Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij gehoorbescherming voor je kind?

Waar let je op bij gehoorbescherming voor je kind?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De oren van kinderen zijn gevoelig. Dit geldt zeker voor de oren van jonge kinderen en baby’s. Met name het binnenoor van jonge kinderen is kwetsbaar. Net als bij volwassenen, kunnen harde (omgevings) geluiden bij kinderen voor schade zorgen. Daarom is het belangrijk om daar bij stil te staan. Zeker wanneer je met een jong kind naar een evenement gaat, is gehoorbescherming belangrijk. In dit artikel vind je alle tips over oorbeschermers voor kinderen en waar je op moet letten als je ze aanschaft. Eerst gaan we kort in op hoe gehoorbeschadiging ontstaat.


Waarom is gehoorbescherming belangrijk voor kinderen?

De oren van jonge kinderen zijn nog volop in ontwikkeling. En juist voor kinderen is een goed gehoor heel belangrijk. Kinderen die slecht horen, kunnen minder goed meekomen op school. Met name taal en leren praten zijn moeilijk als het gehoor niet goed is. Daarom is het belangrijk dat het oor niet beschadigd door harde geluiden. Gehoorbeschadiging kan namelijk niet meer herstelt worden. Omdat jonge kinderen nog veel leren, is gehoorbeschadiging extra ingrijpend.

Waar volwassenen zich sneller storen aan harde geluiden, zijn kinderen daar niet altijd mee bezig. Vaak zijn jonge kinderen thuis, op evenementen of op feestjes eerder gericht op lekker spelen. Op plaatsen waar veel lawaai is, is gehoorbescherming belangrijk voor kinderen. Vaak doen volwassenen oordopjes in tijdens uitgaan, concerten of muziek maken. Voor kinderen is dit net zo belangrijk.

Gehoorbescherming wordt ook gedragen door kinderen die het moeilijk vinden om zich te concentreren als er veel geluidsprikkels binnenkomen (bijvoorbeeld in de klas).


Hoe ontstaat gehoorschade en hoe herken je het?

Gehoorschade ontstaat aan de trilhaartjes in het binnenoor. Bij langdurige of frequente blootstelling aan te harde geluiden, gaan deze trilhaartjes kapot. Bij volwassenen kan dit gebeuren vanaf 80 dB. Bij kinderen kan het oor al beschadigen bij geluiden onder de 80 dB.
Als de trilhaartjes in het binnenoor kapot gaan, gaan ze verkeerde signalen doorgeven aan de hersenen. Ze geven dan bijvoorbeeld een piep door. Als er teveel trilhaartjes kapot gaan, blijven er te weinig haartjes over om de juiste signalen door te geven. Op dat moment wordt iemand slechthorend. Slechthorendheid is de bekendste vorm van gehoorschade, maar er kunnen ook andere gevolgen optreden.
Gehoorschade zijn kan je bij kinderen en volwassenen herkennen aan de volgende klachten:

  • Concentratieproblemen
  • Je moet vaak herhalen wat je tegen het kind gezegd hebt (kind is slechthorend)
  • Iemand krijgt last van oorsuizen (tinnitus)
  • Geluiden links en rechts verschillend waarnemen
  • Overgevoeligheid voor geluid
  • Vervorming van geluid

Er kan een lange tijd zitten tussen het oplopen van gehoorbeschadiging en de symptomen ervan.


Wat kan je buiten gehoorbescherming doen om lawaai voor kinderen te beperken?

Naast het bezoeken van evenementen, kunnen kinderen op hun eigen manier ook herrie opzoeken of creëren. Denk bijvoorbeeld aan het luisteren van films of muziek op de tablet of spelen met lawaaiig speelgoed.. Speelgoed dat veel lawaai maakt kan je (ook voor je eigen rust) het beste zoveel mogelijk vermijden. Het is zelfs bewezen dat bepaald speelgoed met harde geluiden (denk maar aan die brandweerauto) daadwerkelijk gehoorschade kan veroorzaken bij kinderen.
Probeer ook zicht te houden op het volume dat je kinderen gebruiken met apparaten zoals een tablet, telefoon of gameconsole.


In welke situaties hebben kinderen gehoorbescherming nodig?

Als je kind het nu en dan nodig heeft om uit zijn dak te gaan met lawaaiig speelgoed, is gehoorbescherming aan te raden. Feesten en evenementen waar harde muziek is vragen ook om gehoorbescherming. Zeker bij kleintjes die gezellig bij papa of mama op de schouders zitten, want hoe hoger je bent, hoe harder het geluid is. Voor elke leeftijd is er geschikte gehoorbescherming. Verderop in dit artikel geven we tips over welke gehoorbescherming bij welke leeftijd past en waar je op moet letten.


Gehoorbescherming aanschaffen voor je kind: waar let je op?

Er is veel verschillende gehoorbescherming voor kinderen op de markt. We gaan onder de onderstaande kopjes in op oorbeschermers per leeftijd, maar hier zijn alvast een paar korte tips. Hou het volgende in de gaten:

  • Baby’s hebben speciale gehoorbescherming (oorkappen) nodig met een elastiek. Met deze oorkappen wordt er geen druk uitgeoefend op het fontanelletje.
  • Voor peuters en schoolkinderen zijn oorkappen in de vorm van een koptelefoon handig. Let erop dat het geluid met minimaal 25 dB gedempt wordt. Je weet dan zeker dat het betrouwbare bescherming is.
  • Voor kinderen vanaf 3 à 4 jaar kan je oordopjes aanschaffen. Voor jongere kinderen zijn ze niet geschikt. Ze passen bij jongere kinderen niet goed in het oor en beschermen bij hen niet goed.

Met deze tips weet je alvast in welke hoek je moet zoeken, voor welke leeftijd.


Waar let je op als je gehoorbescherming koopt voor een baby?

Gehoorbescherming voor baby’s is vrij specifiek: dit zijn altijd oorkapjes met elastiek. Door het kwetsbare hoofdje mag er nergens druk worden uitgeoefend. Je hebt hierin dus niet veel keuze. Let er bij gehoorbescherming voor je baby op dat de demping voldoende is (dus minstens 25 dB) en dat je een degelijk merk koopt.

Gehoorbescherming voor baby’s is makkelijk verkrijgbaar bij verschillende webwinkels. Let ook op de maat die je nodig hebt. Om extra goed aan te sluiten bij het hoofd van je baby, is bescherming voor baby’s verkrijgbaar in verschillende maten.


Oorbeschermers voor peuters: waar let je op?

Peuters kunnen zowel oordopjes als oorbeschermers dragen (een soort koptelefoon). Oorbeschermers zijn handiger voor deze leeftijd. Het gevaar bij oordopjes is dat een peuter deze uit zijn oren haalt en kwijtraakt, of in zijn mondje stopt. Bovendien beschermen ze minder goed. Oorkappen (koptelefoonmodel) zijn de handigste oplossing voor peuters.
De oorkappen moeten minstens 25 dB aan demping hebben. Er worden veel oorbeschermers voor peuters verkocht, in verschillende kleuren.
Waar let je verder op:

  • Er zijn inklapbare oorbeschermers te koop, deze zijn extra handig mee te nemen.
  • Niet elke peuter heeft zin om oorbeschermers te dragen. Probeer het kind daarom te betrekken bij het uitkiezen van bijvoorbeeld een leuke kleur.
  • De maat van de oorkappen. Gehoorbescherming die niet goed aansluit heeft weinig zin.

Oorbeschermers voor schoolkinderen

Grotere kinderen (vanaf 4 à 5 jaar en ouder) kunnen zowel oordopjes als oorkappen dragen als gehoorbescherming. Zo worden ze beschermt tegen harde geluiden, maar ook tegen prikkels. Bij sommige schoolkinderen helpt gehoorbescherming om zich beter te concentreren in de klas. Met gehoorbescherming kunnen ze zich afsluiten voor omgevingsgeluiden.

Zolang de demping minimaal 25 dB is, kan je je kind vanaf 4 jaar laten kiezen tussen oordopjes of oorbeschermers. Verder let je op:

  • De maat: kijk of deze echt goed past bij het kind. Sluiten de dopjes of de oorbeschermers echt goed af?
  • Zit de gehoorbescherming lekker bij het kind?

Door gehoorbescherming aan te schaffen die goed bij je kind past, zal hij of zij het makkelijker zonder problemen dragen.


Kinderkoptelefoon met maximumvolume

Met de interessante spelletjes op tablets en daarbij de mogelijkheid om filmpjes te kijken, lopen kinderen ook het risico op gehoorbeschadiging. Een oplossing daarvoor is een kinderkoptelefoon met een veilig maximumvolume. Dit is ook een vorm van gehoorbescherming. Misschien niet de eerste waar je aan denkt, maar wel een belangrijke. Er zijn zowel koptelefoons als oordopjes verkrijgbaar met volumebegrenzing. Vaak zijn deze koptelefoons of oordopjes uitgevoerd in leuke kleuren voor kinderen.


Gehoorbeschadiging bij kinderen voorkomen is belangrijk

Evenementen, maar ook activiteiten thuis kunnen ervoor zorgen dat je kind gehoorbeschadiging oploopt. Het risico van gehoorschade hangt van drie factoren af:

  • Het volume van het geluid
  • Hoe vaak iemand aan het geluid wordt blootgesteld
  • Hoe lang iemand aan hard geluid wordt blootgesteld.

Voor kinderen is er voor elke leeftijd goede gehoorbescherming te krijgen. Daarbij is het belangrijk dat de oorbeschermers bij de leeftijd passen en dat de maat goed is. Door aandacht te besteden aan goede gehoorbescherming (oorkappen, oorbeschermers of oordopjes) voorkom je gehoorschade bij je kind.
Een andere manier van bescherming is het aanschaffen van oordopjes of een koptelefoon met een maximumvolume.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag