Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Het leukste kado voor iemand die 18 jaar wordt

Het leukste kado voor iemand die 18 jaar wordt

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ken jij iemand die binnenkort 18 jaar wordt? Dat is bijzonder! 18 jaar worden voelt namelijk voor veel jongeren als een bevrijding. Je mag zelfstandig autorijden, alcohol drinken, tabak roken, stemmen, trouwen en naar het casino. Daarentegen komen er ook ‘volwassenmensendingen’ bij kijken zoals het betalen van je zorgverzekering, het doen van belastingaangifte en een keuze maken over orgaandonatie. Bovendien vliegen 18-jarigen vaak uit het ouderlijk nest en gaan studeren en/of op zichzelf wonen. Met andere woorden: ze slaan hun eigen weg in en beginnen een zelfstandig leven op te bouwen. Daar hoort natuurlijk een bijpassend kado bij waar ze daadwerkelijk wat aan hebben. Wij hebben de leukste en waardevolste kado’s voor 18-jarigen op een rijtje gezet. Er zit ongetwijfeld wat leuks tussen.


Koptelefoon

Muziek is voor veel mensen een manier om even heerlijk te ontspannen. Ook 18-jarigen die middenin een hectische periode zitten met veel prikkels, hormonen en verandering is een goede koptelefoon een kado die ze ongetwijfeld zullen waarderen. Zo kunnen ze tijdens bus- of treinritten even de wereld naast zich laten en genieten van de muziek die in hun oren klinkt. Goede merken voor koptelefoons zijn onder andere Bose, Sennheiser en Sony. Als de jarige al een goede koptelefoon heeft kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor het geven van een Spotify- of Apple Music-abonnement. Zo kunnen ze onbeperkt naar vrijwel alle muziek ter wereld luisteren en eigen afspeellijsten maken.

blank


Laptop

Ondanks de hoge prijzen is dit school- en studiegerelateerd een perfect kado. Bijna alle lessen op mbo’s, hbo’s en universiteiten gaan digitaal. Het is daarom van belang dat de jarige een goede basis heeft om zijn of haar studentenleven te beginnen. Met een gedegen laptop kun je geen betere start maken. Vaak krijgen scholieren en studenten ook studentenkorting op verschillende websites, houd dat dus in de gaten. Mocht je niet het budget hebben om een laptop kado te doen, kun je bijvoorbeeld denken aan laptoptas, betrouwbare virusscanner, tweede beeldscherm of speakers. Wellicht is het ook een idee om samen met andere vriendin of familie een laptop te financieren. Het is namelijk voor vrijwel iedere 18-jarige een nuttig attribuut. Voor €500,- heb je al een goede, betrouwbare laptop. Vergelijk verschillende modellen echter wel goed met elkaar.


Kado voor zijn of haar hobby

Tussen al het feesten en studeren door moet er natuurlijk ook tijd overblijven voor hobby en creativiteit. Het zou doodzonde zijn als dat verloren gaat! Iedereen heeft wel een talent, hobby of kunst zie hij of zij graag beoefent. Stel dat pianospelen een belangrijke hobby is voor de 18-jarige die op kamers gaat wonen, dan is een elektrische piano een ideaal kado. Maar ook een nieuw skateboard, danslessen, fotocamera of boek zal voldoen, afhankelijk van de interesses en passies van de net-volwassene. Het stimuleren van een creatieve hobby of sport is zowel goed voor de mentale als fysieke gezondheid. Verras met een een kado waar zij of hij écht mee verder kan. Geef altijd bij het overdragen van het kado de reden waarom je daarvoor gekozen hebt. Dit maakt het waarschijnlijk nog waardevoller voor de ontvanger.


Ervaringen

Een ervaring kado geven is misschien wel het waardevolst. Met de herinneringen die ze tijdens zo’n ervaring opdoen kunnen ze weer ‘rijker’ verder leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stedentrip. Een uitje naar bijvoorbeeld Boedapest, Praag of Warschau hoeft helemaal niet duur te zijn en is absoluut het bezoeken waard. Als je wat meer te besteden hebt is Rome of Barcelona aan te raden. Ook dit is afhankelijk van de interesses van de jarige. Naast een stedentrip kun je ook denken aan een concert- of festivalkaartje, een parachutesprong, duikcursus of een sportwedstrijd. Inventariseer vooral eens met het feestvarken wat zijn of haar wensen zijn en kom tot een compromis. Vaak zijn ze hier achteraf nog blijer mee dan met een materieel cadeau.

blank


Kleren

Pubers hebben naar eigen inziens nooit genoeg leuke kleren. Je maakt ze daarom erg blij met een dagje samen shoppen. Combineer het met een dagtrip naar een leuke stad zoals, Utrecht, Groningen, Gent, Antwerpen of Münster. Heb het vooral gezellig met elkaar en koop daarnaast een stel leuke kleren. Vooral een warme jas of een goed paar schoenen is een waardevolle uitgaven waar ze lang mee kunnen. Ook een schooltas, sportkleding of regenkleding zijn dingen die 18-jarigen nodig hebben, vooral als ze op zichzelf gaan wonen. Omdat er nog veel feestjes voor de boeg staan is een leuk feestoutfit ook handig om te kopen.


Rijlessen

Een rijbewijs is ontzettend duur en het wordt alleen nog maar duurder in de toekomst. Je kunt daarom niet vroeg genoeg beginnen met rijlessen. Natuurlijk heb je daar wel geld voor nodig. Gelukkig hebben 18-jarige recht op studentenkorting bij veel rijscholen wat weer een beetje scheelt. Om de jarige te stimuleren om rijlessen te nemen kun je hem of haar alvast wat rijlessen cadeau doen. Als je genoeg te besteden hebt als ouder of grootouder kun je er ook voor kiezen om alle rijlessen te betalen. Het is immers een goede investering in de toekomst van je kind of kleinkind. Als de 18-jarige al een rijbewijs heeft is het bijvoorbeeld leuk om hem of haar een rit in een Ferrari kado te doen.


Sieraden

Een sieraad is een kado dat je hele leven meegaat. Soms blijft het zelfs generaties lang in een familie. De mijlpaal van 18 jaar worden is een uitgelezen moment om een mooie ketting, ring, armband of horloge kado te doen. Omdat smaken nogal verschillen is het handig om samen wat leuks uit te zoeken. Speur het internet over of ga op pad naar een juwelier om een mooi sieraad uit te zoeken die nog jaren meegaat en een symbolische waarde heeft. Zo’n waarde gaat niet snel verloren en is een mooi aandenken aan het moment van 18 jaar worden. Een symbolisch voorwerp werkt vaak nog beter als een foto: herinneringen komen dan massaal boven drijven. Erg leuk voor nu én later dus.


Feest organiseren

Wat is er leuker dan op je 18e verjaardag een kroeg afhuren en een feest geven voor al je vrienden? Veel 18-jarige willen dit wel, maar vaak ontbreekt het aan planning, tijd en geld. Omdat het toch een super leuk cadeau is wat vaak onvergetelijk is, raden we toch aan om het door te zetten. Bekijk de mogelijkheden in jouw stad. Vaak hoeft het niet eens super veel geld te kosten, vooral niet als je als cadeautip geld doet of als je de drankjes na een bepaald tijdstip een eurootje laat kosten. Zorg voor wat vrijwilligers die achter de bar willen staan, een leuke deejay en vooral leuke mensen! Een fout die vaak gemaakt wordt is een té grote ruimte afhuren voor te weinig mensen. Vaak doet dit de sfeer niet ten goede. Zorg dus voor een goede afstemming tussen personen en ruimte voor de leukste sfeer.

blank


Alcohol

Als je 18 wordt mag je eindelijk alcohol drinken en dat moet gevierd worden (met mate). In plaats van budgetbier of mierzoete wijn wat de meeste tieners drinken is het tijd om ze gelijk kennis te laten maken met heerlijke, chique smaakvolle alcoholische versnaperingen zoals een fles goede champagne, speciaalbiertjes of een perfecte wijn. Op een mooie zomerdag kun je ook gezellig cocktails maken. Een leuk extraatje bij dit cadeau kan bijvoorbeeld een bier- of wijnproeverij zijn, gepersonaliseerde glazen of een leuk drankpakketje met allerlei verschillende dingen.


Wereldkaart met prikkers

Vanaf je 18e kun je ook zelfstandig gaan reizen en omdat veel mensen zo veel mogelijk van de wereld willen zien is een wereldkaart met prikkers erg passend om te geven. Het werkt heel simpel: je prikt een vlaggetje of punaise in het land waar je samen bent geweest. Zo kan iedereen die op bezoek komt zien wat voor reizigers jullie zijn. Erg leuk voor op de muur van je slaapkamer bijvoorbeeld. Daarnaast wordt je vaak even herinnerd aan de reizen die je hebt gemaakt of raak je extra gemotiveerd voor een volgende reis.


Fotoshoot

Bijzondere levensgebeurtenissen laten vastleggen op een professionele wijze is een kado dat bij veel verschillende gelegenheden erg gewaardeerd wordt. Zo ook bij het 18-jaar worden! Naast dat je prachtige foto’s voor later hebt is het ook leuk voor op social media, je ouders en grootouders. Een fotoshoot samen met vrienden of vriendinnen kan ook erg leuk zijn. Als de jarige niet zo van poseren houdt is het ook een idee om een fotograaf in te huren tijdens een feest of activiteit. Zo komen er alsnog professionele foto’s die de moeite waard zijn om in te lijsten.

blankfoto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Cadeau.nl
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag