Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Pakjesspel: 12 leuke sinterklaasspellen voor volwassenen

Pakjesspel: 12 leuke sinterklaasspellen voor volwassenen

Laatst bijgewerkt: 10 november 2022

Pakjesavond vieren met vrienden of familie is altijd erg gezellig, vooral als er kado’tjes bij komen kijken. Maar wat zijn nou leuke spellen om te spelen op pakjesavond? Omdat het altijd leuk is om eens iets nieuws te proberen, iets waar je misschien zelf nooit op zou komen, hebben we in dit artikel 10 leuke sinterklaasspellen voor je op een rijtje gezet, die je samen met je vrienden of familie kunt spelen. Hierbij staan zowel spellen voor denkers, doeners, en voor mensen die dol zijn op bordspellen of quizzen.

Bekijk alle sinterklaasspellen op Bol.com »

1. Hilares Sinterklaas Kado Spel


Koop dit spel op Bol.com

Het Hilares Sinterklaas kadospel is één van de leukste spellen om te spelen met familie of vrienden tijdens Sinterklaas. Met verschillende rondes, 107 verschillende opdrachtkaarten, ruilkaarten en dobbelopdrachten worden de kado’tjes verdeeld. Het spel is geschikt voor alle leeftijden en levert gegarandeerd een hoop lol op sinterklaasavond.

Koop dit spel op Bol.com

2. Toucan Pakjesspel Sinterklaas - Bord & dobbelspel voor pakjes geven & ruilen


blankKoop dit spel op Bol.com

Een ander populair spelletje op de pakjes avond word gespeeld met dit kleurrijke en gezellige “Toucan pakjesspel”. Met dit complete sinterklaas spel, 50 kanskaarten en 3 speelborden, kun je de kado’tjes ruilen, geven en krijgen. Je speelt samen met vrienden en/of familie drie verschillende rondes. Er is een goede uitleg bijgevoegd en het spel is voor alle leeftijden.

Koop dit spel op Bol.com

3. Sinterklaas pakjesspel - Bordspel met pionnen


blankKoop dit spel op Bol.com

Een relatief goedkoop alternatief van de bovenstaande spelletjes is dit Sinterklaas pakjesspel. Een creatief en mooi ontworpen spel met opdrachten voor het verdelen van pakjes.

Koop dit spel op Bol.com

4. Sinterklaas spel met Giga dobbelsteen


blankKoop dit spel op Bol.com

Waarschijnlijk is dit het meest gespeelde spelletje tijdens pakjesavond. Iedereen koopt voor een bepaald bedrag een aantal kadootjes, waarna al deze kadootjes op een stapel gegooid worden. Vervolgens mag iedereen omstebeurt met een dobbelsteen gooien, waarbij ieder cijfer op de dobbelsteen voor een andere opdracht staat. Het leuke aan dobbelen is dat je zelf allerlei variaties op het spel kunt bedenken. Verander de opdrachten per gegooid cijfer, voeg korte cryptische omschrijvingen voor een kadootje toe, of bedenk een thema waarin de kadootjes gekocht moeten worden. Op die manier kun je het klassieke dobbelspel steeds weer uniek maken.

Voorbeeld ‘standaard’ dobbelspel:

  1. Pak een cadeautje
  2. Alle cadeautjes naar links verplaatsen
  3. Pak een cadeautje van de persoon rechts van je
  4. Geef een cadeautje aan de persoon links van je
  5. Alle cadeautjes naar rechts verplaatsen
  6. Pak een cadeautje van een willekeurig persoon

Ideeën

Het leuke is dat je dus zelf kunt bepalen welke opdracht je bij welk cijfer plaatst. Je kunt de opdrachten hierbij aanpassen zoals jij dat wilt. Ben je bijvoorbeeld met vrienden die graag drinken? Dan kun je sommige opdrachten drank-gerelateerd maken, bijvoorbeeld: neem een shotje, of drink je glas leeg. Maar ook opdrachten als ‘verruil van plaats met een persoon naar keuze’, ‘verdeel al je cadeautjes en krijg van iedereen 1 terug’,  of ‘pak een opdrachtenkaartje’, zijn erg leuk. Je kunt opdrachtenkaartjes maken en die zelf invullen. Hierbij kun je bijvoorbeeld mensen dingen laten uitbeelden, waarbij ze een cadeautje mogen pakken als iemand het raadt. Gebruik vooral je fantasie en wees creatief.

Spelregels

Online zijn veel verschillende spelregels voor het dobbelspel te vinden, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van een wekker die elke ronde afgaat. Onder andere hier kun je verschillende dobbelspellen vinden. Speel de spellen zoals ze daar staan, of wees creatief en verzin zelf (aan de hand van de bestaande spelregels) een leuk dobbelspel.

Koop dit spel op Bol.com

5. Bingo pakjesavond


blankBekijk Bingospellen op Bol.com

Bingo is een spelletje dat zich goed leent voor pakjesavond. Ook in dit geval kun je allemaal een x aantal cadeautjes voor een bepaald bedrag kopen. Hierover kun je allerlei afspraken maken, bijvoorbeeld dat de spullen in een bepaald thema gekocht moeten worden. Laat iedereen bijvoorbeeld twee kleine cadeautjes van een paar euro kopen en een cadeautje dat iets duurder is. Van te voren spreek je de winmomenten tijdens de bingo af, zodat iedereen weet wanneer je een pakje gewonnen hebt.

Voorbeeld:

Deel de gekochte cadeautjes op in twee stapels; kleine cadeautjes en grotere cadeautjes. Daarna ga je het spel spelen zoals dat altijd gespeeld wordt. Wie als eerste de 2e horizontale rij op een bingokaart vol heeft, mag een klein pakje uitzoeken. Daarna kun je doorspelen, waarbij degene die als eerste de 5e horizontale rij vol heeft een klein pakje mag uitzoeken. Daarna kun je doorspelen voor een volle kaart. De eerste die een volle kaart vol heeft, mag een groter/duurder pakje uitzoeken.

Bekijk Bingospellen op Bol.com

6. Monopoly - Met sinterklaas regels


blankKoop dit spel op Bol.com

Wie kent het niet; Monopoly. Ook met dit spel kun je zelf regels verzinnen waarbij er cadeautjes gepakt mogen worden. Bijvoorbeeld wanneer iemand een bepaald bedrag heeft verzameld, of wanneer iemand een bepaalde aankoop doet. Wees vooral creatief in het bedenken van de spelregels die je toepast in deze speciale sinterklaasversie van het bekende spel, en zorg dat iedereen de spelregels kent. Print ze bijvoorbeeld voor iedereen uit, zodat je zeker weet dat iedereen het begrijpt.

Voorbeeld:

Iedereen koopt een x aantal pakjes voor een bepaald bedrag. Het leukste is om hierbij voor veel kleine cadeautjes te gaan. Alle cadeautjes worden op een berg gelegd, waarna het spel kan beginnen. Tijdens het spelen van het spel, volg je de gewone spelregels, echter is het dit keer zo dat er extra’s zijn. Bijvoorbeeld:

  • Iedere keer als je een huis bouwt, krijg je een pakje.
  • Iedere keer als je op of langs ‘start’ komt, krijg je een pakje.
  • Als je in de gevangenis terechtkomt, moet je een pakje terugleggen op de stapel
  • Als je op ‘inkomstenbelasting’ terechtkomt, moet je een pakje terugleggen op de stapel

Zet een wekker op een bepaalde speeltijd (afhankelijk van aantal spelers en tijd die je wilt spelen) en speel door tot de wekker afgaat. Degene die op het moment dat de wekker afgaat de meeste pakjes in bezit heeft, wint het spel.

Koop dit spel op Bol.com

7. Triviant - de sinterklaas variant


blankKoop dit spel op Bol.com

Heb je vrienden of familie die gek zijn op het beantwoorden van moeilijke vragen? Dan is het spel Triviant een superleuke manier om pakjesavond te vieren. Speel het in teamverband of individueel, en bepaal van te voren wanneer iemand een cadeautje mag uitzoeken. Koop je met zijn allen een groot cadeau die je alleen als winnaar van het spel kunt winnen? Of kies je allemaal kleine cadeautjes die je door middel van het spel kunt winnen, bijvoorbeeld bij het goed beantwoorden van een vraag waarmee je een ‘taartpuntje’ kunt winnen? Je kunt natuurlijk ook teams maken en een hoeveelheid cadeautjes kopen die matcht bij het aantal teams, zodat iedereen iets kan winnen. Een eerste prijs voor de winnaars, een tweede prijs voor het team dat daarna de meeste steentjes (of taartpunten) heeft verzameld, en zo verder.

Voorbeeld:

Iedereen koopt een x aantal kleine cadeautjes (afhankelijk van het aantal deelnemers). Er zijn 6 categorieën, en dus 6 plekken waar een steentje (en in dit geval ook een cadeautje) gewonnen kan worden. 6 x het aantal spelers of teams = hoeveelheid cadeautjes.

Leg alle cadeautjes op een stapel en deel het gezelschap op in teams (of speel individueel bij een klein gezelschap). Je speelt het spel gewoon zoals het normaal gespeeld wordt, maar nu kun je bij de vragen waar je een taartpuntje kunt winnen ook een pakje winnen. Heb je die vraag goed, dan krijg je dus een taartpuntje/steentje én een pakje. De uiteindelijke winnaars van het spel krijgen alle overgebleven pakjes op de stapel.

Koop dit spel op Bol.com

8. 30 seconds - Bij het raden van 5 begrippen krijg je een pakje


blankKoop dit spel op Bol.com

Natuurlijk lenen ook andere spellen zich goed voor een sinterklaasvariant. Bedenk bijvoorbeeld andere spelregels voor het beroemde spel Risk, waarbij er bij het veroveren van een gebied (of alleen op het eind) cadeautjes gewonnen kunnen worden. Of wat dacht je van 30 Seconds? Wanneer je als team alle 5 de begrippen op een kaartje raadt, krijg je een pakje. Het eerste team dat finisht, krijgt de overgebleven pakjes op de stapel. Of Party & Co? Bij iedere opdracht of vraag waar je normaal een steentje of schijfje krijgt, krijg je nu ook een cadeautje. Kijk vooral naar wat jouw familie of vriendengroep leuk vindt om te doen, en pas daar het spel op aan wat je die avond kunt spelen.

Koop dit spel op Bol.com

9. Moordspel


blankKoop dit spel op Bol.com

Voor wie gek is op moordspellen, is het sinterklaas moordspel een superleuk idee. Bij dit spel moeten deelnemers door middel van bewijzen en vragen zien te achterhalen wie de moord op bijvoorbeeld Sinterklaas op zijn geweten heeft. De echte creatieveling kan dit spel zelf bedenken aan de hand van spelregels van andere moordspellen.

Koop dit spel op Bol.com

10. Zelf opdrachten bedenken


Wat ook leuk is, is om ieder cadeautje van een opdracht te voorzien, of van een vraag. Hierbij moet iemand eerst een opdracht uitvoeren of een vraag juist beantwoorden, voordat hij het cadeautje mag hebben of mag uitpakken. Gebruik hiervoor bestaande vragen en opdrachten uit andere spellen, of verzin ze gewoon zelf. Je kunt het ook spannend maken door de opdrachten op tijd te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld: bouw dit voorbeeld binnen 1 minuut na met de Lego die voor je ligt. Lukt het niet? Dan mag je het cadeau niet hebben. Zorg ervoor dat je voor ieder cadeau meerdere opdrachten klaar hebt liggen, zodat jullie niet steeds dezelfde vraag of opdracht hoeven te doen. Degene die de opdracht goed uitvoert of de vraag goed heeft, wint het cadeautje.

11. Bedenk een quiz


Voor wie het leuk vindt om er echt werk van te maken, is het ook leuk om zelf een quiz te bedenken. Splits je familie of vrienden op in twee teams en laat ze tegen elkaar strijden om cadeautjes. Verzin bijvoorbeeld Sinterklaas-gerelateerde vragen om zo helemaal in de sfeer te blijven, of wissel ze af met vragen die eerder in het hokje ‘algemene kennis’ passen. Een superleuke manier om de avond door te brengen.

12. Raadsels


Een andere manier om een spel met cadeautjes te spelen, is het maken van raadsels die de plek van een cadeautje aanwijzen. Hierbij moet je van te voren alle cadeautjes door het huis heen verstoppen, waarna je voor ieder cadeautje een raadsel bedenkt, die aangeeft waar het cadeautje gevonden kan worden. Je kunt de raadsels zo moeilijk maken als je zelf wilt. Vooral voor mensen die dol zijn op denkspelletjes kun je hierbij helemaal los gaan. Laat ze bijvoorbeeld eerst vragen beantwoorden, waarbij de antwoorden uiteindelijk samen een hint naar een locatie vormen.


Voor elk gezelschap een leuk sinterklaasspel

Met bovenstaande tips moet het je toch haast wel lukken om een leuke pakjesavond met vrienden of familie te vieren. Het belangrijkste is dat je een spel kiest dat je zelf leuk vindt en dat bij je gezelschap past. In principe kun je ieder willekeurig bordspel omtoveren tot een sinterklaasspel. Het enige wat je hoeft te doen is de momenten bepalen waarop iemand een cadeautje kan winnen. Maar ook spellen als Twister kun je gebruiken voor pakjesavond. Bepaal van te voren in welke houding iemand een cadeautje kan winnen om het spel op die manier om te toveren tot een sinterklaasspel. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos. Je zou zelfs een videogame kunnen gebruiken om mensen cadeautjes te laten winnen, bijvoorbeeld de winnaar van een potje Mario Karts. Ideaal als je vriendengroep vooral uit mensen bestaat die dol zijn op gamen.


Sinterklaasspel kopen

Voor wie geen zin heeft om zelf een spel te bedenken of de spelregels van een bestaand spel aan te passen, zijn er gelukkig ook gewoon spellen te koop. Zo bestaat er een bijvoorbeeld een Pakjesspel, dat zowel voor Sinterklaas als Kerst gebruikt kan worden, maar ook voor bijvoorbeeld een verjaardag. Ook is er een Hilarisch Cadeautjesspel te koop dat eigenlijk bij iedere gelegenheid gespeeld kan worden en leuk is voor jong en oud.

Bekijk alle sinterklaasspellen op Bol.com »foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Cadeau.nl
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag