Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar koop je kunst voor aan de muur?

Waar koop je kunst voor aan de muur?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Kunst voor aan de muur: een populaire manier om je interieur een boost te geven of als belegging. De één kiest voor een levensgroot portret, de ander voor een rustgevend landschap of een creatief canvas. Er zijn een heleboel soorten, voor elke smaak wel wat. Maar ja, je moet de kunst eerst nog in huis halen. Dus, waar koop je kunst? En waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een kunstobject? In dit artikel komen deze vragen uitgebreid aan bod.


Waar koop je kunst voor aan de muur?

We kunnen ons goed voorstellen dat je er de voorkeur aan geeft om een kunstwerk ‘offline’ te kopen. Want je wilt de kunst van te voren goed kunnen bekijken. Zo kun je beter inschatten hoe groot een schilderij is, hoe de kleuren uitvallen en wat het materiaal is. Op een foto is dat toch moeilijker te zien. Aan de andere kant is er ‘offline’ niet altijd het aanbod waar je op hoopte. Daarom selecteren we ook een paar online opties om kunst te kopen.

Kunstgalerij

Het meest betrouwbare verkooppunt voor kunst is een gerenommeerde kunstgalerij. Bijna iedere stad heeft wel een kunstgalerij. En anders is het ook zeker de moeite waard om naar een andere stad af te reizen voor jouw ideale kunstwerk. De meeste galerijen hebben een bepaald thema: abstract, landschappen, portretten et cetera.

Kunstbeurzen

Zo nu en dan wordt er een beurs of evenement georganiseerd die volledig in het teken staat van het (ver)kopen van kunst. Een ideale gelegenheid als je jezelf wil oriënteren op een schilderij. Want hier is de keuze echt reuze! Aan het einde van de dag heb je wellicht prachtige kunst voor aan de muur gekocht. Of op z’n minst heb je een paar visitekaartjes van jouw favoriete kunstenaars of kunstverkopers.

Verkooptentoonstellingen

Exposities en tentoonstellingen zijn soms open voor de verkoop. Je kunt er vrijblijvend een kijkje nemen. Vaak hangen er ook prijzen naast de kunstwerken. Dus mocht je mooie kunst tegenkomen, dan kun je het ter plekke aanschaffen.

(Online) kunstveiling

Een veiling is een plek waarbij goederen tegen opbod worden aangeboden. Veilingen vinden offline en online plaats. Bij een kunstwerk lijkt het ons het beste om te kiezen voor een fysieke veiling, omdat je dan beter de waarde van een object in kan schatten. Als je kunst koopt bij een veiling, krijg je waarschijnlijk een uniek item tegen een goede prijs. Het nadeel is echter dat je van te voren nooit weet hoeveel je kwijt bent. Want je moet telkens over andermans bod heen bieden.

Woonwinkel

Woonwinkels bieden ook kunst voor aan de muur aan. Bijvoorbeeld schilderijen, posters of canvasdoeken. Het zijn vaak mooie, gangbare kunstwerken voor een zachte prijs. Daartegenover staat dat je niet echt originele kunst koopt. Als je daar weinig waarde aan hecht, en gewoon iets moois zoekt voor aan de muur, is dat natuurlijk helemaal geen punt.

Online kunstverkopers

Er zijn best wel veel gallerijen die hun aanbod online plaatsen. Of zelfs alles via het internet verkopen. Soms krijg je de gelegenheid om van te voren te komen kijken, soms niet. Wij vinden dat je een schilderij toch in het echt moet zien, of op z’n minst in een video. Want anders heb je kans dat het er anders uitziet dan dat je verwachtte.

Als je een schilderij koopt via het internet, moet je jezelf ervan verzekeren dat het een betrouwbare partij is. Dat doe je door goed onderzoek te doen naar de eigenaar van de website, eerdere transacties en referenties van andere kopers.


Waar moet je op letten als je kunst koopt?

Als je kunst voor aan de muur koopt, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Niet alle punten zullen op jouw situatie van toepassing zijn, maar toch willen we ze even benoemen.

Wat vind jij van het kunstwerk?

Kunst voor aan de muur is voor iedereen persoonlijk. Iedereen vindt iets anders ‘mooi’, daar geef je jouw eigen definitie aan. Ook is het heel persoonlijk wat bij een schilderij voelt. Bekijk een schilderij of ander kunstwerk en vraag je af wat het bij je oproept. Bepaalde gevoelens, zet het je aan het denken? Kunst die je ‘koud’ kun je beter niet aan je muur hangen.

De waarde van het kunstwerk

Er is helaas geen vaste richtlijn voor “Wat kost kunst voor aan de muur?”. Sommige kunst heb je voor een paar tientjes aan de muur, andere kunst zul je echt voor moeten sparen. Het hangt er natuurlijk vanaf of het unieke kunst is, en geen massaproduct. Ook hangt het er vanaf of de kunstenaar al dan niet bekend is. Natuurlijk heeft hij/zij ook de nodige uren en materialen aan het schilderij gespendeerd. Ten slotte is het ook deels de kunstenaar of de galerij die zelf een prijskaartje aan de kunst hangt. Het belangrijkste is dat je de kunst zelf de prijs waard vindt. Als dat niet zo is, kun je beter op zoek gaan naar een alternatief.

Echt of replica

Een grote waardebepaler is natuurlijk of de kunst ‘origineel’ of ‘nagemaakt’ is. Het is niet erg als je een reproductie koopt, die naar eer en geweten is nagemaakt. Zolang de kunstenaar daar eerlijk en open over communiceert. Koop niet zomaar een schilderij van een gerenommeerd kunstenaar als je niet weet wat de herkomst is. Dus: waar komt het schilderij vandaan, zijn er papieren bij te krijgen, wie is de verkoper, et cetera? Weet je zeker dat het (echte) schilderij niet ergens anders ook hangt of staat? Door de kunst voor aan de muur bij een betrouwbare verkoper te kopen, loop je minder kans dat het schilderij ‘nep’ is.

Past de kunst in je interieur?

Voordat je op zoek gaat naar mooie kunst voor aan je muur, kun je je alvast oriënteren waar het schilderij of de poster gaat hangen. Is het een klein schilderijtje voor op de wc? Of is het een masterpiece voor boven de bank? Probeer een inschatting te maken van de minimale en maximale afmetingen. Want je hebt niets aan een geweldig schilderij wat nergens past. Heb je een uitgesproken interieur met bepaalde thema’s? Let er dan op dat het schilderij goed strookt met het interieur. Qua vormen, kleuren of qua ‘gevoel’. Zo wordt kunst echt een aanvulling op in plaats van een verstoring van je interieur.


Regels van de Belastingdienst

Veel kunstliefhebbers zoeken hun ideale muurschilderij over de grens. Daar geven we ze geen ongelijk in. Het aanbod is breder, de prijzen zijn over het algemeen lager. Ook heb je een uniek schilderij. Want iets wat je in Mexico op de kop tikt, koop je hier niet zomaar in de Xenos of bij de IKEA en zelfs niet bij een lokale kunstgalerij.

Importheffingen bij douane

Waar je rekening mee moet houden zijn mogelijke importheffingen. Met een beetje geluk betaal je slechts de verzendkosten. Een enkele keer komt het echter voor dat de douane jouw ‘pakketje’ eruit pikt ter controle. Als je schilderij al de grens over komt, komen er sowieso importheffingen overheen.

Regels van de belastingdienst

De Belastingdienst heeft voor alles wel een heffing bedacht. Zo ook voor ‘cultuurgoederen’, zoals kunst aan de muur. Wat wordt precies verstaan onder cultuurgoederen? We noemen alleen even de items die kunnen worden gebruikt als kunt aan de muur:

  • Schilderijen
  • Prenten
  • Mozaïeken
  • Geografische kaarten

De Belastingdienst benadrukt dat het niet altijd mogelijk is om deze goederen zomaar te importeren of te exporteren. En al helemaal niet via een post- of koeriersbedrijf. Je moet hier een vergunning voor vragen.

Uitvoervergunning en invoervergunning

In bovenstaand voorbeeld gingen we er vanuit dat je in Nederland kunst besteld uit het buitenland. Binnen de EU of buiten de EU. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je ergens op vakantie bent en een mooi schilderij op de kop tikt. Helaas kun je het object niet zomaar importeren. Dat hangt heel erg af van de waarde en de ouderdom van het schilderij of kunstwerk. Als je voor een paar tientjes een schilderij van een lokale kunstenaar koopt, doen ze daar echt niet moeilijk over. Maar als je een duurder, unieker object koopt, heb je waarschijnlijk een invoervergunning nodig.

Om problemen te voorkomen, kun je van te voren (in het land waar je het object koopt) informeren bij: de Nederlandse ambassade, de Douane of het ministerie van Cultuur. In Nederland kun je het controleren bij de Erfgoedinspectie. Daar vind je ook een heleboel regels omtrent kunst in- en uitvoer binnen de Europese Unie. Die regels zijn een stuk minder streng dan buiten de EU.


Soorten kunst voor aan de muur

Bij kunst voor aan de muur is er van alles mogelijk. Het meest gangbare kunstwerk is het schilderij: een abstract plaatje, of een rustgevend landschap. Maar je kunt ook voor een portret of voor een tekening kiezen. Wat je mooi vindt, is heel persoonlijk. Een andere vorm van kunst voor aan de muur is een poster of een foto. Je kunt bijvoorbeeld een foto van je gezin op een canvas laten afdrukken. Zo maak je kunst van je dierbaarste herinneringen!


Alternatief voor kunst kopen: kunst lenen

Heb je geen zin om in één keer veel geld uit te geven aan kunst voor aan de muur? Ben je bang dat je het schilderij of object snel zat wordt, of heb je gewoon een heel wisselend interieur? Misschien kun je dan beter ‘kunst lenen’. De meest bekende en betrouwbare uitlener van Nederland is Kunstuitleen. Hier is een grote collectie van kunst voor aan de muur. Ze bieden een gratis proefplaatsing aan, zodat je kunt zien hoe het kunstwerk staat voordat je het gaat lenen.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag