan kwijt bent.


Andere ideeën

Natuurlijk kun je nog veel meer dingen bedenken die je zou kunnen doen, dan bovenstaande acht ideeën. Is je kind in de zomer jarig? Ga dan bijvoorbeeld gezellig met z’n allen naar een recreatieplas om lekker te zwemmen en te spelen, of organiseer een watergevecht met waterballonnen. Is je kind gek op spelletjes doen? Organiseer dan een kinderfeestje waarop jullie allemaal verschillende spelletjes gaan spelen. Houd je kind van knutselen? Ga dan gezellig met z’n allen knutselen, tekenen of bijvoorbeeld schilderen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het belangrijkste is dat jouw kind een feestje heeft dat hij of zij leuk vindt, dus kijk vooral naar waar jouw kind blij van wordt om het feestje tot een succes te maken.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag