Wat is de beste gehoorbescherming voor een baby?

Wat is de beste gehoorbescherming voor een baby?

Laatst bijgewerkt: 18 maart 2019

Gehoorbescherming voor baby’s is misschien nog wel belangrijker dan voor volwassenen. Een gehoorbeschadiging bij een kind kan leiden tot leerachterstand. En dat allemaal omdat je het gehoor van jouw baby niet goed hebt beschermd tijdens die ene optocht, fuif of autorace. Bescherm altijd het gehoor van jouw baby goed, met speciale gehoorbescherming voor de kleintjes. Het speciale aan deze gehoorbescherming is bijvoorbeeld dat er weinig druk op het hoofdje wordt uitgeoefend. Lees verder om te weten te komen welke soorten er zijn en wat het beste is!


Waarom gehoorbescherming?

Ga je met je baby naar een festival of ander evenement, waar het geluid hard staat, dan is het van uiterst belang dat je het gehoor van jouw baby beschermt. Je staat er misschien niet bij stil, maar hard geluid is enorm schadelijk voor de gehoorgang. Dit geldt trouwens niet alleen voor baby’s.

Een geluid harder dan 80 decibel is al schadelijk voor het gehoor. Bij zulk hard geluid worden namelijk de haartjes die in je oren zitten om het gehoor te beschermen platgedrukt. Heb je wel eens na een feest een piep in je oren gehad? Dat betekent dus dat je een beschadiging hebt opgelopen. De haartjes herstellen zich weer, maar niet allemaal en niet altijd. En voor jouw beeldvorming: de geluidsrestrictie op feesten en festivals is 100 decibel. Dus eigenlijk staat het geluid altijd te hard voor wat jou gehoor aankan. En al helemaal het gehoor van je baby!

Gehoorbescherming zorgt ervoor dat het aantal decibel dat de oren binnendringt wordt gedempt. Je kunt gehoorbescherming van verschillende aantal decibellen kopen. En voor je baby wil je er natuurlijk zeker van zijn dat het écht goed beschermd. Je moet er niet aan denken dat hij of zij op zo’n jonge leeftijd al een beschadiging oploopt.


Oordoppen

Iedereen kent wel de oordoppen. Ze worden in allerlei soorten, maten, kleuren en prijsklassen verkocht. Je friemelt een dopje van een of twee centimeter in elk oor, welke het geluid dempt. De ene verpest het geluid compleet en met de ander kun je nog goed genieten van de muziek terwijl je oren beschermd zijn tegen de hoge tonen of harde bas. Maar oordoppen zijn niet geschikt voor baby’s.

Om zo’n mini dopje in het oortje van jouw baby te friemelen is één ding. Maar daarbij kan je helemaal niet controleren of het goed zit. Wanneer je zelf oordoppen in doet, kun je horen of het geluid inderdaad wordt gedempt of dat je ze nog wat dieper moet stoppen of een beetje moet draaien. Dit gaat niet bij een baby. Dus deze vorm van gehoorbescherming valt in ieder geval af.


Koptelefoon

Een koptelefoon is al meer geschikt voor kinderen dan oordoppen. Het gemak van de koptelefoon is dat je deze gewoon over het hoofd van de baby zet en een kap op allebei de oren plaatst. Makkelijk te controleren dus of het werkt. Zolang beide oren niet te zien zijn gaat alles namelijk goed.

Niet elke koptelefoon die gehoorbescherming biedt, is overigens maar geschikt voor baby’s. Veel koptelefoons zijn te zwaar, te groot of drukken te hard. En daar kan zo’n klein babyhoofdje natuurlijk niet tegen.

Banz Bubzee Hear No Blare

Baby Banz is een merk dat verschillende producten maakt voor de veiligheid van kinderen. Waaronder een koptelefoon ter bescherming van het gehoor van jouw kleine. De Baby Banz gehoorbeschermer staat hoog aangeschreven en is te gebruiken voor baby’s van 3 tot 24 maanden oud. Enkele specificaties van het product:
Lichtgewicht (142 gram)
Verstelbare, zachte hoofdband
Zachte oordoppen
Afmetingen kleinste stand: breedte 15,24cm x hoogte 15,24cm
Afmetingen grootste stand: breedte 17,80cm x hoogte 15,24cm
26 dB SNR waarde
Norm EN 352-1: 1993

De koptelefoon is in verschillende leuke kleuren verkrijgbaar en kost €24,95.


Hoofdband

Een andere zeer geschikte gehoorbescherming voor baby’s is een hoofdband met oordoppen. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als een koptelefoon, maar dan loopt de hoofdband rond het hele hoofd. Op deze manier is de gehoorbeschermer minder gevoelig voor verschuiving. Dit geeft dus meer rust, want zo’n koptelefoon kan zomaar naar voor of achteren vallen of worden geschoven.

Deze hoofdbanden zijn speciaal ontworpen voor baby’s en ook verkrijgbaar voor jonge kinderen. Een hoofdband zit een stuk beter vast, zonder dat het hoofd wordt afgekneld.

EMs 4 Kids

EMs is een merk uit Australië welke gehoorbescherming voor kinderen is gaan ontwikkelen zodat ouders kunnen blijven doen wat ze leuk vinden. Met de gehoorbescherming van EMs kunnen ouders hun baby’s en kinderen namelijk meenemen naar race wedstrijden blijven gaan zonder dat het gehoor van de kinderen beschadigd én zonder dat de kinderen bang zijn voor het harde geluid. De hoofdband voor baby’s is aangeraden voor kinderen van 0 tot 18 maanden. Enkele andere productspecificaties:
Druk verminderende hoofdband
Verstelbare maat
Hoofdband is makkelijk te wassen en vervangen
Lichtgewicht (120 gram)
27 dB NRR
Europese veiligheidsstandaard: EN352-1:2002

De hoofdband is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kost €33,55 op Bol. Je kunt de verschillende hoofdbanden los bestellen voor maar €5,95. Bijvoorbeeld in het geel, wit, zwart, licht roze, roze met stipjes of blauw met witte blokjes.

Alpine Muffy Baby

Alpine is tegenwoordig een van de bekendste merken gehoorbescherming. Je komt ze tegen op veel festivals waar oordoppen en poncho’s worden verkocht. Maar wist je dat ze ook zeer geschikte baby gehoorbescherming hebben? Ook Alpine heeft een hoofdband voor baby’s welke wordt aanbevolen van 0 tot 36 maanden. Enkele productspecificaties:
Lichtgewicht (170 gram)
Afmetingen: 10,5 X 8,5 X 14,4 centimeter
Dempt tot 23 dB
CE-gemarkeerd
Zachte, elastische hoofdband
Hoofdband kan makkelijk worden losgemaakt om te vervangen of wassen

De Alpine Muffy Baby is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren voor €27,95.


Wat is de beste gehoorbescherming voor een baby?

Wanneer we kijken naar bovenstaande informatie, is volgens ons de hoofdband de beste gehoorbescherming voor baby’s. De hoofdband zet weinig druk op het kleine hoofdje, dempt 23 tot 27 dB (afhankelijk van het merk) en is makkelijk te vervangen en te wassen. Allemaal belangrijke eigenschappen voor een product voor baby’s. Maar het aller belangrijkste is dat de EMs 4 Kids en Alpine Muffy Baby hoofdbanden allebei aan veiligheidsstandaarden voldoen. Ga je dus voor een hoofdband, dan raden we je aan om een van deze twee te kiezen.


Tips

Niet alleen het dragen van gehoorbescherming kan het gehoor van jouw baby’s beschermen. Er zijn ook andere factoren die van invloed zijn waar we je graag wat tips over geven.

Zet het geluid van de televisie of radio nooit te hard.

Even lekker keihard de muziek aan tijdens het stofzuigen, terwijl jouw baby lekker aan het spelen is? Of even dat ene nummer keihard aan en meezingen in de auto onderweg naar de crèche? Doe dit liever niet, want hiermee kun je ook al het gehoor beschadigen. Ook van jezelf trouwens! Let op dat je het geluid van de radio of TV nooit te hard zet waar je baby bij is.

Let op het geluid van speelgoed

Sommig speelgoed maakt geluid. En sommig speelgoed maakt keihard geluid. Heb jij het idee dat het te hard is, of doet het al pijn aan jou oren? Laat staan hoe dit voor je baby is! Je kan bij dit speelgoed iets over de luidspreker plakken om het geluid te dempen. Of je kan gewoon de batterij eruit halen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag