Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

15 Leuke belevenissen om kado te geven

15 Leuke belevenissen om kado te geven

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ben je op zoek naar een kado om weg te geven aan een vriend of vriendin, je partner, een familielid of een collega? Dan kun je natuurlijk kiezen voor een bos bloemen, een kadobon of een ander kadootje wat altijd wel in de smaak zal vallen. Maar je kunt ook kiezen voor een origineel kadootje door een belevenis weg te geven.

In dit artikel vind je 15 leuke belevenissen om kado te doen. We hebben gekozen uit belevenissen binnen Nederland die maximaal €50 kosten en geprobeerd zoveel mogelijk verschillende uitjes te vinden. Er zijn leuke activiteiten bij voor zowel mannen als vrouwen en voor mensen van alle leeftijden, maar kies natuurlijk vooral een belevenis uit die goed bij de persoon past die je wilt gaan verrassen.


Belevenis 1: Zelf rijden in een echte Ferrari

Het is de droom van menig man, maar natuurlijk ook van veel vrouwen: zelf mogen rijden in een echte Ferrari. Dit beroemde Italiaanse automerk spreekt bij velen tot de verbeelding. Met hun imposante snelheid en de kenmerkende rode kleur zijn de supercars uit Maranello geliefd over de hele wereld. Met deze belevenis kun je iemand in je omgeving de kans geven om zelf eens een keer een 400 pk krachtige Ferrari 360 Modena te besturen. Je kunt kiezen uit 20, 30 of 40 minuten rijden en  uit meerdere locaties en opstapplaatsen. Je wordt uiteraard begeleid door een ervaren instructeur die zorgt dat alles veilig verloopt en je zoveel mogelijk plezier zult hebben.


Belevenis 2: Grotklauteren in een Limburgse mergelgroeve

Grotklauteren in de Fluweelengrot is een unieke ervaring. Deze mergelgroeve onder de kasteelruïne van Valkenburg staat bekend als een van de mooiste onderaardse groeven van Europa. Tijdens deze belevenis kun je ervaren hoe het was om vroeger als arbeider in een mergelgroeve rond te klimmen en te kruipen. Je krijgt namelijk geen standaard rondleiding over trappen en over vlakke galerijen, maar moet echt helemaal zelf klauteren en klimmen om de vele hoogteverschillen te overwinnen. Deze belevenis is daarom vooral heel leuk voor mensen die een beetje sportief zijn aangelegd. Je wordt natuurlijk gezekerd en krijgt ook een helm op zodat het klimmen helemaal veilig verloopt.


Belevenis 3: Workshop kaas maken op een kaasboerderij

Kaasmaken is een interessante activiteit voor jong en oud, want hoe verander je melk in een paar uur tijd in zo’n smakelijke kaas? Tijdens deze belevenis zie je hoe dit eeuwenoude proces er op een ambachtelijke kaasboerderij tot op de dag van vandaag aan toe gaat. Je krijgt eerst een rondleiding langs de kaasmakerij waarbij alles wordt uitgelegd over het productieproces. Daarna mag je zelf ook een eigen kaas gaan maken in de vorm van een babykaasje. Van het snijden tot de wrongel scheppen en het persen van je eigen minikaasje breng je de theorie zelf in de praktijk. En natuurlijk mag je dat lekkere zelf gemaakte kaasje ook mee naar huis nemen. Daarna is er nog genoeg tijd om rustig na te genieten op het erf, met een goed glas melk en een lekker stukje boerenkaas erbij.


Belevenis 4: Wandelen met een ezel en een knapzak

Ga terug in de tijd en wandel met je eigen ezel door het Overijsselse landschap. Er is geen betere manier om te onthaasten, want een ezel bepaalt altijd zijn eigen rustige tempo. De twee manden die hij op zijn rug heeft zitten vol met lekkernijen, zodat er ook lekker kan worden gepicknickt onderweg. De wandeling beslaat ongeveer 5 tot 8 km en voert dwars door de prachtige en rustgevende natuur van de Achterhoek. Je krijgt een duidelijke wandelkaart mee, maar mocht je toch het spoor bijster raken dan kun je altijd rekenen op je trouwe metgezel. De ezel zal je namelijk altijd weer terug brengen naar waar je de wandeling bent begonnen.


Belevenis 5: Pitch & Putt golf spelen

Heb je altijd al eens willen weten hoe leuk het is om golf te spelen? Golf lijkt op het eerste gezicht een beetje elitaire sport, maar dat hoeft het in het geheel niet te zijn. Steeds meer mensen ontdekken daardoor hoe leuk het kan zijn om te golfen. Wil je er op een ontspannen manier kennis mee maken? Kies dan voor de belevenis Pitch & Putt. Daarmee maak je een verkorte ronde over de golfbaan waarbij je telkens maximaal tussen 25 en 75 meter moet overbruggen met je golfbal. Geen lange, harde slagen waar je veel kracht en techniek voor nodig hebt dus, maar korte stukken waar je altijd het doel kunt zien. Met flink wat geluk kun je dus zelfs een hole in one slaan! Leuk met zijn tweetjes of met collega’s of een vriendengroep. Maar natuurlijk ook met het gezin, want ook kinderen kunnen met een spelletje Pitch & Putt prima uit de voeten.


Belevenis 6: Ontdekken hoe leuk duiken kan zijn

Diepzeeduiken is een geweldige ervaring, want de onderwaterwereld is vaak schitterend en altijd mysterieus. Ken je iemand die dit ook interessant zou vinden? Geef deze persoon dan een proefles duiken kado. Een theoretische uitleg over het duiken wordt gevolgd door het aantrekken van de benodigde kleding en de duikflessen met zuurstof. Daarna ga je onder begeleiding van een professionele instructeur zelf duiken. Niet in de zee, maar eerst op een veilige plek in een groot zwembad. Zo kun je zelf ervaren hoe het is om zelf veilig en ontspannen te duiken. Als het goed bevalt heb je de introductieles alvast gehad en kun je direct verdergaan met de cursus duiken in open water.


Belevenis 7: Een ontspannende Shiatsu massage krijgen

Heb je een collega die altijd gestrest is? Dan is een Shiatsu massage een leuke activiteit om kado te geven. Maar natuurlijk is deze belevenis voor iedereen leuk en ontspannend om te krijgen. Bij een Shiatsu massage worden de nek, rug en schouders gemasseerd. Dat is natuurlijk altijd fijn, maar er zit ook een diepere gedachte achter. Shiatsu is namelijk een Japanse massagetechniek die erop gebaseerd is de energiebanen in het lichaam weer los te maken, zodat energie vrij kan stromen. Heb je veel hoofdpijn en veel stress? Dan is een Shiatsu massage perfect om te relaxen en nieuwe energie op te doen. Lichaam en geest komen weer in balans met elkaar en daarom wordt Shiatsu tegenwoordig wereldwijd als een van de meest heilzame lichaamstherapieën beschouwd.


Belevenis 8: Waterskiën op het Veerse Meer in Zeeland

Het Veerse Meer in Zeeland leent zich uitstekend voor tal van leuke watersporten, zoals bijvoorbeeld waterskiën. Bij deze belevenis maak je gebruik van een kabelbaan die je over het water laat glijden met een snelheid tot wel 30 km/u. De maximale lengte die je over het water af kunt leggen is maar liefst 1 km. Maar er gaat wel wat oefening overheen voor je dit kunt natuurlijk. Gelukkig word je begeleid door een bekwame instructeur. Wanneer je valt is er ook niets aan de hand, want dan zwem je terug naar de oever en mag je het gewoon opnieuw proberen. Kunnen zwemmen is de enige vereiste om aan deze leuke en verkoelende activiteit mee te kunnen doen, maar natuurlijk krijg je ook een veilig zwemvest om.


Belevenis 9: Geruisloos vliegen met een paraglider

Wil je niet glijden over het water maar liever door de lucht, dan kun je kiezen voor deze tandemvlucht met een paraglider. Samen met een instructeur met alle benodigde kwalificaties maak je een vlucht over het prachtige landschap rond Ommen. Je stijgt op van het lierveld en doordat je instructeur precies weet hoe hij of zij van de thermiek gebruik moet maken om te kunnen stijgen kun je heel lang in de lucht blijven. Tijdens deze belevenis blijft de duur echter beperkt tot ongeveer 15 tot 20 minuten. Dat is echter meer dan voldoende om intens te genieten van het vliegen en de prachtige omgeving in je op te nemen. Omdat je voor de piloot zit heb je namelijk een fantastisch uitzicht.


Belevenis 10: Samen ontsnappen van Prison Island

Het Prison Island in Utrecht is een kruising tussen een escape room en het bekende spelprogramma Fort Boyard. Het bestaat uit maar liefst 24 gevangeniscellen die stuk voor stuk geopend moeten worden om uiteindelijk te kunnen ontsnappen. Elke uitdaging is uniek, waarbij soms je hersenen maar op andere momenten weer je kracht of behendigheid op de proef worden gesteld. Omdat je het spel als groep speelt moet je goed samenwerken en komen ieders kwaliteiten afwisselend bovendrijven. Deze activiteit is dus niet alleen heel leuk en spannend, maar kan ook een goede teambuilding zijn. Ook kinderen vanaf 7 jaar kunnen meedoen, dus een ontsnappingspoging van Prison Island is al snel geschikt voor het hele gezin.


Belevenis 11: Zwemmen tussen de haaien

Vind je zwemmen tussen de dolfijnen wat te tam en veilig? Kies dan voor het zwemmen tussen de haaien. Dat wordt gelukkig nooit gevaarlijk, je zit namelijk veilig in een metalen kooi waar de haai niet bij je kan. Natuurlijk kun je de haaien zo wel van heel dichtbij bekijken. Deze belevenis maak je mee in het Bluereef Aquarium in Zeeland. Onder begeleiding van een van de dierverzorgers mag je gewapend met snorkel, duikbril en wetsuit in de kooi tussen de haaien zwemmen. Maar daar blijft het niet bij, want met behulp van de voerstok mag je deze imposante roofdieren zelfs voeren. Daarnaast krijg je een rondleiding langs de aquaria en zie je wat er allemaal voor nodig is om zo’n schitterend aquarium draaiend te houden.


Belevenis 12: Twee uur zelf offroad rijden

Vind iemand in je omgeving zichzelf een heel goede chauffeur? Dan is deze belevenis waarbij hij of zij offroad mag rijden met een echte 4×4 een leuke activiteit om kado te geven. Er is dan namelijk maar liefst twee uur lang de tijd om allerlei hindernissen te overwinnen op het interessante en uitdagende parcours. Dat wordt natuurlijk voorafgegaan door een uitgebreide instructie, waarbij er uitleg wordt gegeven over de auto, de besturing en de diverse obstakels, zoals enorm steile hellingen. Zo is het niet alleen een heel leuk, maar ook erg leerzame activiteit. Let wel op: deelnemers moeten 18 jaar of ouder zijn en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.


Belevenis 13: Een boottocht maken in Rotterdam

Havenstad Rotterdam bekijken doe je natuurlijk het beste vanaf het water. De tocht voert langs een afwisselende route, waarbij je alle mooie delen rondom de stad goed vanaf het water kunt bestuderen. Daar mogen de Rotterdamse havens uiteraard niet bij ontbreken, want die zijn erg indrukwekkend om te zien. De tocht begint al vroeg in de ochtend en duurt bijna de hele dag. Er wordt aan boord koffie geschonken met een gebakje erbij en tussen de middag wordt er een uitgebreide lunch geserveerd. Ook tijdens de middagvaart wordt er goed voor de inwendige mens gezorgd met drankjes en snacks. De boottocht begint in Drimmelen en voert via Merwede-Noord en de Nieuwe Maas naar Rotterdam.


Belevenis 14: Leren fierljeppen in Friesland

Wil je wel eens genieten van typisch Friese cultuur? Kom dan eens fierljeppen in het plaatsje Grijpskerk. Fierljeppen is een echte sport en laat zich het beste beschrijven als een kruising tussen polsstokhoogspringen en slootjespringen. Het verschil is dat de deelnemers de stok in het water laten staan en na een aanloop zo hoog mogelijk in de stok proberen te klimmen, om daarna zo lang mogelijk door te zwaaien en dus zo ver mogelijk vanaf je startpunt weer neer te komen. Sloten van verschillende breedtes vormen een steeds grotere uitdaging. Als debuterende fierljepper zul je daarbij ongetwijfeld een paar keer een nat pak halen, maar dat is natuurlijk deel van de pret. En gelukkig is er een douche om weer schoon en warm te worden.


Belevenis 15: Punteren in Giethoorn

Giethoorn is bij toeristen enorm populair. Het kleine plaatsje heeft geen wegen of straten maar alleen slootjes en kanalen. Daardoor is Giethoorn per boot verkennen de perfecte keuze. Dat doe je tijdens deze belevenis met een punterboot, een platte en brede boot die je voortbeweegt door jezelf met een stok af te zetten op de bodem. Dat kan doordat de slootjes, vaarten en grachtjes in Gierhoorn allemaal heel ondiep zijn. Meer dan 50 kilometer water kan op deze manier verkend worden in en rond Giethoorn. En mocht dit nog niet genoeg waterpret voor je zijn, dan kun je ook het nabijgelegen Nationaal Park Weerribben-Wieden met de punterboot gaan verkennen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kado Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Cadeau.nl
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag