Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost kinderopvang?

Wat kost kinderopvang?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je je kind naar de kinderopvang wilt brengen, kost dat geld. Er spelen verschillende factoren mee die de eindprijs van de opvang van jouw kindje bepalen: de regio waar je woont, maar ook de soort kinderopvang, het aanbod in de wijk en inbegrepen voeding en luier – of juist niet. Ook betaalt de overheid mee aan kinderopvang, waardoor je een bepaald bedrag kinderopvangtoeslag krijgt. Dat bedrag ligt weer aan je inkomen en gezinssamenstelling. Een hoop zaken om rekening mee te houden, dus. Om jou heel wat uitzoekwerk te besparen vertellen we in dit artikel wat kinderopvang kost.


Waarom naar de kinderopvang?

Er zijn verschillende redenen om je kleintje in te schrijven bij een kinderopvang. De voornaamste reden om je kind naar een kinderopvang te brengen is dat de ouder(s) met een gerust gevoel kunnen gaan werken of studeren. Ook kun je op deze manier veel flexibeler zijn naar je baas toe. Als je niet elke dag thuis kunt zijn is de kinderopvang een goede oplossing. Maar er zijn veel meer voordelen aan de kinderopvang: je kind leert bij de kinderopvang vaak met andere kinderen spelen en delen, ze bewegen veel, hij of zij wordt zelfstandiger en doen allerlei leuke activiteiten die het zelfvertrouwen van je kindje groter maken. Je kleintje maakt nieuwe vriendjes en leert met een andere omgeving en bijbehorende regels omgaan. De algehele zelfontwikkeling van de kleintjes wordt gestimuleerd bij kinderopvang: ze worden creatief, sociaal en motorisch uitgedaagd.


Verschillende soorten kinderopvang

Er zijn verschillende soorten kinderopvang. De prijzen van deze soorten kunnen uiteenlopen: alhoewel er wel een gemiddeld tarief is voor kinderopvang per uur. Het gemiddelde bedrag ligt volgens Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, rond de acht euro per uur. Wij zetten graag de verschillende soorten kinderopvang en de bijbehorende prijzen voor je op een rijtje.

Kinderdagverblijf (gemiddeld zeven euro per uur)

Bij kinderopvang denken de meeste mensen aan het kinderdagverblijf. Bij het kinderdagverblijf zit je kleintje in een groep met andere kinderen, van dezelfde of verschillende leeftijden. De kids brengen de dag door met professionele werknemers die leuke en leerzame activiteiten met de kinderen ondernemen. Je kunt je kleintje een dag of een halve dag naar een kinderdagverblijf brengen.

Bij een kinderdagverblijf maak je afspraken over het aantal uren dat je afneemt. Daar rekent een kinderdagverblijf een uurtarief voor. Dat uurtarief ligt tussen de zes en acht euro: de verschillen zitten in zaken als de plek van het kinderdagverblijf en het aantal begeleiders. Ook is het goed om voor de uiteindelijke prijs te kijken of zaken als luiers, middageten en eventuele uitstapjes bij de uurprijs van het kinderdagverblijf inbegrepen zitten.

Gastouder (gemiddeld €5,50 euro per uur)

Ook de opvang bij een gastouder valt onder kinderopvang. Het kan zo zijn dat een gastouder bij jou op je kind komt passen of dat je je kleintje bij het huis van de gastouder brengt. Kinderopvang bij een gastouder is goedkoper dan de opvang bij een kinderdagverblijf: de gemiddelde prijs per uur ligt tussen de vijf en de zes euro. In die berekening zijn nog niet de extra kosten voor eten en drinken meegenomen.

Buitenschoolse opvang (gemiddeld €6,70 euro per uur)

Gaat je kind al naar de basisschool? Ook buitenschoolse opvang valt onder kinderopvang. Vaak wordt zulke opvang via de school zelf geregeld. Zo kan je kind met vriendjes en vriendinnetjes in een vertrouwde omgeving opgevangen worden. Het gemiddelde uurtarief van buitenschoolse opvang ligt tussen de zes euro en €7,50 per uur.


Verschil in tarieven kinderopvang

Zoals je hierboven ziet zit er best wat verschil in de tarieven van verschillende soorten kinderopvang. Het is ook nog zo geregeld dat iedere kinderopvangorganisatie zelf een tarief mag bepalen voor het opvangen van kinderen. Een tarief wordt opgesteld aan de hand van de regio, het aanbod en het aantal medewerkers. De meeste kinderopvangorganisaties hebben het maximale uurtarief afgesteld op de vergoeding die je vanuit de overheid voor kinderopvang krijgt (daarover in de volgende alinea meer). Ook zijn bij sommige organisaties zaken als luiers en voeding inbegrepen en bij anderen weer niet. Eén vaste prijs voor een bepaalde kinderopvang is er dus niet, maar om het je gemakkelijker te maken zetten wij de gemiddelde tarieven exclusief kinderopvangtoeslag nog even voor je op een rij.

  • Kinderdagverblijf (gemiddeld € 7 per uur)
  • Gastouder (gemiddeld €5,50 per uur)
  • Buitenschoolse opvang (gemiddeld €6,70 per uur)
Tip: Kijk bij het maken van je keuze voor een bepaalde kinderopvang niet alleen naar de prijs, maar bijvoorbeeld ook naar de openingstijden van de organisatie. Passen die ook in jouw werkschema? Of moet je steeds een dagdeel extra betalen omdat je net een kwartier te laat bent om je kind op te halen? Ben je verplicht om opvang op te nemen tijdens de vakanties? Dit kan ook weer schelen in het totale bedrag van de kinderopvang. Het is natuurlijk het allerbelangrijkste dat je een goed gevoel bij de kinderopvang hebt.

Kinderopvangtoeslag

Elke ouder heeft recht op kinderopvangtoeslag als diegene werkt of een opleiding volgt en het kind naar een geregistreerde kinderopvangorganisatie gaat. Ook ouders die een inburgeringscursus volgen krijgen kinderopvangtoeslag. Dit geldt voor allebei de ouders of de alleenstaande ouder. Er zijn geen inkomenseisen voor kinderopvangtoeslag zoals die er wel zijn voor huur- en zorgtoeslag. Het bedrag wat je uiteindelijk van de overheid krijgt voor de opvang van je kind is wel weer afhankelijk van je salaris: hoe minder je verdient, hoe meer kinderopvangtoeslag je kan ontvangen.

In 2018 krijg je maximaal €7,45 vergoedt vanuit de overheid voor de opvang op een kinderdagverblijf. Voor opvang bij een gastouder is dit €5,91 en voor de bso €6,95. Er zit ook een maximum op het aantal uren kinderopvang dat de overheid vergoedt: je kunt voor maximaal 2.760 uur per jaar toeslag ontvangen. Met de rekenhulp van De Belastingdienst kun je in een oogwenk uitrekenen voor hoeveel uren je kinderopvangtoeslag kunt krijgen en welk bedrag je per maand kan ontvangen. Dit is namelijk voor iedere gezinssituatie anders.

Ben je werkloos geraakt? Dan krijg je nog een half jaar na je uitdiensttreding de kinderopvangtoeslag op je rekening gestort. Als je bent vergeten de toeslag aan te vragen, kun je dit na drie maanden met terugwerkende kracht doen.


Rekensommetje als voorbeeld

Via deze voorbeelden kunnen we je laten zien hoeveel kinderopvang in bepaalde situaties kost.

Je bent een alleenstaande ouder, je hebt één kindje van twee en je werkt dertig uur per week. Je jaarinkomen is 27.000 euro. Je kindje gaat 20 uur per week naar de opvang en de overige tijd dat je niet thuis bent gaat je kleintje naar opa en oma. Het uurtarief van het kinderdagverblijf is €7,33. Zij betaalt dan in een maand met vier weken €586,40 voor kinderopvang.

In deze situatie krijg je volgens de rekenhulp van De Belastingdienst €134 uur per maand aan kinderopvangtoeslag. Je mag in dit geval per maand maximaal 183 uur aan opvanguren kinderopvangtoeslag krijgen. Het uiteindelijk bedrag wat je moet betalen, met de kinderopvang toeslag er al afgetrokken, is dan €452,40 per maand.


Kinderopvang kan dus best uiteenlopende prijzen hebben. Het ligt er aan welke soort kinderopvang je kiest, in welke regio je woont en of eten en drinken meegenomen zijn in de prijs. De gemiddelde prijzen van kinderopvang las je in dit artikel. Je kunt ook in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag, wat het eindbedrag ook weer zal beïnvloeden. Het ligt erg aan je persoonlijke situatie hoeveel je per maand kan ontvangen aan toeslag en hoeveel opvanguren je vergoedt krijgt. Via de rekenhulp van De Belastingdienst kun je gemakkelijk uitrekenen hoeveel kinderopvangtoeslag jij in jouw situatie kan ontvangen.Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag