Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

9x populair speelgoed in 2023

9x populair speelgoed in 2023

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Zoals elk jaar zijn er ook dit jaar weer tal van nieuwe trends op het gebied van speelgoed. In dit artikel hebben we daarom alvast op een rijtje gezet met welke 9 soorten populair speelgoed je ook jouw kind blij kun maken dit jaar. We bespreken niet alleen de nieuwste hypes en modernste ontwikkelingen, want je zult in dit overzicht ook nog altijd opvallend veel klassiek en tijdloos speelgoed tegenkomen. Sommig speelgoed verveelt nu eenmaal nooit!


1. Robots en ander digitaal speelgoed

Robots nemen de wereld over! Dat is althans wat we nu al vele jaren horen wanneer er weer nieuwe technologische doorbraken zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica. Of dat inderdaad zo’n vaart zal lopen is nog de vraag, maar dit jaar nemen de robots in elk geval een deel van de schappen in de speelgoedwinkel over. Speelgoed in de vorm van robots zullen namelijk nog populairder worden dan ze in 2018 al waren. Zoals bijvoorbeeld de hatchimals, die je kind nadat ze zijn uitgebroed zelf op moet voeden en verzorgen. Die trend is helemaal terug na de populariteit van de eenvoudiger uitgevoerde tamagotchi in de jaren 90, waarbij je ook een ei uit moest broeden en het wezentje (de tamagotchi) moest verzorgen en met hem kon spelen. Verwacht in de loop van dit jaar nog veel meer van deze nieuwe stukjes speelgoed, waar kinderen ook steeds meer mee zullen kunnen doen.


2. Spelenderwijs leren over techniek en wetenschap

blank

Meer dan ooit tevoren zijn de ouders van nu bezig met een zo goed mogelijke start te geven aan hun kinderen en dat betekent dat spelen meer dan ook leerzaam mag zijn. En het is nu eenmaal zo dat je kind van het juiste speelgoed ook echt wat op kan steken. Wanneer je kinderen uitdaagt op hun eigen niveau kunnen ze je soms versteld doen staan met de oplossingen die ze vinden. Zowel jongens als meisjes beleven daarom veel plezier aan technische knutselsets of zelf leuke proefjes doen met scheikundige elementen. Steeds meer speelgoedfabrikanten ontwikkelen producten die op deze trends aansluiten. Het is natuurlijk niet de bedoeling om van thuis ook een soort schoolklas te maken, maar speelgoed zoals het Elektrohuis van Ravensburger, waarmee kinderen zelf schakelingen maken met licht en geluid, zijn een leuke aanvulling op het andere speelgoed.


3. Zelf bouwen met Lego en Playmobil

blank

Er is bepaald speelgoed dat nooit gaat vervelen en de beste voorbeelden daarvan zijn natuurlijk LEGO, Duplo en Playmobil. Dat komt deels doordat deze bedrijven als geen ander weten hoe ze hun speelgoed telkens zo aan kunnen passen dat het aan blijft spreken bij de jongste generatie. Maar ook zelf bouwen en je fantasie de vrije loop laten gaat eigenlijk nooit vervelen. Het is niet alleen heel leuk maar ook heel goed voor de ontwikkeling van kinderen, die zo zelfstandig leren om hun ideeën in de praktijk te brengen. Vandaar ook dat ouders er zo dol op zijn om deze merken speelgoed aan hun kinderen te blijven geven, speelgoed waarmee ze dikwijls zelf ook al speelden als kind. Het verveelt ook gewoon nooit want met elke nieuwe toevoeging wordt de verzameling groter en daarmee dus ook de mogelijkheden om nieuwe dingen te bouwen. Je kind heeft er dus vele uren plezier van.


4. Klassieke en moderne bordspellen

blank

Met het hele gezin een spelletje doen is heel leuk en zal dat ook altijd wel blijven. Het is goed voor de sociale vaardigheden van je kind, maar ook voor de lachspieren. Bovendien is leren om goed tegen je verlies te kunnen is iets waar je maar het beste zo jong mogelijk mee kunt beginnen, want daar hebben kinderen de rest van hun leven profijt van. Bordspelen zijn dus nog altijd razend populair. De klassieke bordspelen zoals Monopoly, Risk, Stratego en Kolonisten blijven dit jaar natuurlijk gewoon als vanouds enorm in trek. Maar ook nieuwere spellen zijn altijd leuk om een keer te proberen. Spellen zoals Ticket to Ride, 30 Seconds en Escape Room The Game sluiten aan op de interesses van kinderen maar zorgen ook voor veel spelplezier bij hun ouders en grootouders.


5. Unboxing speelgoed

blank

Met de opkomst van YouTube bloggers is er een nieuw fenomeen ontstaan, de zogenaamde unboxing video, waarbij de vlogger een besteld product voor de camera uitpakt. Een spannend en opwindend moment, waar niet alleen kinderen maar ook veel volwassenen zich wel in zullen herkennen. De speelgoedbranche heeft hier handig op in gesprongen door speelgoed te ontwikkelen waarbij vooral het uitpakken voor het plezier zorgt. Je werkt jezelf als ontvanger door meerdere lagen van de verpakking heen, waarbij je telkens een nieuwe verrassing te wachten staat. Het speelgoed dat uiteindelijk wordt uitgepakt is meestal een verzamelobject of wat lekkers, maar het is bij unboxing cadeautjes dus vooral het uitpakken dat voor het meeste plezier zorgt. Populaire voorbeelden van dit speelgoed zijn de L.O.L. Surprise en de Numnoms.


6. Disney speelgoed

blank

De beroemde studio Disney is momenteel actief bezig met live action movies. Dumbo en Mary Poppins en die van wat recentere animatiefilms The Lion King en Aladdin zijn allemaal in de bioscoop verschenen. Daar hoort natuurlijk ook telkens – zoals inmiddels goed gebruik is bij Disney – een uitgebreide lijn speelgoed en andere merchandise bij, die natuurlijk razend populair zal zijn bij kinderen. Onze persoonlijke keus is die van Dumbo als publiekslieveling bij de aller kleinsten, terwijl meisjes vanaf een jaar of 5 weer ouderwets zullen genieten van de avonturen van die malle Mary Poppins. The Lion King en Aladdin spreken aan bij jong en oud en bij zowel jongens als meisjes. Bereid je er dus maar alvast op voor dat je eigen kind ook graag een kinderkamer vol met Disney merchandise wil dit jaar!


7. Duurzaam speelgoed

Duurzaamheid is niet alleen steeds belangrijker aan het worden voor veel mensen. Plastic maakt steeds meer plaats voor traditioneel houten speelgoed, dat ook gewoon enorm hip en trendy kan zijn. Vooral voor de leeftijd 1 tot en met 6 is hout heel geschikt als materiaal om allerlei soorten speelgoed van te maken. Heel eenvoudig speelgoed zoals bouwblokken en puzzels, maar ook volledig houten gereedschapssets, winkeltjes, treinbanen, driewielers, kassa’s, loopauto’s en nog veel meer prachtig ontworpen houten speelgoed. Dat en nog veel meer vind je dit jaar in steeds meer Nederlandse huiskamers. Hout is licht, sterk en ziet er ook heel mooi uit. We kunnen gerust stellen dat (mede door de toenemende populariteit van duurzame spullen) hier de komende jaren nog heel veel mooi en leuk speelgoed bij gaat komen.


8. Computergames

Gamen is enorm populair en allang niet meer alleen bij jongens, want ook steeds meer meisjes ontdekken hoe leuk het kan zijn om te gamen. Of je eigen kinderen een eigen spelconsole hebben, graag op de PC spelletjes spelen of juist op de mobiele telefoon of tablet, ook dit jaar zullen er weer vele nieuwe spellen zijn waar ze met volle teugen van zullen genieten. Wanneer je als ouder in staat bent het gamen van je kind niet de boventoon te laten voeren in de vrijetijdsbesteding kan het ook nog eens heel leerzaam zijn. Spellen hoeven namelijk heus niet alleen om reactievermogen te draaien, maar bijvoorbeeld ook om zelfstandig leren hoe je het beste presteert in een game. Bij veel spellen is bijvoorbeeld ook het ontwikkelen van een effectieve strategie van groot belang. Niet alleen leuk dus, maar ook heel leerzaam. Een populaire gameconsole bij jongere kinderen is de Nintendo Switch, omdat ze daarmee niet alleen thuis maar ook onderweg kunnen gamen.


9. Tijdelijke rages

Net zoals elk jaar zullen we ook dit jaar natuurlijk weer enkele onmogelijk te voorspellen rages meemaken onder Nederlandse kinderen. Het enthousiasme voor deze (vaak enorm eenvoudige) stukjes speelgoed verspreidt zich bij een echte hype binnen de kortste keren als een olievlek door het hele land. Denk bijvoorbeeld maar aan de knikkerbanen die kort geleden niet aan waren te slepen, maar inmiddels ook alweer uit zijn.

Maar ook fidget toys waren korte tijd helemaal je-van-het, waarna de meeste kinderen ook na korte tijd hun interesse alweer verloren. Ook de happy stones zijn enorm populair. Dit zijn leuke stenen die je zelf kunt beschilderen en ergens buiten neerlegt. Degene die het vindt verplaatst ze weer naar een ander plekje. Deze hypes en hippe trends zijn van alle tijden en wat in dit jaar het onderwerp van de hevige (en dus vaak ook korte) affectie van kinderen gaat zijn is vrijwel onmogelijk te voorspellen. Of je er als ouder aan mee wilt doen is vaak niet eens jouw keus, want als je kind er gevoelig voor is gaat die toch wel mee in alle opwinding. In de meeste gevallen kost het speelgoed dat zo enorm in trek is gelukkig ook niet zo heel veel, terwijl je zoon of dochter er wel heel veel plezier aan beleeft.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag