Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe regel je een kinderoppas?

Hoe regel je een kinderoppas?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je kinderen zijn hartstikke leuk, je wilt er ook echt niet zonder maar af en toe moet je toch echt even een momentje voor jezelf hebben. Dat is hartstikke logisch, want je moet goed aan jezelf blijven denken! Maar aan wie vertrouw je de kinderen toe? Je wil natuurlijk een zorgeloze dag of avond, zonder dat je in de stress zit over hoe het met je kinderen gaat. Daarom bespreken we in dit artikel meerdere manieren om een goede kinderoppas te vinden. 


Via via

Heb je vrienden en kennissen met (jonge) kinderen? Of woon je in een buurt waar veel gezinnetjes wonen? Vraag dan maar eens waar zij hun oppas vandaan hebben. Waarschijnlijk zullen ze jou vertellen dat ze de kinderoppas hadden uitgenodigd vanwege goede verhalen van anderen. Want bij het kiezen van een kinderoppas moet er veel vertrouwen aanwezig zijn. En als je van een bekende hoort dat iemand leuk/betrouwbaar/betaalbaar/gezellig/pedagogisch verantwoord is, dan is de keuze sneller gemaakt dan als je iemand ‘blind’ moet vertrouwen! Oftewel, via via een kinderoppas regelen is de kortste klap.


Vragen aan vrienden en familie

Deze tip lijkt een beetje op bovenstaande tip, maar is zeker niet hetzelfde. Want met bovenstaande tip bedoelden we dat je je netwerk moet gebruiken om aan de gegevens van een oppas te komen en met deze tip bedoelen we dat je iemand uit je netwerk als kinderoppas moet vragen. Want wie vertrouw je nou beter met je kinderen dan goede vrienden of je eigen familie? Er zijn genoeg ooms en tantes, vaders en moeders en neefjes en nichtjes die het leuk zouden vinden om af en toe op jouw kinderen te passen. Je voelt je misschien een beetje bezwaard om ze te vragen, maar ‘nee’ heb je en ‘ja’ kun je krijgen! Toch? Bovendien kan je het bezwaarde gevoel wegnemen door een vergoeding te betalen voor het oppassen. Dat is heel gebruikelijk!


Oproepje plaatsen op het internet

Het internet is niet altijd de meest veilige plek om je kinderoppas te vinden, daarom bedoelen we met ‘internet’ vooral het online netwerk waar jij je momenteel in bevindt. Bijvoorbeeld je vrienden op facebook, je collega’s via LinkedIn of iets dergelijks. Ook zijn er speciale facebookgroepen waar kinderoppassen en ouders elkaar vinden. Eigenlijk is deze tip precies hetzelfde als ‘via via’, al is een oproepje op facebook veel sneller gemaakt dan dat je alle deuren bij langs gaat om te vragen naar een kinderoppas! Bovendien bereik je via social media veel meer vrienden. Let er wel op dat je de oproep plaatst voor jouw eigen vrienden en niet ‘openbaar’. Je weet maar nooit wat voor figuren er anders op de oproep afkomen.


Oproepje plaatsen in de buurt waar je woont

Heel ouderwets, maar nog steeds doeltreffend: een kattebelletje. Schrijf op een briefje dat je een kinderoppas zoekt en verspreidt dit briefje in de lokale supermarkt of in het buurthuis. Er hoeft maar net een kinderoppas langs te lopen die een nieuw adresje zoekt! Vermeldt geen hele persoonlijke gegevens op het briefje maar beperk de informatie tot de leeftijd van het kind, de dagen dat je een kinderoppas zoekt en het telefoonnummer waarop je te bereiken bent.


Kinderoppas vinden via oppaswebsites*

In Nederland zijn er duizenden oppassers, maar evengoed duizenden kinderen. Daarom zijn er een aantal platforms opgericht waar ouders van kinderen en kinderoppassers elkaar kunnen vinden. Hieronder bespreken we alvast wat voor- en nadelen van oppaswebsites en daarna zoomen we in op – wat volgens ons – de beste oppaswebsites zijn.

Voordelen website voor kinderopas

De database op een oppaswebsite is meestal erg groot. Dat betekent dat je bijna altijd wel in contact kunt komen met een oppas bij jou in de buurt, zelfs al woon je in een heel klein dorpje middenin Nederland. Daarnaast kun je ook kritisch zijn ten aanzien van een oppas. Vaak zijn er filters waaronder ‘aantal jaar werkervaring’, ‘zelf kinderen’, ‘beschikbaarheid’ en ‘salaris’. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een datingsite, waarbij je op zoek gaat naar de ideale match. Ditkeer niet voor jezelf, maar voor je kind! Een ander voordeel van een oppaswebsite is dat het je relatief weinig tijd kost om een oppas te vinden. Het enige dat je hoeft te doen is even een middagje te zoeken op de website. In een mum van tijd heb je een paar geschikte kandidaten op je beeldscherm staan!

Nadelen van websites voor kinderoppas

Een nadeel van websites voor kinderoppassers is dat het best wel anoniem is. De meeste websites zijn hartstikke professioneel, met profielen die handmatig gecontroleerd zijn en ‘echte’ mensen met ‘echte’ beoordelingen. Je zal er echter maar net een rotte appel tussen hebben zitten! Het voelt gewoon iets anoniemer dan iemand uit je fysieke netwerk… Gelukkig kun je altijd een kennismakingsgesprek inplannen om te kijken of het klikt en of de persoon te vertrouwen is. Dit kost echter wel tijd. Het kan maar zo zijn dat je drie verschillende mensen ontmoet voordat je de beste kinderoppas hebt gevonden!

Wat is de beste website voor het vinden van een oppas?

Er zijn meerdere websites. Als je gaat googlen, stuit je er echt op tientallen. Alleen zijn ze niet allemaal even goed, in onze ogen. Daarom hebben wij 3 websites geselecteerd waar vaders en moeders door heel Nederland hele goede ervaringen mee hebben! Welke je precies kiest, hangt er maar net even vanaf welke het beste aansluit bij jouw voorkeuren.

www.babysits.nl

Op deze grote website staan maar liefst 50.000 kinderopassen door heel Nederland klaar om op jouw kroost te passen. Voor de oppassers zelf is dat misschien niet zo super, want: veel concurrentie. Maar als ouders is het wel heel erg fijn om te weten dat er zoveel keus is. Een bijkomend voordeel is dat www.babysits.nl geen bemiddelingskosten berekent. Dat scheelt weer, want een kind hebben is al duur genoeg!

www.sitty.nl 

Naar eigen zeggen is www.sitty.nl de grootste oppaswebsite van Nederland. Eigenlijk twijfelen we daar helemaal niet aan! Want als je dacht dat www.oppassen.nl groot was, dan schrik je al helemaal van de database van www.sitty.nl. Hier staan maar liefst 170.000 oppassers ingeschreven! Ze zijn van alle leeftijden en komen uit alle windstreken. Je hebt lieve, jonge meisjes die graag wat bij willen verdienen maar ook doorgewinterde oppassers die hun pensioen graag willen verslijten met wat (extra) oppaswerk.

www.oppasstudent.nl 

Wil je graag een iets oudere en meer verantwoordelijke oppas dan dat tienermeisje bij jou uit de straat? Dan is het een idee om te kijken op www.oppasstudent.nl. Deze website is speciaal opgericht voor studenten die graag willen werken als oppasser. Het fijne aan deze website is dat ze heel nauwkeurig omgaan met hu ledenbestand. Iedereen wordt zorgvuldig gescreend en nagelopen. Dat is bij de andere websites overigens ook het geval, maar bij deze website viel het wel extra op. Zie je iemand die je bevalt? Dan kun je gerust contact zoeken via de telefoon of via de e-mail.

*In bovenstaande tekst gaan we er vanuit dat jij zelf actief op zoek gaat naar een oppas, maar op een aantal websites is het ook mogelijk om als ouder een oproepje te plaatsen dat je iemand zoekt. Enerzijds scheelt dat je moeite, want de oppassers komen ‘op jou af’, anderzijds wordt het misschien lastiger om het kaf van het koren te scheiden… 



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag