Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost een kind?

Wat kost een kind?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Nageslacht op de wereld zetten. Het is voor velen dé levensmissie. Een kind opvoeden brengt echter een flink kostenplaatje met zich mee. Gemiddeld gezien kost een kind volgens berekeningen van het Nibud en CBS tussen 0 en 12 jaar zo’n € 51.840 en tussen 12 en 18 gemiddeld € 28.600. Opgelet: dit zij gemiddelden en lopen dus per individu enorm uiteen. Een gedeelte van deze kosten wordt door de overheid vergoed in de vorm van kinderbijslag. Vanuit dat oogpunt is het niet zo vreemd dat we intussen met bijna 7,5 miljard mensen op deze kleine bol in het universum leven. Alleen al in de laatste 57 jaar is de wereldbevolking bijna verdrievoudigd. De technologie van vandaag de dag en de hoge welvaart (in de meeste delen van de wereld) zorgen ervoor dat mensen zonder al teveel zorgen een kind op de wereld kunnen zetten. Maar onder het motto “bezint eer ge begint” schreven we dit artikel. Want waar bestaan de kosten uit die je gemiddeld kwijt bent voor een kind t/m 18 jaar.


Geen eenduidig antwoord

Laten we daar maar direct duidelijk over zijn: er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoeveel een kind kost. Alles is afhankelijk van persoonlijke factoren. De wereld is in afmetingen van het universum slechts miniem, maar in Nederland maakt het bijvoorbeeld al uit of je in de randstad woont of in de provincie. Zo zijn er tal van zaken die de uiteindelijke kosten beïnvloeden en zodoende is er dus nooit een duidelijk antwoord te geven. Om toch helder te krijgen wat de kosten zijn waar je vanuit moet gaan als je besluit om kinderen te nemen, hebben we de hoofdzaken er voor uitgelicht.


Eerste kind vs. volgende kinderen

Ouders die voor de eerste keer papa en mama worden gaan flink geld uitgeven. Soms omdat ze het zelf zo leuk vinden en dat ene leuke rompertje echt niet kunnen laten liggen, maar in andere gevallen simpelweg omdat het moet. De kinderkamer met alle toebehoren moet in orde worden gemaakt, kleertjes moeten worden aangeschaft en ook de buggy of kinderwagen mag wat kosten.

Bij alle opvolgende kinderen kunnen zaken hergebruikt worden. Sommige mensen doen dit liever niet en willen alles nieuw hebben, maar als spulletjes nog goed zijn kun je ze voor kind 2, 3, 4, etc. natuurlijk gewoon hergebruiken en zodoende extra kosten uitsparen. Ook kun je ervoor kiezen om tweedehands spulletjes te kopen. Dit scheelt weer aanzienlijk in de prijs, maar mensen die voor de eerste keer een kind krijgen zullen dit in de meeste gevallen niet doen. Het blijft tenslotte erg speciaal, de eerste keer ouder worden.

Gemiddeld gezien betalen ouders voor de babyuitzet volgens het Nibud zo’n € 620,- en dit is dan vanuit het minimale uitgegaan. Kosten voor bijvoorbeeld een box, kinderwagen of autostoeltje zijn hier niet bij inbegrepen. Ook luiers zijn hier niet bij inbegrepen en veel kersverse ouders staan er niet goed bij stil dat alleen de luiers al zo’n € 24,- per maand kosten. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met de kraamzorg. Het kraampakket bevat medische artikelen die nodig zijn kort na de bevalling. Als dit niet door de zorgverzekeraar wordt vergoed ben je hier ook nog eens zo’n € 30,- aan kwijt.


Onderwijs

Onderwijs is in Nederland gelukkig ‘gratis’. Tussen haakjes, want natuurlijk heb je extra bijkomende kosten. Doorgaans zijn deze op de middelbare school hoger dan in het basisonderwijs. Denk aan schoolboeken of excursies, maar bijvoorbeeld ook de vaste ouderbijdrage of het verplichte lesgeld. Vergeet ook niet het eten en drinken dat ze meenemen en/of op school aanschaffen. Dit loopt tenslotte behoorlijk in de papieren en neemt een flinke hap uit het huishoudbudget. Vooral pubers die flink gaan groeien gaan plots flink meer eten waardoor deze kosten alleen maar toe zullen nemen.


Studeren

Niet elk kind gaat na de basisschool en de middelbare school voor nog eens een x aantal jaar educatie, maar kiezen ze ervoor, dan kun je flink in de buidel tasten. Volgens berekeningen van ABN-AMRO kost een student tussen 18 en 22 jaar oud zo’n € 30.500,- en ook deze kosten zijn weer geheel afhankelijk van het individu. Blijft het kind bijvoorbeeld thuis wonen of gaat hij/zij op kamers? Ook een bijbaantje heeft invloed op de totale kosten. Wanneer pap of mam het biertje in de kroeg voor kindlief moet betalen of nog steeds kleren voor de student kopen kunnen de kosten een stuk hoger uitpakken natuurlijk. Via de studiefinanciering, eventueel met een aanvullende lening, kunnen gemaakte kosten enigszins terugvloeien. Gemiddeld gezien kan gesteld worden dat van de 30.000 euro zo’n 1/3 terug komt.


Hobby’s, speelgoed en toebehoren

Tot dusver zijn we echt alleen van het minimale uitgegaan. Voedsel, hygiëne, kleding en onderwijs. Natuurlijk bestaat het leven niet alleen uit de primaire levensbehoeftes. Zeker vandaag de dag niet. Kinderen van 1,5 weten al prima hoe een tablet werkt en veel ouders kopen dan ook een speciale (kinder)tablet die alleen door het kind gebruikt wordt. Vroeg of laat moet er ook een mobieltje komen en natuurlijk moet dat de nieuwste Samsung of iPhone zijn omdat het kind anders uit de toon valt. Ditzelfde geldt voor het verenigingsleven. De vriendjes op school zitten op voetbal of judo en dus gaat zoonlief ook naar de dojo of de voetbalvereniging. Meiden die op hockey, turnen of atletiek gaan betalen niet alleen contributie, maar zullen ook speciaal schoeisel moeten hebben en ook hier moet er na afloop van de training of de wedstrijd nog even wat gegeten en gedronken worden op de club natuurlijk.

Zwemmen is één van de eerste sporten/activiteiten die ouders hun kinderen laten ondernemen en ook dit kost weer flink. Het loont om in zo’n geval meerdere zwembaden te vergelijken, want je kind leren zwemmen loopt in de meeste gevallen dik in de honderden euro’s.

In Nederland leren we al op jonge leeftijd fietsen en dat komt ons later goed van pas. Zodra de kinderen wat ouder worden kunnen ze bijvoorbeeld zelf naar school fietsen. Of naar de sportvereniging. Of naar vriendjes en vriendinnetjes. Voor jou als ouder natuurlijk een stukje flexibiliteit, maar tegelijkertijd ook weer een flinke hap uit je portemonnee. Doorgaans heeft je kind van 0 tot 18 jaar zo’n 3 fietsen nodig, simpelweg omdat tijdens de groei de fiets op een gegeven moment te klein wordt. Wederom dus weer een extra kostenpost, zeker als je besluit om iedere keer een gloednieuwe fiets te kopen. Vergeet overigens hierbij ook niet eventuele kosten voor de fietsenmaker, want kids zijn nu eenmaal niet altijd even zuinig op hun spulletjes.

Hierop aansluitend: speelgoed. Dit kun je natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar een beetje kind heeft vandaag de dag een aparte kamer om al het speelgoed in op te bergen. Doorgaans geldt: hoe ouder ze worden, hoe duurder de speeltjes. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het verschil tussen een set Lego toen zoonlief klein was en de nieuwste Playstation of Xbox wanneer ze ouder zijn. Aan jou als ouder natuurlijk of je hieraan toegeeft, maar de ervaring leert dat je er bijna niet meer aan ontkomt vandaag de dag.


Extra kosten

Deze laatste categorie kosten is helemaal afhankelijk van de persoonlijke situatie. Een gezin waarbij paps en mams allebei (fulltime) werken ontkomt niet aan dagopvang en/of een oppasser. Ook als jullie een avondje samen weg willen zal er iemand op moeten letten als je niet opa/oma/broer/zus/etc. ter beschikking hebt om op te passen en zijn dit automatisch extra kosten die je zult maken.

In het stukje onderwijs zijn we alleen van de basis uitgegaan, maar wat als je kind extra bijles nodig heeft om zijn of haar opleiding tot een succes te brengen? Ook dan kun je de portemonnee er weer bij pakken, al is het hierbij raadzaam om een student in te schakelen. Deze leveren doorgaans prima werk tegen een fractie van de prijs die een bijlesdocent(e) rekent.


Hoe meer kinderen, des te lager het gemiddelde bedrag

Zoals je hebt kunnen lezen is de vraag “wat kost een kind?” niet goed te beantwoorden, maar kun je op je vingers natellen dat het een enorme smak geld is. Volgens berekeningen van het Nibud en CBS kost een kind van de geboorte tot de vaste baan ruim een ton. Een hoop geld, maar voor velen is het het meer dan waard en zelfs zo zeer dat er een tweede, derde of misschien zelfs wel vierde kind op volgt. Voor hen is er goed nieuws, want hoe meer kinderen er zijn binnen het gezin, des te lager het gemiddelde bedrag per kind is. Gemiddeld gezien kost het eerste kind de ouders volgens het CBS zo’n 17 procent van het besteedbaar inkomen. Twee kinderen komen neer op 26% van het inkomen, drie kinderen op 33 procent en vier kinderen 40%. Hierbij is uitgegaan van alle inkomsten. Dus niet alleen het salaris, maar bijvoorbeeld ook vakantiegeld, eventuele toeslagen en natuurlijk de kinderbijslag.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag