Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de leukste bordspellen van 2024?

Wat zijn de leukste bordspellen van 2024?

Laatst bijgewerkt: 30 januari 2024

Op moment van schrijven is de herfst in volle gang. Nog even en de winter komt de hoek om. Spelletjes liefhebbers hebben echter absoluut geen moeite met dit seizoen: het is namelijk perfect weer om lekker binnen te blijven en samen met vrienden of familie spelletjes te spelen.

Wil jij dit jaar graag een nieuw spel uitproberen? Maak dan snel kennis met de leukste bordspellen. In dit artikel bespreken we een aantal gave spellen die dit jaar heel hoog zijn beoordeeld door fervent bordspelletjes spelers. 


Azul: versier de tegels van het koninklijk Paleis

Het tactische bordspel Azul gooit hoge ogen in spelletjesland. In 2018 is dit spel namelijk genomineerd voor Speelgoed van het Jaar in de categorie tieners (12-17 jaar oud). Dat wil niet zeggen dat het spel als volwassene niet leuk is! Daarnaast is Azul door de Nederlandse Spellenprijs (keurmerk voor spelers) genomineerd voor de Familieprijs 2018. Samen met twee andere spellen, behoort Azul volgens hen tot het leukste familiespel.

azul

Foto van Bol.com

Hoe werkt het bordspel Azul?

Azul is tactisch bordspel met een Portugees thema. Koning Manuel I heeft de koning namelijk het Alhambra in Zuid-Spanje bezocht, waarna hij erg onder de indruk was van de prachtige keramische tegels waarmee de muren van het paleis waren versierd. Nu hij eenmaal terug is bij zijn eigen paleis, wil hij een decoratie die minstens zo fraai is. Aan jou en je medespelers de taak om zijn paleis optimaal te versieren. Dat doe je door kleurrijke tegels aan te brengen.

Hoe complexer het patroon en hoe completer een tegelset, des te meer punten je scoort. Maar pas op! De Portugese koning van verspilling van tegels absoluut niet waarderen. Daar krijgt de speler minpunten voor. Aan het einde van het potje worden alle punten geteld en de speler met de meeste punten wint het spel!


Puerto Rico: tactisch meesterwerk van Ravensburger

Het spel Puerto Rico wordt dit jaar ontzettend veel verkocht, wat voor ons een signaal is dat dit een van de leukste spellen van dit jaar is. Uiteraard gaat dit gepaard met lovende kritieken van spelletjesexperts. Hoog tijd om eens te bekijken wat Puerto Rico voor ons in petto heeft!

puerto rico

Foto van Bol.com

Hoe werkt het bordspel Puerto Rico?

Het thema van dit spel is Puerto Rico uit 1493, de tijd dat Columbus deze parel van het Caribisch gebied ontdekte. Daar begint het spel, dat daarna steeds verder ‘vooruitgaat’ in de geschiedenis. Hierbij moet je als speler steeds weer in een andere rol kruipen. Als kolonist zorg je voor vruchtbare plantages, terwijl je als opzichter bezig bent het met produceren van goederen, die je als handelaar voor de beste prijs moet verkopen. Van dat geld kun je als bouwmeester de stad verder opbouwen. Dit thema is erg origineel en zal niet snel vervelen!

Puerto Rico is een spel dat ongeveer 2 uur duurt, dus in die zin is het een avondvullend programma. Al vanaf de eerste beurt speelt strategie en tactiek een hele grote rol. Het maakt niet uit hoe vaak je het speelt: het blijft leuk omdat je telkens andere beslissingen kunt maken. Zelfs bij je eerste beurt krijg je al de kans om een cruciale beslissing te nemen, waardoor je het lot van je medespeelgenoten verandert. Je komt er tijdens het spelen al snel achter dat het loont om samen te werken en op die manier een ‘blok’ te vormen tegen een sterke tegenspeler. Dus hoewel het mogelijk is om het spel met 2 personen te spelen, is het leuker om het spel met 3 tot 5 spelers te spelen.


Ticket to Ride Europe: leerzaam en plezierig bordspel

Ticket to Ride Europe, en dan met name de Nederlandstalige versie, wordt ontzettend veel gespeeld door Nederlandse families. Het is een spel dat geschikt is voor mensen van 8 tot 99 jaar, oftewel een bordspel dat het goed doet bij spelers van alle leeftijden. Alleen de allerkleinsten moeten nog een paar jaartjes wachten tot ze genoeg inzicht hebben om deel te kunnen nemen. Verder duurt Ticket to Ride Europe zo’n 60 minuten, dus het heeft de ideale speeltijd. Niet te kort en oppervlakkig, niet te lang en ingewikkeld.

Hoe werkt het bordspel Ticket to Ride Europe?

Tijdens Ticket to Ride Europe reis je per trein over het hele continent, dat wordt weergegeven door een mooi spelbord. De ene keer ga je door een donkere tunnel, de andere keer stap je op een veerbout of bouw je een treinstation in hoofdsteden van oude wereldrijken. Wat je ook doet, houd een ding in het achterhoofd: jouw bestemmingskaart. Hierop staat precies welke verbindingen jij gedurende het spel moet volbrengen. Als je een verbinding claimt, scoor je punten, en met de meeste punten win je het spel.


30 Seconds Nederlandse editie bordspel

Wie kent het niet: 30 Seconds! Eigenlijk mag dit populaire gezelschapsspel op geen enkel feestje ontbreken. Daarnaast is dit het ideale spel voor grote gezelschappen.

30 seconds

Foto van Bol.com

Voor wie even een geheugensteuntje nodig heeft: tijdens 30 seconds vorm je teams in tweetallen. Een van de twee pakt een kaartje met daarop een 5-tal begrippen. Je probeert binnen 30 seconden zoveel mogelijk begrippen te omschrijven, zonder te verraden wat erop staat. De ander moet dit begrip zien te raden. Hoe meer begrippen jullie goed hebben, des te meer stappen jullie vooruit mogen op het bord. Daarnaast heeft de dobbelsteenworp hier nog invloed op. Welk team bereikt als eerste de finish? Een spannend spel dat vaak tot hilarische momenten (en een hoop algemene kennis!) leidt.


Luxor: legendarische tempel op een bord

Luxor is een heel leuk bordspel voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar en ouder, die door de experts van Spellenprijs is genomineerd tot het leukste bordspel. Tijdens het spel ga je de tempel van Luxor ontdekken, wat een schat aan rijkdom en avontuur met zich meebrengt! Je moet zorgen dat je jouw medespelers voorblijft, terwijl je onderweg toch vaak genoeg stopt om alle schatten te bewonderen en te verzamelen.

Een potje duurt ongeveer 45 minuten, dus je kunt het de hele dag door spelen. Net voor of net na het eten, tijdens de lunchpauze of wat dan ook. Tijdens het spel heb je veel keuzemogelijkheden, waarbij je goed moet vooruitkijken, reageren op andere spelers en ook een klein beetje geluk moet hebben. Bij elk spel wordt de tempel anders opgebouwd, dus het spel is telkens een beetje anders en hierdoor eigenlijk nooit saai.


Jurassic World bordspel: samen verantwoordelijk voor dinosauriërs

De nominaties voor Speelgoed van het jaar zijn altijd opgebouwd in leeftijdscategorieën. Wie denkt dat speelgoed uitsluitend voor kinderen bedoeld is, heeft het mis! Het Jurassic World bordspel is namelijk genomineerd voor leukste speelgoed van het jaar, in de leeftijdscategorie 18 jaar en ouder.

Hoe werkt Jurassic World bordspel?

Jurassic World is een redelijk nieuw spel, dat eind juni 2018 is uitgebracht door Just Games. Het is een bordspel waarbij samenwerken centraal staat. Elke medespeler representeert een medewerker van het dinosauriërpark. Elke medewerker heeft andere vaardigheden, dus is het verstandig om onderling de taken te verdelen. Wie gaat botten opgraven? Wie gaat DNA klonen? Wie bouwt de hokken en wie is verantwoordelijk voor de financiering?

Door te dobbelen, speelkaarten te gebruiken en slim samen te spelen lukt het jullie uiteindelijk om het park te beheren. Hoe meer dinosauriërs jullie uiteindelijk beheren, des te beter jullie het doen. Het einde van het spel is in zicht als de dinosauriërs uitbreken, met alle gruwelijke gevolgen van dien! Het leuke aan dit bordspel is dat je SAMEN wint in plaats van strijd tegen elkaar.


Dixit: vol met fantasie en verbeeldingskracht

Dixit is officieel gezien een bordspel, omdat je stappen op het bord je vooruitgang tonen. Maar wat pas echt opvalt bij Dixit zijn de prachtige, handgeschilderde speelkaarten. Elke kaart heeft een eigen kleurstelling, sfeer en afbeelding. De meeste afbeeldingen zetten je aan het denken.

Hoe werkt bordspel Dixit?

Maar waar denk je precies aan? Bij Dixit benoem je een omschrijving of gevoel dat je bij een kaart hebt en legt deze vervolgens gesloten op tafel. Andere spelers kiezen elk een kaart die zij vinden passen bij jouw uitspraak. Vervolgens worden alle kaarten omgedraaid en moeten de spelers beoordelen welke kaart zij denken dat jij hebt neergelegd. Aan de hand van de uitslag worden punten verdeeld, die weer betrekking hebben op de positie op het speelbord.

De beurt rouleert telkens en degene die het eerste aan het einde van het bord is, heeft gewonnen. Hoewel er duidelijk een winnaar kan worden aangewezen, is er eigenlijk geen goed of fout. De kaarten en achterliggende gedachten leiden meer dan eens tot interessante gesprekken en discussies. Je leert je medespelers echt op een andere manier kennen! Dixit is dus een perfect spel voor iedereen die op zoek is naar een bordspel met diepgang.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Cadeau.nl
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag