Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De leukste spelletjes voor 8 jaar

De leukste spelletjes voor 8 jaar

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ben jij op zoek naar een leuk spelletje voor een kind van 8 jaar? Dat kan een hele opgave zijn! Kinderen van die leeftijd hebben op school al allerlei dingen geleerd, maar tegelijkertijd zijn het nog relatief jonge kinderen. Je wilt een spel geven dat goed aansluit bij hun belevingswereld. Het goede nieuws is: er is heel erg veel keuze! Het slechte nieuws is dat het moeilijk kiezen is… Gelukkig helpen wij jou een handje. In dit artikel bespreken we in totaal negen van de leukste spelletjes voor 8-jarigen. De spelletjes zijn opgedeeld in: dobbelspel, spelletjes op de telefoon, educatieve spelletjes en de leukste gezelschapsspellen.


Leukste dobbelspel voor 8 jaar

Spelletjes met dobbelen zijn heel toegankelijk en daarom leuk voor kinderen van 8 jaar. Je moet natuurlijk wel een beetje nadenken over de keuzes die je maakt, maar bij de meeste dobbelspellen speelt ‘geluk’ ook deels een rol. Daardoor blijft het spelletje altijd spannend! Hieronder volgt een selectie van de leukste spelletjes in deze categorie.

Regenwormen

‘Regenwormen’ is een snel dobbelspel, bestaande uit een aantal dobbelstenen en echte stenen met daarop een aantal regenwormen. Het is de bedoeling dat je met een goede dobbelworp een steen met een regenworm pakt. Hoe hoger je gooit, hoe hoger de tegel is die je kunt pakken. Is een regenworm eenmaal ingenomen door een speler? Dan wordt de keuze steeds beperkter. Maar… je kunt ook ongegene erd regenwormen van een tegenspeler afpakken als jij hetzelfde aantal gooit. Oftewel, een snel en uitdagend spelletje waarbij je elkaar behoorlijk dwars kunt zitten!

Tip: regenwormen is ook beschikbaar in een minivariant. Dan zit het volledige spel (in plastic uitgave) in een blikje. Handig om mee te nemen op vakantie, of voor in de pauzes op school!

Dobbelspel: Qwixx

blank

Qwixx is een populair dobbelspel dat in het verleden al heel wat prijzen heeft gewonnen. Onder meer een nominatie voor Speelgoed van het Jaar (leeftijdscategorie 9 jaar, hoewel het spel vanaf 8 jaar en ouder is) en Nederlandse Spellenprijs 2014. Hoewel het spel dus al een aantal jaar oud is, wordt het nog steeds veel verkocht. Het is een relatief eenvoudig dobbelspel waar kinderen samen met leeftijdsgenootjes of met het gezin van kunnen genieten. Wat ook heel fijn is aan Qwixx is dat het spel heel eenvoudig is om te begrijpen. Na 1 minuut is het eigenlijk duidelijk wat je te doen staat en kan het spel beginnen! Daarnaast hoef je tijdens het spel niet op anderen te wachten, iedereen kan tegelijk dobbelen en de worp benutten. Dat maakt Qwixx tot het ultieme spel voor ongeduldige kinderen van 8 jaar… Hoewel je dat gedrag natuurlijk niet teveel wil stimuleren.

Yahtzee 

blank

Yahtzee is echt een klassieker onder de dobbelspellen. Zoals je waarschijnlijk wel weet, krijgt elke speler een lijstje met getallencombinaties die hij/zij moet behalen. Het ultieme doel is Yahtzee: vijf keer hetzelfde getal. Het is een leuk, toegankelijk spelletje waar je weinig voor nodig hebt. Als je 5 dobbelstenen hebt kun je het spel al spelen, want de briefjes voor yathzee kun je in principe gewoon uitprinten. Leuke bijkomstigheid: tijdens het spelen moeten kinderen geregeld hoofdrekenen om uit te rekenen hoeveel punten ze in een bepaald vakje moeten zetten. Dat helpt meteen voor het leren van ‘de tafels’!


Leukste spelletje op de telefoon of tabloid voor 8 jaar

Het liefst heb je dat jouw kinderen de hele dag in bomen spelen, knutselen, tekenen of zichzelf op een andere manier vermaken. Maar laten we eerlijk zijn… In het digitale tijdperk voelen veel kinderen zich aangetrokken tot laptops, iPads en mobiele telefoons. Geef ze eens ongelijk: de meeste ouders geven het voorbeeld! Daarom benoemen we in dit artikel twee leuke spelletjes voor kinderen van 8 jaar. Kindvriendelijke spellen zonder teveel geweld of ingewikkelde regels.

Plants vs. Zombies (app)

Plants vs. Zombies is al jarenlang een veel gedownloade app voor mobiele telefoons en tabloids. Tijdens dit spel moet je zombies zien te verslaan. Niet door ze eigenhandig te lijf te gaan, maar door jouw gazon in te richten met allerlei soorten planten. Elk plantje heeft weer een eigen speciale kracht. De een schiet allemaal stuifmeel in meerdere richtingen, de andere zorgt ervoor dat een zombie tijdelijk bevriest. Ondertussen moet je ook nog genoeg zonlicht verzamelen om nieuwe planten te kunnen plaatsen… Door veel planten op een strategische manier in de tuin te zetten, worden de zombies langzamerhand uitgeroeid. Als je het niet binnen de tijd redt, dan heb je het level niet gehaald en moet je opnieuw beginnen! Kinderen van 8 jaar vinden dit spel helemaal geweldig omdat het leuke animaties bevat. Daarnaast vinden ze het heel spannend: redden de zombies het, ja of nee? Er is ook een nieuwere editie van dit spel beschikbaar, Plant vs. Zombies Heroes. Dus je kind raakt nooit uitgespeeld, en jij hebt even rust ;-)!

Banana Kong

Kinderen van 8 jaar houden over het algemeen erg van racespelletjes. Op die leeftijd ontwikkelen ze net dat stukje competitie! Tijdens Banana Kong zal dit goed van pas komen. Tijdens dit spel bestuur je een aan die door de jungle rent. Maar pas op voor obstakels, zoals boomstronken, wilde dieren op de weg en nog veel meer! Ondertussen moet je heel veel bananen zien te verzamelen, voor powerups. Kortom, een vrolijk en onschuldig spelletje voor basisschoolkinderen (en ja… de meeste ouders spelen dit spelletje zelf stiekem ook, als de kinderen op bed liggen).


Leukste educatieve spelletjes voor 8 jaar

Kinderen van 8 jaar zijn nog volledig in ontwikkeling. Het spelen van spelletjes kan hier behoorlijk aan bijdragen. Daarom bespreken we hieronder twee van de leukste educatieve spelletjes!

Codemaster

Tegenwoordig is er veel vraag naar programmeurs. Dus wat ons betreft kan jouw kind niet vroeg genoeg kennismaken met programmeren! Op een leeftijd van 8 jaar oud ga je niet hele ingewikkelde code voorleggen, maar spelenderwijs kan de basis al gelegd worden. Bijvoorbeeld met behulp van het spel Codemaster, waarmee je een specifieke volgorde van handelen aanleert. Naast programmeren leren de kids plannen, logisch nadenken en oplossingen bedenken.

Praatprikkels

Vind je het lastig om écht contact te leggen met een kind of kom je niet verder dan vragen zoals ‘Hoe was het op school?’ of ‘Wat ga je volgende week doen?’. Wellicht is Praatprikkels een goed spel om het gesprek op gang te brengen. Tijdens dit spel trek je ‘praatkaartjes’. Dit zijn kaarten met prikkelende vragen, waarmee je diepgaande, filosofische gesprekken op gang brengt. Overigens zijn de kaartjes gericht op kinderen, om en nabij de leeftijd 8 jaar, dus het is geen hoogstaande filosofie maar wel een manier om het kind (en jezelf!) aan het denken te zetten. Omdat veel kinderen visueel zijn ingesteld, bevatten de kaartjes een illustratie om de desbetreffende vraag kracht bij te zetten.


Leukste gezelschapsspel voor 8 jaar

Gezelschapsspellen doen het altijd goed. Om gezellig te spelen met het gezin, of met leeftijdsgenootjes. Hieronder volgen de leukste gezelschapsspellen voor kinderen van 8 jaar!

Camel Up Bordspel

blank

Tijdens dit spel doe je een kamelenrace, met maximaal 8 personen. Er zijn 5 kamelen in de strijd, elk proberen ze de race in het zandparcours te winnen. Maar, dat doen ze niet zomaar. Ze kunnen onder andere op de rug van soortgenoten kruipen om zodoende ‘te liften’. We gaan niet teveel verklappen, want dan wordt het spel minder leuk! In ieder geval mogen de spelers op kamelen ‘wedden’ en kunnen ze met een woestijntegel de race manipuleren. Vervolgens krijg je met de winnende kameel geld, terwijl je met de verliezende kameel geld moet betalen (speelgeld). De speler die op het laatste het meeste geld heeft, wint het spel!

Storymakers

Kinderen van 8 jaar hebben een hele levendige fantasie, die je het beste kunt stimuleren. Bijvoorbeeld door middel van een leuk spel zoals Storymakers. Tijdens dit verhaal moet je verschillende verhaalkaarten combineren en hiervan een verhaal vertellen. Daarna schrijf je een geheime, bijbehorende code op die andere spelers moeten raden. Het is voor kinderen van een jaar of 8 ontzettend leuk om met geheimtaal te werken, ook al is het voor de ouders vaak heel wat minder ‘geheim’ dan dat ze denken… Kortom, Storymakers is een superleuk spel dat ruimte biedt aan meer dan 100 miljoen unieke verhalen. Je raakt nooit uitverteld!


Wat is nou écht het leukste spelletje voor 8 jaar?

De spellen die in dit artikel zijn beschreven, zullen vast en zeker goed in de smaak vallen. Een kind van 8 jaar wil natuurlijk niet té kinderachtige spelletjes doen. Tegelijkertijd moet het niet te ingewikkeld zijn, want dan is het spel ook niet meer leuk. Bij bovenstaande spellen heerst er een goede balans van uitdaging en kinderlijk plezier. Maar welk spelletje is nou het leukste? Dat is een vraag die je het beste zelf kunt beantwoorden, want wij kennen de 8-jarige in kwestie niet. Is het een jongetje of een meisje? Wil je graag een educatief spel geven/spelen of puur recreatief? Houdt het kind meer van kaarten, dobbelen of strategische spellen? Is hij/zij nog ergens fan van, bijvoorbeeld een Disneyfiguur zoals prinses Anna uit de populaire animatiefilm Frozen? Door dit soort vragen te beantwoorden, zijn er vast een paar spellen uit deze lijst die er positief en negatief uitspringen. Mocht je er echt niet uitkomen, dan kan je bevriende ouders of de juf/meester van groep groep 5 om advies vragen.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag