Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 x het leukste speelgoed voor kids van 4-6 jaar oud

10 x het leukste speelgoed voor kids van 4-6 jaar oud

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Zodra je kind op zijn of haar vierde naar school gaat, zal je kind snel nieuwe dingen leren. Door alles wat ze op school en van andere kinderen leren, zal hun behoefte qua speelgoed ook veranderen. Zo hebben ze vaak meer uitdaging nodig en merk je dat ze al snel ‘te oud’ worden voor veel van het speelgoed waar ze eerder nog mee speelden. Daarom is het slim om het speelgoed dat je voor ze koopt met ze mee te laten groeien. Maar wat is nou leuk speelgoed voor kinderen van 4 tot 6 jaar oud? Wij zochten het voor je uit.


Een nieuwe wereld

Als kinderen naar school gaan, zal er een hoop veranderen. Niet alleen leren ze allerlei nieuwe dingen, waardoor hun interesses veranderen. Maar ze gaan rond die leeftijd ook steeds meer op onderzoek uit. Ze leren snel, veranderen snel en zijn daardoor ook snel uitgekeken op speelgoed waar ze aan het begin van hun schooltijd nog blij mee speelden. De nieuwe wereld van je kind, dat zich grotendeels vormt door klasgenootjes en school, vraagt dus om speelgoed dat daarbij past. Hieronder vind je daarom 10 x het leukste speelgoed voor kids van 4-6 jaar oud.


1. Boeken

Veel kinderen van deze leeftijd vinden het nog steeds leuk om voorgelezen te worden. Wat ze echter vaak nóg leuker vinden, is laten zien wat ze zelf allemaal al kunnen. De letters die ze herkennen, de woordjes die ze kunnen lezen en cijfers die ze hebben leren schrijven, maken je kind vaak supertrots. En het is dus logisch dat je kind dit graag met jou wil delen. Daarom zijn boeken rond deze tijd een supergoed idee. Kies bijvoorbeeld voor een boek waarin ze kunnen laten zien welke dieren ze kennen. Ga voor een boek waarin ze kunnen laten zien welke letters ze al kennen en waarin ze nieuwe letters kunnen leren. Of kies voor een boek waarmee ze kunnen leren tellen of rekenen. Ook leuk zijn de boeken waarin ze zelf opdrachten, spellen en puzzels kunnen doen. Zwijssen heeft een aantal hele leuke boeken voor kinderen van 4 tot 6 jaar oud.

https://nl.pinterest.com/pin/437412182550838668/


2. Speelgoed om mee te bouwen

Welk kind vindt het niet leuk om dingen te bouwen? Niet alleen is het superleuk om met houten blokken van alles te maken, maar rond deze leeftijd gaan ze ook over van het Playmobil voor kleintjes naar het Lego voor oudere kinderen. Zeker leuk dus om de kinderen Lego te geven, waarmee ze niet alleen kunnen leren bouwen, maar ook hun fantasie kunnen gebruiken. Steden bouwen, parkeergarages maken voor alle autootjes die ze hebben, en een dierentuin maken met al hun favoriete dieren erin. Met speelgoed kan het allemaal. Online is er een hele hoop Lego te vinden. Andere soorten speelgoed waarmee ze kunnen bouwen zijn onder andere:

 • K’Nex
 • Kapla
 • Janod

https://nl.pinterest.com/pin/431923420511806470/

Ook leuk is het speelgoed van Fantasy Forts, waarmee de kinderen een eigen hut kunnen bouwen.

https://nl.pinterest.com/pin/473863192038254055/


3. Leerzame spellen

Er zijn een hele hoop spellen verkrijgbaar die niet alleen heel leuk zijn, maar ook nog eens enorm leerzaam. Ideaal dus voor kinderen die graag alles willen weten en leren, maar ook om de ontwikkeling van je kind te stimuleren zijn dit soort spellen heel geschikt. Een van de spellen die erg leuk is, is memory. Dit spel is in superveel verschillende uitvoeringen te krijgen, dus er is er ongetwijfeld een die past bij je kind en zijn of haar interesses. Ook puzzels en kwartet doen het erg goed rond deze leeftijd. Tiptoi van Ravensburger is ook echt heel erg leuk. Dit zijn interactieve en leerzame spellen die over uiteenlopende onderwerpen gaan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld alles over dinosaurussen en het menselijk lichaam te weten komen.

https://nl.pinterest.com/pin/62417144820355574/

https://nl.pinterest.com/pin/489555421991739933/


4. Onderzoek doen

Er zijn niet alleen spellen beschikbaar voor kinderen die graag op onderzoek uitgaan of die graag alles willen weten, maar je kunt dit natuurlijk ook anders benaderen. Wat dacht bijvoorbeeld van een laboratorium met microscoop? Of wat dacht je van een telescoop voor het kind dat alles over het heelal wil weten. Daarnaast zijn er allerlei leuke spellen verkrijgbaar waarbij je met een kind experimenten kunt doen en waarbij ze spelenderwijs nieuwe dingen kunnen leren. Ga samen de botten van een dinosaurus opgraven, ontdek alles over insecten en hoe ze leven, of kom alles te weten over de wereld en de verschillende landen die er zijn. SES heeft een aantal leuke pakketten voor de kleine onderzoeker gemaakt.

https://nl.pinterest.com/pin/343962490269371424/

https://nl.pinterest.com/pin/284500901443220737/


5. Kinetisch zand

Kinderen vinden het leuk om met zand te spelen, en wat is nou leuker om dat ook te kunnen doen als het buiten helemaal geen mooi weer is? Met kinetisch zand kun je binnen de mooiste creaties maken met zand. Ideaal voor kinderen die het leuk vinden om kastelen en torens te bouwen. Met de speciale sets kun je ook dieren, kastelen en auto’s maken. Het zand is daarnaast ook nog eens in allemaal verschillende kleuren verkrijgbaar en er is zelfs een Glow-in-the-dark variant verkrijgbaar. Superleuk voor kinderen die dol zijn op knutselen en dingen maken.

https://nl.pinterest.com/pin/384213411958142121/


6. Gadgets

Kinderen willen graag alles doen wat ze ouderen ook zien doen. Wat is er dan leuker dan een eigen kinderlaptop hebben, waarop ze leerzame spellen kunnen doen of naar hun favorieten filmpjes kunnen kijken? Of wat dacht je van een echte camera, waarmee ze zelf foto’s kunnen maken? Ook tof is Doc de pratende robot. Of wat dacht je van een telefoon of tablet? Ideaal voor kinderen die geïnteresseerd zijn in gadgets of die bijvoorbeeld graag videogames willen spelen.

https://nl.pinterest.com/pin/79798224633290638/

https://nl.pinterest.com/pin/836614068259826500/

https://nl.pinterest.com/pin/535154368207618078/

Tip: In dit artikel voorzien we je van informatie en tips over tablets en laptops voor kinderen.


7. Poppen, actiefiguren en ander speelgoed

Kinderen vinden het vaak superleuk om met poppen te spelen. Dit kunnen poppen zijn die ze kunnen aankleden, eten kunnen geven en in een buggy mee kunnen nemen, maar bijvoorbeeld ook stoere poppen die hun favoriete superheld moeten voorstellen. Ga bijvoorbeeld voor:

 • Een pop van BABY Born
 • Baby Alive
 • Fingerlings
 • O.L. Surprise Bal

https://nl.pinterest.com/pin/536280268127137153/

https://nl.pinterest.com/pin/320107486013349267/


8. Knutselen

Voor kinderen is het erg goed en leuk om te knutselen. Daarom zijn knutselspullen altijd een superleuk idee. Ga bijvoorbeeld voor (vinger)verf waarmee ze de kunstschilder in zichzelf naar boven kunnen halen. Kies voor klei, waarmee ze zelf mooie figuren kunnen maken, of geen ze stiften of potloden om zelf de mooiste tekeningen mee te maken. Ook leuk: sets waarmee ze zelf sieraden kunnen maken of Poopsie Slime Surprise.

https://nl.pinterest.com/pin/463800461625773942/

https://nl.pinterest.com/pin/532691462176563359/


9. Speelgoed voor buiten

Bij mooi weer is het natuurlijk fijn als de kinderen lekker buiten gaan spelen. Daarnaast is buiten (in de tuin) ook de uitgelezen plek voor het spelen met speelgoed. Wat dacht je van een waterpistool voor op een warme zomerdag? Of ga voor tuingereedschap waarmee ze papa of mama in de tuin kunnen helpen. Of wat dacht je van het populaire en superleuke familiespel Kubb, wat jullie met het hele gezin kunnen spelen? Ook leuk:

 • Een step
 • Voetbal
 • Basketbal
 • Megabellenblaas
 • Skeelers of rolschaatsen
 • Kick-Off Trainerbal
 • Waterballonnen
 • Stoepkrijt
 • Blikgooispel
 • Jeu de Boule
 • Ander waterspeelgoed

https://nl.pinterest.com/pin/221450506665826497/

https://nl.pinterest.com/pin/221450506665585959/


10. Ander leuk speelgoed

Natuurlijk zijn bovenstaande ideeën niet de enige die je aan leuk speelgoed kunnen helpen. Hieronder hebben we daarom nog een lijstje gemaakt van ander superleuk speelgoed:

 • Knikkerbaan
 • Kinderkeuken
 • Verkleedkleren
 • Jenga
 • Racebaan
 • Trucks en autootjes
 • Fake make-up
 • Gereedschapskist
 • Goochelspullen

https://nl.pinterest.com/pin/453385887484317420/

https://nl.pinterest.com/pin/221450506663894316/


Speelgoed voor kinderen van 4-6 jaar

In dit artikel heb je flink wat inspiratie op kunnen doen voor leuk speelgoed voor kinderen van 4 tot 6 jaar oud. Van speelgoed waarmee ze kunnen laten zien wat ze op school hebben geleerd, tot speelgoed waarmee ze van alles kunnen onderzoeken. En van speelgoed waarmee ze kunnen bouwen, tot speelgoed dat goed is voor hun ontwikkeling. Van speelgoed met water voor op mooie dagen in de tuin, tot digitaal speelgoed waarmee de kinderen dingen kunnen leren en zelf naar filmpjes kunnen kijken. Waar het ene kind dol is op bouwen of poppen, is de andere het liefst zelf aan het knutselen of onderzoek aan het doen. Kijk bij het uitzoeken van speelgoed voor jouw kind dus vooral naar zijn of haar interesses en je eigen budget.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag