Het leukste kado voor een meisje dat 1 jaar wordt

Het leukste kado voor een meisje dat 1 jaar wordt

Laatst bijgewerkt: 30 november 2018

Jouw kindje of een kindje van familie of vrienden wordt een jaar. Wat is nu eigenlijk het leukste kado voor een meisje dat één jaar wordt? Kinderen groeien erg hard rond hun eerste jaar, maar zijn nog wel een stuk kleiner dan peuters. Voor babyspeelgoed is een eenjarige weer een beetje te groot. Toch zijn er een paar hele leuke kado’s die je kan geven aan een meisje dat één jaar wordt. In dit artikel vind je ze. Zo kan je een meisje van één jaar het leukste verrassen!


Kenmerken van kinderen van een jaar

Baby’s beginnen ongeveer met zelf lopen op de leeftijd tussen de 10 en 18 maanden. Bij een kind van 9 maanden oud zie je al dat het kindje zich zelfstandig probeert op te trekken. Een meisje dat een jaar wordt, is dus waarschijnlijk net bezig met leren lopen. Tussen de leeftijd van één en twee jaar, dus richting de peuterleeftijd, gaat het leren van nieuwe vaardigheden heel snel. Het kindje leert verschillende formaten te onderscheiden, het leert iets over kleur en de fijne motoriek wordt beter. Je zal zien dat daar best aardig wat speelgoed bij aansluit!

Als je op zoek bent naar speelgoed voor een meisje dat één jaar wordt, blijft veiligheid altijd belangrijk. Een jaar is nog steeds een leeftijd dat kinderen veel in hun mond stoppen. Veilig speelgoed voor jonge kinderen kan je herkennen aan het ‘CE’ keurmerk. Ook belangrijk is het dat het speelgoed tegen een stootje kan, dus dat het niet snel kapot gaat.


1. Keukentje

Meisjes van een jaar zijn groot genoeg om met een keukentje te spelen. De meeste eenjarige meisjes kunnen staan, maar dat is nooit een garantie. Er zijn ook keukentjes waarmee het kindje op de grond kan zitten spelen. Dit is eigenlijk altijd goed. Denk bijvoorbeeld aan een klein fornuisje in een leuke meisjeskleur. Van spelen met een keukentje leert een kind veel:

  • Fijne motoriek
  • De namen van verschillende soorten voedsel, zoals brood, ei, groente, fruit.
  • Je kindje leert de verschillende keukenspulletjes kennen, en wat je daarmee kan doen.
  • Kind ‘kookt’ zelf, dus de fantasie wordt geprikkeld.
  • Een keukentje is meestal ook heel geschikt om samen mee te spelen. De ouder kan samen met het kindje koken en gezellig samen praten of zingen.

Een keukentje is dus een geslaagd kado voor een meisje dat een jaar wordt: van grote keuken die echt wat ruimte vraagt, tot een eenvoudig keukentje om op de grond mee te spelen!


2. Een muziekinstrument

Tussen de één en twee jaar gaan kinderen langzaam wat ritmegevoel ontwikkelen. Samen zingen en muziek maken is dan erg leuk. Een jaar is dan ook een goede leeftijd voor een meisje om een muziekinstrument kado te geven. Een van de leukste muziekinstrumenten voor een eenjarig meisje is een xylofoon. Deze zijn voor kinderen altijd uitgevoerd in verschillende leuke kleuren en maken (dit is altijd fijn voor ouders) niet al teveel lawaai. Is het meisje in kwestie wat stoerder, dan is een trommel of een fluit natuurlijk ook geweldig.


3. Een boerderij met dieren

Elk kind houdt van dieren. Een boerderij met een boerinnetje en verschillende dieren is dan ook erg leuk om te geven aan een meisje. Er zijn veel speelgoedboerderijen voor kinderen te koop, dus let goed op de leeftijdscategorie. Een boerderij voor kinderen vanaf 3 jaar is niet verkeerd om te geven, maar zal nog wat minder goed aansluiten bij de vaardigheden en de behoeftes van het kind.
Met een boerderij kan je meteen dierengeluiden oefenen met het kindje, of er een rollenspel van maken.


4. Een prentenboek

Meisjes vanaf 1 jaar worden meestal ook wat geïnteresseerder in boeken en plaatjes. Voor een meisje van één jaar zijn er allerlei leuke boekjes te koop om te kijken, te voelen en te luisteren. Voorbeelden van boekjes voor kleine kinderen zijn:

  • Het Nijntje aanwijsboek
  • Het Rupsje Nooitgenoeg Voelboek
  • Boeken over dribbel
  • Boekjes met kartonnen bladzijden om zelf door te bladeren.

Van een boekje kan een meisje veel plezier hebben, met én zonder ouders.


5. Een lieve, zachte pop of knuffel

Elk kindje is dol op een lieve knuffel op de leeftijd van een jaar. Een zachte, meisjesachtige knuffel of pop in een lieve kleur is dan altijd goed. De poppen van het merk Haba zijn bijvoorbeeld lief en lekker zacht. Deze zijn pop en knuffel tegelijk, en ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende, leuke uitvoeringen.

Misschien heeft het kindje al een voorkeur voor een bepaald dier of iets anders. Dan kan je daarop in spelen!

https://nl.pinterest.com/pin/465911523929861022/


6. Een activiteitenkubus

Om de fijne motoriek van je kindje te ontwikkelen, is een activiteitenkubus erg leuk. Op elk vlak van de kubus is er een andere activiteit te vinden.  Draaien, blokken in het goede vakje stoppen of poppetjes en beestjes over de spiraal schuiven zijn allemaal leuk én goed voor de motoriek van een meisje. Er zijn verschillende merken met mooie activiteiten kubussen, zoals Jouéco, Lobbes, Woodies en nog vele anderen.

Een heel geslaagd kado voor een meisje dat net één is.


7. Diertje op wieltjes om te trekken

Iets wat kindjes die net kunnen lopen erg leuk vinden, is een diertje aan een touwtje achter zich aan trekken. Hier zijn er veel van te koop en zeker voor meisjes (hoewel dat op die leeftijd niet heel veel uitmaakt) zijn er allerlei schattige variaties te vinden. Olifantjes, katjes, eendjes, paarden en giraffen: ze zal dit vast erg leuk vinden. Het handige is, dat dit speelgoed geschikt is voor zowel binnen als buiten. Vaak zijn trekdieren uitgevoerd in hout. Een goede keuze, want speelgoed voor een meisje dat net van alles ontdekt, mag lekker stevig zijn.


8. Vingerverf

Tussen de één en twee jaar ontdekken kinderen kleuren en wordt hun fijne motoriek beter. Vingerverf is een heel leuk kado voor meisjes, waarmee ze eindeloos kunnen kliederen en hun eigen kunstwerk maken. De meeste meisjes vinden dit erg leuk, maar niet allemaal. Vindt een kindje het leuk, dan zal dit kado urenlang speel – en kunstplezier opleveren. Of een kindje graag kliedert met haar vingers in de verf, is verder ook een kwestie van uitproberen. Let erop dat je het kind een verfschort en/of kleding aantrekt die vies mag worden.


9. Loopfietsje of loopkar voor meisjes

Rond de leeftijd van één jaar beginnen de meeste meisjes net met lopen. Een hele leuke manier om het lopen nog meer te stimuleren, is een loopauto, een loopkar of een Wheelybug, de dierenversie van een loopauto. De schattige wheelybug is een heel leuk kado voor een meisje dat één jaar wordt. Hij is geschikt voor zowel binnen als buiten en kan binnen niet al teveel schade aanrichten (altijd handig). De wheelybugs zijn verkrijgbaar in allerlei schattige variaties. Hieronder zie je een paar leuke suggesties voor een meisje.

https://nl.pinterest.com/pin/490470215662536650/

https://nl.pinterest.com/pin/112027109471596667/

https://nl.pinterest.com/pin/447615650448850323/

Wheelybugs zien er leuk uit en zijn ideaal om de loopbeweging te stimuleren. Aan het begin kan het zijn dat je het kindje moet helpen met op – en afstappen.


10. Speelgoed voor in bad

Met speelgoed voor in bad kan je badderen een stuk leuker maken voor een kindje. Er zijn allerlei schattige badspeeltjes voor meisjes in leuke kleuren. Zo zijn er lieve schildpadjes en andere diertjes voor in bad, maar ook speelfiguren die een gieter, een spuitbeestje en een vormstof in één zijn. Als je een kado wilt geven aan vrienden of familie met een dochtertje, is badspeelgoed een origineel idee. Er wordt namelijk niet altijd aan gedacht en kindjes van een jaar kliederen meestal graag met water.


Klein, maar al zo veel leren!

blank

Op het eerste gezicht klinkt het vinden van een kado voor een meisje van één jaar nog wat lastig, maar juist op deze leeftijd vinden meisjes al heel veel leuk. Zeker wanneer een kind veel met de ouders speelt gaat de ontwikkeling razendsnel. Met onze kado suggesties heb je een aantal richtingen voor een passend kado voor een meisje dat één jaar wordt. Ken je het meisje goed, dan kan je zelf het speelgoed nog beter laten aansluiten bij het karakter van het kind.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kado Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Cadeau.nl
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag