Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een leuk housewarming kado?

Wat is een leuk housewarming kado?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een housewarming is een feestelijke gelegenheid. En daar hoort natuurlijk een kado bij! Maar wat is een leuk housewarming kado voor jouw goede vriend of vriendin, dat verre familielid of die ene collega? Er zijn ontelbaar leuke kado’s om voor een housewarming te geven. Het hangt echter af van het persoon en de situatie van de housewarming, wat leuk is om te geven. Lees hieronder tips om te bepalen wat een geschikt kado is voor jouw volgende housewarming.


Een verschillend kado in elke situatie

Een kado voor in een studentenhuis vol mannen of vol vrouwen, je broer of zus die eerste eigen appartement heeft of een collega die gaat samenwonen. Voor elke situatie is een passend kado te vinden. Hieronder hebben we de verschillende situaties uitgestippeld en wat tips gegeven waar je rekening mee kunt houden.

1. Kado studentenhuis

Studenten leven vaak anders dan werkende mensen. Vooral jongens en meiden die nieuw zijn in het studentenleven kunnen nog wel eens onder de druk van het sociale leven, Netflix en college, de huishoudelijke taken links laten liggen. Daarbij staan studentenhuizen staan vaak vol met gekregen spullen, omdat geld voor die nieuwste stofzuiger of prullenbak er niet is.

Voor een housewarming in een studentenhuis, zijn praktische kado’s daarom vaak leuk om te geven. Je kunt bijvoorbeeld met een wat grotere groep mensen een pot te maken en gezamenlijk een nieuwe stofzuiger te kopen, inclusief stofzuiger zakken. Of een nieuwe koelkast, pannenset en tuinmeubilair.

Ook voor jouw vriend of vriendin die net in een studentenhuis is gaan wonen is dit een leuk idee. Zo kan hij of zij de volgende keer heerlijk voor je koken met die nieuwe pannenset, of nog eens een leuk feestje geven op het dakterras of in de tuin.

2. Kado nieuw huis

Een eerste huis of appartement kan aardig in de kosten lopen. Vaak moet de gehele inrichting nieuw worden aangeschaft. Iemand komt vanuit een studentenhuis of het ouderlijk huis, waar de gehele inboedel wordt achtergelaten. Behalve het bed en misschien een kast, moet het nieuwe huis compleet opnieuw worden aangekleed. En mensen kunnen zich goed in deze kosten vergissen.

Voor een housewarming bij een nieuw huis is het daarom leuk om na te gaan bij de huiseigenaar wat diegene nog nodig heeft. En ga ook na wat de stijl is van het nieuwe huis. Zo kun je een leuk servies uitzoeken, leuke accessoires voor in het huis of misschien wel een klusdag kado doen.

3. Kado als je gaat samenwonen

Bij samenwonen komen niet alleen twee mensen bij elkaar in één huis, maar ook al hun spullen. Voor de ene is dit geen probleem, maar voor de ander kan dit behoorlijk passen en meten zijn. Bij housewarming kado’s voor mensen die gaan samenwonen komen dan ook hele andere kado’s kijken dan bij de hiervoor genoemde situaties.

Denk er goed aan dat je een kado geeft dat voor beide partijen leuk is. En sta er bij stil dat beide al een hoop spullen kunnen hebben van hun vorige huis. Je kunt een leuk of grappig kado geven, zoals bij elkaar passende spullen met een grappig tekstje: peper en zout potje, twee mokken, een dekbedovertrek of twee kussenslopen, twee t-shirts. Maar ook bij samenwonen kun je nagaan bij de huiseigenaren of er iets specifieks op hun verlanglijstje staat.


Kado categorieën

Nu je meer weet over de verschillende situaties, en waar je rekening mee kunt houden, hebben we een opsomming gemaakt van verschillende kado categorieën. Lees ze allemaal eens door om ideeën op te doen welk kado jij geschikt vind voor die leuke vriend, vriendin, familielid of collega.

Altijd leuk kado’s

In de categorie “altijd leuk” vallen kadootjes waar iemand niet specifiek om zal vragen, maar die altijd leuk zijn om te krijgen. Je kunt ze zo duur of persoonlijk maken als je zelf wilt.

 • Bloemen
 • Fles drank
 • Kadobon
 • Kadomand

Weet je iemands favoriete bloemen, drankje of winkel? Dan kun je deze kado’s personaliseren. Maar ook wanneer je het niet precies weet kan je iemand een groot plezier doen met deze kado’s. Een kadobon kun je bijvoorbeeld kopen van bol.com of de blokker, zodat de persoon er veel kanten mee uit kan. En een kadomand kun je vol stoppen met voedsel, of allemaal andere handige of grappige spulletjes.

Decoratief kado

Decoratieve kado’s zijn leuk om te geven in de stijl waarvan het huis is. Zorg ervoor dat je weet waar de huiseigenaar van houdt en sla de spijker op zijn kop met een van de onderstaande leuke kado ideeën.

 • Plant
 • Kaarsjes
 • Fotolijst
 • Kalender

Vooral voor vrouwen zijn decoratieve kado’s leuk, maar voor mannen zijn ze misschien wel meer nodig. Vrouwen hebben vaak zelf al de neiging om leuke versierseltjes in het huis aan te brengen waar mannen het juist wat leeg laten en het wel best vinden. Hoe dan ook: bovenstaande kadootjes zijn leuk in veel situaties. En als je een kalender kado geeft, kun je op Facebook iedereens verjaardag opzoeken en die alvast invullen!

Inrichting

Ook bij een kado voor de inrichting van een huis is het van belang dat je weet in welke stijl het huis is. Het is zelfs het best, wanneer je gewoonweg vraagt aan de huiseigenaar wat hij of zij graag als kado wilt. Zo weet je zeker dat je het juiste koopt.

 • Lamp
 • Bijzettafeltje
 • Borden, bestek of ander keukengerei
 • Dekbedovertrek

Voortaan als jouw vriend, vriendin, familielid of collega de lamp aanzet, zal hij of zij aan jou denken! Oké, daar zit je misschien niet helemaal op te wachten. Maar het is ontzettend leuk om een blijvend kado te geven. Daarom is het altijd aan te raden bij een housewarming, om te vragen of de huiseigenaar specifieke kado wensen heeft.

Handig kado

Handige kado’s zijn spullen die je kunt gebruiken voor het schoonmaken, opruimen of klussen. Je kunt hier creatief zijn en ook je eigen diensten aanbieden.

 • Schoonmaakspullen
 • Zeepjes & gastendoekjes voor het toilet
 • WC borstel
 • Een zelfgemaakt boekje met waardebonnen

In elk huis komen schoonmaakspullen wel van pas, of een grappige WC borstel. Maar extra leuk en creatief is het als je een zelfgemaakt boekje met waardebonnen kado doet. Hierin kan je jouw eigen diensten aanbieden om bijvoorbeeld te helpen schilderen, schoonmaken of sjouwen.

Tuin

Als je zeker weet dat degene van wie de housewarming is een tuin heeft, kan je hier wat voor geven. Afhangend of de huiseigenaar een beetje groene vingers heeft kun je veel kanten op.

 • Tuinplanten
 • Zaadjes voor planten of groenten
 • Vuurkorf
 • Barbecue

Wil je helemaal voor een origineel kado gaan, dan geef je een barbecue mét je diensten. Dit is alleen van toepassing in de zomer. Steek gelijk de barbecue aan en voorzie de feestgangers van een heerlijk diner.


Een leuk housewarming kado

Wat een leuk housewarming kado is, is dus afhankelijk van de situatie, de wensen van de huiseigenaar en het huis zelf. Voordat je op jacht gaat naar het perfecte kado, is het verstandig om enig vooronderzoek te doen en de volgende vragen te beantwoorden:

 • Wat is de gelegenheid van de housewarming?
 • Zijn er specifieke kado wensen?
 • Wat is de stijl van het huis?
 • Is er een tuin?

Met een antwoord op deze vragen, kun je gemakkelijk de blits maken op jouw volgende housewarming. Kies een van bovenstaande kado’s en maak jou vriend, vriendin, familielid of collega blij met een leuke plant, zelfgemaakt boekje met waardebonnen of misschien wel schoonmaakspullen!


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Cadeau.nl
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag