Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips voor het maken van een uitnodiging voor een kinderfeestje

8 tips voor het maken van een uitnodiging voor een kinderfeestje

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Hoera, je zoon of dochter is weer een jaartje ouder! Tijd om dat samen met vriendjes en vriendinnetjes te vieren. Onder kinderen is het gebruikelijk om een uitnodiging te maken en deze te versturen of persoonlijk te overhandigen. Als je kinderen nog jong zijn, dan komt het proces van het maken van de uitnodiging automatisch op het bordje van de ouders terecht. Ook als ze ouder zijn, denk je als ouder vaak mee over het maken van een verjaardagsuitnodiging. Wordt dit het eerste kinderfeestje van je kind? Heb je even geen inspiratie? Of ben je gewoon benieuwd hoe andere ouders dit aanpakken? In dit artikel delen we 8 tips voor het maken van een uitnodiging voor een kinderfeestje.


Tip 1. Maak de uitnodiging persoonlijk

Een uitnodiging is heel speciaal om te ontvangen. Al helemaal als deze speciaal aan jou gericht is, en niet aan 90 kinderen uit drie verschillende klassen is gestuurd. Zelfs als dat zo is, dan wil je dat gevoel niet laten doorschemeren in de kaart. Je kunt de uitnodiging allereerst persoonlijk maken door de kaarten op naam te adresseren en met de naam van je kind te ondertekenen (liefst door hem/haar zelfs!). Daarnaast kun je een persoonlijke foto op de kaart plakken, of iets anders waarmee de kaart een persoonlijk randje krijgt. Grote kans dat de ontvanger er alles aan zal doen om bij jouw feestje (of eigenlijk het feestje van je zoon of dochter) te zijn!


Tip 2. Vermeld praktische zaken

Uiteraard is de tekst van de uitnodiging en het uiterlijk ervan ontzettend belangrijk. Dit gaan wij niet ontkennen. Sterker nog, in de hierop volgende tips zullen we uitgebreid op deze aspecten terugkomen. In de tussentijd willen we benadrukken dat een goede informatievoorziening minstens zo belangrijk is! Als je teveel focust op het design van de kaart, dan zie je belangrijke informatie nog wel eens op het hoofd. Bang dat je in je enthousiasme of drukte iets vergeet? Lees onderstaande checklist extra goed door voordat je de uitnodigingen verstuurt.

Praktische informatie voor op uitnodigingen verjaardagsfeestje

  • De naam van de jarige en hoe oud hij/zij wordt
  • De datum en tijd van het kinderfeest (inclusief hoe laat het begint en eindigt)
  • De maaltijden die de kinderen wel (of juist niet) gaan nuttigen. Vraag hierbij ook altijd naar allergieën en andere nuttige zaken omtrent eten en drinken. Dan kun je hier rekening mee houden! Het zou zonde zijn als een kindje met een lactose intolerantie een ijsje eet, om maar wat te noemen.
  • Of de kinderen gebracht en gehaald moeten worden of dat de ouders van de jarige dat verzorgen
  • Adres en telefoonnummer van de ouders van de jarige
  • (Zonder al te veel te verklappen): vindt het feestje binnenshuis of buitenshuis plaats? Ouders vinden het vaak prettig om dat te weten. Daarnaast kan dat consequenties hebben voor de ‘paklijst’. Denk aan zwemspullen, ‘kleren die vies mogen worden’, sportspullen et cetera.
  • Als je een thema hebt: vermeld dit! Al helemaal als het de bedoeling is dat de kinderen verkleed komen. Het zou jammer zijn als een of meerdere kinderen de boodschap niet goed hebben begrepen en dat de helft wél en de helft niet is verkleed.
  • Is het gewenst/ toegestaan dat de ouders meekomen naar het feestje? Bij verjaardagsfeestjes van jonge kinderen is dit eerder uitzondering dan regel.
  • Of je aan wilt geven of kind en/of ouders naar het feestje zullen komen! Als een kind niet mee kan, is er eventueel ruimte voor een ander kind, of kan de reservering worden aangepast op een persoon minder. Ook als degene op het laatste moment verhinderd is, is het fijn om dat te weten.

Tip 3. Verstuur de uitnodigingen op tijd

Kinderen hebben het drukker dan je denkt. Naast school zijn er tal van activiteiten waar kinderen aan deelnemen. Bijvoorbeeld hobby’s en sport, speelafspraken met kinderen in de buurt, familiebezoek, noem maar op. Of misschien gaan ze wel een weekendje weg met papa of mama. Hoe dan ook: het is belangrijk om de genodigden op tijd op de hoogte te brengen van het kinderfeestje. Zo kunnen ouders – voor hun kinderen en namens hun kinderen – de agenda vrijhouden voor het verjaardagsfeestje!

2 weken van te voren

Hmm… Wat is ‘op tijd’? De een wil het drie dagen van te voren weten, terwijl de ander minstens drie weken nodig heeft om een plekje in de agenda te reserveren. Wij zouden zeggen: houd een termijn van ongeveer 2 weken aan. Zo pak je een mooi gemiddelde van de planners en de last minute mensen. Vraag meteen of iedereen erbij is. Zo niet, kun je jouw boodschappen hierop aanpassen of een ander kindje alsnog uitnodigen.


Tip 4. Moet je iets reserveren? Ook hier geldt: wees op tijd!

Met z’n allen naar een leuke kinderfilm in de bioscoop? Samen bowlen bij het plaatselijke bowlingcentrum? Met een clubje naar een indoor speelparadijs? Voor de meeste activiteiten kan het geen kwaad om van te voren te reserveren. Toegegeven, een dierentuin (om maar een voorbeeld te noemen) zit echt niet zomaar ‘vol’. Maar een leuk kinderarrangement moet wel worden voorbereid door de organisatie. Deze tip heeft misschien niet meteen betrekking op het maken van de uitnodiging, maar is daar wel onlosmakelijk aan verbonden. Als de activiteit niet door kan gaan, dan verandert de uitnodiging (zowel thema als tekst) ook automatisch! Dus wacht even met de uitnodigingen versturen totdat alles rond is.


Tip 5. Laat uitnodigingen op het thema aansluiten

Heb je een leuk thema uitgekozen voor het kinderfeestje van je zoon of dochter? Daar kun je tijdens het maken van de uitnodigingen mooi inspiratie uit putten. Je kunt de kleurstellingen kiezen die bij het thema passen (bijvoorbeeld groen als de animatiefilm ‘Shrek’ het thema is), of plaatjes uitprinten die passend zijn. Als je een discofeestje geeft, kun je glitters toevoegen of schrijven met gelpennen. En zo zijn er ontzettend veel mogelijkheden, je kunt je fantasie de vrije loop laten! Als je nog thema inspiratie zoekt: prinsessen, cupcakes, paintball, voetbal, piraten, pyjama party, discofeestje, zwembad, animatiefilm, K3 et cetera. Maar net waar je kind van houdt!


Tip 6. Zorg voor een enthousiaste tekst

Uitnodigingen horen enthousiast en uitnodigend te zijn, of het nu om een kinderfeestje of om een bruiloft gaat! Daarom moet je teksten schrijven die goed aansluiten bij de sfeer. Dat kun je doen door veel bijvoeglijke naamwoorden toe te voegen (‘We gaan naar een gaaf zwembad’ in plaats van ‘we gaan naar een zwembad’), aan te dikken en uitroeptekens te gebruiken (bijvoorbeeld ‘Ik zou het heel leuk vinden als je er bent!’ in plaats van ‘Leuk als je erbij bent’). Bovendien helpt het als je de uitnodigingstekst eindigt met een vraag, bijvoorbeeld ‘Laat je even weten of je erbij bent?’ en een enthousiaste afsluiter, zoals ‘Ik heb er zin in en kijk er naar uit je te zien op [datum]!’.

Mocht je heel veel moeite hebben met de tekst, dan zijn er online een heleboel standaardteksten te vinden. Het enige dat je hoeft te doen is de lege velden in te vullen en tada, je hebt een mooie tekst!


Tip 7. Plekken om je uitnodiging vandaan te halen

Vroeger was het gebruikelijk om een kaart te versturen. Deze kaart kun je ten eerste kopen in de boekwinkel, supermarkt of in een andere winkel. Lekker eenvoudig, maar doeltreffend. Daarnaast kun je online een kaart uitzoeken en deze uitprinten op mooi papier. Het voordeel is dat je dan veel meer keuze hebt. Je kunt bijvoorbeeld bij Greetz een kaart laten afdrukken met je eigen tekst en eigen foto’s. Zo kun je een kaart op een eenvoudige manier persoonlijk en leuk maken, zonder dat je achter de knutseltafel moet gaan zitten! Overigens is het best wel leuk om een uitnodiging in elkaar te knutselen, al helemaal als je dit samen met je kind doet. Paar mooie, gekleurde kartonnetjes, goede stiften, stickers, eventueel foto’s en tierelantijntjes en aan de slag. Geen zin om een fysieke uitnodiging te overhandigen of op te sturen? Kies dan voor een e-card. Wel zo makkelijk! Het enige nadeel is dat je deze kaart via de e-mail moet versturen. De meeste kinderen hebben geen e-mail, dus de uitnodiging gaat automatisch naar de ouders. Bovendien moet je dan alle e-mailadressen hebben en verifiëren of de mail goed is aangekomen / gelezen.


Tip 8. Neem het niet te serieus! Uiteindelijk gaat het om het symbool

Ouders kunnen zich behoorlijk druk maken over triviale zaken zoals het maken van een uitnodiging voor een kinderfeestje. Andere kinderen uit de klas komen met ware kunstwerken op de proppen, waar de vader of moeder negen van de tien keer nachtenlang aan heeft gewerkt. Voor je het weet heb je de lat voor jezelf hoog gelegd. Een uitnodiging die nog mooier, leuker grappiger of origineler is! Maar denk je echt dat de kinderen over een week nog weten welke uitnodiging het mooiste was? Het gaat hen erom dat ze zijn uitgenodigd bij een vriendje, vriendinnetje of klasgenoten. En dat alle benodigde informatie erop staat! Laat jezelf dus niet gek maken en focus je op de boodschap, laat je niet teveel meeslepen in het creatieve proces.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag