Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe vind je oppaswerk?

Hoe vind je oppaswerk?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wil jij graag oppaswerk gaan doen? Groot gelijk, want het is een sociale baan die over het algemeen heel leuk is. Soms is het even doorbijten als er een eigenwijs kunt tussenzit, maar dan leer je direct een beetje opvoeden. En het mooie is: oppaswerk is overal! Dagelijks worden er nieuwe baby’s geboren, en de ouders willen op den duur wel even samen de deur uit zonder hun kindje… Daarom geeft dit artikel antwoord op de vraag: “Hoe vind je oppaswerk?”


Hoe vind je oppaswerk?

Wil jij graag oppassen maar weet je niet goed hoe je aan jouw eerste oppaswerk komt? In onderstaande alinea’s bespreken we verschillende manieren hoe je oppaswerk kunt vinden.

Bied aan om op kinderen van vrienden of familie te passen

Ben je nog jong en wil je gaan oppassen? Dan raden we je aan om eerst wat ervaring op te doen door op neefjes, nichtjes of broertjes/zusjes te passen. Of op kinderen van de vrienden van je ouders. Dat voelt iets vertrouwder dan een ‘vreemd’ gezin, en het is goed om in vertrouwelijke kring enige ervaring op te doen. Het enige waar je tegenaan loopt is dat het soms lastig is om geld te vragen aan mensen die je kent. Maar waarschijnlijk beginnen ze hier zelf wel over, want oppassen zijn eigenlijk nooit gratis! Ook niet als het een bekende is.

Vraag rond in je buurt

Woon je in een buurt met veel jonge kinderen? Grote kans dat er ergens wel een huis is waar ze oppashulp kunnen gebruiken. Laat je niet te snel uit het veld slaan met het idee dat ‘iedereen al een oppas heeft’. Voor hetzelfde geld zijn er mensen die niet tevreden zijn over hun huidige oppas. Bovendien is het altijd goed om meerdere oppassen te hebben! Begin bij je buren, die ken je waarschijnlijk goed. Hebben zij geen oppas nodig? Vraag dan of ze nog iemand anders kennen in de buurt. Je kunt eventueel ook een oproepje hangen in de buurtsuper.

Let op advertenties en oproepjes

Vroeger was het heel gebruikelijk om een oproepje op te hangen in de supermarkt, maar tegenwoordig gebeurt dit ook online. Zoekt iemand een betrouwbare oppas? Grote kans dat diegene deze vraag deelt met zijn/haar netwerk. Dus hou je oren en ogen goed open voor dit soort oproepjes en vraag aan vrienden en familie of ze ook ‘namens jou’ opletten!

Meld je aan op websites voor en door oppassen

Wil je structureel gaan oppassen en vind je het lastig om een oppasadresje te vinden? Dan zijn er gelukkig een heleboel sites die hierop anticiperen. Zie het als een soort Marktplaats, waar ouders worden gekoppeld aan beschikbare oppassen. Je kunt hier een profiel aanmaken, wat over jezelf vertellen, je oppaservaring, de locaties/tijden waarin je beschikbaar bent en nog veel meer. Op sommige websites kun je zelfs een tarief aangeven, maar meestal wordt dat in samenspraak met de ouders besloten. Hieronder delen we alvast een aantal bekende, Nederlandse oppaswebsites waarop jij je kunt aanmelden:

  • www.oppassen.nl, bijna 50.000 actieve oppassen door heel Nederland. Enerzijds veel concurrentie, anderzijds betekent dit ook dat de website druk bezocht wordt door ouders! Het fijne aan deze website is dat er geen bemiddelingskosten zijn.
  • www.sitty.nl, naar eigen zeggen de grootste oppassite van Nederland. Ouders kunnen oppassen zoeken aan de hand van bepaalde criteria, en oppassen kunnen hun profiel vormgeven zodat ouders weten wat ze aan hem of haar hebben. Sitty is inderdaad nog groter dan www.oppassen.nl, want er zijn maar liefst 170.000 oppassen die hun werk via Sitty.nl vinden. Reden genoeg dus om het ook uit te proberen!
  • https://www.oppasstudent.nl, speciaal voor studenten die op zoek zijn naar oppaswerk. Als student schrijf je je gratis in, vervolgens kun je jezelf op meerdere vlakken laten verifiëren. Dit heeft heel veel pluspunten voor toekomstige ouders, want zij willen natuurlijk wel een betrouwbaar iemand over de vloer. Vervolgens kunnen ouders je op de website terugvinden, contact zoeken en je bellen of e-mailen.

En zo zijn er nog veel meer websites voor oppassen. Evenals Facebookpagina’s waar oproepjes worden geplaatst. Hierboven hebben we de website genoemd waar de beste ervaringen mee zijn, dus waar jij automatisch ook de beste kans hebt om oppaswerk te vinden.


Vanaf welke leeftijd kun je oppassen?

Oppaswerk is een populaire baan voor jonge meiden (soms ook jongens) die graag iets bij willen verdienen met een sociale bijbaan. Sommige mensen beginnen al rond 12 of 13 jaar met hun eerste oppasbaantje. Het ligt er maar net aan wanneer jij je verantwoordelijk en zelfverzekerd genoeg voelt om dit werk te gaan doen. Ook is het belangrijk dat jouw ouders achter het oppaswerk staan, zij kunnen namelijk het beste inschatten of jij hier wel of niet oud genoeg voor bent. En, nog belangrijker: de ouders of verzorgers van jouw oppaskindje moeten het goed vinden dat een minderjarige op hun kind past!

Hoewel het hierboven heel erg gaat over jonge meiden, is oppassen iets voor alle leeftijden. Zo zijn er ook veel oudere vrouwen die hun pensioendagen slijten met oppaswerk. Niet alleen op kleinkinderen (als ze die hebben), maar ook rustig op oppaskinderen. Dus hoe oud je ook bent: je kunt altijd solliciteren op oppaswerk!

Kan je wel oppassen als je zelf nog minderjarig bent?!

We kunnen ons goed voorstellen dat je nog liever iets langer wacht, totdat je wat meer zelfverzekerdheid en verantwoordelijkheid voelt. Maar, laat je niet tegenhouden door de gedachte dat je waarschijnlijk ‘slecht’ bent met kinderen, want niemand heeft bij de geboorte van zijn of haar eerste kind een handleiding gekregen! Het is vooral belangrijk dat je bepaalde dingen goed met de ouders bespreekt, zoals:

  • Wat mag het kind wel of niet eten?
  • Hoe laat moet het kind naar bed? Gaat dit nog gepaard met bepaalde rituelen ‘voor het slapengaan’?
  • Wat is het telefoonnummer van de ouders en/of andere mensen die je moet bellen bij prangende vragen of moeilijke situaties?
  • Wat wordt er van je verwacht naast het oppassen? Moet je zorgen voor je eigen eten en drinken, of mag je dat uit de koelkast van de ouders halen? Moet je nog aanvullende taken doen zoals afwassen, opruimen of iets dergelijks of kun je iets voor jezelf gaan doen?

Zoals bovenstaande vragen laat zien, begint oppaswerk bij een goede communicatie. Dat zie je ook goed terug in jouw omgang met het kind (of kinderen). Door goed naar de kinderen te luisteren en op tijd grenzen aan te geven, ben jij een geschikte oppas!


Hoeveel verdien je met oppaswerk?

Oppaswerk gebeurt negen van de tien keer zwart, al helemaal als de oppasser in kwestie nog minderjarig is. Dat maakt het lastig om een wettelijk minimum loon te bepalen. Daarnaast hangt het van een aantal factoren af:

  • Aantal kinderen (meer kinderen betekent meer loon), leeftijd van de kinderen
  • Overdag of avond (als je ‘s avonds niets hoeft te doen omdat de kinderen slapen, kan het zijn dat je iets minder verdient)
  • Extra ervaring (dan verdien je meer)
  • Extra taken (dan verdien je meer, bijvoorbeeld door helpen met huiswerk, naar sportclub brengen of iets dergelijks)
  • Of je huishoudelijke klusjes moet doen (dan krijg je over het algemeen veel meer)
  • Krijg je reiskosten vergoed, eten en drinken, of iets anders?

Meestal verdien je als oppas niet minder dan het minimumloon. Sterker nog, wij zouden in ieder geval pleiten voor het minimumloon. Dat begint met €3.04 voor 15-jarigen en eindigt met €10.12 voor mensen van 22 jaar en ouder. Meestal is het uiteindelijke loon voor oppaswerk niets meer en minder dan een afspraak tussen de ouders en de oppas.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag