Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 tips voor een persoonlijk kado

10 tips voor een persoonlijk kado

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Vol verwachting maakt de jarige jet het kado open. De teleurstelling druipt nog net niet van haar gezicht als er een pakket met badschuim tevoorschijn komt. Heerlijk hoor, al die zeep, maar niet echt origineel. Sterker nog, ze heeft niet eens een bad. De gever van het kado had echt wel even wat beter z’n best mogen doen! 

Herken je dit scenario? Zowel vanuit de rol als gever als van ontvanger? Dan weet je maar al te goed hoe waardevol een persoonlijk kado is. Het is helaas niet altijd even makkelijk om iets te verzinnen. Daarom geven we jou 10 tips voor een persoonlijk presentje.


1. Gepersonaliseerd voorwerp als kado

Bijna elk object dat je als gift kunt kopen, valt te personaliseren. Zelfs het saaiste voorwerp wordt nog leuk als er iemands naam, een persoonlijke tekst of zelfs een foto op staat. Je kiest een standaard design en laat het vervolgens bedrukken met foto’s en tekst naar keuze. Hiermee wordt het kado in één klap uniek en persoonlijk.

Waar koop je een gepersonaliseerd kado? De eenvoudigste plek is het internet. Er zijn meerdere websites die zelfs de gekste kado’s voor je kunnen personaliseren. Om alvast wat voorbeelden te noemen:

  • Kussensloop
  • Muismat
  • Mok
  • Koksmuts of schort
  • T-shirt
  • Badjas

2. Fles wijn met origineel etiket

Een fles wijn of bubbels is een feestelijk kado om te geven. Maar hoewel je de lekkerste smaak uit kunt zoeken, blijft het toch een tikkeltje saai. Je drinkt het op en het is weg. Zo’n kado blijft je veel meer bij als het etiket je aanspreekt. Bijvoorbeeld doordat er een mooi gelegenheidsetiket op zit, ter ere van een bepaalde gebeurtenis. Of om iemand ergens mee te feliciteren. Een nieuw huis, nieuwe baan of iets anders.

Zelfgemaakt etiket
Dus een fles wijn wordt een nog leuker kado als het een origineel etiket heeft. En wat is er origineler dan een zelfgemaakt etiket? Op de computer kun je heel eenvoudig een etiket ontwerpen. Met zelfgekozen plaatjes, teksten en andere tierelantijntjes. Vervolgens druk je het etiket af op een stickervel en ta da… Jouw zelfgemaakte wijnetiket is een feit! Vergeet niet om het oude etiket eerst los te weken met warm water.


3. Fotoboek vol met herinneringen

Er is bijna niets zo persoonlijk als een foto. Tegenwoordig leggen we bijna alles vast: van ons ontbijt tot de vakantie op de Canarische eilanden. Het is alleen jammer dat deze foto’s digitaal worden opgeslagen. De kans is namelijk heel klein dat je jezelf door een digitaal album van duizenden foto’s heen worstelt, om zo je favoriete herinneringen terug te bekijken.

Daar is een fotoboek dé oplossing voor. Via services zoals HEMA kun je het fotoboek ontwerpen met je favoriete foto’s. Bijvoorbeeld van een gezamenlijke vakantie of van andere leuke herinneringen. Het is leuk om te krijgen én leuk om te maken.


4. Een dagje weg kado geven

Spullen zijn maar spullen. Het is altijd lastig om te bedenken wat jouw vriend of vriendin nog niet heeft. En of diegene het gekochte voorwerp dan wel mooi vindt. Zou hij/zij je over een jaar nog steeds dankbaar zijn, of belandt het kado ergens op zolder?

Deze zorgen neem je weg door een dagje weg kado te geven. Beeld de ontvanger in en bedenk goed wat hij/zij leuk zou vinden. Een dagje wellness? Paardrijden door de bossen van Gelderland? Shoppen met een goede vriendin? Je kunt het zo gek niet bedenken. Voor iedere gelegenheid kun je wel een kadobon of tickets kopen. En zo niet, dan schrijf je het dagje weg op een zelfgemaakte kadokaart. Nu maar hopen dat jij mee mag met het uitje…


5. Kado met diepere boodschap

Een kado krijgt soms een diepere lading als je de betekenis achter het geschenk begrijpt. Sommige winkels noemen dit ook wel ‘symbolische kado’s’. Kado’s waarmee je iemand geluk, vriendschap, succes, spirituele groei, een goede gezondheid of iets anders toewenst.

Er zijn verschillende kado’tjes met een diepere betekenis. Soms staat die betekenis er al bijgeschreven. Zoals bij een ketting van iemands naam, of bij een kado dat is gerelateerd aan iemands horoscoop. Je kunt natuurlijk ook zelf een kaart schrijven waarin je schrijft wat je diegene toewenst en hoe je denkt dat dit kado daaraan bij gaat dragen.


 

6. Gepersonaliseerde puzzel

Kan jouw vriend, vriendin of familielid wel wat ontspanning gebruiken? Dan weet diegene een mooie puzzel vast wel te waarderen. Ditkeer geen saaie landschappen, flauwe cartoons of levensgrote kat in 1000 stukjes. Nee, ditmaal wordt het een puzzel waarop een foto geprint is.

Welke foto je erop laat printen is natuurlijk aan jou. Het kan een familieportret zijn, maar net zo goed een foto van het huisdier. Of het is een plaatje van de favoriete vakantiebestemming van de ontvanger. Één ding is zeker: een gepersonaliseerde puzzel is tien keer leuker dan een standaardpuzzel.


7. Geef een kunstwerk kado

Kunst is misschien wel een van de persoonlijkste dingen die je kunt geven. Tevens een van de moeilijkste, want het blijft toch een kwestie van persoonlijke smaak. Toch is het de gok waard om kado te geven, mits je degene goed kent. Het voelt namelijk erg goed om een kado te ontvangen waarvan je weet dat de gever het met veel zorg en liefde heeft uitgezocht. Daarnaast is een schilderij niet iets wat je snel voor jezelf koopt. Des te leuker om het te ontvangen, dus.

Vind je een schilderij of andere kunst voor aan de muur nog steeds niet persoonlijk genoeg? Overweeg dan om een mooie foto af te laten drukken op een canvas. Zo heeft de muurversiering echt een persoonlijke lading.


8. Kado omtrent iemands hobby

Het is altijd attent om iets te geven waarvan je weet dat het aansluit bij de hobby van de ontvanger. Een dergelijk kado geeft aan dat je goed op de hoogte bent van zijn/haar passies en dat je ze bovendien stimuleert.

Is jouw vriend of vriendin een echte schrijver? Geef een boek waarin hij/zij haar schrijfkunsten nog verder aan kan scherpen. Houdt iemand heel erg van meditatie? Wellicht wordt dat nog beter onder het genot van een geurende wierook. Maakt iemand veel schilderijen? Misschien leuk om wat lijsten te geven, zodat deze mooie platen kunnen worden ingelijst. Waarschijnlijk zijn dit niet de meest sprekende voorbeelden, maar het geeft je ongetwijfeld inspiratie.


9. Item voor de verzameling

Verzamelaars heb je in alle soorten en maten. Je hebt de man van 69 die al zijn hele leven postzegels spaart. Maar ook dat meisje van 10 die verzot is op dierenplaatjes. Er zijn mensen met een indrukwekkende verzameling badeentjes, of juist een plank vol met kikkerbeeldjes. Wat jouw vriend, vriendin of familielid ook spaart: er kan altijd meer bij. Zodra je iets geeft wat aansluit bij de collectie kan het kado bijna niet verkeerd vallen. Nu nog onthouden welke items de ontvanger al wel en nog niet heeft… En het bonnetje goed bewaren.


10. Een zelfgemaakt kado

Vroeger was je oma blijer met een zelfgemaakte tekening dan met een bos bloemen. Op deze leeftijd is een schots en scheve tekening niet meer ‘schattig’, maar eerder ‘raar’. Dat betekent niet dat je geen zelfgemaakte kado’s meer kunt geven. Ben je een handige do-it-selver? Misschien maak je de ontvanger blij met een zelfgemaakt krukje. Een fervente bakker daarentegen, kan een heerlijke taart bakken. Of een trommel met verrukkelijke koekjes. Probeer jouw talent of hobby een keer in te zetten voor het kado van iemand anders.


Tot slot: een kaart maakt alles persoonlijker

Kado’tjes met een persoonlijke boodschap worden met veel meer plezier open gemaakt dan kado’tjes die dat niet hebben. Al helemaal omdat we tegenwoordig nauwelijks nog kaartjes ontvangen. Soms is het kaartje alleen al reden tot een blij gevoel. Dus wat je ook geeft – schrijf er een leuk kaartje bij! Met uitleg over het kado of met een verjaardagswens of andere wens erop.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Cadeau.nl
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag