Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste goedkope drone?

Wat is de beste goedkope drone?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Met een drone vliegen is een leuke hobby (voor sommige mensen zelfs hun werk) waar je echter wel al snel veel geld aan kwijt bent als je het beste van het beste wilt hebben. Gelukkig is het helemaal niet nodig om een kapitaal uit te geven, alleen maar om het plezier van het vliegen met je eigen drone te ervaren. Er zijn namelijk ook tal van voordelige drones waar je het vliegen prima mee kunt leren voor je overstapt naar een duurder model. In dit artikel bespreken we 8 goedkope drones waar je vooral als beginnende dronepiloot prima mee uit de voeten kunt.


Waarom een goedkope drone kopen?

Een goedkope drone kan natuurlijk niet op tegen de absolute toppers van meer dan 1.000 euro, maar juist daardoor kunnen ze ideaal zijn om als beginnende piloot ervaring op te bouwen. Met een goedkope drone vliegen heeft namelijk een aantal voordelen:

  1. Wanneer de drone beschadigd raakt omdat je een iets te gewaagde manoeuvre probeerde doet dat veel minder pijn in je portemonnee dan bij een duurder exemplaar.
  2. Een voordelige drone hoeft niet minder stabiel of minder makkelijk te zijn om mee te vliegen dan een dure. Sterker nog, met de prijs neemt vaak ook de leercurve toe. Als beginnende piloot is dat een extra reden om eerst voor een goedkope drone te kiezen.
  3. Het is een voordelige manier om te ontdekken of het vliegen met een drone echt zo leuk is als je hoopte en of je er ook een beetje talent voor hebt.

Wanneer je door het vliegen met een goedkope drone alleen maar enthousiaster bent geworden en inmiddels ook aardig weet waar je mee bezig bent kun je natuurlijk altijd overstappen op een duurder en uitgebreider model.


Direct klaar om mee te vliegen?

Drones kun je in diverse uitvoeringen kopen maar niet met al die varianten kun je direct beginnen met vliegen. Wanneer er RTF bij een drone staat betekent dit dat hij Ready To Fly is, oftewel klaar om meteen mee te vliegen. Bij ARF (Almost Ready to Fly) moet je zelf nog wat montagewerkzaamheden verrichten of heb je bijvoorbeeld eerst ook nog een aparte controller nodig. De term BNF staat voor Bind and Fly en dat betekent dat er geen controller bij zit maar dat de drone verder wel helemaal klaar is om op te stijgen. Let dus op dat een scherpe prijs ook kan betekenen dat je nog van alles zelf moet doen of nog een controller moet aanschaffen. De goedkope drones die we in dit overzicht hebben verzameld zijn daarom allemaal RTF.


Voordelige drones van minder dan 100 euro

Wat je zelf voordelig vindt is natuurlijk heel persoonlijk, maar in deze lijst met goedkope drones hebben we een prijsgrens vastgesteld van 100 euro. Dat betekent dat je hier echt alleen drones voor beginners tegen zult komen en geen professioneel materiaal. Toch kun je volgens ons met de volgende modellen nog altijd heel goed uit de voeten als beginnend piloot.

1. WLtoys V646 Mini Ufo

Prijs: € 33,-

De Wltoys V646 is een goedkope minidrone die slechts iets meer dan 13 gram weegt. Het is momenteel het kleinste model van de bekende fabrikant WLtoys, die allerlei op afstand bestuurbaar speelgoed produceert. Het bereik is beperkt tot een afstand van 20 tot 30 meter. Er zit geen camera op de V646 en hij kan ongeveer 5 minuten vliegen op een volle lading. Opladen kan via USB en je hebt de drone daarmee weer vlot klaar om te vliegen. Er zit een handige afstandsbediening die ook een zogenaamde headless modus heeft, waarmee je altijd de kant op beweegt waar je de drone heen stuurt. Bestel wel wat AA-batterijen voor de controller mee zodat je zeker weet dat je meteen kunt vliegen.


2. Cheerson CX-10

blank

Prijs: € 35,-

De Cheerson CX-10 is een van de kleinste drones ter wereld want hij past in de palm van je hand. Omdat hij zo klein is vangt hij ook heel weinig wind en kun je er ook buiten goed mee vliegen. Je kunt met deze eenvoudige minidrone zelfs simpele foto’s en video’s maken. De vliegtijd is vanwege zijn kleine accu beperkt, want als hij volledig opgeladen is kun je met de Cheerson CX-10 ongeveer 6 minuten vliegen. Daarna duurt het ongeveer een half uur laden voor je weer kunt vliegen. Het maximale bereik is 30 meter. Denk er wel aan om even een paar AAA-batterijen mee te bestellen voor de afstandsbediening, want die zitten er niet bij. Er is ondersteuning voor headless modus aanwezig zodat ermee vliegen echt heel eenvoudig is.


3. Syma X5C

blank

Prijs: € 54,-

De Syma X5C is flink in prijs gedaald maar nog altijd een prachtig apparaat om mee te vliegen. Je kunt hem beschouwen als een kopie van de populaire DJI Phantom, maar dan wel veel goedkoper samengesteld. De kwaliteit van de HD-ready camera is daardoor bijvoorbeeld niet om over naar huis te schrijven, maar hij heeft hem wel gewoon. Zoek je dus een drone waarmee je alvast het maken van luchtbeelden wilt oefenen, dan is de Syma X5C een prima en heel voordelige optie. De accuduur is maximaal 10 minuten en het bereik is met 50 meter zeer riant te noemen voor een drone uit deze prijscategorie. Dit is tot slot ook het goedkoopste model in deze lijst die wordt geleverd met optionele blade protectors.


4. Parrot Mambo Fly

blank

Prijs: € 57,-

De Parrot Mambo Fly is momenteel slechts een paar euro duurder dan de Syma X5C. Hij heeft echter wel een aanzienlijk groter bereik, want hij blijft tot op maximaal 100 meter afstand perfect bestuurbaar. Deze quadcopter is een heel stabiele drone waarmee je prima zowel binnen als buiten kunt vliegen. Wat dat betreft is het jammer dat hij niet is voorzien van een camera. De batterij gaat helemaal opgeladen ongeveer 9 minuten mee. Besturen doe je via de mobiele app en niet met een aparte controller. Wil je dus op termijn wellicht overschakelen op een professionele drone, kies dan liever een ander model dat wel een eigen afstandsbediening heeft.


5. Zoopa Q165

blank

Prijs: € 85,-

De Zoopa q165 is een leuk instapmodel quadrocopter voor aspirant luchtacrobaten. Deze drone kan namelijk heuse loopings maken wanneer je hem in de Pro modus zet. Daardoor is het heel uitdagend om met deze drone te vliegen. De Zoopa Q165 kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Mocht je in de buitenlucht gaan vliegen zal het grote bereik van 120 meter goed van pas komen. De vliegtijd is met een volle acculading ongeveer 8 minuten. Zelfs in het donker vliegen is met deze mooie en stoere quadrocopter geen probleem, want hij is rondom voorzien van felle LED-verlichting. Mocht je ondanks de blade protectors toch de propellers beschadigen tijdens het stunten, dan kun je die eenvoudig zelf vervangen.


6. Ryze Tello

blank

Prijs: € 89,-

De Ryze Tello is een stijlvol ontworpen drone die heel professioneel oogt en ook heel prettig is om mee te vliegen. Hij bevat een 720p HD camera waarmee je video’s kunt maken of foto’s met een formaat van 5 megapixel kunt nemen. Een volle accu gaat ongeveer 13 minuten mee, wat dus al een stuk meer is dan de goedkoopste drones in deze lijst. Daarnaast bevat hij ook allerlei leuke snufjes die je voor deze prijs wellicht nog niet zou verwachten, zoals automatisch opstijgen en landen en (optioneel) besturing via een willekeurige bluetooth controller in plaats van met de meegeleverde app. Ook heel leuk is dat je de Ryze Tello zelf kunt programmeren zodat je unieke stunts kunt instellen die je met een druk op de knop kunt laten uitvoeren.


7. UDI U31W drone

blank

Prijs: € 93,-

De UDI U31W is perfect zowel binnen als buiten te gebruiken, aangezien hij op verschillende snelheden kan worden ingesteld. Ben je buiten, dan zet je hem natuurlijk al snel op de snelste stand. Vlieg je binnenshuis, dan heb je met de langzamere modus veel meer controle. Er wordt een handzame 2.4 Ghz controller meegeleverd. Je kunt de video die de 720p HD camera meteen live bekijken op je smartphone of zelfs met je Virtual Reality bril. Ook worden alle video’s automatisch opgenomen op het 4Gb SD-geheugenkaartje zodat je ze ook eenvoudig op je computer kunt zetten. Er is automatisch opstijgen en landen ingebouwd bij de UDI U31W, net als een headless modus.Ook heel handig is de verwisselbare batterij. Tot slot kun je ook zelf een route uittekenen met de app waarna de U31W die zelfstandig zal vliegen.


8. WLToys Q323C

blank

Prijs: € 99,-

De Q323C van WLtoys is een goede drone voor iedereen die met een wat groter model wil leren vliegen. Deze drone is namelijk 35 cm x 35 cm groot. Dankzij de ingebouwde barometer kan de Q323C perfect op dezelfde hoogte blijven vliegen. Ook met de vliegduur zit het wel goed, want je kunt ongeveer een kwartier lang racen met deze snelle drone op een volle acculading. Met de HD camera kun je ondertussen filmen, maar ook eenvoudige foto’s maken. Met de uitgebreide afstandsbediening heb je tot op een afstand van 100 meter volledige controle over de Q323C. Ook de snelheid is daarmee in te stellen op 4 voorgeprogrammeerde standen. Heel fijn is de Return Home functie waarmee de drone zelfstandig weer naar je terugkomt.


Conclusie

Een leuke drone hoeft niet duur te zijn. Afhankelijk van je gebruiksdoel zijn er voor een prijs van maximaal 100 euro interessante modellen te koop. Zo kun je met de WLtoys Q323C bijvoorbeeld perfect oefenen in het vliegen met een grote drone in de buitenlucht. Wil je graag leren hoe je mooie luchtbeelden kunt maken, dan is de Ryze Tello ook een prima keus. Zoek je vooral een zo klein mogelijke drone om binnenshuis te plezier te hebben? Dan voldoet de Cheerson CX-10 bijvoorbeeld weer uitstekend. Kortom, wanneer je goed voor ogen hebt wat je met de drone wilt kunnen doen is er ook in de onderste prijsklasse altijd wel een model te vinden waar je veel plezier van zult hebben.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag