Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 tips voor leuk meisjes speelgoed

6 tips voor leuk meisjes speelgoed

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je vader of moeder bent van een meisje dan is de kans groot dat er een complete roze invasie je huis binnen is gedrongen, vanaf het moment dat je dochter geboren is. Veel speelgoed voor meisjes is roze van kleur, en alhoewel je kleine prinsesje dat waarschijnlijk fantastisch vindt, is dat voor jou misschien wel eens een beetje teveel van het goede. Gelukkig kun je tegenwoordig ook heel veel speelgoed in andere kleuren krijgen. Misschien maakt het je ook helemaal niets uit en heb je er geen bezwaar tegen om in een zuurstokroze huis te wonen. In ieder geval gunt elke ouder zijn of haar dochter voldoende leuk en leerzaam speelgoed om mee te spelen, zodat ze zich op een leuke manier kan ontwikkelen op verschillende fronten. Maar wat is nou leuk speelgoed voor een meisje? In dit artikel geven we je een aantal goede tips, voor speelgoed dat zowel leuk als leerzaam is.


Poppen en rollenspellen

Het speelgedrag van meisjes is heel anders dan dat van jongens. Bij jongetjes is de kans groot dat er nog wel eens iets door de lucht vliegt, meisjes doen het over het algemeen wat rustiger aan. Bij jongens mag het snel, lawaaierig en gewelddadig zijn, meisjes houden over het algemeen meer van zorgzaam, lieflijk en rustig spelen. Bijna alle meisjes vinden het spelen met poppen geweldig. Al als ze heel klein zijn kunnen ze soms uren spelen met een pop. De pop is een denkbeeldige vriendin, iemand die ze moeten verzorgen of iemand die iets beleeft. Als je meerdere poppen (of knuffels) hebt is de kans groot dat een meisje hen samen avonturen laat beleven. Hele gesprekken voeren de poppen onderling, in een taaltje dat jij als ouders soms maar kwalijk begrijpt. In dergelijke rollenspellen kunnen poppen een rol spelen, maar ook nog tal van andere speelgoedattributen.

Een dokterskoffer zorgt ervoor dat je dochter verandert in een dokter die haar poppen en knuffels moet verplegen, een prinsessenjurk maakt van haar een echte prinses zoals Prinses Elsa van Frozen en een Tipi-tent in huis zorgt ervoor dat een meisje een denkbeeldige plek voor zichzelf creëert waarin zij de baas is. Misschien voelt ze zich er wel een indiaantje, het kan ook zijn dat ze er haar eigen denkbeeldige wereld van maakt. Het is erg leuk om meisjes te zien spelen met poppen en daarin verschillende rollen aan de poppen toebedeelt. Soms denk je: ‘Waar haalt ze dat nou vandaan?’ als je haar hoort prevelen over ‘nu moet jij afwassen’ of ‘heb je nou weer de wc niet schoon gemaakt’. Schrik niet, want de kans is groot dat ze jou, haar eigen moeder, nadoet. Kinderen spiegelen enorm, en in rollenspellen komt dat vaak naar voren.

Nog een paar tips van speelgoed waarin ze haar fantasie de vrije loop kan laten:

  • Een speelkeuken met attributen
  • Een winkeltje met toebehoren
  • Simpel: een beursje met nepgeld
  • Verkleedkleren
  • Poppenhuis

Knutselspullen

blank

Waar het jongetjes soms aan het geduld ontbreekt om echt goed te gaan zitten voor een knutselwerkje, kan een meisjes soms urenlang knutselen, plakken en kleuren. Knutselspullen mogen uitbundig en kleurrijk zijn. Als basis moet eigenlijk ieder meisje de volgende attributen in huis hebben: een schaar, lijm, kleurpotloden, een puntenslijper, viltstiften, kleurboeken en knutselpapier. Dat is voor jonge meisjes voldoende om mee te oefenen en kan ze zich tijden mee vermaken. Wordt ze wat ouder? Dan zijn ook strijkkraaltjes leuk, schilderen op nummer, knutselsets waarmee ze haar eigen sieraden kan maken en ga zo maar even door.


Kinderboeken

blank

Eigenlijk valt het niet helemaal onder de categorie speelgoed, maar het is onmisbaar voor de ontwikkeling van een kind en dus noemen we deze optie toch in dit artikel: kinderboeken! Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die dagelijks minstens een kwartier worden voorgelezen jaarlijks hun woordenschat uitbreiden met meer dan duizend woorden. Wie hier niet vroeg genoeg mee begint, haalt die schade later nooit meer in. Klinkt rigoureus, en dat is het ook wel een beetje. Voorlezen is zó goed voor de ontwikkeling van een kind. Boven heb je echt even een momentje voor twee én je kind maakt kennis met een wereld die voor haar nog heel onbekend is. Daarmee leert je kind over de wereld om zich heen.

Kinderboeken voor kleine kinderen gaan vaak over dieren. Vaak beleven de dieren ‘echte-mensen-dingen’. Als kinderen iets ouder worden zijn de hoofdpersonages vaak kinderen die nét iets ouder zijn dan je kindje zelf. Kinderboeken zijn soms ook goede hulpmiddelen om een lastig onderwerp te kunnen bespreken, bijvoorbeeld als een dierbare ernstig ziek is of als er iemand in je kindjes omgeving komt te overlijden. Door kinderboeken leren kinderen dat ze niet de enige zijn die verdrietig zijn en ook dat verdrietig zijn een emotie is die mag.


Buitenspeelgoed

Buiten heb je eigenlijk niet veel nodig om het leuk te maken. Een schepje, wat modder en water en je kind (als het nog jong is tenminste) is de hele dag zoet. Voor de motoriek van je kind is het echter ook goed om variatie aan te brengen in je tuin. Glijbanen, schommels en zandbakken doen het altijd goed. Een speelhuisje kan ook een schot in de roos zijn, zeker ook met het oog op de rollenspellen waar we het eerder al over hadden. Een speelhuisje is ook een mooi object om samen in te spelen. Als vriendinnetjes langskomen kunnen ze daar dan samen in spelen. Misschien doen ze er wel vadertje-en-moedertje, of doen ze alsof het een winkeltje is, een ijssalon of ga zo maar even door.

Naast de speeltoestellen is er nog veel meer leuk speelgoed voor meisjes voor buiten. Stoepkrijt, springtouw, stelten en loopklossen zijn erg goed voor de motoriek van je kind.

Is je dochter een klein bioloogje-in-de-dop? Bij de Action worden tegenwoordig voor slechts 1 euro sets verkocht met een onderzoeksdoosje, pincet en een schepnetje. Daarmee stuur je je dochter eropuit om insecten te vangen die ze vervolgens goed kan onderzoeken. Een aanrader voor als je een klein cadeautje voor iemand moet kopen. Dit speelgoed is al leuk vanaf een jaar of drie, maar is ook voor oudere kinderen leuk.


Muzikaal speelgoed

blank

Is jouw dochter gek op The Voice Kids en zingt ze ‘Let it go’ van Frozen uit volle borst? Kan ze nooit langer dan een minuut stil zijn? Koop dan een microfoon voor haar! Playbackend of zingend voor de spiegel kan ze de hele dag oefenen voor haar grote optreden dat ze later voor het gezin kan houden. Instrumenten zijn vaak ook een goed idee (al is het voor jezelf ook goed deze zo nu en dan te verstoppen). Blokfluiten, trommels, keyboards, noem maar op. Je zult merken dat hoe ouder je dochter wordt, hoe ‘echter’ de instrumenten dienen te worden. Op een gegeven moment zal ze het instrument echt willen leren te bespelen. Dan is het misschien tijd om haar op muziekles te doen.


Gezelschapsspellen

Meisjes zijn vaak gek op het doen van spelletjes. Dat begint vaak met memory, maar naarmate ze ouder wordt zal ze ook klassieke spelletjes als ‘Mens-erger-je-niet’ en Monopoly weten te waarderen. Er zijn daarnaast nog talloze andere spellen op de markt. Spelletjes waarmee je leert met geld om te gaan, hoe het menselijk lichaam in elkaar steekt (Dokter Bibber) of gewoon spelletjes waar je om kunt lachen, zoals het poepspel ‘Trap er niet in’. Bij dat spel is het de bedoeling dat je geblinddoekt over een stuk vloer moet lopen waar enkele drollen liggen. Lachen, gieren, brullen natuurlijk! Gezelschapsspellen zijn goed voor de ontwikkeling van een kind. Ze leren onder andere omgaan met hun verlies, maar er zijn daarnaast nog talloze leeraspecten aan het doen van spelletjes.


Educatief speelgoed

Eigenlijk is al het speelgoed wat we hierboven hebben benoemd educatief, want eigenlijk kun je van al het speelgoed wel iets leren. In bovenstaande voorbeelden wordt speelgoed benoemen dat ten goede komt aan de motoriek, algemene kennis, het omgaan met anderen of de creativiteit van meisjes. Daarnaast is er ook specifiek educatief speelgoed op de markt, waarvan het hoofddoel is om iets te leren. Daarbij valt te denken aan sets waarmee je natuurkundeproefjes kunt doen, spelletjes als Elektro en Bambino Loco en sets waarmee je zelf iets bouwt.


Wat vinden meisjes leuk?

Wat je ook koopt voor een meisje, of het nou roze is of niet, je doet er goed aan om goed naar het meisje zelf te kijken. Waar speelt ze zelf al veel mee? Is het een echt buiten-meisje of kan ze juist urenlang met een poppenhuis spelen? Als je bezoek aan de speelgoedwinkel bedoeld is om een cadeautje te kopen kun je het nog wel eens lastig vinden om iets te bedenken. Houd dan deze bovenstaande zes categorieën in het achterhoofd (Rollenspel, knutselen, kinderboeken, buiten, muzikaal of gezelschapsspel), koop iets uit die categorie en je zit eigenlijk altijd wel goed.

Mocht je nou een cadeautje kopen voor iemand anders dochter, bedenk je dan het volgende:

  • De kans is groot dat ze al voldoende knuffels en poppen heeft
  • Speelgoed dat werkt op batterijen is vaak niet de favoriet van de ouders
  • Speelgoed met kleine onderdelen (56-delige kooksets) zijn in verband met opruimen vaak ook niet favoriet van de ouders
  • Een goed gekozen kinderboek wordt door zowel ouders als dochter gewaardeerd!


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag