Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

13 x Educatief speelgoed

13 x Educatief speelgoed

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van ieder kind, maar er is speelgoed dat net nog wat meer biedt als het gaat om educatie. Dat is een voordeel, want iets dat spelenderwijs wordt geleerd, blijft vaak beter hangen. Er is allerlei speelgoed dat elk op een eigen manier educatief is. In dit artikel bespreken we divers educatief speelmateriaal, voor iedere leeftijd. Leuk om je kind zelfstandig mee te laten spelen, én soms ook om samen te doen en met elkaar te kletsen over wat er gezien en gedaan wordt. Hieronder vind je de beste educatieve speelgoed tips. Bij elk speelgoed vermelden we bij welke (ontwikkelings) leeftijd het goed past. 


1. VTech Preschool Schep & Leer ijsco kar (van 2 tot 5 jaar).

De Schep & Leer ijsco kar is educatief én heel erg vrolijk. Kinderen vanaf twee jaar kunnen met deze ijsco kar zelf ijsjes maken en verkopen. Daarbij leren ze allerlei kleuren en vormen herkennen. Met zes vrolijke, verschillende kaarten kunnen kinderen bestellingen leren klaarmaken. Natuurlijk leren ze met deze ijsco kar ook alles over smaken voor ijsjes.

De IJsco kar is een leuke manier voor kinderen om:

 • te leren over kleur en vorm
 • het begrip ‘verkopen’ te leren kennen.
 • te leren over smaak
 • de beginselen van het tellen te leren.

De IJsco kar kan ook liedjes afspelen, zodat kinderen als ze dat willen, lekker mee kunnen zingen. De ijsco kar is van een stevig design, zodat hij ook bij de meest enthousiaste ijsverkopers wel een tijdje meegaat.


2. Fisher Price Kassa (2 – 4 jaar)

De Fisher Price Kassa is al heel lang iconisch speelmateriaal. Hele generaties zijn er inmiddels mee opgegroeid. Kinderen ontwikkelen hun motoriek door het bedienen van de kassa. Door de bijgeleverde grote muntstukken leren ze groottes, kleuren en vormen herkennen. De munten kunnen elk via een eigen opening in de kassa geplaatst worden en komen er aan de zijkant weer uit. Wanneer de la van de kassa wordt opengemaakt gaat er een belletje af.
Wat ontwikkelen jonge kinderen met de Fisher Price kassa:

 • kleuren herkennen
 • verschillende formaten
 • motoriek en het bedienen van iets.
 • ze worden zich bewust van de begrippen ‘kopen’ en ‘winkel’

Op de voorzijde van de kassa verschijnen staan leuke, herkenbare plaatjes. Het is relatief eenvoudig speelgoed, maar er valt veel aan te ontdekken en mee te spelen. De kassa is oerstevig, veilig en mechanisch. Batterijen zijn niet nodig. Als je kind er te oud voor geworden is, bewaar de kassa dan voor een eventueel broertje of zusje of geef hem weg. Hij kan namelijk jarenlang meegaan!

https://nl.pinterest.com/pin/359021401542213757/


3. Set met dieren

Een set met dieren is niet alleen heel leuk, kinderen leren er ook veel van. Er zijn allerlei sets met dieren verkrijgbaar, voor verschillende leeftijden. Dierfiguren voor oudere kinderen zijn vaak wat kleiner, en voor jongere kinderen zijn ze wat groter uitgevoerd (voor hun motoriek en voor de veiligheid).
Met dierfiguren leren kinderen de verschillende soorten dieren kennen en herkennen. Door samen met ze te spelen met de dierenfiguurtjes kan je samen ook de geluiden van de dieren maken.

Je kan bijvoorbeeld denken aan deze sets met dierenfiguren:

 • boerderijdieren (eventueel met boerderij)
 • Afrikaanse dieren
 • dierentuindieren
 • dinosauriërs.

4. LEGO en DUPLO

Het leuke van LEGO en DUPLO is dat het op meerdere manieren educatief én heel erg leuk is. LEGO en DUPLO stimuleert kinderen om zelf te bouwen, te creëren en om allerlei (realistische) situaties na te spelen. Er is dan ook DUPLO en LEGO verkrijgbaar in allerlei thema’s, zoals wonen, stad, restaurant, politie, brandweer, dieren en vakantie.

DUPLO is met name geschikt voor peuters. Het formaat past goed bij de motoriek van een peuter. LEGO is kleiner en bevat allerlei leuke details. Het is geschikt voor een leeftijd vanaf 4 jaar.

Naast de realistische LEGO en DUPLO sets die er te koop zijn, kunnen kinderen eindeloos zelf bouwen en spelen met LEGO en DUPLO. Ook zijn er verschillende, leuke opberg – of reis boxen verkrijgbaar voor LEGO en DUPLO, zodat kinderen het speelgoed overal mee naartoe kunnen nemen.

Een voordeel van LEGO en DUPLO is dat het erg duurzaam is. Kinderen en eventuele broertjes en zusjes kunnen er jaren lang plezier van hebben.

https://nl.pinterest.com/pin/607986018420273402/

https://nl.pinterest.com/pin/548876273335497278/

https://nl.pinterest.com/pin/505529126917509737/

https://nl.pinterest.com/pin/335447872240361908/


5. Playmobil (vanaf 4 jaar)

Playmobil behoort tot het leukste en meest duurzame educatieve speelgoed. Het is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Waar bij LEGO de nadruk wat meer ligt op het bouwen en creëren, ligt bij Playmobil de focus meer op het naspelen van, of spelen met bepaalde scènes. Leuk en leerzaam is dat bij Playmobil aan alle details is gedacht, tot in het kleinste toe. Daarmee kunnen kinderen uren spelen. Er komen allerlei thema’s voorbij bij Playmobil: stad, boerderij, speeltuin, vakantie, manege, brandweer en zwembad.

Playmobil heeft ook sets waarbij kinderen met water kunnen spelen, zoals bijvoorbeeld de waterspeeltuin met echt werkende pomp. Net als LEGO is Playmobil erg duurzaam. Veel kinderen hebben er jarenlang plezier van.

https://nl.pinterest.com/pin/AZxG-8VwOOynpKyeefv9wFZtzEn99cCvNZLZ5v3dLyHzcgsyIf83378/

https://nl.pinterest.com/pin/781656079045148748/

https://nl.pinterest.com/pin/367043438375833763/

https://nl.pinterest.com/pin/336010822195087276/


6. Aquaplay

Aquaplay is één van de leukste educatieve speelmaterialen voor in de zomer. Aquaplay speelgoed bestaat uit een waterweg die je vult met echt water. Vervolgens kunnen kinderen eindeloos spelen en experimenteren met de bootjes, sluizen, pompjes en bruggetjes. De frisse kleuren spreken elk kind aan.
Met Aquaplay speelgoed leren kinderen spelenderwijs allerlei aspecten van verkeer op het water en over de werking van een pomp en een sluis. Zowel jongens als meisjes kunnen er vaak eindeloos mee spelen.

Voor het Aquaplay speelgoed hoeft het niet per se warm weer te zijn, al wordt wel aangeraden om dit speelgoed buiten op te bouwen zodat er lekker gespetterd en gekliederd kan worden. De sets van Aquaplay kunnen uitgebreid worden met extra accessoires.

https://nl.pinterest.com/pin/415034921910666169/

https://nl.pinterest.com/pin/3307399708312268/


7. Elektro LED (vanaf 13 jaar)

Hoe werkt elektriciteit eigenlijk? En wat geleid er wel stroom en wat niet? Met de LED set van Elektro van het merk SES kunnen kinderen vanaf 13 jaar hier antwoord op krijgen en mee experimenteren. Door middel van legkaarten leren oudere kinderen verschillende elektriciteitsverbindingen te maken, op een volledig veilige manier. De legkaarten variëren in moeilijkheid, zodat het kind in zijn of haar eigen tempo kan leren over elektriciteit.
Leerzaam, leuk én een kleine voorbereiding op de natuurkundelessen van de middelbare school waarin elektriciteit behandeld wordt.

Naast de educatie over elektriciteit, stimuleert elektro LED de creativiteit. De batterij van Elektro LED kan verwisseld worden.

https://nl.pinterest.com/pin/221450506664504239/


8. Leerspel kleuterschool

Het vrolijke kleuterschool leerspel is een leuke voorbereiding en aanvulling op de basisschool. De set bevat onder meer puzzels, boekjes, viltstiften en verf. De activiteiten in het leerspel kleuterschool hebben betrekking op:

 • taalvaardigheid
 • inzicht
 • leren tellen
 • vormen herkennen
 • tekenen en vingerverven (creativiteit en motoriek).
 • kennismaken met de kleuterschool of thuis verder gaan met spelen, verven en puzzelen.

Het leerspel kleuterschool bevat alle kleuteractiviteiten in één doos. Vooral meisjes zullen dit erg leuk vinden.

https://nl.pinterest.com/pin/284500901443171444/


9. Kroko Loko Kinderspel (vanaf 4 jaar)

Het vrolijke, ondeugende Kroko Loko kinderspel is een feest voor kleuters. De krokodil Kroko Loko heeft altijd honger. Hij wil altijd eten en de deelnemers van het spel kunnen hem allerlei dieren voeren. Hoe meer hij eet, hoe meer hij groeit. De krokodil kan erg lang worden! Kroko Loko kan gevoerd worden door de juiste dierenkaartjes te onthouden.
Het Kroko Loko spel heeft wel wat weg van memory. Bij dit spel oefenen kinderen met hun geheugen en met het herkennen en benoemen van de verschillende dieren. Ook leren ze om samen te spelen. Het Kroko Loko spel kan gespeeld worden met 2 tot 4 kinderen.
Het spel is vrolijk en mooi geïllustreerd, zodat het tot de verbeelding spreekt.

https://nl.pinterest.com/pin/469429961157615287/


10. Goula houten hengelspel (vanaf 3 jaar)

Voor kinderen in de peuterleeftijd is een hengelspel heel erg leuk en leerzaam. Door te hengelen naar vissen in verschillende kleuren, ontwikkelen ze hun motoriek, leren ze de kleuren kennen en de diersoort vis. Ook leren ze met dit hengelspel om samen te spelen.
Het Goula houten hengelspel van uitgever Jumbo bevat twee hengels met een magneetje. De vissen bevatten ook elk een magneetje, zodat er eindeloos en veilig gevist kan worden.
Veel peuters kunnen zich eindeloos vermaken met het hengelspel. Door samen te spelen, kan je de taalontwikkeling van je kind extra stimuleren.


11. Puzzels voor peuters en kleuters

Peuters en kleuters kunnen heel veel leren door de puzzelen. Dat begint bij puzzels waarbij er een stukje in het juiste vormpje geplaatst moet worden, en uiteindelijk kunnen kinderen moeilijkere puzzels maken. Er zijn allerlei puzzels die op verschillende manieren bijdragen aan de ontwikkeling van peuters en kleuters:

 • eenvoudige puzzels voor peuters: vormen leren en taalontwikkeling.
 • moeilijkere puzzels voor een verdere ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht en de motoriek
 • puzzels met verschillende lagen voor motoriek, inzicht en het leren over bijvoorbeeld verschillende seizoenen.

Het leuke van een degelijke puzzel is dat deze jaren lang mee kan gaan. Kinderen leren veel van puzzels: van taal en motoriek tot verschillende scènes, dieren en gebouwen uit het dagelijks leven.

https://nl.pinterest.com/pin/431782683009239701/


12. Keukenspeelgoed (vanaf 2 jaar)

Voor alle jongens en meisjes van 2 tot ongeveer 4 jaar is keukenspeelgoed eigenlijk altijd goed. Kinderen leren ermee samen te spelen en ze leren spelenderwijs wat er allemaal gebeurt in een keuken. Er is allerlei keuken speelmateriaal te koop, zowel in hout als kunststof. Denk bijvoorbeeld aan een aanrecht, een magnetron, een fornuis, keukenkastjes of bijvoorbeeld een oven. Vaak wordt een keuken geleverd met verschillende voedingswaren, zoals brood, groente, fruit, ijsjes, eieren, kaas en vleeswaren.

Door te spelen met een keuken leren kinderen:

 • verschillende etenswaren kennen en benoemen
 • allerlei nieuwe woorden met betrekking tot koken en eten
 • leren ze samen te spelen.
 • wat er in een keuken gedaan wordt
 • bestek en keukengerei kennen.
 • servies benoemen

Keukenspeelgoed zorgt voor veel speelplezier en stimuleert de algemene ontwikkeling en taalontwikkeling van kinderen.


13. Educatieve klok om mee te spelen

Op de basisschool leren kinderen natuurlijk klokkijken. Eerst is dat op de analoge klok, daarna op de digitale klok. Om klok leren kijken wat leuker en makkelijker te maken, kan je gebruik maken van een leuke, educatieve klok.
Je kan hier meer over lezen in dit artikel van ons.

Educatieve klokken om je kind te helpen met leren klokkijken zijn er in verschillende digitale en analoge uitvoeringen. Er zijn zelfs klokken met een digitale en analoge plaat naast elkaar, zodat kinderen de digitale tijd goed leren begrijpen.


Allerlei educatief speelgoed voor verschillende leeftijden

Van peuter tot 13-jarige: educatief speelgoed dat past bij je kind is goed voor zijn of haar ontwikkeling en erg leuk. Bij jongere kinderen is educatief speelgoed vooral nuttig voor de motoriek, taalontwikkeling en het herkennen van vormen. Grotere kinderen kunnen leren klokkijken, tellen, hun creativiteit ontwikkelen en de de wereld ontdekken.

Jongere kinderen kunnen zich erg uitleven met een vishengelspel, puzzelen, een Fisher Price kassa of Duplo. Grotere kinderen kunnen veel plezier hebben van Aquaplay, LEGO en Playmobil. Ook dierenfiguren zijn erg educatief: ze zijn er voor verschillende leeftijden en kinderen kunnen zo kennismaken met dieren over de hele wereld en boerderijdieren.

Extra prettig is als het educatieve speelgoed lekker degelijk is. Kinderen kunnen er dan eindeloos mee spelen, en broertjes en zusjes misschien ook!foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag