Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is het beste speelgoed voor in de box?

Wat is het beste speelgoed voor in de box?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De box neemt voor veel baby’s en dreumesen lang een grote plaats in als het gaat om lekker spelen. Je kind heeft zijn eigen ruimte in de box, zodat hij of zij veilig en op het gemak kan spelen. Welk speelgoed het beste is voor in de box hangt sterk van de leeftijd van je kindje af: een baby van een paar weken heeft aan ander speelmateriaal behoefte dan een kind van zes maanden. Zeker is in elk geval dat speelgoed voor in de box veilig moet zijn, zodat je je kind met een gerust hart kan laten spelen. In dit artikel lees je alles over het beste speelgoed voor je kindje in de box.


De basis: een lekker zacht kleed voor in de box

Een boxkleed is niet alleen comfortabel voor je kind, het maakt de box ook interessanter. Baby’s houden erg van mooie kleuren en zachte materialen, en daarom is een fijn boxkleed onmisbaar. Je kan het kleed daarbij ook buiten de box neerleggen. Het is een multifunctionele deken waar je kind aan kan frummelen en op kan liggen, binnen of buiten de box.
Boxkleden zijn altijd gemaakt van een lekker zacht materiaal en uitgevoerd in allerlei kleuren.


Speelgoed voor in de box voor de leeftijd van 0 tot 3 maanden.

Een pasgeboren baby ligt te trappelen om de wereld om zich heen te ontdekken en heeft allereerst een veilig plekje bij jou in de buurt nodig. Daarna kan hij of zij kennismaken met de box. Voor deze leeftijdsfase zijn zachte rammelaars voor in de box altijd fijn. Ook spelen kleintjes tussen de 0 en 3 maanden graag met een mobile die je boven de box hangt.
Het belangrijkste voor een baby op deze leeftijd is een zachte knuffel voor in de box. Deze zorgt voor een vertrouwd gevoel en is erg fijn om mee te spelen.

Zodra je kind zijn handjes leert te bewegen en gaat draaien zijn een activitybord en een spiegel erg leuk. Met name de spiegel is interessant. Deze zorgt er ook voor dat je baby zich niet snel alleen voelt in de box.


Speelgoed in de box voor 4 tot 6 maanden

Op deze leeftijd kunnen veel kinderen zich zelfstandig draaien. Ze worden nieuwsgierig en willen graag spulletjes voelen (ook in hun mond stoppen, dus veiligheid is belangrijk). Geluiden gaan ook een steeds grotere rol spelen voor je kindje.
Geschikt en leuk speelgoed voor in de box op deze leeftijd zijn een boekje van zachte stof, een muziekmobiel, piepbeesten en lappen met verschillende structuren waaraan ze kunnen voelen. Muziekdoosjes vinden veel kinderen van deze leeftijd vaak ook fijn om mee te spelen.
Natuurlijk blijft een zachte knuffel of pop ook altijd belangrijk. Dit is leuk om mee te spelen en biedt je kindje letterlijk en figuurlijk een vertrouwd houvast.


Speelgoed voor in de box voor kinderen van 7 tot 8 maanden

Je baby komt nu in de fase dat hij of zij steeds meer reageert op wat jij zegt. Kinderen beginnen vanaf 7 maanden melodieën te herkennen en gaan zelf speelgoed vastpakken. Een activity center in de box is ideaal voor deze leeftijd, en sommige kinderen zijn toe aan eenvoudig speelgoed waarin blokjes in een vormensorteerder gestopt kunnen worden.
Kleuren en muziek worden steeds leuker en belangrijker voor kinderen vanaf 7 maanden. Een kleurenringpiramide doet het ook altijd erg goed: hiermee kan je kind samen met jou en zelfstandig de kleuren leren ontdekken.

https://nl.pinterest.com/pin/579908889488763645/


Speelgoed in de box voor 9 maanden tot 1 jaar

Je kindje begint nu flink te groeien. Veel kinderen gaan lopen op deze leeftijd en houden zich aan meubelen vast om zich op te trekken. Ze kunnen steeds meer vastpakken met hun handjes en kunnen bijvoorbeeld een bal vangen die naar ze toe wordt gerold. Belangrijk is dat de box naar beneden gezet wordt op deze leeftijd, zodat je ongelukken voorkomt.
Wat is leuk speelgoed voor kinderen vanaf 9 maanden tot 1 jaar:

  • een bal
  • speelgoed met mechanische onderdelen waar je kind zijn of haar motoriek mee kan ontwikkelen. Denk aan bijvoorbeeld een speelgoedtelefoon, een speelgoedklok of een sleutelbos.
  • een vormenstoof
  • activityspeelgoed blijft leuk voor deze leeftijd.

Als je kind nog wat groter wordt (10 maanden) gaat hij vormen en voorwerpen leren herkennen die jij in het dagelijks leven gebruikt. Eenvoudige muziekinstrumentjes en keukenspeelgoed worden dan ook interessant!

https://nl.pinterest.com/pin/420805158917974830/


Tot hoe lang speelt een kind in een box?

Dit is lastig te zeggen en verschilt per kind. Je kind wordt rond 10 maanden flink groot en zal steeds meer ruimte nodig hebben om te spelen, te leren en te ontdekken. Veel kinderen spelen daarna soms toch graag in de box. Het kan een plekje zijn waar ze zich een beetje terugtrekken met hun speelgoed. Voor jou kan de box vanaf 12 maanden juist een handige plek zijn om speelgoed op te ruimen als je kind naar bed is.
Bij veel kinderen zal de box een steeds minder belangrijke plek innemen om te gaan spelen. Hoe dit precies verloopt verschilt per kind. Sommige kinderen zijn na 8 à 9 maanden uitgekeken op de box, om er een paar maanden later weer heel graag tijd in door te brengen.

De tips die we hebben gegeven over speelgoed in de box per leeftijdsfase zijn richtlijnen. Sommige kinderen ontwikkelen zich sneller, andere kinderen ontwikkelen zich langzamer. Je kan hierbij gerust afgaan op het gedrag en de interesse die jij ziet bij je kindje.


Gezellig en veilig spelen in de box

Met een box in je kamer, geef je je kleintje de kans om lekker zelf te spelen en te brabbelen terwijl je niet voortdurend hoeft op te letten. Het is belangrijk dat het speelgoed voor in de box veilig is en past bij de ontwikkelingsfase van je kind. Zo heeft je kind het meeste plezier van het speelgoed. Op speelgoed hoort daarom een CE keurmerk te staan (veiligheid) en de leeftijd waarvoor het geschikt is.

De basis voor in een box is eigenlijk voor elke leeftijd een lieve zachte knuffel of pop en een comfortabel boxkleed. Leg niet teveel speelgoed in de box, want dan heeft je kind te weinig bewegingsruimte. Daarbij wordt het erg moeilijk voor het kind om zich te focussen als er heel veel speelgoed ligt.


Speelgoed voor in de box algemeen: waar moet je op letten?

Belangrijk voor speelgoed in de box zijn in de eerste plaats twee dingen: het speelgoed moet veilig zijn en het moet passen bij de ontwikkelingsfase van je kind. Wat betreft de ontwikkelingsfase van je kind moet je het speelgoed in de box regelmatig up to date houden, want kinderen ontwikkelen zich razendsnel tussen één en anderhalf jaar.  Verderop in dit artikel omschrijven we welk speelgoed voor in de box het beste past bij welke leeftijd.

Waaraan herken je veilig speelgoed voor in de box?

In principe is het CE keurmerk het keurmerk dat de veiligheid waarborgt voor babyspeelgoed. Een aandachtspuntje bij dat keurmerk, is dat een test bij een onafhankelijk keuringsinstituut geen deel uitmaakt van dit keurmerk. Daarom is zelf goed opletten en logisch nadenken altijd belangrijk. Het kan extra helpen om speelgoed te kopen van degelijke speelgoedmerken, zoals bijvoorbeeld Fisher Price. Het is vaak wat duurder, maar qua kwaliteit en veiligheid biedt het vaak wat meer dan ultra goedkoop speelgoed.
Er staat bij speelgoed altijd aangegeven voor welke leeftijd het geschikt is. Bij baby’s en dreumesen is het belangrijk om je aan deze leeftijdsindicatie te houden. Daarin speelt veiligheid een rol, maar ook het feit dat het speelgoed te moeilijk of te makkelijk voor je kind kan zijn.

Niet teveel speelgoed

Voor eigenlijk alle kinderen geldt dat teveel speelgoed in de box niet handig is. Dit heeft twee redenen. De belangrijkste reden is dat je kind simpelweg te weinig bewegingsruimte heeft als er teveel speelgoed in de box ligt. Daarbij leidt teveel speelgoed af: het wordt met veel speelgoed te moeilijk voor een kindje om zich te focussen. Als je wel veel speelgoed hebt (vaak krijg je ook veel cadeau) dan kan je het aanbod in de box regelmatig afwisselen. Daarbij zal je ook gaan merken dat je kind zijn favorieten zal hebben.

Materiaal en geluid van speelgoed

Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer het behoefte krijgt aan kleuren, geluiden, verschillende materialen en leuke mechaniekjes. De ene ouder heeft de voorkeur voor houten speelgoed in de box, terwijl andere ouders veel kunststof speelgoed kopen. Dit kan allebei prima. Zolang je oog hebt voor de veiligheid en ontwikkelingsfase van je kind, zal het lekker gaan spelen.
Als je speelgoed koopt dat geluid kan maken, koop dan bij voorkeur niet alleen speelgoed waaruit geluiden of muziekjes komen door alleen een knopje in te drukken. Dit maakt veel lawaai en is relatief makkelijk voor je kindje. Van een muziekinstrument leert je kind ook veel, en het zal wat meer moeite moeten doen om geluid te maken.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag